KAUZIS.SK
RozsudokNajvyšší súd SR25. 5. 2016plný text

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/35/2015 z 25. 5. 2016

CitáciaRozsudok Najvyššieho súdu SR z 25. mája 2016, sp. zn. 7So/35/2015, ECLI:SK:NSSR:2016:7014200186.1

Text rozhodnutia

Súd: Najvyšší súd
Spisová značka: 7So/35/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7014200186
Dátum vydania rozhodnutia: 26. 05. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Zdenka Reisenauerová
ECLI: ECLI:SK:NSSR:2016:7014200186.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Zdenky
Reisenauerovej, a členiek senátu JUDr. Violy Takáčovej, PhD. a JUDr. Júlie Horskej, v právnej veci
navrhovateľa: L.. L. U., bytom W. X, W., zastúpeného advokátkou JUDr. Danou Danišovou z Košíc,
Svätoplukova 15, proti odporkyni: Sociálnej poisťovni, ústrediu, Ulica 29. augusta č. 8, Bratislava, o
starobný dôchodok, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Košiciach zo dňa 25.
novembra 2014, č.k. 2Sd/9/2014-19, takto

r o z h o d o l :

Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Košiciach zo dňa 25. novembra 2014, č.
k. 2Sd/9/2014-19 p o t v r d z u j e .

Navrhovateľovi náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Krajský súd napadnutým rozsudkom potvrdil podľa § 250q ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku (ďalej
len „OSP") rozhodnutie odporkyne zo dňa 23. januára 2014 č. XXX XXX XXXX X. O náhrade trov
konania rozhodol tak, že navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznal, pretože nebol v konaní úspešný
a odporcovi toto právo zo zákona nepatrí. Dôvodil tým, že rozhodnutím zo dňa 23. januára 2014 č. XXX
XXX XXXX X bol navrhovateľovi priznaný starobný dôchodok v sume 168,30 eur mesačne od 13.
júna 2010 podľa § 65, § 274 a § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších
predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení").

O priznanie starobného dôchodku navrhovateľ požiadal žiadosťou o dôchodok spísanou 13. júna 2014.
Starobný dôchodok žiadal priznať od 13. júna 2010. V žiadosti poukázal na štúdium na strednej škole od
1. septembra 1970 do 30. júna 1974, štúdium na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove od 1. septembra
1974 do 14. júna 1978, výkon vojenskej služby od 1. septembra 1978 do 30. august 1979, dobu
zamestnania v Kovospracujúcom podniku Prešov od 1. augusta 1978 do 31. augusta 1978 a služobný
pomer príslušníka Policajného zboru SR od 1. septembra 1979 do 31. december 2009.

Preskúmavaným rozhodnutím zo dňa 3. januára 2014 bol žiadateľovi priznaný starobný dôchodok
od 13. júna 2010. Suma starobného dôchodku bola určená ako rozdiel sumy starobného dôchodku
zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia (vrátane doby služby) 768,59077146 eur mesačne a
sumy starobného dôchodku zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia, ktorým je doba služby
zhodnotená na určenie sumy výsluhového dôchodku 605,31719694 eur mesačne. Postup výpočtu
starobného dôchodku odporkyňa podrobne uviedla v odôvodnení napadnutého rozhodnutia. Pri výpočte
starobného dôchodku postupovala podľa právneho názoru, ktorý bol vyslovený v rozsudku Najvyššieho
súdu SR zo dňa 22.08.2012 sp. zn. 9So/138/2011. Postup výpočtu výšky starobného dôchodku zo
všeobecného systému poberateľov výsluhového dôchodku podľa zákona č. 328/2002 Z. z., uvedený



v uvádzanom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, si krajský súd osvojil a považoval ho za súladný s
Ústavou SR, s článkom 33 Dohovoru č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach, ktorý
bol vyhlásený v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb. (ďalej len „Dohovor") a v súlade so zákonom o
sociálnom poistení. Námietku navrhovateľa, že suma starobného dôchodku má byť určená ako rozdiel
sumy starobného dôchodku zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia, vrátane doby služby a
sumy starobného dôchodku zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia, vyhodnotil krajský súd
za nepodstatnú.

