KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava3. 2. 2019plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 44Sa/33/2017 z 3. 2. 2019

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 3. februára 2019, sp. zn. 44Sa/33/2017, ECLI:SK:KSTT:2019:2017200364.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 44Sa/33/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2017200364
Dátum vydania rozhodnutia: 04. 02. 2019
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Laczo
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2019:2017200364.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave, ako súd správny, v konaní pred sudcom JUDr. Pavlom Laczom, v právnej veci
žalobcu: G. I., nar. XX.X.XXXX, bytom N. XX, XXX XX M. I. B., právne zastúpený: JUDr. Ondrej
Krempaský, advokát, so sídlom Račianska 66, 831 02 Bratislava, proti žalovanej: Sociálna poisťovňa,
ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta č.8-10, 813 63 Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia
žalovanej č.XXX XXX XXXX X zo dňa 25.10.2017, takto

r o z h o d o l :

I.Správny súd napadnuté rozhodnutie žalovanej Sociálnej poisťovne, ústredie Bratislava č. XXX XXX
XXXX X zo dňa 25.10.2017 a rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa
23.05.2017 z r u š u j e a vec vracia prvostupňovému správnemu orgánu na ďalšie konanie.

II.Správny súd priznáva žalobcovi právo na úplnú náhradu dôvodne vynaložených trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

I. Priebeh administratívneho konania

1.Žalobca žiadosťou zo dňa 26. apríla 2017 požiadal prvostupňový správny orgán o priznanie starobného
dôchodku ku dňu 26. aprílu 2015.

2.Na základe tejto žiadosti žalovaná vydala dňa 23.5.2017 rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X, ktorým
podľa § 65 zákona č.461/2003 Z.z. zamietla žiadosť žalobcu o priznanie starobného dôchodku z dôvodu,
že nespĺňa podmienky tohto nároku uvedené v tomto ustanovení. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým,
že žiadosť žalobcu bola zamietnutá preto, lebo nevykonával službu colníka v období od 11. októbra
1972 do 30. apríla 2004 vo zvýhodnenej kategórií funkcií, čím nie sú splnené podmienky nároku na
zníženie dôchodkového veku a preto nie je možné posudzovať nárok žalobcu na starobný dôchodok
podľa zovšeobecneného právneho názoru NS SR ako je to v prípade poistencov, ktorí získali dobu
služby výkonom zamestnaní zaradených do I. alebo II. kategórie funkcií. Doba služby a vymeriavacie
základy za obdobie kedy žalobca vykonával službu colníka bola už zhodnotená u žalobcu pre nárok na
výsluhový dôchodok, ktorý mu bol priznaný od 1. mája 2004.

3.Prvostupňové rozhodnutie napadol žalobca odvolaním argumentujúc tým, že žalovaná zamietla
žiadosť o priznanie starobného dôchodku v rozpore s ustálenou judikatúrou NS SR, pričom pri
posudzovaní nároku na starobný dôchodok mu nebola zohľadnená celá doba dôchodkového poistenia.
Poukázal na to, že zásadnou otázkou v danej právnej veci je správne určenie výšky starobného
dôchodku, pričom na jeho posúdenie je potrebné vychádzať z celkovej doby dôchodkového poistenia,
teda z doby poistenia v osobitnom systéme a z doby poistenia vo všeobecnom systéme.



4.O odvolaní žalobcu rozhodoval Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, príslušný podľa § 215 ods. 4
zákona č.461/2003 Z.z., pričom odvolanie zamietol a prvostupňové rozhodnutie potvrdil podľa § 218
ods. 2 zákona o sociálnom poistení. Odvolací správny orgán vo svojom odôvodnení prevzal závery
prvostupňového správneho orgánu, keď uviedol, že doba služby a vymeriavacie základy za obdobie,
kedy účastník konania vykonával funkciu colníka už boli účastníkovi konania zhodnotené pre nárok
na výsluhový dôchodok,, ktorý mu bol priznaný od 1. mája 2004 a z toho dôvodu doba služby a
vymeriavacie základy dosiahnuté v colnej správe nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom
poistení, ani podľa zovšeobecnenej judikačnej praxe hodnotiť pre nárok na starobný dôchodok vo
všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Keďže z obsahu evidenčného materiálu nachádzajúceho
sa v informačnom systéme Sociálnej poisťovne a z obsahu administratívneho spisu vyplýva, že účastník
konania t. j. žalobca k 26. aprílu 2015 nebol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a bol dôchodkovo
poistený len 5 rokov a jeden deň, nezískal žalobca potrebný počet rokov obdobia dôchodkového
poistenia vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia a preto mu bola žiadosť o priznanie
starobného dôchodku zamietnutá.

