KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Žilina20. 1. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 25Sd/88/2015 z 20. 1. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Žilina z 20. januára 2016, sp. zn. 25Sd/88/2015, ECLI:SK:KSZA:2016:5015200489.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Žilina
Spisová značka: 25Sd/88/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 5015200489
Dátum vydania rozhodnutia: 21. 01. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Nora Tomková
ECLI: ECLI:SK:KSZA:2016:5015200489.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Žiline, v konaní vedenom pred samosudkyňou Mgr. Norou Tomkovou, v právnej veci
navrhovateľa: P. I., nar. XX. X. XXXX, r. č.: XXXXXX/XXXX, bytom
S., N. XX, zast. Mgr. Jozefom Gáplovským, advokátom, so sídlom v T. nad Q., I. II XX, proti odporkyni:
Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o starobný dôchodok,
takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17. apríla 2015 p
o t v r d z u j e .

Navrhovateľovi náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17. apríla 2015 podľa § 65, § 112
ods. 1, § 259 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení a podľa § 21 Zákona o sociálnom zabezpečení v
znení neskorších predpisov zamietla žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok z 3. februára 2014 o
priznanie starobného dôchodku od 3. februára 2011.

Proti rozhodnutiu odporkyne podal navrhovateľ včas opravný prostriedok, v ktorom namietal, že pre
nárok na starobný dôchodok mu odporkyňa nezohľadnila odpracované roky 2011, 2012, 2013 a 2014
po priznaní výsluhového dôchodku (starobného dôchodku).

V písomnom vyjadrení k opravnému prostriedku odporkyňa uviedla, že napadnutým rozhodnutím
realizovala rozsudok Krajského súdu v Žiline č. k. 25Sd/233/2014-26 z 23. októbra 2014, ktorým bolo
zrušené rozhodnutie odporkyne z 5. marca 2014 podľa § 250j ods. 2 písm. b)
O.s.p. a vec jej bola vrátená na ďalšie konanie. Podľa právneho názoru krajského súdu vysloveného
v predmetnom rozsudku odporkyňa riadne neposúdila, či boli navrhovateľovi zohľadnené všetky doby
zamestnania pre určenie dôchodku za výsluhu rokov, ktorý má charakter starobného dôchodku, čím
zamietla jeho žiadosť na časť dávky dôchodkového zabezpečenia, na ktorú navrhovateľovi vznikol nárok
vo všeobecnom systéme dôchodkového zabezpečenia a znemožnila týmto svojim postupom zachovanie
jeho dôchodkových nárokov, lebo starobný dôchodok, ktorý bol navrhovateľovi priznaný, nemôže
zohľadniť dobu zamestnania vykonávanú po vzniku nároku na starobný dôchodok a v skutočnosti by
bol jeho starobný dôchodok nižší v porovnaní s ostanými dôchodcami, ktorým pre nárok na starobný
dôchodok boli zohľadnené všetky odpracované roky, čím u navrhovateľa dochádza k diskriminácii.
Vzhľadom na uvedené posúdila odporkyňa opätovne nárok navrhovateľa na starobný dôchodok z 3.
februára 2014, ktorým navrhovateľ žiadal o prehodnotenie starobného dôchodku od 26. apríla 2007.



Odporkyňa zosúladila svoju aplikačnú prax s právnym názorom Najvyššieho súdu SR uvedený napr.
v rozsudku č. 7So/138/2011 z 15. augusta 2012, podľa ktorého absolútne vylúčenie hodnotenia doby
poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového zabezpečenia v
inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za následok horšie zaobchádzanie
s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho poistenia a u ktorých
samotná Sociálna poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových dávok spôsobom
krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia, v ktorých boli poistení na Slovensku
po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Vychádzajúc z právneho názoru Najvyššieho súdu SR
odporkyňa pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok a pri určovaní dôchodkového veku, v súvislosti
so zaradením doby výkonu služby do I. kategórie funkcií, vychádzala z ust. § 21, § 14 ods. 4, § 132 a §
175 Zákona o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

Navrhovateľ počas výkonu služby získal viac ako 25 rokov v I. kategórii funkcií, dôchodkový vek dosiahol
dovŕšením 55. roku veku, t. j. 26. apríla 2007.