O trovách konania krajský súd rozhodol tak, že navrhovateľovi ich náhradu nepriznal, pretože nebol v
konaní úspešný a odporkyni toto právo zo zákona nepatrí.
Navrhovateľ zastúpený advokátkou JUDr. Danou Danišovou podal proti rozsudku krajského súdu
odvolanie žiadajúc rozsudok krajského súdu zmeniť a rozhodnutie odporkyne zrušiť a vrátiť na ďalšie
konanie. Súčasne žiadal zaviazať odporkyňu k úhrade trov právneho zastúpenia v celkovej výške
145,14 eur. Dôvodil tým, že rozsudok krajského súdu je nedostatočne odôvodnený a odvoláva sa len
na rozsudky Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011 a 6/2013, čím došlo k zásahu do ústavného
práva navrhovateľa o rovnosti. Navrhovateľ sa domáhal spravodlivého posúdenia nároku na hmotné
zabezpečenie v starobe, ktorého primeranosť podľa čl. 39 Ústavy SR je závislá aj od toho, či boli
zohľadnené všetky zákonom splnené podmienky priznaného nároku na starobný dôchodok.

Poukázal ďalej na preskúmavané rozhodnutie a na odôvodnenie rozsudku krajského súdu. Uviedol, že
bývalý zamestnávateľ Ministerstvo vnútra SR do roku 2002 (do prijatia novej právnej úpravy) za neho
dovádzalo odvody v stanovenej výške do Sociálnej poisťovne. Tieto odvody neboli odvádzané od júla
2002 do obdobia ukončenia služobného pomeru, t.j. osem rokov. V ďalšom poukázal na samotný systém
sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov a na organizačnú samostatnosť sociálneho zabezpečenia
policajtov a vojakov a jeho nezávislosť na Sociálnej poisťovni. Pre nárok na dávku a jeho výšku sú tak
podľa jeho názoru rozhodujúce doba služby v ozbrojených zboroch a ozbrojených silách a kvalifikovaný
služobný plat. Výlučne sa uplatňuje princíp výsluhy, podstatou ktorého je kompenzácia straty alebo
zníženia spôsobilosti na výkon služby bez ohľadu na vek. Z uvedeného vyplýva, že tu nie je súbeh
dôchodkov z jednej Sociálnej poisťovne, ale dve rozdielne dávky. Mal za to, že výška starobného
dôchodku mala správne byť vypočítaná v sume 612,38 eur po zaokrúhlení a mala byť určená ako rozdiel
sumy starobného dôchodku zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového poistenia (vrátane doby služby)
768,59077146 eur mesačne a sumy starobného dôchodku zodpovedajúcej obdobiu dôchodkového
poistenia, ktorým je doba zhodnotená na určenie sumy výsluhového dôchodku 156,21 eur mesačne.
Napriek skutočnosti, že navrhovateľ odvádzal povinné odvody do systému sociálneho poistenia, a teda
aj Sociálnej poisťovne po dobu viac ako 39 rokov, a osobitne do Sociálnej poisťovne viac ako 31 rokov,
odporkyňa pri výpočte starobného dôchodku krátila dobu 31 rokov, čo nenapĺňa podmienku primeranosti,
vyplývajúcu z Dohovoru, na ktorý sa odporkyňa odvoláva. V neposlednom rade citoval znenie článku
33 ods. 2 Dohovoru a konštatoval, že v danom prípade nie je podstatná sociálna udalosť, ale odvody
poistného. Starobný dôchodok sa poskytuje zo starobného poistenia, ktoré za neho Ministerstvo vnútra
odosielalo do Sociálnej poisťovne do roku 2002.
Odporkyňa vo vyjadrení k odvolaniu navrhla rozsudok krajského súdu ako vecne správny potvrdiť.

Najvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 OSP v spojení s § 246c ods. 1
veta prvá OSP) preskúmal napadnutý rozsudok, ako aj konanie, ktoré mu predchádzalo, v medziach
podaného odvolania (§ 212 ods. 1 OSP v spojení s § 246c ods. 1 veta prvá OSP, odvolanie prejednal bez
nariadenia odvolacieho pojednávania (§ 250ja ods. 2 veta prvá OSP), keď deň vyhlásenia rozhodnutia
bol zverejnený minimálne päť dní vopred na úradnej tabuli a na internetovej stránke Najvyššieho súdu
Slovenskej republiky www.nsud.sk <. (§ 156 ods. 1 a ods. 3 OSP v spojení s § 246c ods. 1 veta prvá a
§ 211 ods. 2 OSP) a dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľa nie je dôvodné.

Predmetom konania bolo preskúmanie rozsudku krajského súdu, ktorý podľa tretej hlavy piatej časti
OSP preskúmal na základe opravného prostriedku navrhovateľa rozhodnutie odporkyne z 23. januára
2014, ktorým bol navrhovateľovi priznaný starobného dôchodku od 13. júna 2010 v sume 168,30 eur
mesačne.