II. Žalobné body (dôvody žaloby)

5.Žalobou podanou dňa 27.11.2017 sa žalobca domáhal preskúmania zákonnosti napadnutého
rozhodnutia žalovanej vrátanie prvostupňového rozhodnutia, pričom poukázal, že právne posúdenie
veci prvostupňovým orgánom a žalovaným je v rozpore s § 65 zákona č. 461/2003 Z.z., pretože z
listinných dôkazov založených v dávkovom spise je preukázané, že žalobca splnil zákonné podmienky
pre vznik nároku na starobný dôchodok podľa § 65 ods. 1, 2 citovaného zákona, podľa ktorého poistenec
má nárok na starobný dôchodok ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový
vek. Dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon v odsekoch 4 až 8, § 65a a 274
neustanovuje inak. Žalobca dosiahol dôchodkový vek 62 rokov dňa XX.XX.XXXX a jeho celková doba
poistenia je 38 rokov a 206 dní a nie ako uvádzajú správne orgány, že 5 rokov a 1 deň. Nemôže
byť teda sporné, že žalobca splnil obidve zákonné podmienky na priznanie starobného dôchodku.
Žalovaná nesprávne právne posúdil vec, keď absolútne vylúčil doby poistenia z osobitného systému
poistenia pre účely všeobecného dôchodkového poistenia. Žalobca poukázal na viacerú judikatúru
NS SR, z ktorej vyplýva, že: „ Absolútne vylúčenie hodnotenia doby poistenia zo všeobecného
systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového poistenia ( zabezpečenia) v inom systéme
sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za následok horšieho zaobchádzania s nimi, ako
s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho poistenia a u ktorých samotná
poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových dávok spôsobom krátenia, ktorý
zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobie, v ktorých boli poistení na Slovensku po zohľadnení
dôb poistenia v iných systémoch“. Žalobca uviedol, že výsledkom rozhodovacej činnosti žalovaného
ako aj prvostupňového správneho orgánu je arbitrárne rozhodnutie, pretože skutkové zistenia a právne
závery sú v extrémnom rozpore s právnymi predpismi o ktoré odporkyňa opiera svoje rozhodnutie,
rovnako ako interpretácia právnych predpisov je v extrémnom nesúlade s obsahom právnej praxe.
Z uvedeného dôvodu navrhol žalobca, aby správny súd podľa § 191 ods. 1 písm. c/, f/ SSP zrušil
rozhodnutie žalovaného ako aj rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu a vrátil vec na nové
konanie Sociálnej poisťovni, ústredie.

III. Vyjadrenie žalovanej, replika žalobcu, duplika žalovanej

6.V predmetnej veci podala písomné vyjadrenie žalovaná dňa 11.12.2017, v ktorom uviedla, že
zo spisovej dokumentácie žalobcu vyplýva, že podľa rozhodnutia Colného riaditeľstva SR, Útvaru
sociálneho zabezpečenia, so sídlom Mierová 23, Bratislava č. 24133/2004-1462-2 zo dňa 25. mája 2004
bol žalobcovi podľa § 38 ods. 1 a § 39 zákona č.328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov
a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov od 1. mája 2004
priznaný výsluhový dôchodok.

7.Podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva SR č.1662881/2015 zo dňa 12. novembra 2015, pre nárok
na výsluhový dôchodok podľa zákona č.328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bola žalobcovi zhodnotená
doba výkonu štátnej služby potvrdená Colným úradom Komárno pod sp. zn. 9671/2004-550140 zo dňa
30.4.2004 od 11. októbra 1972 do 30. apríla 2004 - doba trvania služobného pomeru v colnej správe
a doba výkonu základnej vojenskej služby alebo náhradnej služby v rozsahu ustanovenom osobitným



predpisom platným v dobe jej výkonu od 1. októbra 1970 do 30. septembra 1972. Na účely výsluhového
dôchodku bola žalobcovi celkom započítaná doba služobného pomeru colníka v rozsahu 33 rokov a
205 dní. Táto služba nebola zaradená v rezortných zoznamoch do I. ani do II. kategórie funkcií a bola
vykonávaná v III. pracovnej kategórií.