Z obsahu spisového materiálu - z potvrdenia Ministerstva vnútra SR č. SPOU-OSZ-40.992-16/2014-
VZ z 27. januára 2014 a rozhodnutia Ministerstva vnútra SR č. SRLZ-40.992-7/SZ-2007 z 2. novembra
2007 vyplýva, že navrhovateľovi bol od 1. júla 2007 priznaný výsluhový dôchodok podľa § 128 zákona
č. 328/2002 Z. z., pričom suma starobného dôchodku bola útvarom sociálneho zabezpečenia MV SR
určená podľa ustanovení zákona č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov. Podmienky nároku
na dôchodok s prihliadnutím na znížený dôchodkový vek podľa § 132 ods. 1 Zákona o sociálnom
zabezpečení posúdil a sumu dôchodku aj so zohľadnením všetkých dôb zamestnania získaných vo
všeobecnom systéme určilo Ministerstvo vnútra SR. Na nárok na výsluhový dôchodok, priznaný v sume
starobného dôchodku bola navrhovateľovi zohľadnená všetka preukázaná doba:
- doba štúdia od 1. septembra 1967 do 31. augusta 1970 v III. pracovnej kategórii,
- doba poistenia od 21. septembra 1970 do 31. marca 1971 v III. pracovnej kategórii,
- doba štúdia - VŠ od 1. októbra 1971 do 1. decembra 1973 v III. pracovnej kategórii,
- doba poistenia od 7. marca 1974 do 8. apríla 1974 v III. pracovnej kategórii,
- doba ZVS od 1. októbra 1974 do 28. septembra 1976 v I. pracovnej kategórii,
- doba služobného pomeru v Policajnom zbore od 1. októbra 1976 do 31. decembra 1999
v I. pracovnej kategórii,
- doba služobného pomeru v Policajnom zbore od 1. januára 2000 do 25.
apríla 2007 v III. pracovnej kategórii,
- a doba po veku od 26. apríla 2007 do 30. júna 2007.

Ku dňu 26. apríla 2007 splnil navrhovateľ podmienky nároku na starobný dôchodok a prídavok k
starobnému dôchodku. Ministerstvo vnútra SR použilo pre porovnanie sumy starobného dôchodku a
prídavku k tomuto dôchodku V. časť zákona č. 100/1988 Zb. a sumu dôchodku aj so zohľadnením dôb
zamestnania získaných vo všeobecnom systéme už určilo Ministerstvo vnútra SR. Porovnanie sumy
výsluhového dôchodku vypočítanej podľa § 38 a sumy starobného dôchodku s prídavkom k tomuto
dôchodku podľa § 128 bez použitia V. časti zákona č. 100/1988 Zb. by nebolo možné vykonať.

Navrhovateľ splnil podmienky nároku na dôchodok s prihliadnutím na znížený dôchodkový vek podľa
§ 132 ods. 1 Zákona o sociálnom zabezpečení, pričom Ministerstvo vnútra SR posúdilo a sumu
dôchodku aj so zohľadnením dôb zamestnania získaných vo všeobecnom systéme. Nárok na ten istý
druh dôchodku za tie isté doby zamestnania poistencovi vzniknúť nemôže. Vznik nároku na starobný
dôchodok (a jeho priznanie) podľa Zákona o sociálnom zabezpečení súčasne vylučuje možnosť vzniku
nároku na starobný dôchodok podľa § 65 Zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.

Vzhľadom na vyššie uvedené bola žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok z 3. februára
2014 o priznanie starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho poistenia odporkyňou
zamietnutá.

Odporkyňa obdobie dôchodkového poistenia za kalendárne roky 2011, 2012 a 2013, kedy navrhovateľ
odvádzal podľa jeho názoru poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne, nie je možné
započítať na účely dôchodkových dávok.



V súlade s ust. § 67 ods. 4 zákona č. 328/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov má navrhovateľ
možnosť za obdobie dôchodkového poistenia získaného po 31. decembri 2003 podľa Zákona o
sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, požiadať o zvýšenie už priznaného výsluhového
dôchodku, ktorého suma bola určená podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení, útvar
sociálneho zabezpečenia, ktorý dôchodok vypláca. Výsluhový dôchodok v tomto prípade zvýši útvar
sociálneho zabezpečenia MV SR po prevedení poistného na starobné poistenie od Sociálnej poisťovne
na žiadosť útvaru sociálneho zabezpečenia MV SR.