Zo spisov vyplýva, že navrhovateľ bol uvoľnený zo služobného pomeru dňom 31. decembra 2009.
Rozhodnutím Ministerstva vnútra SR mu bol priznaný výsluhový dôchodok od 1. januára 2010 v sume 1
381,52 eur mesačne. Pre výpočet výsluhového dôchodku bola menovanému zhodnotená doba trvania



služobného pomeru 31 rokov a 129 dní. Základom na výpočet výsluhového dôchodku bol priemerný
mesačný služobný plat v ukončenom kalendárnom roku 2009 vo výške 2.302,53 eur.

Pre nárok a výšku výsluhového dôchodku bola menovanému zhodnotená doba:
- výkonu základnej vojenskej služby od 01.09.1978 do 30.8.1979 v I. kat. funkcií,
- služobného pomeru príslušníka PZ od 01.09.1979 do 31.12.1999 v I. kat. funkcií
od 01.01.2000 do 31.12.2009 v III. kat. funkcií

Žiadosťou spísanou 13. júna 2013 požiadal odporkyňu o priznanie starobného dôchodku od 13. júna
2010. Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 23. januára 2014 bol žiadateľovi priznaný starobný
dôchodok od 13. júna 2010, od ktorého dňa si uplatnil právny nárok na túto dávku, v sume 168,30 eur
mesačne.
Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu
služby policajta, ak toto obdobie nezískal v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa
osobitného predpisu (zákon č. 328/2002 Z. z.).

Podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj
obdobie výkonu služby policajta, získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt nezískal v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z. z.

Podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a
II. pracovnej kategórie rátane doby služby zaradenej do I. a II. kategórie funkcií sa priznávajú do 31.
decembra 2023.

Podľa § 14 ods. 4 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov ako
zamestnanie zaradené do I. (II.) pracovnej kategórie sa za dobu pred 1. januárom 2000 hodnotí doba
služby zaradená do I. (II.) kategórie funkcií, ak nevznikol nárok na dôchodok podľa piatej časti tohto
zákona. Doba služby zaradená do I. kategórie funkcií sa v týchto prípadoch hodnotí ako zamestnanie I.
pracovnej kategórie uvedené v § 14 ods. 2 písm. a/ - h/ tohto zákona.

Podľa Čl. 7 ods. 5 a Čl. 154c Ústavy Slovenskej republiky na zachovanie nárokov od dovŕšenia
dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení) je potrebné
aplikovať Dohovor o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č. 128), ktorý bol
Československou socialistickou republikou ratifikovaný 11. januára 1990 a vyhlásený pod č. 416/1991
v Zbierke zákonov.

V posudzovanej právnej veci bolo preukázateľne zistené, že žiadateľ o starobný dôchodok dovŕšil
dôchodkový vek podľa § 65 ods. 2 a § 274 zákona o sociálnom poistení s použitím § 21 ods. 1
zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení dňa 14. septembra 2009. Pretože zároveň získal
najmenej 25 rokov obdobia dôchodkového poistenia vrátane doby služby, splnil podmienky nároku na
starobný dôchodok v súlade s § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení K tomuto dňu získal 14 258
dní obdobia dôchodkového poistenia, t.j. 39 rokov 23 dní. Starobný dôchodok bol priznaný na základe
podanej žiadosti od 13. júna 2010. V preskúmavanom rozhodnutí, tak ako to správne zistil aj krajský
súd, odporkyňa podrobne zdôvodnila postup pri výpočte sumy starobného dôchodku.

Pretože navrhovateľ je poberateľom dávky z osobitného systému sociálneho zabezpečenia Slovenskej
republiky, ktorá od dovŕšenia dôchodkového veku podľa zákona o sociálnom poistení plní funkciu
starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov v sume
primeranej dobe trvania služobného pomeru, a na určenie sumy starobného dôchodku podľa zákona
č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov mu bola do doby zamestnania započítaná doba služby a
osobné vymeriavacie základy už zohľadnené v dávke z osobitného systému sociálneho zabezpečenia
policajtov a vojakov, suma starobného dôchodku za znížila podľa článku 33 ods. 2 Dohovoru o sumu
starobného dôchodku zodpovedajúcu zamestnaniu, ktorým je doba služby zhodnotená na určenie sumy
výsluhového dôchodku za celé roky (31 rokov).

Odvolací súd sa v plnom rozsahu stotožnil s právnym názorom krajského súdu, podľa ktorého odporkyňa
rozhodla v prejednávanej právnej veci v súlade so zákonom, keď na rozhodnutie vo veci aplikovala aj
rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011 zo dňa 15. augusta 2012, ktorý bol uverejnený



v stanovisku Najvyššieho súdu SR a súdov SR č. 6/2013 pod č. 83 a zhodne v rozsudku sp. zn.
9So/138/2011 zo dňa 22. augusta 2012.

