KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava2. 6. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 14Co/420/2012 z 2. 6. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 2. júna 2014, sp. zn. 14Co/420/2012, ECLI:SK:KSBA:2014:1111230566.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 14Co/420/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1111230566
Dátum vydania rozhodnutia: 03. 06. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Edita Szabová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2014:1111230566.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senátu zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Edity Szabovej a členiek
senátu JUDr. Kataríny Javorčíkovej a Mgr. Barbory Bartekovej, v právnej veci navrhovateľky: B. H., nar.
XX.XX.XXXX, bytom D. nábrežie XXX/X, M. G., zast. advokátom JUDr. Martinom Kováčikom, so sídlom
Radlinského 1729, Dolný Kubín, proti odporcovi: KOOPERATIVA poisťovňa, a.s., Vienna Insurance
Group, sídlo Štefanovičova 4, Bratislava, IČO: 00 585 441, o plnenie z poistnej zmluvy vo výške 185,92
eur s prísl., o odvolaní navrhovateľky proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I v Bratislave zo dňa
26.4.2012, č.k. 15C/147/2011-64, pomerom hlasov 3:0, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozsudok Okresného súdu Bratislava I v Bratislave zo dňa 26.4.2012, č.k.
15C/147/2011-64 p o t v r d z u j e .

Odporcovi sa náhrada trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa zamietol návrh navrhovateľky, ktorým sa voči odporcovi
domáhala plnenia z poistnej zmluvy vo výške 185.92 eur. Keďže odporca sa s plnením dostal do
omeškania, navrhovateľka si uplatnila v písomnom návrhu aj úrok z omeškania od 25.5.2010, t.j. od dňa
nasledujúceho po oznámení ukončenia šetrenia poistnej udalosti a oznámení zamietavého stanoviska k
poistnému plneniu listom z 24.5.2010. O trovách konania rozhodol tak, že vo veci úspešnému odporcovi
náhradu trov konania nepriznal.

V odôvodnení rozhodnutia uviedol, že navrhovateľka sa uplatneného nároku domáhala

z dôvodu poistnej udalosti, ku ktorej došlo v čase od 15.3.2010 do 18.4.2010. Argumentovala ust.
§ 788 ods.3 Občianskeho zákonníka (ďalej len OZ) s tým, že aby právny vzťah založený poistnou
zmluvou upravovali VPP poisťovateľa, musia byť splnené kumulatívne dve podmienky, t.j. zmluva sa na
ne musí odvolávať a tieto podmienky sú k zmluve pripojené alebo boli poistníkovi pred uzavretím zmluvy
oznámené (vždy musí byť splnená podmienka odkazu). Zmluva však odkazuje len na Všeobecné poistné
podmienky č. 701 (ďalej len VPP) vyznačené krížikom, a preto na právny vzťah sa môžu aplikovať len
VPP č. 701.

Odporca v písomnom vyjadrení k návrhu navrhovateľky z 8.11.2011 uplatnený nárok neuznal. Uviedol,
že navrhovateľka si uplatnila poistné plnenie na základe poistnej zmluvy pre kapitálové životné poistenie,
ktorú s odporcom uzavrela dňa XX.XX.XXXX pod č. XXXXXXXXXX - produkt E za dennú dávku v prípade
dočasnej pracovnej neschopnosti so začiatkom 15.3.2010 a ukončením 18.4.2010. Nárok na poistné
plnenie, za predpokladu jeho opodstatnenosti, by predstavoval sumu 185,92 eur. Argumentoval tým, že



pri likvidácii poistnej udalosti odporca postupoval v súlade s platne uzavretou poistnou zmluvou, VPP
a zmluvnými dojednaniami. Podľa čl. 2 VPP č. 860 dojednané poistenie v rámci neživotného poistenia
- poistenie pre prípad dočasnej pracovnej neschopnosti v prípade straty zárobku, je uzatvorené na
výplatu poistného plnenia v prípade vzniku poistnej udalosti, t.j. straty zárobku. Navrhovateľka bola v
čase vzniku poistnej udalosti nezamestnaná, pričom podľa čl. 7 VPP č. 860 sa za dočasnú pracovnú
neschopnosť považuje stav, kedy poistený z dôvodu choroby alebo úrazu a na základe lekárskeho
rozhodnutia nemôže vykonávať a ani nevykonáva svoje zamestnanie alebo svoju zárobkovú činnosť.