Na záver odporkyňa vo svojom vyjadrení uviedla, že v zmysle § 66 ods. 3 Zákona o sociálnom
poistení, ak poistenec bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok
a poberal tento dôchodok alebo jeho časť, suma starobného dôchodku odo dňa nasledujúceho po
zániku dôchodkového poistenia sa určí tak, že k sume starobného dôchodku vyplácaného ku dňu zániku
dôchodkového poistenia sa pripočíta suma určená ako súčin súčtu jednej polovice osobných mzdových
bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania starobného dôchodku alebo jeho
časti a aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej ku dňu nasledujúceho po zániku dôchodkového poistenia.

Z uvedeného podľa odporkyne vyplýva, že ak Sociálna poisťovňa navrhovateľovi nevypláca starobný
dôchodok, nemôže ani k sume starobného dôchodku pripočítať sumu získanú za obdobie dôchodkového
poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok. Vzhľadom na uvedené skutkové a právne dôvody
žiadala odporkyňa, aby súd napadnuté rozhodnutie zo dňa 17. apríla 2015 ako vecne správne potvrdil.

Právny zástupca navrhovateľa na pojednávaní zotrval na podanej žalobe v celom rozsahu. Poukázal
na to, že od jej podania nedošlo k žiadnej zmene skutkového a ani právneho stavu. Žiadal napadnuté
rozhodnutie odporkyne zrušiť v celom rozsahu. Podľa jeho názoru sa závermi krajského súdu, resp.
odôvodnenia uvedeného v rozsudku zo dňa 23. 10. 2014 odporkyňa dôsledne nevysporiadala. Postup
odporkyne vo vzťahu k navrhovateľovi spôsobuje, že napriek tomu, že tento bol dôchodkovo poistený,
resp. bol účastný dôchodkového zabezpečenia oboch systémov dôchodkového zabezpečenia, tak
postup odporkyne toto namieta, nárok na výplatu dôchodku spôsobuje, že je diskriminovaný oproti
iným občanom, ktorí mali odrobený taký istý počet rokov, ale iba v jednom systéme dôchodkového
zabezpečenia. Argumentácia odporkyne s poukazom na to, aby si navrhovateľ uplatňoval svoje nároky
na Ministerstve vnútra SR, nemá opodstatnenie. Navrhovateľ sa už minulý rok obrátil na základe
odporúčania odporkyne na Ministerstvo vnútra SR, avšak toto mu jednoznačne uviedlo vo svojom
písomnom stanovisku z 2. 6. 2015, že s týmito nárokmi nemá nič a jednoznačne sa s nimi musí obrátiť,
resp. komunikovať so svojim nárokom na odporkyňu, preto navrhovateľ v celom rozsahu trvá na podanej
žalobe.

Navrhovateľ na pojednávaní zotrval na vyjadrení svojho právneho zástupcu a k tomu uviedol, že pracoval
v spoločnosti Silver care, n. o., so sídlom v Čadci od 1. 9. 2014 do 31. 10. 2015, o čom súdu predložil
Potvrdenie o zamestnaní (zápočtový list) zo dňa 31. 10. 2015. Ďalej súdu predložil Žiadosť o prepočítanie
starobného dôchodku adresovaného Ministerstvu vnútra SR, odboru sociálneho zabezpečenia, a to za
obdobie od 21. 9. 1970 do 31. 3. 1971 vo Vítkovických stavbách Ostrava, od 1. 10. 1971 do 5. 10. 1973
ako študent denného štúdia Agronomickej fakulty VŠP Nitra a od 7. 3. 1974 do 8. 4. 1974 Státní statek
Brezno. V civilnom sektore ďalej pracoval aj od roku 2011 do 2014 a doposiaľ pracuje, ale doklady o
tom súdu predložiť na pojednávaní nevedel. Pracoval a pracuje na Mestskom úrade v Turzovke ako
poslanec. Má za to, že odvody sa vyplácajú do Sociálnej poisťovne.

