KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava11. 5. 2015plný textcitované 1×

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Co/509/2013 z 11. 5. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 11. mája 2015, sp. zn. 8Co/509/2013, ECLI:SK:KSBA:2015:3111204561.4

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 8Co/509/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 3111204561
Dátum vydania rozhodnutia: 12. 05. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jana Vlčková
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2015:3111204561.4

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Jany Vlčkovej a členov senátu
JUDr. Moniky Holickej a JUDr. Ondreja Krajča v právnej veci navrhovateľa: H. H., U. Z. XXXX/XX, W.,
zastúpeného JUDr. Renátou Jánskou, advokátkou, so sídlom Piaristická 6836, Trenčín, proti odporcovi:
Slovenská sporiteľňa, a.s., so sídlom Tomášikova 48, Bratislava, IČO: 00 151 653, o uloženie povinnosti
vyznačiť navrhovateľa ako nadobúdateľa vkladných knižiek, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku
Okresného súdu Bratislava III, zo dňa 04. marca 2013 č.k. 43C/95/2011-161, jednohlasne takto

r o z h o d o l :

Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa p o t v r d z u j e .
Odporcovi náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa zamietol návrh navrhovateľa, ktorým sa domáhal
uloženia povinnosti odporcovi vyznačiť meno nadobúdateľa vkladných knižiek: H. H., Q.. XX.XX.XXXX,
N..Č..: XXXXXX/XXXX do vkladných knižiek vydaných T. Y. Y., G..Y.. R. Č.. XX-XXXXX X (Q. Č.Y.
XXXXXXXXXX), Č.. XX-XXXXXX X (Q. Č. XXXXXXXXXX) G. Č.. XXXXXXXXXX. Rozhodol tak podľa
§ 628 ods. 1, 2, § 40 ods. 1, 3, § 37 ods. 1, § 780 ods. 1, § 783 ods. 2 Obč. zákonníka, § 19
ods. 1, § 30 ods. 4 zákona č. 566/2001 Z.z. a § 89 ods. 1,2 zákona č. 483/2001 Z.z, keď vykonaným
dokazovaním zistil, že pôvodným vlastníkom vkladných knižiek špecifikovaných v petite žaloby, bol otec
navrhovateľa O. H., ktorý zomrel dňa 13.10.2003 bez zanechania závetu. Tieto vkladné knižky boli
vystavené odporcom na meno O. H., N..Č..: XXXXXX/XXX, U. F. Y. XXX. Z darovacej zmluvy zistil, že
pozostáva z dvoch samostatných listín, pričom na 1. listine zo dňa 03.10.2003 je prejav vôle bližšie
neoznačenej osoby, ktorá poveruje svojho syna Jozefa Juricu na predanie dvoch vkladných knižiek
synovi H. H. a vkladné knižky pod Č.. XX-XXXXXX, pod Č.. XX-XXXXXX-X a pod Č.. XXXXXXXXXX
daruje synovi H. H., N..Č..: XXXXXX/XXXX. Listina neobsahuje osvedčovaciu doložku preukazujúcu
pravosť nečitateľného podpisu na tejto listine. Na 2. listine zo dňa 03.10.2003 je podpísaný navrhovateľ,
ktorý s vďakou prijal dar vkladné knižky, špecifikované číslami zhodnými ako na l. listine, ktoré mu daroval
jeho otec O. H.. Listina neobsahuje osvedčovaciu doložku preukazujúcu pravosť nečitateľného podpisu
označeného navrhovateľa na tejto listine. Ďalej z uznesenia Okresného súdu Trenčín č.k. 23D 821/03,
Dnot 209/03 zo dňa 12.05.2005 po poručiteľovi O. H. zistil, že medzi dedičmi poručiteľa zostali sporné
tvrdenia, či úspory poručiteľa vedené v SLSP na predmetných vkladných knižkách patria do dedičstva,
alebo podľa tvrdenia navrhovateľa ako dediča, patria do jeho výlučného vlastníctva na základe darovacej
zmluvy zo dňa 03.10.2003. Z odôvodnenia uvedeného uznesenia zistil, že navrhovateľ v dedičskom
konaní uviedol, že vkladné knižky boli zriadené na termínovanom vklade s výpovednou lehotou od
26.02.2003 na jeden rok, a aby nebol penalizovaný ich výber, poručiteľ ich za života neprepísal na
navrhovateľa, ale len v písomnej forme ich daroval navrhovateľovi a ďalej zistil, že v dedičskom konaní
na predmetný sporný majetok medzi dedičmi súd neprihliadol. Uviedol, že písomnosť prejavu vôle
konajúcej osoby spočíva v tom, že obsah urobeného prejavu je zachytený v texte listiny, a z listiny



musí byť zrejmé, kto tento prejav vôle robí. Nedostatok v označení konajúcej osoby na listine nemožno
zhojiť len tým, že listina je opatrená vlastnoručným podpisom konajúcej osoby, ak tento podpis nie
je urobený celým menom a priezviskom, ale len nečitateľnou šifrou. Dospel k záveru, že na listine
zo dňa 03.10.2003 absentuje akékoľvek označenie O. H. ako konajúcej osoby v hmotnoprávnom
postavení darcu, totožnosť darcu na tejto listine nemožno zistiť ani podporne pre absenciu označenia
dokladu totožnosti konajúcej osoby ako klienta banky podľa osobitných predpisov o dokladoch totožnosti.
