KAUZIS.SK
RozsudokMestský súd Bratislava II18. 11. 2024plný text

Rozsudok Mestského súdu Bratislava II sp. zn. 41P/76/2024 z 18. 11. 2024

CitáciaRozsudok Mestského súdu Bratislava II z 18. novembra 2024, sp. zn. 41P/76/2024, ECLI:SK:MSBA2:2024:1224201901.2

Text rozhodnutia

Súd: Spisová značka: Identifikačné číslo súdneho spisu: Dátum vydania rozhodnutia: Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: ECLI:

Mestský súd Bratislava II 41P/76/2024 1224201901 18. 11. 2024 JUDr. Martina Mésarošová ECLI:SK:MSBA2:2024:1224201901.2

ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Mestský súd Bratislava II v konaní pred sudkyňou JUDr. Martinou Mésarošovou, v právnej veci navrhovateľky - manželky: T. A., rodená Q., narodená XX.XX.XXXX, trvale pobytom D. R. XX, Q. a manžela: L.. B. A., narodený XX.XX.XXXX, trvale pobytom D. R. XX, Q., o rozvod manželstva a úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom A.: 1/ N., narodený XX.XX.XXXX a 2/ B., narodený XX.XX.XXXX, obe deti bytom u rodičov, zastúpené kolíznym opatrovníkom: Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava so sídlom Vazovova 7/A, Bratislava, na čas po rozvode manželstva, takto rozhodol: I. Súd manželstvo účastníkov: T. A., rodená Q., narodená XX.XX.XXXX a L.. B. A., narodený XX.XX.XXXX, uzavreté XX.XX.XXXX v K., zapísané v knihe manželstiev matričného úradu K., vo zväzku X, ročník XXXX, na strane XX pod poradovým číslom X, r o z v á d z a . II. Súd s ch v a ľ u j e dohodu rodičov o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom A.: 1/ N., narodený XX.XX.XXXX (ďalej len „maloletý N.“) a 2/ B., narodený XX.XX.XXXX (ďalej len „maloletý B.“) na čas po rozvode manželstva, v nasledovnom znení: Maloleté deti N. J. B. s a na čas po rozvode manželstva z v e r u j ú do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov. Otec bude osobnú starostlivosť o maloleté deti vykonávať počas každého nepárneho kalendárneho týždňa od pondelka od 16.00 hod. do pondelka nasledujúceho týždňa do 16.00 hod. Matka bude osobnú starostlivosť o maloleté deti vykonávať počas každého párneho kalendárneho týždňa od pondelka od 16.00 hod. do pondelka nasledujúceho týždňa do 16.00 hod. Miestom prevzatia a odovzdania maloletých detí v stanovenom čase bude bydlisko otca. Z a s t u p o v a ť a s p r a v o v a ť majetok maloletých detí budú obaja rodičia. Výživné sa počas trvania striedavej osobnej starostlivosti n e u p r a v u j e. III. Žiaden z účastníkov n e m á nárok na náhradu trov konania. odôvodnenie: 1. Podľa § 2 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku (ďalej len „CMP“), na konania podľa tohto zákona sa použijú ustanovenia Civilného sporového poriadku, ak tento zákon neustanovuje inak. 2. Podľa § 221 písm. a) Civilného sporového poriadku (ďalej len „CSP“), písomné vyhotovenie rozsudku nemusí obsahovať odôvodnenie, ak je na pojednávaní vyhlásený rozsudok za prítomnosti všetkých strán alebo ich zástupcov, ktorí sa vzdajú odvolania.

Poučenie: Písomné vyhotovenie rozsudku neobsahuje odôvodnenie, nakoľko bol rozsudok vyhlásený na pojednávaní za prítomnosti všetkých účastníkov, ktorí sa vzdali odvolania (§ 221 písm. a) CSP). Proti výroku, ktorým bola schválená dohoda rodičov, rodičia nie sú oprávnení podať odvolanie (§ 122 CMP). Kolízny opatrovník sa vzdal práva podať odvolanie v celom rozsahu. Vzhľadom na skutočnosť, že účastníci sa po vyhlásení rozsudku vzdali práva podať odvolanie, odvolanie účastníkov bude právne neúčinné a rozsudok nadobudne právoplatnosť dňom doručenia poslednému z nich. Ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie v časti, ktorým bola upravená peňažná povinnosť, oprávnený môže podať návrh na vykonanie exekúcie podľa Exekučného poriadku. Ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie v časti, v ktorej bola upravená starostlivosť o maloletého, styk s maloletým alebo iná ako peňažná povinnosť vo vzťahu k maloletému, oprávnený môže podať návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia podľa § 370 a nasl. CMP. Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko, môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že prijíma opäť svoje predošlé priezvisko (§ 27 ods. 1 Zákona o rodine). Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko a zároveň si ponechal v poradí uvedené ako druhé priezvisko svoje predošlé priezvisko, môže do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že upúšťa od používania spoločného priezviska (§ 27 ods. 2 Zákona o rodine).