Zástupkyňa odporkyne uviedla, že navrhovateľ nebol v priamom pracovnom pomere na Mestskom
úrade v Turzovke (od - do), čiže vykonával len funkciu poslanca. Odvody išli len od roku 2013, teda
nechápe, čo navrhovateľovi sťahovali, možno zdravotnú poisťovňu, ale dôchodkové len od roku 2013.
Uvedené nie je možné prehodnotiť, keďže nie je poberateľom starobného dôchodku z dôchodkového
systému v Sociálnej poisťovni. Obdobie, čo mal v kategóriách pri výpočte výsluhového dôchodku,
mu bolo zhrnuté už do výsluhového dôchodku. Boli to aj roky štúdia podľa § 132 a § 133 Zákona o
sociálnom zabezpečení. Je pravdou, že keď navrhovateľ pracoval ďalej, tak sa jedná o súčin súčtu teda
jednej polovice vymeriavacieho základu, čo by malo prehodnotiť Ministerstvo vnútra SR pri navyšovaní
dôchodku. Poukázala na to, že nechápe, prečo Ministerstvo vnútra SR napísalo niečo také, že nemajú
čo navýšiť, keď ostatní dôchodcovia poberajúci dôchodok od MV SR to bežne navýšené majú.



Právny zástupca navrhovateľa ďalej poukázal na to, že tvrdenie odporkyne si v podstate rozporuje,
pričom poukázal na predposledný odsek odôvodnenia tohto rozhodnutia: „Obdobie dôchodkového
poistenia za kalendárne roky 2011, 2012 a 2013, kedy ste odvádzali poistné na dôchodkové poistenie
do Sociálnej poisťovne nie je možné započítať na účely dôchodkových dávok.“ Z uvedeného je
zrejmé, že bolo v tých rokoch odvádzané. Pokiaľ ide o vyjadrenie Ministerstva vnútra SR, sekcie
personálnych a sociálnych činnosti a osobného úradu odboru sociálneho zabezpečenia z 2. 6. 2015
na žiadosť navrhovateľa, zaujalo Ministerstvo vnútra SR identický postoj, aký právny zástupca pozná
z x obdobných prípadov, kedy ministerstvo vnútra oznámilo, že jednoducho toto nespadá do jeho
kompetencii a musí si to každý riešiť v súčinnosti so Sociálnou poisťovňou. Z prípisu ministerstva vnútra
z 2. 6. 2015 právny zástupca navrhovateľa citoval: „Je potrebné zvýrazniť práve to, že odvádzané
poistné na dôchodkové zabezpečenie nebolo odvádzané a ani po zriadení osobitného účtu Ministerstva
vnútra SR nebolo odvedené na osobitný účet Ministerstva vnútra SR, z ktorého sú v súčasnej dobe
vyplácané aj dávky výsluhového zabezpečenia podľa zákona č. 328/2002 Z. z..“ Rovnako právny
zástupca navrhovateľa poukázal na to, že Najvyšší súd SR sa vždy postavil na stranu navrhovateľov
(bývalých príslušníkov Ozbrojených zborov) a poukázal na diskrimináciu, nakoľko v prípade, pokiaľ títo
odvádzali do všeobecného systému, je nemysliteľné, aby keď niekto odrobí 30 rokov v civilnom systéme
dôchodkového zabezpečenia, dostal dôchodok za 30 rokov a bývalý príslušník Ozbrojeného zboru, ktorý
napr. odrobil v Ozbrojených zboroch 20 rokov a 10 rokov v civile, dostáva dôchodok len za 20 rokov.
Uvedené považoval aj Najvyšší súd SR za neprípustnú diskrimináciu.

Zástupkyňa odporkyne opakovane poukázala na znenie § 67 ods. 4 zákona č. 328/2002 Z. z., z ktorého
vyplýva, že navrhovateľ má možnosť za obdobie dôchodkového poistenia získané po 31. decembri 2003
podľa Zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov požiadať o zvýšenie už priznaného
výsluhového dôchodku, ktorého suma bola určená podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení
útvar sociálneho zabezpečenia, ktorý dôchodok vypláca. Vzhľadom k tomu zotrvala na vyjadrení zo dňa
22. 6. 2015 a navrhla rozhodnutie odporkyne zo dňa 17. apríla 2015 potvrdiť ako vecne správne.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie v súlade s ust. § 250l - § 250s O.s.p., oboznámil sa
s administratívnym spisom odporkyne, ako aj s ostatným spisovým materiálom a dospel k záveru, že
opravný prostriedok navrhovateľa nie je dôvodný.