8.Z ustanovení § 60 ods. 2 a § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z.z. vyplýva, že za obdobie dôchodkového
poistenia sa považuje aj doba zamestnania, ktorá je zároveň dobou služby a nebola zaradená do I.
alebo II. pracovnej kategórie, ak ju poistenec nezískal v rozsahu zakladajúcom na nárok na výsluhový
dôchodok a nebol mu priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný alebo čiastočný invalidný
dôchodok podľa zákona č.328/2002 Z.z.

9.Podľa ustálenej judikatúry NS SR nároky poistencov vyplývajúce zo zaradenia doby služby do I. a II.
kategórie funkcií sa musia podľa ust. § 274 zák.č.461/2003 Z.z. zachovať pre nárok a určenie sumy
starobného dôchodku vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, aj keď títo poistenci za dobu služby
získali dávky v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia, pretože v sume výsluhového dôchodku
neboli zohľadnené.

10.Pretože žalobca nevykonával službu colníka v danom období vo zvýhodnenej kategórii funkcií, neboli
splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nie je možné pri posudzovaní jeho nároku
na starobný dôchodok posudzovať tento nárok podľa zovšeobecneného právneho názoru NS SR.

11.Dňa 12.2.2018 podal žalobca prostredníctvom svojho právneho zástupcu repliku k vyjadreniu
žalovanej, v ktorej uviedol, že pokiaľ žalovaný odmieta názor prezentovaný v rozsiahlej rozhodovacej
praxi NS SR, poukazuje, že tento názor si osvojili krajské súdy, ktoré o rovnakých skutkových a právnych
veciach rozhodujú rovnako. Ak žalovaný tvrdí, že v danej veci ide o inú skutkovú a právnu vec, bolo
potrebné, aby bližšie vysvetlil v čom je skutkovo odlišná táto vec, pričom žalobca ďalej poukázal na
rozhodnutie Ústavného súdu SR č. I. ÚS 87/93, PL. ÚS 16/95 a II. ÚS 80/99, v ktorých je konštatovaný
princíp právnej istoty založený na požiadavke, aby sa na určitú právne relevantnú otázku, pri opakovaní
v rovnakých podmienkach dala rovnaká odpoveď, teda to, že obdobné situácie musia byť rovnakým
spôsobom právne posudzované, pretože inak dochádza k porušeniu zásady právnej istoty a zákonom
ustanovenej povinnosti pri zabezpečovaní jednoty rozhodovania. Ďalej podľa názoru Ústavného súdu za
diskriminačný možno považovať taký postup, ktorý je rovnaký alebo analogické situácie rieši odchýlnym
spôsobom, pričom ho nemožno objektívne a rozumne odôvodniť.
12.Žalovaná dupliku nepodala.

IV. Konanie na správnom súde, relevantná právna úprava

13.Podľa § 199 ods. 3 Správneho súdneho poriadku (ďalej len ako „SSP“), ak nie je v tejto hlave
ustanovené inak, použijú sa na konanie v sociálnych veciach ustanovenia o konaní o všeobecnej
správnej žalobe.
Podľa § 202 ods. 2 vety prvej SSP, správnu žalobu fyzickej osoby správny súd posudzuje neformálne.
Podľa § 134 ods. 2 písm. d) SSP, správny súd nie je viazaný rozsahom a dôvodmi žaloby, ak ide o veci
podľa § 6 ods. 2 písm. c), ak je žalobcom fyzická osoba.
Podľa § 135 ods. 1 SSP, na rozhodnutie správneho súdu je rozhodujúci stav v čase právoplatnosti
rozhodnutia orgánu verejnej správy alebo v čase vydania opatrenia orgánu verejnej správy.
Podľa § 1 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z., tento zákon sa nevzťahuje na príslušníkov Policajného
zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej
stráže, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, colníkov 1a) (ďalej len "policajt"),
profesionálnych vojakov ozbrojených síl, 1b) vojakov mimoriadnej služby 1c) (ďalej len "profesionálny
vojak"), ktorých sociálne zabezpečenie je upravené osobitným predpisom, ak tento zákon neustanovuje
inak.
Podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003 Z. z., poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol
dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Dôchodkový vek je 62 rokov veku
poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak.
Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, obdobie dôchodkového poistenia nie je obdobie výkonu
služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie bolo zhodnotené na nárok na vdovský
výsluhový dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký výsluhový dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský
výsluhový dôchodok alebo sirotský dôchodok podľa osobitného predpisu.