Podľa názoru navrhovateľky tento výklad odporcu s poukazom na uzavretú poistnú zmluvu treba
vykladať v prospech slabšieho subjektu, teda v prospech nej, keďže v porovnaní s odporcom mala
výrazne obmedzenú možnosť určovať obsah poistného vzťahu. Ak zástupca odporcu pri uzatváraní
zmluvy priniesol vopred počítačom vyplnenú tú časť zmluvy, kde odkazuje na VPP a došlo k nejakému
omylu, to musí byť na ťarchu subjektu, ktorý príslušnú časť zmluvy vypĺňal. Na zmluve sú priamo
vytlačené VPP č. 701 a navrhovateľka má zato, že iba tieto jej boli odovzdané a z týchto vyplýva
uplatnený nárok na denné odškodné dočasnej práceneschopnosti. Na základe takto uzavretej poistnej
zmluvy v súlade so VPP č. 701 navrhovateľke uplynula trojmesačná ochranná lehota od začiatku
poistenia ako i 21-dňová čakacia doba od vzniku dočasnej práceneschopnosti a preto jej vznikol nárok
na poistné plnenie. Denné odškodné bolo dohodnuté vo výške 400,-Sk (13,28 eur), čo od 22. dňa, t.j. od
5.4.2010 do konca dočasnej práceneschopnosti 18.4.2010 je štrnásť dní a poistné plnenie predstavuje
185,92 eur.

Právny zástupca navrhovateľky priamo na pojednávaní uplatnený úrok z omeškania od 25.5.2010 do
8.6.2010 zobral späť, v tejto časti žiadal konanie zastaviť a úrok z omeškania uplatnil v nezmenenej
percentuálnej výške od 9.6.2010 do zaplatenia.

Pri rozhodovaní vychádzal súd prvého stupňa z ust. § 788 ods. 3, z čl. 2 ods.3 Všeobecných poistných
podmienok pre životné poistenie č.701 a z čl. 7 ods.2 VPP č.860.

V dôvodoch svojho rozhodnutia uviedol, že vykonaným dokazovaním mal preukázané, že dňa
23.10.2008 urobila navrhovateľka vo vzťahu k odporcovi návrh poistnej zmluvy pre kapitálové životné
poistenie - produkt E pod č.: XXX XXXXXXX. Jeho súčasťou bolo aj dojednanie pripoistenia - denné
odškodné v prípade dočasnej práceneschopnosti. Návrh zmluvy bol zo strany odporcu prijatý dňa
28.11.2008. V zmluve bol odkaz na VPP č. 701. K predmetnej poistnej zmluve sa vzťahujú VPP č.
701, ktoré sú vytlačené priamo na poistnej zmluve, a je v nej aj krížik v časti ustanovení, ktoré pre
uzavretú zmluvu platia vždy. Podľa ďalšieho dojednaného pripoistenia účastník dostáva i ďalšie poistné
podmienky, podľa druhu pripoistenia. V danom prípade ide o VPP č. 860.

Z Poistnej zmluvy pre kapitálové životné poistenie - produkt SD1 súd zistil, že okrem iného bolo
účastníkmi dohodnuté pripoistenie - denné odškodné v prípade dočasnej práceneschopnosti vo výške
400,-Sk. V záverečnej časti zmluvy nad podpismi účastníkov zmluvného vzťahu navrhovateľka ako
poistená osoba potvrdila, že jej boli poistné podmienky platné pre toto poistenie odovzdané v písomnej
forme pri podpise návrhu poistnej zmluvy. Z potvrdenia o dočasnej práceneschopnosti pod č. XXXXXX
z XX.XX.XXXX mal súd preukázané, že navrhovateľka bola v čase od 15.3.2010 do 18.4.2010 dočasne
práceneschopná a súčasne v tom čase bola na ÚPSVaR v M. vedená ako nezamestnaná.