Predmetom prieskumu bolo napadnuté rozhodnutie odporkyne zo dňa 17. apríla 2015, ktorým táto
zamietla žiadosť navrhovateľa z 3. februára 2014 o priznanie starobného dôchodku od 3. februára 2011.

V zmysle konštantnej judikatúry NS SR priznanie výsluhového dôchodku podľa zákona č. 328/2002
Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení
neskorších predpisov nevylučuje, aby obdobie výkonu služby profesionálneho vojaka (policajta a vojaka
prípravnej služby) bolo považované za obdobie dôchodkového poistenia podľa Zákona o sociálnom
poistení v znení neskorších predpisov, ktoré je významné pre zistenie výšky dôchodku.

Z právnych úprav týkajúcich sa sociálneho poistenia alebo zabezpečenia rôznych skupín poistencov
jednoznačne vyplýva, že všeobecný systém sociálneho poistenia a osobitný systém sociálneho poistenia
(zabezpečenia príslušníkov Ozbrojených zborov) sú založené na základe hodnotenia dôb poistenia
(zamestnania) pre dávky dôchodkového poistenia.

Kým Zákon o sociálnom poistení upravuje nároky poistencov zo všeobecného systému sociálneho
poistenia a jeho cieľom je zabezpečiť, aby doby poistenia boli poistencovi pre vznik nároku na dávky
podmienené dosiahnutím veku alebo v dôsledku jeho nepriaznivého zdravotného stavu boli riadne
zohľadnené, osobitné právne úpravy, používané v osobitnom systéme sociálneho poistenia obsahujú
len úpravu, ktorá zabezpečuje užší okruh dávok dôchodkového poistenia a zohľadňuje akú doby
poistenia iba dobu výkonu služby (prípadne náhradnú dobu výkonu služby). Osobitný systém poistenia
príslušníkov Ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, sirotských a vdovských
dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní,
ale obsahujú len úpravu výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových dôchodkov, vdovských
výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov, ktoré sú založené len na hodnotení doby
služby poistenca a vôbec nehodnotí dobu poistenia, ktorú poistenci získali vo všeobecnom systéme.
V dôsledku tejto skutočnosti potom vychádza záver, že poistenci osobitného systému sociálneho
zabezpečenia sú vylúčení z pôsobnosti Zákona o sociálnom poistení len v rozsahu, zodpovedajúcom



dobe poistenia v osobitnom systéme (s výnimkou prípadov podľa § 60 ods. 2 Zákona o sociálnom
poistení, ktorým sa pre nárok na tieto dávky hodnotí aj so započítaním doby služby v Ozbrojených silách
v celom rozsahu), ale nie v časti, upravujúci nárok na starobný, predčasný starobný, invalidný, sirotský,
vdovský alebo vdovecký dôchodok.

V dôsledku súbežného uplatňovania týchto systémov tak nesprávnym a výlučne gramatickým výkladom
zákona by dochádzalo k diskriminácii poistencov osobitného systému, lebo odporkyňa by im niektoré
doby poistenia nehodnotila vôbec, alebo im ich hodnotenie by odsúvala a aj menila podmienky alebo
odnímala výhody, poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia.

Takýto postup, pri ktorom sa nehodnotia príslušníkom Ozbrojených zborov v čase vzniku nároku na
výsluhovú dávku všetky doby poistenia však právna úprava, pri ktorej došlo k odčleneniu dôchodkového
zabezpečenia príslušníkov Ozbrojených zborov do osobitného systému nemala za cieľ. Svedčí o tom aj
znenie § 274 Zákona o sociálnom poistení, upravujúce zachovanie nárokov, vyplývajúcich zo zaradenia
zamestnaní do zvýhodnených pracovných kategórii.

Odporkyňa preto postupovala správne, keď posudzovala celé navrhovateľovo obdobie poistenia tak vo
všeobecnom, ako aj v osobitnom systéme, avšak v dôsledku, že celé navrhovateľovo obdobie poistenia
bolo zhodnotené pre výpočet výšky výsluhového dôchodku, nebol dôvod pre priznanie starobného
dôchodku zo všeobecného systému. V opačnom prípade, ak by existovala nejaká zostatková doba
sociálneho poistenia, vo všeobecnom systéme, bola by odporkyňa povinná v zmysle súdnej praxe
vypočítať celú teoretickú výšku dôchodku a tu skrátiť vzhľadom na pomer zostatkovej doby sociálneho
poistenia v celkovej dobe sociálneho poistenia a tento skrátený dôchodok priznať navrhovateľovi.