Krajský súd dôsledne skúmal postup, ktorý predchádzal vydaniu preskúmavaného rozhodnutia a
samotnú jeho zákonnosť. Odvolací súd nemohol prisvedčiť tvrdeniam odvolateľa, týkajúcim sa
nesprávneho výpočtu sumy starobného dôchodku z dôvodu, že bývalý zamestnávateľ navrhovateľa
Ministerstvo vnútra SR do roku 2002 odvádzalo poistné v stanovenej výške do Sociálnej poisťovne.

Tak, ako je to už konštatované, navrhovateľ vykonával službu policajta 31 rokov a 23 dní, v rozsahu
zakladajúcom jeho nárok na výsluhový dôchodok z osobitného systému sociálneho zabezpečenia, ktorý
od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení má charakter
starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho poistenia. Až do 30. júna 2003 boli policajti
zúčastnení na dôchodkovom zabezpečení v rámci všeobecného systému sociálneho zabezpečenia
(poistenia) bez obmedzenia, (§6 ods. 1 písm. b/ zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení).
Po tomto dátume sa policajtom v zmysle § 21 ods. 3 zákona o sociálnom zabezpečení v znení
zákona č. 222/2003 Z. z. do doby zamestnania potrebnej na nárok na starobný dôchodok nezapočítava
profesionálna služba, ak túto vykonávali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok.

Počnúc 1. júlom 2003 sú na dôchodkovom zabezpečení podľa § 6 ods. 2 písm. b/ zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení v znení zákona č. 222/2003 Z. z. zúčastnení príslušníci Policajného
zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej
stráže, Železničnej polície, colníci („policajt") , príslušníci ozbrojených síl („profesionálny vojak"), ktorí
sa počas výkonu vojenskej služby v ozbrojených silách štúdiom alebo výcvikom pripravovali na výkon
profesionálnej služby v ozbrojených silách („vojak prípravnej služby") a ktorým za výkon profesionálnej
služby nevznikne nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu („výsluhový dôchodok")
alebo invalidný výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu („invalidný výsluhový dôchodok").
Zákonom č. 222/2003 Z. z. bolo s účinnosťou od 1. júla 2003 do zákona č. 100/1988 Zb. vložené
ustanovenie §173i a súčasne ním bolo novelizované aj ustanovenie § 21 ods. 3.

Zámerom zákonodarcu bolo dosiahnuť, aby od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných
predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení) výsluhový dôchodok plnil funkciu starobného dôchodku z
osobitného systému sociálneho zabezpečenia vo výške primeranej dobe trvania služobného pomeru ako
dávka sociálneho zabezpečenia existujúca či už samostatne alebo popri starobnom dôchodku, na ktorý
vznikne nárok dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení
(poistení). Zámerom zákonodarcu nebolo odňať policajtom starobné dôchodky, pre nárok na ktoré splnili
podmienky vo všeobecnom systéme sociálneho zabezpečenia úplne, ale iba v tej časti, ktorá zodpovedá
dobe trvania služobného pomeru zakladajúcej nárok na výsluhový dôchodok. Úmyslom zákonodarcu
bolo zákonom č. 328/2002 Z. z. poskytnúť policajtom výsluhový dôchodok ako dávku považovanú za
starobný dôchodok z osobitného systému sociálneho zabezpečenia až do dovŕšenia dôchodkového
veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení.

Zákon o sociálnom poistení nadobudol účinnosť 1. januára 2004.

Podľa názoru odvolacieho súdu preto zápočet doby výkonu služby policajta rozsahu, ktorý založil
navrhovateľovi nárok na výsluhový dôchodok, nie je možné hodnotiť pre výšku starobného dôchodku
navrhovateľa zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jej vylúčenie v uvedenom rozsahu (31
rokov) je v súlade s § 60 ods. 2 v spojení s § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení

Vzhľadom na uvedené odvolací súd odvolaniu navrhovateľa nevyhovel a vecne správny rozsudok súdu
prvého stupňa podľa §250ja ods.3 v spojení s § 219 ods.1,2 a s § 246c ods.1 OSP potvrdil.

Náhradu trov odvolacieho konania odvolací súd navrhovateľovi nepriznal (§ 250k ods. 1 OSP v spojení
s § 224 ods. 1 a s § 246c ods.1 OSP), lebo navrhovateľ v odvolacom konaní úspešný nebol.

Toto rozhodnutie prijal senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v pomere hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9
veta tretia zák. č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení účinnom
od 1. mája 2011).



Poučenie:

Proti tomuto rozsudku n i e j e prípustný opravný prostriedok.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporuIdentifikačné číslo spisu 7014200186

  1. 24. 11. 2014Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 2Sd/9/2014 z 24. 11. 2014potvrdené
  2. 25. 5. 2016Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/35/2015 z 25. 5. 2016 (toto rozhodnutie)