Keďže zástupkyňa odporcu čiastočné späťvzatie nároku v časti úroku z omeškania za obdobie od
25.5.2010 do 8.6.2010 nenamietala, súd podľa § 96 ods. 1 a ods. 2 O.s.p. konanie v uvedenej časti
zastavil.

V odôvodnení svojho rozhodnutia súd prvého stupňa ďalej uviedol, že má zato, že poistná zmluva
je dvojstranný právny úkon medzi dvoma subjektmi. Obsah poistnej zmluvy je určený právami a
povinnosťami zmluvných strán. Poistiteľ je povinný poskytnúť plnenie v dohodnutom rozsahu, ak nastane
náhodná udalosť v zmluve označená (poistná udalosť). Poistník je povinný platiť poistné. Poistné



podmienky sú záväzné, ak sú súčasťou poistnej zmluvy, poistná zmluva sa na ne odvoláva, sú k nej
pripojené alebo musia byť pred uzavretím zmluvy poistníkovi oznámené. Význam poistných podmienok
spočíva v tom, že vymedzujú udalosti z ktorých vzniká povinnosť poskytnúť poistné plnenie a kedy táto
povinnosť nevzniká, rozsah a splatnosť poistného plnenia a iné.

Súd konštatoval, že medzi účastníkmi je sporné, či pri uzavretej poistnej zmluve pre kapitálové
životné poistenie, súčasťou ktorej je aj dojednané pripoistenie - denné odškodné v prípade dočasnej
práceneschopnosti, platia aj VPP č. 860. Je nepochybné, že súčasťou zmluvy boli VPP č. 701,
ktoré tvorili ich neoddeliteľnú súčasť. Táto skutočnosť je potvrdená predtlačeným krížikom v samotnej
poistnej zmluve na poslednej strane. Preto je podľa názoru súdu potrebné vychádzať zo VPP č. 701,
čo potvrdila i samotná navrhovateľka. Vo VPP č. 701 je v článku 2 ods.3 uvedené, že poisťovňa je
oprávnená dojednať spolu so životným poistením formou združeného poistenia alebo pripoistenia aj
poistenie úrazu, invalidity, práceneschopnosti a pobytu v nemocnici, prípadne iné druhy poistenia. Pre
pripoistenia potom platia osobitné poistné podmienky pre príslušné pripoistenia. Práve táto časť sa týka
pripoistenia navrhovateľky pre denné odškodné v prípade dočasnej práceneschopnosti. Zo samotnej
poistnej zmluvy mal súd preukázané (posledná strana, posledný odsek, veta druhá), že navrhovateľka
potvrdila, že jej boli poistné podmienky platné pre toto pripoistenie odovzdané v písomnej forme pri
podpise návrhu poistnej zmluvy. Z uvedeného potom jednoznačne vyplýva, že navrhovateľke pri podpise
návrhu poistnej zmluvy boli odovzdané i VPP č. 860, v ktorých je špecifikovaná výluka z poistného
plnenia v čl. 7 ods.2, podľa ktorého za dočasnú pracovnú neschopnosť v zmysle týchto poistných
podmienok sa považuje stav, kedy poistený z dôvodu choroby alebo úrazu a na základe lekárskeho
rozhodnutia nemôže vykonávať a ani nevykonáva svoje zamestnanie alebo svoju zárobkovú činnosť,
tiež nevykonáva riadiacu či kontrolnú činnosť, a to ani počas obmedzenej časti dňa.

Keďže, ako mal súd preukázané, že navrhovateľka v čase dočasnej práceneschopnosti bola evidovaná
na ÚPSVaR v M. G. ako nezamestnaná, čo nebolo medzi účastníkmi konania sporné, potom nepochybne
na základe výluky z pripoistenia podľa VPP č. 860 čl. 7 ods.2, odporcovi nevznikla povinnosť plniť,
nakoľko nebola naplnená skutková stránka poistnej udalosti.