Vzhľadom na to, že na nárok na výsluhový dôchodok bola navrhovateľovi zohľadnená všetka
preukázaná doba, teda aj doba získaná vo všeobecnom systéme sociálneho zabezpečenia, resp.
poistenia, pričom bolo prihliadnuté aj na zvýhodnenú pracovnú kategóriu, nebol žiadny právny dôvod
na priznanie ďalšieho starobného dôchodku.

V konkrétnom prípade je však možné celkom jasne, zrozumiteľne a bez závažných pochybností
určiť, ktoré obdobia boli posudzované pri výpočte výšky výsluhového dôchodku, a že v rámci tohto
posudzovania boli zarátané aj obdobia poistenia, kedy navrhovateľ vykonával civilné zamestnanie, resp.
študoval.

Konajúci súd sa v plnom rozsahu pridržiava vyjadrenia odporkyne a na základe vyššie uvedeného
rozhodol tak, že rozhodnutie odporkyne zo dňa 17. apríla 2015 potvrdil ako vecne správne podľa § 250q
ods. 2 O.s.p..

O trovách konania súd rozhodol tak, že navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznal, nakoľko
navrhovateľ nebol úspešný v konaní a odporkyňa nemá v týchto konaniach nárok na náhradu trov
konania.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom
Krajského súdu v Žiline na Najvyšší súd Slovenskej republiky v Bratislave, písomne v 3 vyhotoveniach.

V odvolaní sa ma popri všeobecných náležitostiach podľa § 42 ods. 3 O.s.p. (t. j. ktorému súdu je určené,
kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sleduje, musí byť podpísaný - každý rovnopis vlastnou rukou, pri
právnických osobách opatrený podpisom osoby oprávnenej konať za subjekt, ako aj odtlačkom pečiatky
a datované) tiež uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa toto rozhodnutie napáda,
v čom sa toto rozhodnutie alebo postup považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Odvolanie proti rozsudku alebo uzneseniu, ktorým bolo rozhodnuté vo veci samej, možno odôvodniť
len tým že,
a) v konaní došlo k vadám uvedeným § 221 ods. 1 O.s.p.,
b) konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci,



c) súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy, potrebné
na zistenie rozhodujúcich skutočností,
d) súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym skutkovým zisteniam,
e) doteraz zistený skutkový stav neobstojí, pretože sú tu ďalšie skutočnosti alebo iné dôkazy, ktoré
doteraz neboli uplatnené (§ 205a),
f) rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.

Podľa § 205a ods. 1 O.s.p. skutočnosti alebo dôkazy, ktoré neboli uplatnené pred súdom prvého stupňa,
sú pri odvolaní proti rozsudku alebo uzneseniu vo veci samej odvolacím dôvodom len vtedy, ak
a) sa týkajú podmienok konania, vecnej príslušnosti súdu, vylúčenia sudcu (prísediaceho) alebo
obsadenia súdu,
b) má byť nimi preukázané, že v konaní došlo k vadám, ktoré mohli mať za následok nesprávne
rozhodnutie vo veci samej,
c) odvolateľ nebol riadne poučený podľa § 120 ods. 4,
d) ich účastník konania bez svojej viny nemohol označiť alebo predložiť do rozhodnutia súdu prvého
stupňa.

Ustanovenie § 205a ods. 1 O.s.p. sa nepoužije v konaniach podľa § 120 ods. 2.

Rozsah, v akom sa rozhodnutie napáda a dôvody odvolania môže odvolateľ rozšíriť len do uplynutia
lehoty na odvolanie (§ 205 ods. 3 O.s.p.).

Odvolanie treba predložiť s potrebným počtom rovnopisov a s prílohami tak, aby jeden rovnopis zostal
na súde a aby každý účastník dostal jeden rovnopis, ak je to potrebné. Ak účastník nepredloží potrebný
počet rovnopisov a príloh, súd vyhotoví kópie na jeho trovy.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 5015200489)

  1. 20. 1. 2016Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 25Sd/88/2015 z 20. 1. 2016 (toto rozhodnutie)
  2. 15. 11. 2017Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 25Sd/88/2015 z 15. 11. 2017