KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava10. 10. 2018plný textcitované 2×

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 9Co/180/2017 z 10. 10. 2018

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 10. októbra 2018, sp. zn. 9Co/180/2017, ECLI:SK:KSBA:2018:1105230613.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 9Co/180/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1105230613
Dátum vydania rozhodnutia: 11. 10. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Roman Huszár
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2018:1105230613.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Romana Huszára a členiek
senátu JUDr. Magdalény Florekovej a JUDr. Zuzany Posluchovej v právnej veci žalobcu: I.. L. U., M..
XX.X.XXXX, Q. Š. XXX, A., zast. JUDr. Alexander Floriš, advokát, so sídlom Paulínska 24, Trnava,
proti žalovanému: MetLife Europe designated activity company, so sídlom Lower Hatch Street, On
Hatch 20, Dublin, Írsko, zapísaná v Írskom Registri Spoločností v Dubline pod č. 415123, konajúca
prostredníctvom: MetLife Europe d.a.c., pobočka poisťovne z iného členského štátu, so sídlom Pribinova
10, Bratislava, IČO: 47 257 105, zast. Ružička Csekes s.r.o., so sídlom Vysoká 2/B, Bratislava, IČO: 36
863 360 o zaplatenie 62 561,87 € s príslušenstvom, na odvolanie žalovaného proti rozsudku Okresného
súdu Bratislava I č. k. 18C/247/2005-521, zo dňa 19. decembra 2016, takto

r o z h o d o l :

Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie p o t v r d z u j e .

Žalobca má voči žalovanému nárok na náhradu trov odvolacieho konania v rozsahu 100 %.

Odvolací súd opravuje záhlavie rozsudku súdu prvej inštancie v časti označenia žalovaného tak, že
správne označenie žalovaného znie: „MetLife Europe designated activity company, so sídlom Lower
Hatch Street, On Hatch 20, Dublin, Írsko, zapísaná v Írskom Registri Spoločností v Dubline pod č.
415123, konajúca prostredníctvom: MetLife Europe d.a.c., pobočka poisťovne z iného členského štátu,
so sídlom Pribinova 10, Bratislava, IČO: 47 257 105“.

o d ô v o d n e n i e :

1. Súd prvej inštancie napadnutým rozsudkom uložil žalovanému povinnosť zaplatiť žalobcovi sumu 62
561,87 € spolu s úrokom z omeškania vo výške 0,016 % denne od 25.6.2005 do zaplatenia. Žalobcovi
priznal nárok na náhradu trov konania.

1.1. Svoje rozhodnutie odôvodnil ustanoveniami § 451 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka. V predmetnej
veci na základe vykonaného dokazovania prvoinštančný súd vydal dňa 17.5.2007 v poradí prvé
rozhodnutie na základe ktorého žalovaného 1/ (MetLife Europe designated activity company) zaviazal k
zaplateniu žalovanej pohľadávky a k náhrade trov konania a žalobu voči žalovanému 2/ (N. L., t. č. už
nie je stranou sporu) zamietol. V dôsledku odvolania žalovaného 1/ bol rozsudok uznesením Krajského
súdu v Bratislave zo dňa 12.11.2009 č. k. 9Co 319/2008-401 zrušený čo do výroku o uložení povinnosti
žalovanému 1/ uhradiť žalobcovi pohľadávku a trovy konania. V ostatnej časti rozsudok nadobudol
právoplatnosť. Odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie zrušil s poukazom na vtedy prebiehajúce
konanie na Okresnom súde Bratislava I pod sp. zn. 11C/9/2007 o určenie neplatnosti odstúpenia od
poistnej zmluvy týkajúceho sa totožných strán sporu a totožného poistného vzťahu, ktoré považoval za
dôvod pre prerušenie konania, nakoľko v prípade zániku zmluvného poistenia odstúpením od zmluvy,
stratí žaloba tvoriaca predmet tohto sporu opodstatnenie. Z uvedeného dôvodu sa obsahom odvolania



žalovaného 1/ bližšie nezaoberal. V súlade s právnym názorom odvolacieho súdu prvoinštančný súd
konanie uznesením zo dňa 15.3.2010 č. k. 18C/247/2005-406 prerušil do právoplatnosti skončenia
konania vedeného pod sp. zn. 11C/9/2007. Svojim rozsudkom zo dňa 25.1.2012 vydaným v konaní
sp. zn. 11C/9/2007 súd určil, že odstúpenie od zmluvy je neplatné. Rozsudok súdu prvej inštancie bol
potvrdený rozsudkom Krajského súdu v Bratislave č. k. 3Co 219/2012-436, v dôsledku čoho sa rozsudok
Okresného súdu Bratislava I zo dňa 25.1.2012 č. k. 11C/9/2007-383 stal právoplatný. S poukazom na
vyššie uvedené odpadol procesný dôvod, pre ktorý bolo konanie prerušené, a preto súd prvej inštancie
pokračoval v predmetnom konaní so žalovaným 1/, keďže konanie voči žalovanému 2/ bolo právoplatne
skončené.