Podľa § 255 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje
aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov účinných pred
1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak. Na hodnotenie náhradnej doby ako obdobia
dôchodkového poistenia od 1. augusta 2006 sa nevyžaduje splnenie podmienky získania najmenej
jedného roka zamestnania.
Podľa § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z., za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj
obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.
decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.
Podľa § 124 ods. 6 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene
a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „zákon č. 328/2002 Z. z.“)
Výsluhové príspevky, na ktoré vznikol nárok po 30. júni 1998 podľa § 202 ods. 1 písm. a) až c) zákona
č. 200/1998 Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení
neskorších predpisov a tento nárok trvá ku dňu účinnosti tohto zákona, sa považujú za výsluhové
príspevky podľa tohto zákona vo výške, v akej patrili ku dňu účinnosti tohto zákona. Trvanie nároku na
ne sa posudzuje podľa § 202 ods. 1 písm. a) až c) zákona č. 200/1988 Z.z. v znení neskorších predpisov.
Podľa čl. 39 Ústavy Slovenskej republiky, občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v
starobe.
Podľa čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach, ktorý bol vyhlásený
v Zbierke zákonov ČSSR pod č. 416/1991 Zb. a má charakter medzinárodnej zmluvy majúcej prednosť
pred zákonom (čl. 154c Ústavy Slovenskej republiky), ak má alebo ak by mala inak chránená osoba
nárok na dávku ustanovenú v tomto Dohovore a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia
za tú istú sociálnu udalosť, s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť
alebo zastaviť za určených podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti
alebo je zastavená, nepresahuje druhú dávku.
14.Krajský súd v Trnave, ako súd správny, preskúmal napadnuté rozhodnutie vrátane rozhodnutia
orgánu verejnej správny nižšieho stupňa, priebeh administratívneho konania, vychádzajúc zo stavu,
ktorý existoval v čase právoplatnosti rozhodnutia (§ 135 ods. 1 SSP), neviazanúc rozsahom a dôvodmi
žaloby (§ 134 ods. 2 písm. d/ SSP), pričom na prejednanie veci samej nariadil podľa § 107 ods. 1 písm.
a) SSP pojednávanie, ktorého sa zúčastnili účastníci konania.

15.Právny zástupca žalobcu na pojednávaní uviedol, že sa pridržiava všetkých záverov ktoré uviedol
v správnej žalobe, pričom považuje obe rozhodnutia správnych orgánov za nezákonné. Poukázal, že
v žalobe uviedli viaceré rozsudky NS SR, v ktorých je prijatý jednoznačný záver, že celková doba
dôchodkového poistenia musí byť posudzovaná zo všetkých systémov, teda aj zo všeobecného ako aj
z osobitného. Ďalej uviedol, že žalobca si uplatnil svoj nárok v čase keď už dosiahol dôchodkový vek a
nebol dôvod zaoberať sa otázkou zníženia dôchodkového veku.

16.Poverená zástupkyňa žalovanej na pojednávaní uviedla, že sa v plnom rozsahu pridržiavam všetkých
písomných vyjadrení, ktoré zaslali súdu a žiadala žalobu zamietnuť

17.Sporná otázka v danom prípade spočívala v tom, či aj v prípade, ak žalobca nevykonával službu
colníka od 11.10.1972 do 30.4.2004 vo zvýhodnenej kategórii funkcií (I. a II. kategória funkcií), ktorá
skutočnosť bola potvrdená oznámením Colného úradu Komárno zo dňa 30.4.2004, sa pri určení
výšky starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia nemajú do doby
dôchodkového poistenia započítať aj doby, ktoré boli zhodnotené na účely výsluhového dôchodku.