Vzhľadom na vadu tohto právneho úkonu čo do písomnej formy požadovanej osobitným zákonom,
považoval za právne bezvýznamné skúmanie, či nečitateľný podpis bližšie neoznačenej konajúcej
osoby, je alebo nie je skutočne vlastnoručným podpisom O. H. ako klienta odporcu, príp. či tento podpis
je bez akýchkoľvek pochybností zhodný s podpisom na podpisovom vzore O. H. uloženom u odporcu.
Ďalej v odôvodnení rozhodnutia uviedol, že navrhovateľ sa návrhom na začatie konania domáhal aj
určenia, že navrhovateľ je majiteľom predmetných vkladných knižiek na základe darovacej zmluvy zo
dňa 03.10.2003, v tejto časti však navrhovateľ v priebehu konania zobral návrh späť, a preto uznesením
zo dňa 04.03.2013 podľa § 96 ods. 1 O.s.p. zastavil konanie v tejto časti. O náhrade trov konania rozhodol
podľa § 142 ods. 1 O.s.p. a odporcovi nepriznal náhradu trov konania, pretože si ich náhradu neuplatnil
návrhom podľa § 151 ods. 1 O.s.p.
Proti tomuto rozsudku podal odvolanie v zákonom stanovenej lehote navrhovateľ, žiadal napadnutý
rozsudok súdu prvého stupňa zrušiť a vec mu vrátiť na ďalšie konanie. Namietal, že súd prvého
stupňa dospel k nesprávnemu právnemu záveru, že darovacia zmluva zo dňa 03.10.2003 uzavretá
medzi pôvodným majiteľom vkladných knižiek O. H., ako darcom, a ním, ako nadobúdateľom, ohľadne
darovania predmetných vkladných knižiek, nespĺňa všetky zákonné náležitosti platnej písomnej zmluvy
o prevode vkladných knižiek. Uviedol, že v zmysle Obč. zákonníka, ako aj Zákona o cenných papieroch,
je darovacia zmluva o darovaní vkladných knižiek platná, ak je uzavretá písomne a spĺňa náležitosti
ustanovené zákonom. Písomnosť prejavu spočíva v tom, že obsah prejavu vôle je zachytený v texte
listiny; z listiny musí byť zjavné, kto právny úkon urobil. S poukazom na ust. § 40 ods. 3 Obč. zákonníka,
ktoré hovorí len o podpise strán bez toho, aby bližšie určilo, čo považuje za podpis, namietal, že z
ust. § 40 Obč. zákonníka výslovne nevyplýva, či podpis fyzickej osoby musí obsahovať vyjadrenie
úplného mena podpisujúceho, teda mena a priezviska. Poukázal aj na komentár k Obč. zákonníku,
dodatok č. 2, Z. A., r. 2009, podľa ktorého sa podpis na listine považuje za riadny, ak je
vlastnoručný a čitateľný. Podľa jeho názoru podpis identifikuje konajúcu osobu a súčasne verifikuje
obsah jeho prejavu vôle. Uviedol, že súkromné právo vychádza z toho, že vlastnoručný podpis fyzickej
osoby na listine je bezchybný, ak ide o podpis jej úplného mena, teda krstného mena a priezviska,
avšak takéto prípady sa v praxi vyskytujú pomerne zriedka a súkromné právo vychádza z toho, že z
hľadiska identifikácie podpísanej osoby, je náležitosť vlastnoručného podpisu splnená aj vtedy, ak ide
len o podpis priezviskom. Ďalej namietal, že pokiaľ ide o náležitosti označenia konajúcej osoby priamo v
texte písomného právneho úkonu, zákon nepredpisuje žiadne konkrétne náležitosti ani žiadny konkrétny
spôsob, ako treba v písomnom úkone konajúcu osobu označiť. Stanovuje len všeobecnú požiadavku
pre označenie účastníka úkonu, ktorá vyplýva z určitosti a zrozumiteľnosti právneho úkonu. Z právneho
úkonu teda musí byť zrejmé, o aký úkon ide, kto ho urobil a voči komu bol smerovaný. Z týchto
dôvodov podľa jeho názoru darovaciu zmluvu vyhotovenú na dvoch listoch, bez označenia darcu, ale
s jeho čitateľným pravým podpisom možno považovať za platnú a právny úkon za urobený v súlade so
zákonom, keď predmetná darovacia zmluva je dostatočne určitá a zrozumiteľná, keď tento právny úkon
nemožno vykladať inak, ako, že ho robila osoba, ktorá bola oprávnená mať označené vkladné knižky
u seba, vo svojej držbe a voľne nimi disponovať. Namietal, že osoba konajúceho je identifikovaná aj
vyjadrením rodinného a príbuzenského vzťahu k druhému účastníkovi úkonu - obdarovanému. Poukázal
aj na to, že odporcom nebola spochybnená identita konajúcej osoby - darcu a majiteľa vkladných knižiek,
darovaciu zmluvu napádal len po formálnej stránke.