1.2. Súd prvej inštancie opätovne vyhodnotil vykonané dôkazy (prednesy právnych zástupcov strán
sporu, výpovede strán sporu a listinné dôkazy avšak len v súvislosti s predmetom sporu, ktorým je
splnenie podmienok pre oslobodenie od platenia poistného za obdobie roku 2003 a určenie povinnosti
žalovaného uhradiť žalobcovi prijatú platbu poistného. Z návrhu na uzavretie životného poistenia zo
dňa 14.9.1999 prvoinštančný súd zistil, že medzi stranami sporu za prítomnosti poisťovacieho poradcu,
ktorým bol N. L., bola uzatvorená poistná zmluva, predmetom ktorej bolo životné poistenie s ročným
poistným vo výške 1 329 798,- Sk. Poistka bola vedená pod č. XXXXXXX zo dňa 22.11.1999. Listom
zo dňa 22.11.1999 zaslaným žalobcovi ho žalovaný informoval o zmene poistnej sumy s tým, aby v
prípade akýchkoľvek nejasností kontaktoval agentúru žalovaného. Písomnosť bola súčasne zaslaná
na vedomie poisťovacieho poradcu. Listom zo dňa 21.8.2003 bolo žalobcovi zaslané oznámenie o
možnosti rozšírenia poistnej ochrany o krytie pre prípad trvalej invalidity následkom úrazu o 500
000,- Sk s tým, že poistné v prípade akceptácie ponuky sa rovná 1 885 719,- Sk (pripoistenie).
V prípade nejasností bol žalobca opätovne odkázaný na agentúru žalovaného a list bol zaslaný
na vedomie poisťovacieho poradcu žalobcu. Výzvou zo dňa 2.10.2003 bol žalobca vyzvaný na
úhradu splátky poistného, ktoré bolo splatné dňa 21.9.2003. Žalobca na základe výziev žalovaného
k plneniu splátku poistného za rok 2003 v požadovanej výške uhradil. Vyššie uvedené okolnosti
neboli medzi stranami sporné. Poistným hlásením zo dňa 13.11.2003 si žalobca uplatnil nárok na
oslobodenie od platenia poistného z dôvodu plnej invalidity. Poistné hlásenie doručoval žalovanému
prostredníctvom poisťovacieho poradcu, ktorému písomnosti odovzdal na ďalší postup. Žiadosť žalobcu
nebola vybavená, pracovníčkou agentúry žalovaného (agentúra W.), bola odmietnutá z dôvodu, že
neobsahovala kompletné prílohy. Z uvedeného dôvodu žalobca doručil priamo žalovanému nové poistné
hlásenie zo dňa 8.7.2004. Súčasne žalovanému zaslal aj písomné nahlásenie poistnej udalosti v ktorom
žalovaného informoval o svojom zdravotnom stave, ako i o neoprávnenom postupe agentúry a mylných
informáciách poisťovacieho poradcu, v dôsledku ktorých bol nútený uhradiť splátku poistného aj za
obdobie, za ktoré mu preukázateľne vznikol nárok na oslobodenie z dôvodu úplnej invalidity priznanej
Sociálnou poisťovňou od 24.5.2003. Žalovaný na základe poistného hlásenia zo dňa 8.7.2004 žalobcovi
písomne oznámil listom zo dňa 15.7.2004, že ho bude o ďalšom priebehu šetrenia informovať po
obdržaní ním vyžiadaných doplňujúcich dokumentov. Vyšetrovanie zo strany žalovaného nebolo riadne
ukončené. Žalobcovi bolo doručené odstúpenie od poistnej zmluvy č. XXXXXXX zo dňa 19.1.2005, ktoré
následne bolo aj predmetom súdneho konania sp. zn. 11C/9/2007. V osobitných poistných podmienkach
pre poistenie k základnému životnému poisteniu bol upravený v článku „Rozsah pripoistenia“ dôvod
za splnenia ktorého je poistený oslobodený od platenia splátky životného poistenia ako náhle poistiteľ
obdrží písomný dôkaz o tom, že sa poistenec stal trvale a plne invalidným. K podaniu písomnej žiadosti
musí dôjsť najneskôr do uplynutia 6 mesiacov odo dňa splatnosti splátky poistného. V danom prípade
bola splátka poistného stanovená na deň 21.9.2003, 6-mesačná lehota na podanie žiadosti plynula do
dňa 21.2.2004.

1.3. V svojom odôvodnení súd prvej inštancie ďalej uviedol, že z obsahu doložených poistných
podmienok, a ani poistnej zmluvy, nevyplýva spôsob komunikácie medzi zmluvnými stranami, taktiež
nie je v nich striktne uvedené, že písomnosti súvisiace s poistením majú byť doručované do sídla
spoločnosti žalovaného alebo jeho pobočky. Naopak v poistnej zmluve je uvedené, že sa táto uzatvára
za prítomnosti poisťovacieho poradcu a z ďalších písomností vyplýva jednoznačný odkaz pre poisteného
obracať sa so svojimi požiadavkami na agentúru žalovaného alebo na poisťovacieho poradcu. Pokiaľ
žalovaný namietal, že žalobca tak konal v rozpore s dohodnutými podmienkami a svoj nárok si neuplatnil
riadne a včas, keďže poistné hlásenie nedoručil priamo žalovanému, tak jeho námietku nie je možné
akceptovať, nakoľko poistné podmienky túto povinnosť jednoznačne poistenému neukladajú. Takémuto
výkladu odporujú navyše aj pokyny samotného žalovaného v písomnej komunikácii so žalobcom,
kde ho odkazuje na agentúru alebo poisťovacieho poradcu v prípade akýchkoľvek nejasností. Taktiež