18.Správny súd však považuje za potrebné upriamiť pozornosť žalovanej na to, že sporná otázka
je už vyriešená ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorú žalovaná aj
rešpektuje. Táto skutočnosť vyplýva napríklad z rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
sp. zn. 10So/52/2016 zo dňa 27.09.2017. Dá sa súhlasiť s tvrdením žalovanej, že náš právny
systém nie je založený na záväznosti precedensov, avšak je potrebné v tejto súvislosti aj dodať, že
v rámci rozhodovacej činnosti správnych súdov je nevyhnutné zabezpečiť právnu istotu v podobe
predvídateľnosti rozhodovania v skutkovo obdobných prípadoch tak, ako to priamo vyplýva z čl. 2 ods.
2 a 3 Civilného sporového poriadku, ktorý sa cez § 5 ods. 1 Správneho súdneho poriadku nepochybne



vzťahuje aj na správne súdne konanie. Článok 2 ods. 3 CSP prirodzene umožňuje iné rozhodnutie súdu,
avšak za podmienky presvedčivého odôvodnenia tohto odklonu.

19.Správny súd v danom prípade nenašiel dôvod na odklon od ustálenej rozhodovacej praxe
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a s touto sa v plnom rozsahu stotožňuje. Najvyšší súd
Slovenskej republiky v odôvodnení svojho rozhodnutia sp. zn. 9So/136/2014 z 30. novembra 2016 v
skutkovo obdobnej situácii skonštatoval nasledovné : „Absolútne vylúčenie hodnotenia doby poistenia
zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového zabezpečenia v inom
systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za následok horšie zaobchádzanie
s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho poistenia a u
ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových dávok spôsobom
krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia, v ktorých boli poistení na Slovensku
po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Postupom odporkyne sa napríklad pri dosiahnutí
dôchodkového veku a započítaní dôb poistenia, získaných len vo všeobecnom systéme vymeriava
poistencom dôchodok vo výške, akoby celkovo boli poistení len po krátky čas. Pre poistencov, ktorí
získali časť poistenia v obidvoch systémoch je takýto postup nad akúkoľvek pochybnosť nevýhodnejší,
ako keby sa im pre vznik nároku hodnotila celá doba poistenia iba vo všeobecnom systéme.
Podľa čl. 39 Ústavy Slovenskej republiky, občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v
starobe.
Primeraným je také hmotné zabezpečenie, ktoré zodpovedá celej dĺžke poistenia bez ohľadu na to, či
poistenie bolo získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia (ktorý sa vyčlenil zo všeobecného
systému dôchodkového poistenia) alebo iba vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia.
Podľa čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128 ak má alebo ak by mala inak chránená osoba nárok na dávku
ustanovenú v tomto Dohovore a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú
sociálnu udalosť, s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť alebo
zastaviť za určených podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti alebo
je zastavená, nepresahuje druhú dávku.

20.Odvolací súd zastáva názor, že aj vtedy, ak navrhovateľ nesplnil podmienku získania viac ako 15
rokov poistenia len vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, ale získal by túto potrebnú dobu
po zhodnotení dôb zamestnania v osobitnom systéme sociálneho poistenia, má odporkyňa povinnosť
vykonať výpočet dôchodku s prihliadnutím na dobu poistenia v osobitnom poistnom systéme a dôchodok
priznať navrhovateľovi vo výške, zodpovedajúcej rozsahu poistenia vo všeobecnom systéme.

21.Správne by preto odporkyňa mala pri rozhodovaní o nárokoch poistencov, ktorým bola priznaná
niektorá z dávok výsluhového zabezpečenia poistencov osobitného systému, najprv vypočítať teoretickú
výšku dôchodku, ktorá by im patrila vtedy, ak by všetky doby poistenia získali vo všeobecnom
systéme. Keďže výsluhový dôchodok má po dovŕšení dôchodkového veku pre vznik nároku na starobný
dôchodok zo všeobecného systému dôchodkového zabezpečenia (poistenia) charakter dávky v starobe,
odporkyňa, vzhľadom na absenciu zákonnej úpravy súladnej s čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128, má
postupovať v súlade s článkom 33 Dohovoru č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných
dávkach, vyhláseného v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb. Starobný dôchodok navrhovateľa môže
krátiť, a to primerane k počtu skončených rokov doby trvania jeho služby rozhodujúcich pre výšku
výsluhového dôchodku podľa § 39 zákona č. 328/2002 Z.z. Iný postup by bol v priamom rozpore so
zámerom zákonodarcu zabezpečiť vojakom a policajtom vyššiu úroveň ich zabezpečenia v starobe za
dobu výkonu ich služby (zákon č. 328/2002 Z.z.) a táto kategória poistencov v systéme vnútroštátnych
poisťovacích a zabezpečovacích systémov by bola znevýhodnená v porovnaní s poistencami vo
všeobecnom systéme sociálneho poistenia na Slovensku, a dokonca by s ňou odporkyňa zaobchádzala
horšie, ako s poistencami poistenými v zahraničí, u ktorých o takomto krátení dôchodkov ani ona nemá
pochybnosti.