Tvrdenie navrhovateľky, že v návrhu poistnej zmluvy nebolo explicitne krížikom vyznačené, že pre
pripoistenie pre prípad dočasnej práceneschopnosti platia VPP č.860, súd vyhodnotil ako účelové,
nemajúce oporu vo vykonanom dokazovaní. Osobitné vyznačenie krížika v textovej časti je len manuálny
úkon, pričom podľa názoru súdu treba vychádzať z obsahu návrhu poistnej zmluvy, ktorý navrhovateľka
podpísala a tým potvrdila, že s obsahom návrhu poistnej zmluvy bola oboznámená a súhlasila s ním,
a že jej boli poistné podmienky platné pre uzavreté poistenie odovzdané v písomnej forme pri podpise
poistnej zmluvy. Súd poukázal aj na to, že VPP č. 701 sú absolútnou súčasťou návrhu poistnej zmluvy
v prevedení leporela, takže VPP, ktorých odovzdanie navrhovateľka potvrdila sú VPP č. 860, ktoré sú
na osobitnej listine. V konečnom dôsledku navrhovateľka neargumentovala tým, že by jej VPP č. 860
neboli pri podpise návrhu poistnej zmluvy odovzdané; namieta len to, že v návrhu poistnej zmluvy nebolo
explicitne vyznačené krížikom, že pre pripoistenie platia VPP č. 860.

O trovách konania súd rozhodol podľa § 142 ods.1 O.s.p..

Proti rozsudku podala včas odvolanie navrhovateľka prostredníctvom svojho právneho zástupcu, z
dôvodu nesprávneho právneho posúdenia veci (§ 205 ods. 2 písm. f O.s.p.). Poukázala na ust. § 788
ods. 3 OZ a uviedla, že aby boli VPP súčasťou poistnej zmluvy, je potrebné, aby sa na ne zmluva
odvolávala a aby k nej boli pripojené alebo boli osobe uzavierajúcej zmluvu s poistníkom oznámené.
Zdôraznila, že z gramatického výkladu ust. § 788 ods. 3 OZ je jednoznačné, že musia byť kumulatívne
splnené dve podmienky na to, aby boli VPP súčasťou poistnej zmluvy, pričom druhá podmienka môže
byť splnená alternatívne. Vždy sa ale musí poistná zmluva na všeobecné poistné podmienky odvolať.
Ak táto podmienka nie je splnená, nato, aby boli všeobecné poistné podmienky súčasťou poistnej zmluvy
nepostačuje, že budú k zmluve pripojené alebo budú kontrahentovi oznámené.

Uviedla, že v konaní bolo preukázané, že v návrhu poistnej zmluvy pre kapitálové poistenie bolo
uvedené, že pre toto poistenie platia ustanovenia Občianskeho zákonníka a VPP pre životné poistenie,



lebo iba tieto boli označené krížikom. VPP pre poistenie pre prípad dočasnej pracovnej neschopnosti č.
860 označené nie sú a zmluva sa na ne neodvoláva, ako to vyžaduje § 788 ods. 3 OZ, a teda nemôžu
byť jej súčasťou. Podľa názoru navrhovateľky nepostačuje na to, aby boli VPP pre poistenie pre prípad
dočasnej pracovnej neschopnosti č. 860 súčasťou poistnej zmluvy, jej potvrdenie v zmluve, že jej boli
pri podpise zmluvy tieto VPP odovzdané, keďže nie je splnená podmienky výslovného odvolania sa na
ne. V zmluve sa iba konštatuje, že jej boli odovzdané poistné podmienky vzťahujúce sa na tento druh
poistenia, čím bola splnená len druhá podmienka k tomu, aby boli poistné podmienky súčasťou zmluvy.
Poprela, že by jej boli VPP č. 860 odovzdané a neboli ani súčasťou návrhu. Boli jej zaslané až mailom dňa
22.6.2010 na žiadosť navrhovateľky F. G., ktorá pri uzatváraní zmluvy zastupovala odporcu. Pri výklade
ust. § 788 ods. 3 OZ by mal súd zohľadniť aj skutočnosť, že pri adhéznych zmluvách je odkaz na VPP
krížikom, obvyklým spôsobom odkazu a iný spôsob sa v praxi vyskytuje výnimočne. Odmietla názor, že
nato, aby bol právny vzťah založený poistnou zmluvou regulovaný poistnými podmienkami, postačuje
odkaz v iných poistných podmienkach, na ktoré sa zmluva odvoláva. Takýto odkaz musí byť obsiahnutý
v zmluve, na obsahu ktorej sa dohodnú zmluvné strany, nie v poistných podmienkach, na určenie
obsahu ktorých nemá navrhovateľka žiadny vplyv. Nič nebránilo odporcovi predložiť navrhovateľke
návrh poistnej zmluvy, v ktorom by bol odkaz na poistné podmienky č. 860. Otázku, či je poistný vzťah
regulovaný i poistnými podmienkami č. 860, treba vykladať aj s ohľadom na postavenie zmluvných strán
pri uzatváraní právneho úkonu. Z tohto pohľadu je zrejmé, že navrhovateľka nemala takmer žiadnu
možnosť určiť obsah právneho vzťahu, bol jej predložený návrh zmluva, na ktorom už bol urobený odkaz
na poistné podmienky. Ak odporca z neopatrnosti alebo z iných dôvodov neodkázal na VPP č. 860,
nemôže byť táto skutočnosť na ujmu navrhovateľky.

Navrhla, aby odvolací súd napadnutý rozsudok zmenil tak, že jej návrhu vyhovie a prizná jej aj náhradu
trov prvostupňového a odvolacieho konania. Uplatnila si právo na náhradu trov prvostupňového konania
v celkovej výške 475,19 eur (16,50 eur zaplatený súdny poplatok za návrh a 458,69 eur trovy právneho
zastúpenia za 3 úkony právnej služby po 18,26 eur za každý úkon + režijný paušál 2-krát vo výške 7,41
eur a 1-krát 7,63 eur, náhrada za stratu času v sume 148,20 eur a náhrada cestovného v sume 156,81
eur) a odvolacieho konania v celkovej výške 47,57 eur (16,50 eur súdny poplatok za odvolanie a 31,07
eur trovy právneho zastúpenia).

Podaním zo daň 1.8.2012 sa k odvolaniu navrhovateľky vyjadril odporca s tým, že súd prvého stupňa na
základe vykonaných dôkazov dospel na základe vykonaných dôkazov k správnym skutkovým zisteniam
a zistený skutkový stav správne právne posúdil. Napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa považuje
za správny a vecne odôvodnený. Navrhol, aby odvolací súd napadnutý rozsudok ako vecne správny
potvrdil v celom rozsahu.

Krajský súd v Bratislave ako súd odvolací, preskúmal vec viazaný rozsahom a dôvodmi odvolania (§ 212
ods. l O.s.p.), túto prejednal bez nariadenia pojednávania (§ 214 ods. 2 O.s.p.), keďže pre nariadenie
pojednávania neboli dané zákonné podmienky vyplývajúce z ust. § 214 ods. l O.s.p. (nebolo potrebné
zopakovať alebo doplniť dokazovanie, súd prvého stupňa nerozhodol podľa ust. § 115a O.s.p. bez
nariadenia pojednávania, nariadenie pojednávania nevyžadoval dôležitý verejný záujem). Rozsudok
verejne vyhlásil dňa 3.6.2014 (§ 211 ods. 2, § 156 ods. 3 O.s.p.).

Po preskúmaní napadnutého rozsudku a konania, ktoré predchádzalo jeho vydaniu, ako aj odvolacích
námietok, sa odvolací súd stotožnil so závermi súdu prvého stupňa.

Podľa § 788 ods.3 OZ, účinného v čase uzavretia poistnej zmluvy, súčasťou poistnej zmluvy sú
všeobecné poistné podmienky poistiteľa (poistné podmienky), na ktoré sa poistná zmluva odvoláva
a ktoré sú k nej pripojené alebo boli pred uzavretím zmluvy tomu, kto s poistiteľom zmluvu uzavrel,
oznámené.

Podľa čl. 2 ods. 3 VPP pre životné poistenie č.701, poisťovňa je oprávnená dojednať spolu so
životným poistením formu združeného poistenia alebo pripoistenia aj poistenie úrazu, invalidity,



práceneschopnosti a pobytu v nemocnici, prípadne iné druhy poistenia. Pre pripoistenie potom platia
osobitné poistné podmienky pre príslušné poistenia.

Podľa čl. 7 ods.2 VPP č.860, za dočasnú pracovnú neschopnosť v zmysle týchto poistných
podmienok sa považuje stav, kedy poistený z dôvodu choroby alebo úrazu a na základe lekárskeho
rozhodnutia nemôže vykonávať a ani nevykonáva svoje zamestnanie alebo svoju zárobkovú činnosť,
tiež nevykonáva riadiacu či kontrolnú činnosť, a to ani počas obmedzenej časti dňa.

Odvolací súd poukazuje na to, že súd prvého stupňa správne zistil skutkový stav veci, ktorý aj správne
vyhodnotil a svoje rozhodnutie dostatočným spôsobom odôvodnil, na ktoré dôvody poukazuje aj odvolací
súd.

Na doplnenie argumentov svedčiacich o správnosti napadnutého rozsudku a ku skutočnostiam
uvedeným v odvolaní, odvolací súd poukazuje predovšetkým na to, že podľa § 788 ods. 3 OZ, účinného
v čase uzavretia poistnej zmluvy, sú súčasťou poistnej zmluvy aj VPP č.701, čo medzi účastníkmi nebolo
sporné. Už samotná táto skutočnosť vyvracia argumentáciu navrhovateľky, že na VPP č. 860 sa zmluva
neodvoláva. Ak sú VPP č. 701 súčasťou poistnej zmluvy, čo nepochybne sú a túto skutočnosť nepopiera
ani navrhovateľka, odkaz v týchto VPP na VPP č. 860 je treba považovať za splnenie prvej podmienky
pre záväznosť VPP č. 860, t.j., že sa poistná zmluva na tieto poistné podmienky odvoláva.

Okrem toho je potrebné zdôrazniť, že podľa čl. 2 ods. 3 VPP pre životné poistenie č.701,
poisťovňa je oprávnená dojednať spolu so životným poistením okrem iných pripoistení aj pripoistenie
práceneschopnosti, na ktoré platia osobitné poistné podmienky pre toto poistenie. Táto skutočnosť
vyplýva priamo z citovaného čl. 2 ods. 3 VPP pre životné poistenie č. 701 (sú súčasťou zmluvy), a aj
preto neobstojí argumentácia navrhovateľky, že aj na toto pripoistenie sa vzťahujú len VPP č. 701 a nie
aj VVP č. 860.

Aj s prihliadnutím na uvedené skutočnosti považuje odvolací súd za právne bezvýznamnú argumentáciu
navrhovateľky, že prehlásenie navrhovateľky, ktorým v zmluve potvrdzuje prevzatie VPP, sa týka len
VPP č. 701, nakoľko zmluvu, vrátane VPP treba posudzovať komplexne.

Pre úplnosť odvolací súd ešte uvádza, že samotný charakter pripoistenia práceneschopnosti
predpokladá vznik nároku z tohto pripoistenia len za predpokladu, že ide o práceneschopnosť počas
trvania pracovného pomeru poisteného, keďže toto pripoistenie má zabezpečiť odškodnenie v prípade
dočasnej práceneschopnosti, t.j. eliminovať stratu na zárobku vzniknutú rozdielom medzi reálnou mzdou
poisteného a výškou nemocenských dávok. V prípade, že je poistená osoba v priebehu poistenia
nezamestnaná, jej práceneschopnosťou u nej nedôjde k žiadnej zmene, pretože reálne nemôže u nej
dôjsť k strate na zárobku. Aj vzhľadom na túto skutočnosť je nesporné, že návrh navrhovateľky na
plnenie z poistnej zmluvy je nedôvodný.

Preto odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa podľa § 219 ods. 1 O.s.p. ako vecne správny
potvrdil.

O trovách konania rozhodoval odvolací súd podľa ust. § 224 ods. 1 v spojení s § 142 ods. 1 O.s.p..
Hoci odporca bol v konaní úspešný, súd mu náhradu trov odvolacieho konania nepriznal, pretože mu
žiadne nevznikli (trovy konania si ani neuplatnil).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 15C/147/2011

    potvrdené

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)