Odporca vo svojom vyjadrení navrhol napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa ako vecne správny
potvrdiť. Uviedol, že navrhovateľ nepreukázal svoje oprávnenie nakladať s vkladnými knižkami a
skutočnosť, kto je majiteľom predmetných vkladných knižiek, ktorých majiteľom bol poručiteľ O. H.,
je naďalej sporná, a navrhovateľa nemožno zo strany banky pri zachovaní odbornej starostlivosti a
obozretnosti, vyplývajúcej jej zo zákona, považovať bez akýchkoľvek pochybností za majiteľa vkladných
knižiek. Ďalej uviedol, že nie je opodstatnené ukladať mu súdnym rozhodnutím povinnosť, ktorú si splní
dobrovoľne, ak budú splnené zákonné predpoklady pre účely preukázania prevodu, príp. prechodu
predmetných vkladných knižiek - cenných papierov. Ďalej namietal, že navrhovateľ, ktorý je oprávnený
disponovať konaním, nezabezpečil vstup do konania všetkým osobám, ktoré môžu byť dotknuté na
svojich právach touto žalobou (spoludedičia v zmysle osvedčenia o dedičstve, v rámci ktorého boli
vkladné knižky vyhlásené za sporné aktívum dedičstva).



Odvolací súd prejednal vec podľa § 212 ods. 1 O.s.p., bez nariadenia odvolacieho pojednávania podľa
§ 214 ods. 2 O.s.p. v spojení s ust. § 156 ods. 3 O.s.p. a dospel k záveru, že napadnutý rozsudok súdu
prvého stupňa je vecne správny.
Podľa § 778 Obč. zákonníka, účinného ku dňu uzavretia darovacej zmluvy dňa 03.10.2003, zmluva
o vklade vzniká medzi fyzickou alebo právnickou osobou (ďalej len vkladateľ) a peňažným ústavom
zložením vkladu v peňažnom ústave a jeho prijatím peňažným ústavom.
Podľa § 780 ods. 1 cit. zákona vkladateľ, a v zákonom ustanovených prípadoch aj iná oprávnená osoba,
má právo s vkladom nakladať po preukázaní svojej totožnosti v zákonom ustanovených prípadoch.
Podľa § 781 ods. 1 cit. zákona prijatie vkladu potvrdí peňažný ústav vkladnou knižkou upravenou tak,
aby z nej bola zrejmá výška vkladu, jeho zmeny a konečný stav.
Podľa § 782 cit. zákona vkladná knižka môže byť vystavená len na meno.
Podľa § 783 ods. 2 vety prvej cit. zákona s vkladom na vkladnej knižke na meno je oprávnený nakladať
ten, na koho meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu, rodné číslo alebo dátum narodenia fyzickej osoby
alebo názov, adresu sídla a pridelené identifikačné číslo právnickej osoby, je vkladná knižka vystavená.
Z ust. § 2 ods. 1 a 2 písm. g/ zákona č. 566/2001 Z.z. o cenných papieroch a investičných službách, v
znení účinnom ku dňu 03.10.2003, vyplýva, že v kladné knižky sú druhom cenných papierov, tvoriacich
sústavu cenných papierov.
Podľa § 19 ods. 1 cit. zákona prevodom cenného papiera je zmena majiteľa cenného papiera
uskutočnená na základe zmluvy podľa tohto zákona.
Podľa § 30 ods. 4 cit. zákona zmluva o darovaní cenných papierov sa spravuje ustanoveniami Obč.
zákonníka o darovacej zmluve, ak tento zákon neustanovuje inak. Zmluva o darovaní cenných papierov
musí mať písomnú formu.