22.Pri určení výšky starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia
(poistenia) je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, ktoré boli zhodnotené na
účely výsluhového dôchodku a v nich dosiahnuté hrubé zárobky a to bez ohľadu na skutočnosť, v
akom rozsahu a v akej kategórii funkcií bola doba výkonu služby hodnotená. Až po takom stanovení
výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku krátiť v pomernej časti, zodpovedajúcej
zhodnotenej dobe služby, najviac však o sumu výsluhového dôchodku.



23.Záver odporkyne, že postup v súlade s čl. 33 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných
dávkach sa vzťahuje len na tie situácie, keď poistenec získal dobu služby v I. alebo II. kategórii funkcií v
potrebnom rozsahu pre zachovanie nároku na zníženie dôchodkového veku nie je správny a nevyplýva
ani z doterajšej judikatúry najvyššieho súdu.“

24.Správny súd s odkazom na ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zastáva
názor, že správna žaloba je dôvodná. Žalovaná zamietnutím žiadosti o priznanie starobného dôchodku
nerešpektovala čl. 33 Dohovoru č. 128, ako aj ustálenú judikatúru najvyššieho súdu, ktorá skutočnosť
má za následok, že vec nesprávne právne posúdila.

25.V ďalšom konaní bude úlohou žalovanej pre určenie správnej výšky starobného dôchodku najskôr
zistiť tzv. teoretickú výšku starobného dôchodku, ktorá sa vypočíta po zohľadnení tak obdobia
dôchodkového poistenia v tzv. civilnom zamestnaní, ako aj obdobia výkonu služby colníka, vrátane
základnej vojenskej služby a následne bude žalovaná túto výšku podľa čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128
krátiť v pomernej časti zodpovedajúcej zhodnotenej dobe služby, najviac o sumu výsluhového dôchodku.

26.Právnym názorom, ktorý vyslovil správny súd v zrušujúcom rozsudku, je orgán verejnej správy v
ďalšom konaní viazaný (§ 191 ods. 6 SSP).

27.Záverom správny súd uvádza, že v zmysle zásady iura novit curia označil v záhlaví za žalovanú
Sociálnu poisťovňu, ústredie a nie generálneho riaditeľa, ktorého za žalovaného označil žalobca.
Žalovaný orgán verejnej správy nie je určený tvrdením žalobcu, ale priamo zákonom, preto správny súd
nie je viazaný označením žalovaného v žalobe, ale je povinný sám žalovaného určiť, čo znamená, že
nevyzýva na odstránenie vád podania podľa § 59 SSP. V súvislosti s označením generálneho riaditeľa
za žalovaného je potrebné uviesť, že generálny riaditeľ je osoba, ktorá stojí na čele orgánu verejnej
správy a je okrem iného oprávnená rozhodovať o odvolaní podľa § 215 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.
z., avšak nedisponuje administratívnou subjektivitou. Administratívnou subjektivitou disponuje Sociálna
poisťovňa, ústredie (pozri napríklad rozhodnutie Najvyššieho súdu SR sp. zn. 8Sžo/6/2010 z 30.
septembra 2010.

28.V správnom súdnom konaní úspešnému žalobcovi priznal správny súd podľa § 167 ods. 1 SSP
náhradu dôvodne vynaložených trov konania v celom rozsahu. O výške náhrady trov konania rozhodne
správny súd po právoplatnosti rozsudku samostatným uznesením, ktoré vydá vyšší súdny úradník (§
175 ods. 2 SSP).

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v
Trnave a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu.

V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie
napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie
rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva
(ďalej len "sťažnostné body"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).

Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.

Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho
zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d);
je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam