KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava9. 2. 2017plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 20Sd/27/2016 z 9. 2. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 9. februára 2017, sp. zn. 20Sd/27/2016, ECLI:SK:KSTT:2017:2016200228.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 20Sd/27/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2016200228
Dátum vydania rozhodnutia: 10. 02. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2017:2016200228.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom v právnej veci navrhovateľky J. K., nar.
XX.XX.XXXX, bytom K. č. XXX proti odporcovi Sociálna poisťovňa - ústredie, ul. 29. augusta č. 8-10,
Bratislava, o priznanie invalidného dôchodku, o návrhu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporcu
č. XXX XXX XXXX X zo dňa 27.11.2015 takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 27.11.2015
p o t v r d z u j e .

Odporcovi sa náhrada trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 27.11.2015 odporca podľa § 70 ods. 1 a § 82 zák. č. 461/2003
Z.z. o sociálnom poistení navrhovateľke od 21.05.2015 priznal invalidný dôchodok v sume 182,30 eur
mesačne a súčasne rozhodol o jeho zvýšení s účinnosťou od 01.01.2016 na sumu 184 eur mesačne.

Rozhodol tak na základe zistenia, že navrhovateľka má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť
o viac ako 70% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ku dňu vzniku invalidity získala 27 rokov a
207 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím splnila aj podmienku potrebného počtu rokov obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok.

Proti tomuto rozhodnutiu podala navrhovateľka v zákonnej lehote opravný prostriedok, v ktorom súčasne
uvádzala, že sa odvoláva z dôvodu, že jej choroba bola diagnostikovaná už od 11.08.2009.

Odporca vo svojom písomnom vyjadrení k veci navrhol napadnuté rozhodnutie ako vecne správne
potvrdiť. Uvádzal, že podľa posudku posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne,
pobočky Galanta zo dňa 28.10.2005 vypracovaného na základe žiadosti, ktorou navrhovateľka žiadala
priznať invalidný dôchodok od 21.05.2015, je navrhovateľka od 21.05.2015 invalidná podľa § 71 ods.
1 zák. č. 461/2003 Z.z. s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 75% v porovnaní
so zdravou fyzickou osobou, pričom na základe podaného opravného prostriedku bol jej zdravotný
stav opätovne posúdený posudkovým lekárom pobočky i ústredia s rovnakým záverom. Má za to, že
navrhovateľka v konaní o opravnom prostriedku predloženými listinnými dôkazmi nepreukázala, že jej
zdravotný stav odôvodňuje vyššiu mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť alebo zmenu
dátumu vzniku invalidity.

Súd vec prejednal a rozhodnutie odporcu preskúmal postupom podľa § 250l a nasl. O.s.p. za účasti
oboch účastníkov konania, oboznámil sa s obsahom spisového materiálu, vrátane administratívneho
spisu odporcu, a dospel k záveru o nedôvodnosti opravného prostriedku navrhovateľky.



Navrhovateľka v konaní uviedla, že sa domáha priznania invalidného dôchodku spätne od doby, kedy
jej vznikol zákonný nárok. Potvrdila, že na základe stanoviska svojej lekárky požiadala o priznanie
invalidného dôchodku od 21.05.2015 a že odporca jej dôchodok od tohto dátumu priznal, avšak s tým, že
podľa lekárskej správy Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave zo dňa 08.02.2017 jej ochorenie
recidivovalo už od roku 2009.

Odporca v konaní poukazoval na to, že posudkový lekár skorší dátum vzniku invalidity navrhovateľky
neuznal, ako aj na to, že navrhovateľka žiadala dôchodok priznať od 21.05.2015.

Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
Poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového
poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok
alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení
Poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť o viac ako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Podľa § 109 zákona o sociálnom poistení
(1) Nárok na nemocenskú dávku, dôchodkovú dávku, úrazovú dávku, dávku garančného poistenia
a dávku v nezamestnanosti (ďalej len "dávka") vzniká odo dňa splnenia podmienok ustanovených
týmto zákonom, ak tento zákon neustanovuje inak. Nárok na dávku zamestnanca nezávisí od plnenia
povinností zamestnávateľa platiť a odvádzať poistné na nemocenské poistenie, poistné na starobné
poistenie, poistné na invalidné poistenie, poistné na úrazové poistenie, poistné na garančné poistenie
a poistné na poistenie v nezamestnanosti; to neplatí na nárok na dávku zamestnanca zamestnávateľa
uvedeného v § 7 ods. 2.

(2) Nárok na výplatu dávky vzniká splnením podmienok ustanovených týmto zákonom na vznik nároku
na dávku, splnením podmienok nároku na jej výplatu a podaním žiadosti o priznanie alebo vyplácanie
dávky.

Podľa § 184 ods. 1 zákona o sociálnom poistení
(1) Dávkové konanie sa začína, ak tento zákon neustanovuje inak, na základe písomnej žiadosti fyzickej
osoby, ktorá si uplatnila nárok na dávku a nárok na výplatu dávky.

Konanie v dôchodkových veciach je konaním návrhovým - sociálna poisťovňa o priznaní dôchodkov,
vrátane dôchodku invalidného, rozhoduje na základe návrhu - žiadosti oprávneného poistenca, v ktorej
tento určuje nielen druh dôchodku, o priznanie ktorého žiada, ale aj dobu, od ktorej žiada dôchodok
priznať. Hoci poistenec vyplnením žiadosti nemôže stanoviť počiatok vzniku svojej invalidity, jej obsahom
určuje dobu, ku ktorej sociálna poisťovňa naplnenie podmienok vzniku nároku na invalidný dôchodok
a na jeho výplatu posudzuje.

Odhliadnuc už od skutočnosti, že samotná navrhovateľkou predložená lekárska správa zo dňa
08.02.2017, podľa obsahu ktorej jej ochorenie (diagnóza: obojstranný stredne diferencovaný papilárny
karcinóm štítnej žľazy) „recidivovalo, od r. 2009 sa dokázal celkom mierny vzostup stimulovaného
Tg a pri postupnej progresii recidívy sa v r. 2016 indikovala reoperácia“, bez ďalšieho vznik
invalidity navrhovateľky k inému ako posudkovými lekármi odporcu stanovenému dátumu nepreukazuje,
je potrebné konštatovať, že pokiaľ odporca preskúmavaným rozhodnutím zo dňa 27.11.2015
navrhovateľke invalidný dôchodok priznal od 21.05.2015, v celom rozsahu vyhovel jej žiadosti zo
dňa 28.10.2015, ktorej obsah nebol v konaní sporným, a nemohol sa tak dopustiť porušenia práv
navrhovateľky a pochybení odôvodňujúcich prijatie záveru o nezákonnosti rozhodnutia.

Nakoľko súd vzhľadom k vyššie uvedenému v postupe odporcu a v jeho preskúmavanom rozhodnutí
nezistil nedostatky majúce za následok nesprávnosti rozhodnutia o priznaní invalidného dôchodku,
opravným prostriedkom napadnuté rozhodnutie podľa § 250q ods. 2 O.s.p. v spojení s § § 492 ods. 1
SSP (zák. č. 162/2015 Z.z.) potvrdil.



O náhrade trov konania rozhodol súd podľa § 246c ods. 1 v spojení s § 142 ods. 1 O.s.p. s prihliadnutím
na skutočnosť, že v tomto konaní úspešnému odporcovi žiadne trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom
tunajšieho súdu na Najvyšší súd SR.
V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.