Podľa § 27 ods. 1 písm. a/ zák. č. 483/2001 Z.z. o bankách, účinného ku dňu 03.10.2003, banka a
pobočka zahraničnej banky vykonávajú obchody so svojimi klientmi na zmluvnom základe. Banka a
pobočka zahraničnej banky sú povinné pri výkone svojej činnosti postupovať obozretne, najmä sú
povinné vykonávať obchody spôsobom, ktorý zohľadňuje a minimalizuje riziká.
Podľa § 89 ods. 1 cit. zákona banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné pri každom obchode
požadovať preukázanie totožnosti klienta okrem obchodov uvedených v ods. 4; pri každom obchode
je klient povinný vyhovieť každej takejto žiadosti banky alebo pobočky zahraničnej banky. Vykonávanie
obchodu so zachovaním anonymity klienta banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné odmietnuť.
Podľa § 89 ods. 2 vety prvej cit. zákona na účely ods. 1 možno totožnosť klientov preukázať dokladom
totožnosti klienta podľa osobitných predpisov o dokladoch totožnosti alebo podpisom klienta, ak je tento
klient osobne známy a ak je jeho podpis bez akýchkoľvek pochybností zhodný s podpisom klienta na
podpisovom vzore uloženom v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, pri podpisovaní ktorého klient
preukázal svoju totožnosť dokladom totožnosti; pri vykonávaní obchodu prostredníctvom technických
zariadení sa totožnosť preukazuje osobitným identifikačným číslom alebo obdobným kódom, ktorý
banka alebo pobočka zahraničnej banky pridelí klientovi a autentifikačným údajom, ktorý banka alebo
pobočka zahraničnej banky dohodne s klientom, alebo elektronickým podpisom podľa osobitného
zákona.
Podľa § 8 ods. 1 vyhl.č. 47/1964 Zb. o peňažných službách občanom
pri založení vkladu na vkladnej knižke na meno musí občan preukázať svoju totožnosť.
Podľa § 8 ods. 2 vety prvej cit. zákona s vkladom na vkladnej knižke na meno môže nakladať ten, kto
preukáže, že je vkladateľom alebo jeho zástupcom.
Podľa § 8 ods. 3 cit. zákona vklad na vkladnej knižke na meno možno previesť medzi živými; prevod sa
uskutoční tým, že sporiteľňa na žiadosť vkladateľa vyznačí vo vkladnej knižke meno, priezvisko a adresu
nového vkladateľa. Ak nadobudne občan vklad na vkladnej knižke dedičstvom, vyznačí sporiteľňa
prevod vkladu na nového vkladateľa na jeho žiadosť a po preukaze dedičstva.
V prejednávanej veci sa navrhovateľ proti odporcovi domáhal uloženia povinnosti odporcovi vyznačiť
meno navrhovateľa ako nadobúdateľa na vkladných knižkách, špecifikovaných v petite návrhu, a to na
základe darovacej zmluvy zo dňa 03.10.2003, uzavretej písomne medzi jeho otcom O. H. ako darcom
a navrhovateľom ako obdarovaným. Z predložených listinných dôkazov je nesporné, že predmetné
vkladné knižky boli vystavené na meno O. H., N..Č..: XXXXXX/XXX, U. F. Y. XXX, ktorý zomrel
dňa 13.10.2003. Navrhovateľ v konaní predložil listinu zo dňa 03.10.2003, ktorá neobsahuje žiadne
označenie, resp. názov a neobsahuje ani identifikáciu konajúcej osoby menom, priezviskom alebo
inými údajmi, ale len nečitateľný podpis konajúcej osoby, ktorá okrem iného darovala synovi H. H.
N..Č..: XXXXXX/XXXX predmetné vkladné knižky a listinu zo dňa 03.10.2003, ktorá taktiež neobsahuje
označenie, resp. názov listiny, ale je v nej uvedené meno, priezvisko, rodné číslo a bydlisko a podpis
navrhovateľa, ako konajúcej osoby, ktorá s vďakou prijíma do daru predmetné vkladné knižky tak,



ako mu ich daroval jeho otec O. H., Q.. XX.XX.XXXX, U. F. Y. XXX. Odvolací súd sa stotožnil s
názorom súdu prvého stupňa, že z týchto predložených listín zo dňa 03.10.2003, predmetom ktorých
bolo okrem iného aj darovanie predmetných vkladných knižiek navrhovateľovi, nemožno zistiť totožnosť
osoby darcu, keď absentuje označenie tejto osoby menom, priezviskom, bydliskom, rodným číslom alebo
dátumom narodenia, príp. číslom dokladu totožnosti. Keďže listina obsahujúca prejav vôle konajúcej
osoby darovať vkladné knižky svojmu synovi H. H., obsahuje len nečitateľný podpis, nemožno z nej
zistiť ani priezvisko darcu.
Z cit. ustanovení vyplýva, že zmenu majiteľa cenného papiera možno vykonať prevodom uskutočneným
na základe zmluvy podľa zák.č. 566/2001 Z.z., podľa ktorého na zmluvu o darovaní cenných papierov
sa vzťahujú ustanovenia Obč. zákonníka, avšak podľa špeciálnej úpravy obsiahnutej v ust. § 30 ods. 4
cit. zákona musí mať zmluva o darovaní cenných papierov písomnú formu, tzn., že obsah prejavu vôle
musí byť zachytený v texte listiny a musí byť z tejto listiny zjavné, kto právny úkon urobil.
S vkladom na vkladnej knižke na meno je v zmysle cit. ustanovení oprávnený nakladať ten, na koho
identifikačné údaje bola vkladná knižka vystavená. Pri nakladaní s vkladom je oprávnený vkladateľ
povinný predložiť vkladnú knižku a zároveň preukázať svoju totožnosť peňažnému ústavu, keďže s
vkladom na vkladnej knižke na meno môže nakladať len osoba, ktorá preukáže, že je vkladateľom,
pričom banky sú povinné pri každom obchode požadovať preukázanie totožnosti klienta a pri každom
obchode je klient povinný vyhovieť každej takejto žiadosti banky. Až po overení skutočnosti, že vkladnú
knižku predložila osoba totožná s osobou, na ktorej meno alebo názov bola vkladná knižka vystavená,
je peňažný ústav oprávnený na vykonanie majetkovej dispozície s vkladom podľa pokynov vkladateľa.
V navrhovateľom predloženej písomnej listine je uvedený obsah prejavu vôle konajúcej osoby darovať
vkladné knižky svojmu synovi H. H., avšak nie je z tejto listiny zjavné, kto právny úkon urobil, keď
darca nie je v texte listiny identifikovaný. Z textu predloženej písomnej listiny nemožno osobu darcu
na základe jej identifikačných údajov stotožniť s osobou, na meno ktorej boli predmetné vkladné knižky
vystavené, teda s osobou vkladateľa, ktorý je oprávnený nakladať s vkladom na vkladných knižkách a
vzhľadom na nedostatok tejto formálnej náležitosti, nebol odporca povinný vyznačiť meno navrhovateľa,
ako nadobúdateľa, na predmetných vkladných knižkách, vzhľadom na to, že predložením uvedenej
písomnej darovacej zmluvy nemal preukázanú totožnosť darcu ako osoby oprávnenej nakladať s
vkladom na vkladných knižkách. Odporca je v zmysle zákona nielen oprávnený, ale aj povinný pri výkone
svojej činnosti postupovať obozretne, s vynaložením odbornej starostlivosti a požadovať preukázanie
totožnosti klienta zákonom stanoveným spôsobom, a preto nemožno za dostatočnú identifikáciu darcu
považovať vyjadrenie jeho rodinného a príbuzenského vzťahu k druhému účastníkovi úkonu, t.j. k
navrhovateľovi, ako obdarovanému. Zo zákonom stanovej požiadavky písomnej formy tejto darovacej
zmluvy vyplýva, že ide o formálny právny úkon, a teda musí obsahovať aj identifikačné údaje osoby
konajúcej ako darcu. Vzhľadom na to, že v darovacej zmluve zo dňa 03.10.2003 nie sú uvedené
údaje, na základe ktorých by bolo možné z tejto listiny jednoznačne identifikovať darcu a overiť jeho
totožnosť za účelom zistenia, či ide o osobu totožnú s vkladateľom oprávneným nakladať s vkladmi na
vkladných knižkách, nevznikla odporcovi povinnosť uskutočniť prevod vyznačením navrhovateľa ako
nového vkladateľa, resp. nadobúdateľa na týchto vkladných knižkách.
Z uvedených dôvodov odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa podľa § 219 ods. 1 a
2 O.s.p. ako vecne správny potvrdil.
O náhrade trov odvolacieho konania rozhodol odvolací súd podľa § 224 ods. 1 O.s.p. a § 142 ods.
1 O.s.p. a odporcovi náhradu trov odvolacieho konania nepriznal, pretože si ich náhradu neuplatnil
riadnym návrhom v zmysle § 151 ods. 1 O.s.p. a ani mu v odvolacom konaní trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 3111204561)