je potrebné poukázať na samotné znenie upozornenia uvedené v tlačive poistného hlásenia, podľa
ktorého má osoba uplatňujúca si nárok vyplnené poistné hlásenie odovzdať spolu s lekárskymi správami
poistiteľovi prostredníctvom poistného poradcu. Žalobca teda v súlade s pokynom obsiahnutým v
poistnom hlásení o poistnej udalosti ohľadom oslobodenia od poistného toto vypísal a odovzdal v
priebehu plynutia 6-mesačnej lehoty dňa 13.11.2003 poisťovaciemu poradcovi. Z obsahu textu hlásenia
vyplýva, že osoba uplatňujúca si nárok má k hláseniu pripojiť aj lekárske správy a dokumentáciu
odôvodňujúcu jeho nárok vrátane rozhodnutia Sociálnej poisťovne o uznaní invalidity, nakoľko úplné
a včasné dokladovanie urýchli vybavenie žiadosti. Ďalej sú požadované informácie o ošetrujúcich
lekároch. Z obsahu hlásenia nevyplýva poučenie, že v prípade nedoloženia všetkej dokumentácie
nevyhnutnej pre posúdenie zdravotného stavu poistenca a otázky splnenia podmienok pre oslobodenie
platenia poistného, bude jeho žiadosť odmietnutá. Taktiež zo strany poisťovacieho poradcu nebol na
takýto postup žalobca upozornený. Priloženie dokladov o zdravotnom stave malo vplyv len na otázku
rýchlosti vybavenia žiadosti osoby uplatňujúcej nárok. V tejto súvislosti súd prvej inštancie poukázal na
postup žalovaného v prípade obdržania poistného hlásenia zo strany žalobcu na tom istom skutkovom
základe zo dňa 8.7.2004, kedy k poistnému hláseniu nebola priložená komplexná dokumentácia a
i napriek tomu žalovaný vykonával vo veci šetrenie. Z obsahu poistného spisu vyplynulo, že tento
komunikoval s ošetrujúcimi lekármi žalobcu (L.. B.). To znamená, že ani v tomto smere súd neakceptoval
procesnú obranu žalovaného založenú na tvrdení, že postup pracovníčky agentúry, ktorá zmluvne
spolupracovala so žalovaným, ohľadom odmietnutia poistného hlásenia žalobcu z dôvodu neúplnosti,
bol oprávnený, ako aj na tvrdení poisťovacieho poradcu, ktorý neúspešné vybavenie poistného hlásenia
pripísal na vrub nečinnosti žalobcu. Taktiež v konaní nebola objasnená spojitosť medzi agentúrou
a poisťovacím poradcom a ich vzťah k poistenému, rozsah ich kompetencií, nakoľko agentúra ako
medzičlánok v komunikácii medzi poisťovňou a poisteným nefiguruje v poistných podmienkach ani v inej
dokumentácii tvoriacej prílohu k poistnej zmluve a o jej existencii a účele nemal predstavu ani žalobca,
ktorý komunikoval podľa pokynov žalovaného s poisťovacím poradcom. Podľa názoru prvoinštančného
súdu, vychádzajúc z poistnej zmluvy a z predložených poistných podmienok, žalovaný mal prijať poistné
hlásenie žalobcu, vyzvať ho na doloženie potrebnej dokumentácie a vo veci vykonávať v prípade potreby
šetrenie za účelom zistenia splnenia podmienok pre oslobodenie od platenia poistného, vrátane vlastnej
lekárskej prehliadky poisteného z hľadiska zistenia úplnej a trvalej invalidity (osobitné poistné podmienky
čl. 6). Odmietnutie poistného hlásenia žalovaným nemá oporu v žiadnom z vykonaných dôkazov.

1.4. Pokiaľ išlo o dôkazy navrhované žalovaným súvisiacimi s otázkou platnosti poistnej zmluvy
s poukazom na porušenie informačných povinností žalobcom pri jej uzatváraní, prvoinštančný súd
doplnenie dokazovania zamietol ako nedôvodné, nakoľko otázka platnosti zmluvy bola vyriešená v
samostatnom súdnom konaní a preto nebolo dôvodné sa opätovne s týmito skutočnosťami zaoberať.

1.5. Súd prvej inštancie ďalej uviedol, že predmetná poistná zmluva je zmluvou spotrebiteľskou v rámci
ktorej dodávateľom je žalovaný a spotrebiteľom je žalobca, ktorý pri uzatváraní zmluvy nekonal v rámci
predmetu svojej obchodnej alebo inej podnikateľskej činnosti. Spotrebiteľ nemá možnosť ovplyvňovať
obsah spotrebiteľskej zmluvy a preto je v záujme dodávateľa, aby práva a povinnosti vyplývajúce
zo zmluvného vzťahu vrátane príloh tvoriacich súčasť zmluvy boli formulované v súlade so zákonom,
zrozumiteľne a určite, a to tak aby nepripúšťali možnosť rozdielneho výkladu. K tejto povinnosti ho
zaväzuje aj ust. § 792a Občianskeho zákonníka upravujúce informačnú povinnosť poisťovateľa. V
zmysle uvedeného zákonného ustanovenia je poisťovateľ povinný upozorniť na všetky rozhodujúce
skutočnosti, ktoré súvisia s plnením, existenciou záväzkového vzťahu. Akékoľvek porušenie informačnej
povinnosti majúce za dôsledok vznik škody, nemôže ísť na vrub spotrebiteľa. V prípade pochybností
sa použije výklad ktorý je pre spotrebiteľa priaznivejší. Žalobca splnil svoje zmluvné povinnosti voči
žalovanému, včas a riadne ho informoval o splnení podmienok, na základe ktorých mu vznikol nárok
na oslobodenie od platenia poistného na rok 2003. I napriek tomu pod tlakom poisťovacieho poradcu
a obavy, že by mohlo dôjsť k zrušeniu zmluvného poistenia (konanie o určení neplatnosti odstúpenia
od zmluvy) uhradil poistné tvoriace predmet sporu. Existenciu nároku na oslobodenie od platenia
poistného doložil rozhodnutím Sociálnej poisťovne o plnej invalidite. Žalovanému nič nebránilo v tom, aby
poistnú udalosť v zmysle osobitných poistných podmienok vyšetril a na základe výsledkov šetrenia vrátil
žalobcovi poistné, od úhrady ktorého bol oslobodený. Pokiaľ žalovaný tvrdil, že rozhodnutie Sociálnej
poisťovne o úplnej invalidite neznamená plnú a trvalú invaliditu v zmysle poistných podmienok, tak v
tomto smere súd prvej inštancie poukázal na obsah textu osobitných poistných podmienok (čl.1), kde
trvalá a úplná invalidita je definovaná ako strata možnosti akejkoľvek pracovnej činnosti, podnikania
v dôsledku choroby ako i na obsah textu v poistnom hlásení, kde sa od osoby uplatňujúcej nárok na



oslobodenie od platenia poistného vyžaduje predloženie rozhodnutia Sociálnej poisťovne o priznanej
invalidite. Z uvedeného vyplýva, že rozhodnutie Sociálnej poisťovne je určujúcim právnym podkladom
pre oslobodenie poisteného od platenia poistného. Preto aj v tomto smere tvrdenia žalovaného súd
vyhodnotil ako účelové.

1.6. O úroku z omeškania súd prvej inštancie rozhodol podľa § 517 Občianskeho zákonníka. Žalovaný
bol zo strany žalobcu vyzvaný k vráteniu plnenia v lehote do 24.6.2005 avšak bezvýsledne. V dôsledku
neplnenia sa dostal do omeškania počnúc dňom 25.6.2005. Priznané úroky zodpovedajú dvojnásobku
diskontnej sadzby NBS k prvému dňu omeškania.

1.7. O trovách konania súd rozhodol podľa § 255, § 262 C.s.p. podľa úspechu vo veci.

2. Proti tomuto rozsudku podal v zákonom stanovenej lehote odvolanie žalovaný, ktorý žiadal,
aby odvolací napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie zmenil tak, že žalobu v celom rozsahu
zamietne. Vytkol súdu prvej inštancie, že konanie malo inú vadu, ktorá mohla mať za následok
nesprávne rozhodnutie vo veci; nevykonanie navrhnutých dôkazov potrebných na zistenie rozhodujúcich
skutočností; že dospel k nesprávnym skutkovým zisteniam; a že rozhodnutie súdu prvej inštancie
vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci. V úvode svojho odvolania žalovaný poukázal
na chybné svoje označenie v záhlaví rozsudku. Súd prvej inštancie sa podľa žalovaného
vôbec nevysporiadal so zásadnými a preukázanými tvrdeniami žalovaného o tom, že Osobitné
poistné podmienky dostatočne zrozumiteľne stanovovali, že poistený musí poisťovni doložiť dôkazy
preukazujúce nárok na oslobodenie od platenia poistného. Túto povinnosť stanovovalo aj tlačivo Poistné
hlásenie. Súd prvej inštancie dôvodil, že poistený nemusel nič poisťovni predkladať, stačilo ak podal
poisťovni aj prostredníctvom poisťovacieho poradcu vyplnené poistné hlásenie. Prvoinštančný súd
sa tiež nevysporiadal so zásadnými tvrdeniami žalovaného o tom, že uznanie invalidity Sociálnou
poisťovňou automaticky neznamená, že poistený splnil poistnú podmienku. Pán N. L. vo svojej
výpovedi uviedol, že žalobca ho v novembri 2003 kontaktoval a tvrdil, že sa stal trvalo invalidným.
Žiadnym spôsobom však nedoručil dôkaz o jeho trvalej invalidite, ani potvrdenie o svojej údajnej
práceneschopnosti. Pán N. L. opakovane vyzýval žalobcu na predloženie dôkazov. Žalovaný v spore
považoval za zásadné, že žalobca sa neodvolal proti prvému rozsudku, ktorým súd prvej inštancie
zamietol žalobu voči žalovanému 2/. Je nesprávny záver súdu prvej inštancie, že neprijatie poistného
hlásenia agentúrou W., s ktorou mal sprostredkovateľ poistenia (pôvodne žalovaný 2/) uzavretú vlastnú
zmluvu a s ktorým mal žalovaný uzavretú zmluvu o obchodnom zastúpení ako s podnikateľom, je
na plnej zodpovednosti žalovaného. V spore bolo preukázané, že agentúra W. odmietla prevziať
hlásenie z dôvodu, že žalobca k nemu nepriložil žiadnu lekársku správu a o tejto skutočnosti bol,
pôvodne žalovaným 2/ žalobca bezodkladne informovaný. Pokiaľ žalobca žalovanému nedoručil dôkaz
o trvalej invalidite, žalovaný nemal povinnosť, a ani nemal na základe čoho žalobcu od platenia
poistného oslobodiť. Poukázal pri tom na časť Rozsah poistenia bod 4 Osobitných poistných podmienok,
Oslobodenie od platenia poistného, v zmysle ktorých poistiteľ (žalovaný) súhlasil, že oslobodí poisteného
od platenia každého poistného (...) akonáhle poistiteľ obdrží písomný dôkaz o tom, že poistený sa stal
trvale a úplne invalidný v súlade s definíciou uvedenou nižšie [v texte OPP]. Definícia úplnej a trvalej
invalidity je obsiahnutá v čl. 1. Pre účely tohto pripoistenia sa ňou rozumie invalidita spôsobená telesným
poškodením alebo chorobou, ktorá úplne znemožňuje poistenému vykonávať akúkoľvek obchodnú
činnosť alebo akékoľvek zamestnanie prinášajúce zisk alebo zárobok, a ktorá trvá nepretržite po dobu
aspoň šesť mesiacov. Za dôkaz o úplnej a trvalej invalidite žalovaný nepovažoval vyplnené poistné
hlásenie bez príloh a zdôraznil, že poistné hlásenie zo dňa 13.11.2003 neobdržal, čo potvrdil aj samotný
žalobca. Žalobca nikdy žalovanému nepreukázal, že spĺňal nárok na oslobodenie od platenia poistného.
Sociálne poistenie sa podľa žalovaného spravuje zákonom o sociálnom poistení, pričom orgánmi dozoru
sú Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a Ministerstvo financií. Iné ako verejné zdravotné a
sociálne poistenie sa spravuje zákonom o poisťovníctve a orgánom dozoru je NBS. Žalovaný pri výkone
svojej činnosti nie je viazaný zákonom o sociálnom poistení a z tohto dôvodu nie je povinný pridržiavať
sa určenia trvalej invalidity zákonom o sociálnom poistení. Záverom svojho odvolania žalovaný namietal,
že súd prvej inštancie nevykonal ním navrhnuté dokazovanie obsahom trestného spisu 21T/92/2006, z
ktoré by malo vyplývať, že žalobca v roku 2003 a v nasledovných rokoch vykonával podnikateľskú alebo
inú činnosť, z ktorej mal zisk alebo iný príjem, čo by preukazovalo, že žalobca nespĺňal podmienky na
oslobodenie od platenia poistného v zmysle žalovaného definície trvalej invalidity.

3. Žalobca sa k odvolaniu žalovaného v stanovenej lehote nevyjadril.



4. Podľa § 470 ods. 1 prechodných ustanovení zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok
účinného od 1.7.2016 (ďalej len „C.s.p.“) ak nie je ustanovené inak, platí tento zákon aj na konania
začaté predo dňom nadobudnutia jeho účinnosti.

5. Odvolací súd s poukazom na vyššie uvedené ustanovenie C.s.p. preskúmal a prejednal vec v rozsahu
podaného odvolania v zmysle § 379 a § 380 ods. 1 C.s.p. bez nariadenia odvolacieho pojednávania
(rozsudok bol odvolacím súdom verejne vyhlásený podľa § 378 ods. 1 a § 219 ods. 3 C.s.p.) a dospel
k záveru, že odvolaniu žalovaného nemožno priznať úspech, pretože súd prvej inštancie náležíte zistil
skutkový stav v zmysle § 215 ods. 1 C.s.p., vec posúdil správne po právnej stránke a svoje rozhodnutie
i náležitým spôsobom odôvodnil (§ 220 ods. 2 C.s.p.).

6. Podľa ustanovenia § 387 ods. 2 C.s.p. ak sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením
napadnutého rozhodnutia, môže sa v odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov
napadnutého rozhodnutia, prípadne doplniť na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia ďalšie
dôvody. Odvolací súd sa stotožnil s odôvodnením rozhodnutia súdu prvej inštancie (§ 387 ods. 2 C.s.p.),
pričom námietky žalovaného nepovažoval za dôvodné.

7. V prvom rade odvolací súd uvádza, že v záhlaví napadnutého rozsudku súd prvej inštancie chybne
označil žalovaného ako „MetLife Europe d.a.c., pobočka poisťovne z iného členského štátu, Pribinova
10, 811 09 Bratislava“, čo nie je správne a úplné označenie žalovaného, pričom túto skutočnosť namietal
i žalovaný vo svojom odvolaní. Žaloba smerovala voči subjektu žalobcom označenému ako AMSLICO
AIG Life poisťovňa a.s., so sídlom Hviezdoslavovo námestie 20, 811 02 Bratislava, IČO: 31 402 071. Dňa
1.11.2012 sa zmenilo obchodné meno žalovaného na MetLife Amslico poisťovňa, a.s. a dňom 14.5.2015
došlo k cezhraničnému zlúčeniu pôvodného žalovaného so spoločnosťou MetLife Europe Limited so
sídlom v Írsku, ktorý si následne zmenil obchodné meno na aktuálne znenie MetLife Europe designated
activity company, zapísaná v Írskom Registri Spoločností v Dubline pod č. 415123 a jeho sídlom je
Lower Hatch Street, On Hatch 20, Dublin, Írsko,. V Slovenskej republike spoločnosť MetLife Europe
designated activity company, ktorá je žalovaným, podniká prostredníctvom svojej organizačnej zložky
s aktuálnym názvom MetLife Europe d.a.c., pobočka poisťovne z iného členského štátu, IČO: 47 257
105 a sídlom Pribinova 10, Bratislava. Túto skutočnosť spočívajúcu v zániku pôvodného žalovaného
s právnym nástupcom súdu prvej inštancie oznámili v priebehu prvoinštančného konania obe strany
sporu, pričom súd prvej inštancie ďalej v súlade s vtedy účinným § 107 ods. 4 O.s.p. konal s právnym
nástupcom pôvodného žalovaného. Nakoľko teda v písomnom vyhotovení napadnutého rozsudku došlo
k chybe v písaní spočívajúcej v nesprávnom (neúplnom) označení žalovaného v jeho záhlaví, odvolací
súd predmetnú chybu opravil v súlade s § 224 C.s.p. v spojení s § 378 ods. 1 C.s.p. tak, ako je uvedené
vo výrokovej časti tohto rozsudku.

8. Na potvrdenie správnosti napadnutého rozsudku odvolací súd dodáva, že v konaní nebolo sporné,
že žalobca ako poistník a žalovaný ako poisťovateľ, za účasti poisťovacieho poradcu N. L., uzavreli
dňa 22.11.1999 poistnú zmluvu, ktorej predmetom bolo životné poistenie. Pôvodná výška poistného
1 329 798,- Sk ročne bola navýšená na 1 885 719,- Sk (62 561,87 €). Rovnako nebolo sporné, že
žalobca a žalovaný uzavreli pripoistenie „Oslobodenie od platenia poistného (W)“. Ďalej z dokazovania
vyplynulo, že žalobca vo všetkých veciach týkajúcich sa danej poistky komunikoval primárne s
poisťovacím poradcom N. L.. Na poisťovaciu agentúru žalobcu opakovane odkazoval žalovaný v
písomnom styku (list zo dňa 22.11.1999, list zo dňa 21.8.2003). Odstúpenie od poistnej zmluvy
vykonané žalovaným dňa 19.1.2005 bolo neplatné, ako to vyplýva z právoplatného rozsudku Okresného
súdu Bratislava I č. k. 11C/9/2007-383 v spojení s potvrdzujúcim rozsudkom Krajského súdu v
Bratislave č. k. 3Co 219/2012-436. Súd prvej inštancie postupoval správne, keď v tomto smere už
nevykonával žiadne dokazovanie. Pre rozhodnutie o uplatnenom nároku tak zostalo vysporiadať s
otázkou včasnosti uplatnenia nároku žalobcu na oslobodenie od platenia poistného a otázkou splnenia
zmluvne dohodnutých predpokladov na vznik oslobodenia od povinnosti platiť poistné žalobcom.

9. K otázke včasnosti uplatnenia nároku bolo relevantným ustanovenie Osobitných poistných podmienok
pre pripoistenie k základnému životnému poisteniu Oslobodenie od platenia poistného, bod 4 posledná
veta Rozsahu poistného: Nároku na poistné sa poistiteľ nevzdáva, pokiaľ k podaniu písomnej žiadosti a
vzneseniu nároku na oslobodenie od platby poistného došlo po uplynutí 6 mesiacov odo dňa splatnosti
tejto splátky poistného. Z predmetného ustanovenia teda vyplýva šesťmesačná prekluzívna zmluvná



lehota, ktorá začínala plynúť odo dňa splatnosti splátky poistného (to bolo dojednané ako ročné poistné),
v ktorej si poistník musel uplatniť (vzniesť) svoj nárok. Poistné bolo splatné dňa 21.9.2003, čo nebolo
medzi stranami sporné, lehota na podanie písomnej žiadosti a vzneseniu nároku na oslobodenie od
platby poistného preto uplynula dňa 21.2.2004. Žalobca priložil k žalobe poistné hlásenie na formulári
žalovaného zo dňa 13.11.2003, teda v stanovenej lehote, bez toho, aby z neho bolo zrejmé, či priložil aj v
tlačive požadované doklady. Z výpovede niekdajšieho žalovaného 2/ N. L. na pojednávaní dňa 7.12.2006
vyplýva, že jeho povinnosťou bolo okrem iného hlásiť poistné udalosti a dokumenty odovzdávať agentúre
W., ktorá bola sprostredkovateľom medzi ním a žalovaným. Pracovníčka agentúry p. L. v prípade chybne
vyplneného tlačiva alebo chýbajúcich dokladov tlačivo neprebrala, tak bola usmernená žalovaným.
Spísanie poistného hlásenia nepoprel. Z vyššie uvedeného vyplýva, že v konaní nebolo relevantne
spochybnené, a to ani výpoveďou p. N. L., nahlásenie poistnej udalosti dňa 13.11.2003, teda v lehote
vyplývajúcej z poistných podmienok, a to agentúre žalovaného prostredníctvom p. N. L.. Odmietnutie
tohto hlásenia agentúrou W. nemôže byť na ťarchu žalobcu. Je na žalovanom, aby zabezpečil riadne
preberanie a postupovanie jemu určených podaní. Súd prvej inštancie správne zhodnotil, že takýto
sprostredkovaný spôsob komunikácie bol medzi stranami sporu obvyklý a zaužívaný. Žalovaný sám
žalobcovi opakovane oznámil, aby sa obracal na jeho agentúru, s ktorou spolupracoval poistný poradca
pán N. L.. Menovanému zase na vedomie doručoval písomnosti určené žalobcovi. Z týchto dôvodov
poistné hlásenie zo dňa 13.11.2003 treba považovať za riadne podané a voči žalovanému účinné.

10. Žalovaný sa v tejto súvislosti ďalej bránil tým, že mu žalobca spolu s príslušným tlačivom nedoručil i
doklady potrebné na vyšetrenie poistnej udalosti. Zo žiadneho zmluvného ustanovenia však nevyplýva,
že by nedoručenie príslušných dokladov už spolu s hlásením poistnej udalosti malo za následok
zánik nároku žalobcu na oslobodenie od platenia poistného. Je zrejmé, že získanie určitých dokladov
žalovaným je potrebné na to, aby mohol byť žalobcom uplatnený nárok vyšetrený v jeho prospech, avšak
nič žalovanému nebránilo žalobcu i dodatočne vyzvať na predloženie daných dokladov. Bod 4 posledná
veta časti označenej ako Rozsah poistného „Osobitných poistných podmienok pre pripoistenie k
základnému životnému poisteniu, Oslobodenie od platenia poistného“ umožňuje žalovanému nevzdať sa
nároku na poistné, pokiaľ v určenej lehote nie je podaná žiadosť, resp. vznesený nárok. V predmetnom
ustanovení nie je uvedené, že by v danej lehote museli byť žalovanému doručené i všetky potrebné
doklady. Doklad o žalobcovej invalidite bol žalovanému preukázateľne doručený najneskôr spolu s
doručením žaloby. Odvolací súd zdôrazňuje, že zmluva stanovovala prekluzívnu 6-mesačnú lehotu
len na samotné uplatnenie si nároku poisteným, nie aj na jeho zdokladovanie. Je potrebné oddeľovať
samotné uplatnenie nároku, od jeho úplného zdokladovania a jeho vyšetrenia žalovaným. Povinnosť
doručiť všetky potrebné doklady spolu s Poistným hlásením nevyplýva ani zo žiadneho právneho
predpisu, naopak v zmysle § 797 ods. 3 Občianskeho zákonníka je poistiteľ povinný bez zbytočného
odkladu vykonať šetrenie poistnej udalosti. To znamená, že po tom, ako sa poistiteľ dozvie o poistnej
udalosti, musí už z vlastnej iniciatívy vykonávať zisťovanie stavu veci. Hoci je aj poistený pasívny,
poisťovateľ má povinnosť ho prinajmenšom vyzvať na predloženie potrebných dokladov. Nie je možné
len s odkazom na pasivitu poisteného alebo poistníka nevykonať šetrenie vôbec.

11. Pokiaľ ide o samotnú existenciu nároku žalobcu na oslobodenie od platenia poistného, žalovaný
sa bránil tým, že nebolo preukázané, že by stav žalobcu spĺňal žalovaného definíciu „úplnej a trvalej
invalidity“. Odvolací súd má predovšetkým za to, že pokiaľ bol žalobcovi priznaný invalidný dôchodok
na podklade Sociálnou poisťovňou zistenej invalidity, žalovaný v zásade spĺňal aj podmienky uvedené
v čl. 1 bod 1 „Osobitných poistných podmienok pre pripoistenie k základnému životnému poisteniu,
Oslobodenie od platenia poistného“. Podľa tohto zmluvného ustanovenia úplnou a trvalou invaliditou
pre účely tohto poistenia sa rozumie invalidita spôsobená telesným poškodením alebo chorobou, ktorá
úplne znemožňuje poistenému vykonávať akúkoľvek obchodnú činnosť alebo akékoľvek zamestnanie
prinášajúce zisk alebo zárobok, a ktorá trvá nepretržite po dobu aspoň 6 mesiacov. V konaní bolo
preukázané, že Sociálna poisťovňa svojim rozhodnutím priznala žalobcovi invalidný dôchodok odo
dňa 24.5.2003, čo znamená, že žalobca sa považuje za invalidného v zmysle predpisov sociálneho
zabezpečenia. Pokiaľ bol žalobca neschopný vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie (§ 29 ods.
3 písm. a/ zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení) alebo schopný vykonávať sústavné
zamestnanie iba za celkom mimoriadnych podmienok (§ 29 ods. 3 písm. b/ zákona č. 100/1988 Zb.
o sociálnom zabezpečení) možno mať tiež za to, že nebol schopný vykonávať akúkoľvek obchodnú
činnosť alebo akékoľvek zamestnanie prinášajúce zisk alebo zárobok. V tomto smere nie je potrebné
vykonávať žiadne ďalšie dokazovanie, nakoľko súd v civilnom konaní nie je orgánom oprávneným
skúmať invaliditu fyzickej osoby a už vôbec takýmto orgánom nie je žalovaný. Z tohto dôvodu je potom aj



bezpredmetné vykonávať dokazovanie o tom, či žalobca v rokoch 2003 a 2004 vykonával podnikateľskú
alebo inú činnosť a mal z nej príjem. Aj keby žalobca (aspoň formálne) podnikateľskú činnosť vykonával,
na jeho stav invalidity by to automaticky nemalo vplyv.

12. Napriek tomu, že podľa názoru odvolacieho súdu žalobca spĺňa i žalovaným formulovanú definíciu
„trvalej a úplne invalidity“, odvolací súd má za to, že svojvoľné narábanie s pojmom invalidita v
spotrebiteľských zmluvách nie je prípustné. Je prirodzene pravdivá argumentácia žalovaného, že
žalovaný a jeho poisťovacie produkty sa nespravujú predpismi práva sociálneho zabezpečenia, avšak
pojem invalidita nepochybne je primárne pojmom práva sociálneho zabezpečenia. Pod jeho významom
definovaným predpismi práva sociálneho zabezpečenia je tento pojem tiež široko chápaný medzi
priemernými spotrebiteľmi. Žalovaný, a tým viac v spotrebiteľských vzťahoch, nemôže tento pojem
vykladať svojvoľne a zužovať jeho obsah pod rámec toho, ako je tento pojem definovaný právom
sociálneho zabezpečenia. Užšiu definíciu invalidity je potrebné považovať za nekalú obchodnú praktiku
spočívajúcu v klamaní spotrebiteľa formou uvádzania nejasných, resp. dvojzmyselných údajov v zmysle
§ 8 ods. 1 zákona č. 634/1992 Zb. o ochrane spotrebiteľa v znení účinnom v čase uzavretia zmluvy.
Pokiaľ je fyzická osoba Sociálnou poisťovňou považovaná za invalidnú a pritom nespĺňa podmienky
pre priznanie plnenia z poistnej zmluvy, v takom prípade zjavne nejde o poistenie invalidity, teda
jeho názov je v priamom rozpore s jeho skutočným obsahom, čo je azda najtypickejší možný príklad
klamania spotrebiteľa. Pre rozpor so zákonom je takáto zúžená definícia invalidity neplatná (§ 39
Občianskeho zákonníka), a preto nezostáva iné, než pojem invalidita pre účely poistnej zmluvy uzavretej
medzi stranami sporu vykladať na základe analógie v jeho všeobecne prijímanom zmysle definovanom
predpismi práva sociálneho zabezpečenia.

13. Možno teda uzavrieť, že poisťovňa v spotrebiteľských poistných zmluvách nesmie pojem invalidita čo
do jeho obsahu zužovať oproti definícií (rozsahu) tohto pojmu vyplývajúcej z predpisov práva sociálneho
zabezpečenia. Prípustná je širšia a rovnaká definícia invalidity, nie však užšia. Poisťovňa má možnosť
poistiť aj poistné riziko svojim obsahom blízke invalidite, ale nespĺňajúce bezo zbytku jej definíciu
vyplývajúcu z predpisov práva sociálneho zabezpečenia, avšak aby sa vyhla klamaniu spotrebiteľa,
musí takéto poistné riziko označiť inak, dostatočne rozlišujúco, aby nebola možná jeho zámena so
sociálnoprávnym pojmom invalidita. Priemerný spotrebiteľ totiž môže legitímne očakávať, že ak uzavrie
poistenie rizika invalidity, poisťovňa mu bude plniť (či už formou poistného plnenia alebo, ako je to v tom
prípade, formou vzdania sa nároku na poistné) v prípade, že ho Sociálna poisťovňa uzná invalidným.

14. V konaní bolo teda preukázané, že žalobca splnil podmienky na to, aby bol oslobodený od platenia
poistného, ak aj to že svoj nárok si riadne a včas uplatnil. Odvolací súd preto z vyššie uvedených dôvodov
napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie, ktorým súd žalobe vyhovel ako vecne správny v zmysle § 387
ods. 1, 2 C.s.p. potvrdil vrátane priznaných úrokov z omeškania.

15. O náhrade trov odvolacieho konania rozhodol odvolací súd podľa § 396 ods. 1 v spojení s § 255
ods. 1 a § 262 ods. 1 C.s.p.. V odvolacom konaní bol plne úspešný žalobca, preto mu vznikol nárok
na náhradu trov odvolacieho konania v rozsahu 100 %, keď o výške náhrady trov konania v zmysle §
262 ods. 2 C.s.p. rozhodne súd prvej inštancie po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa konanie končí,
samostatným uznesením, ktoré vydá súdny úradník.

16. Toto rozhodnutie bolo prijaté senátom Krajského súdu v Bratislave pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9
zák. č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov,
§ 393 ods. 2 C.s.p.).

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné.
Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu je prípustné dovolanie, ak to zákon pripúšťa ( § 419 C.s.p. ).
Dovolanie je prípustné proti každému rozhodnutiu odvolacieho súdu vo veci samej alebo ktorým sa
konanie končí, ak
a/ sa rozhodlo vo veci, ktorá nepatrí do právomoci súdov,
b/ ten, kto v konaní vystupoval ako strana, nemal procesnú subjektivitu,



c/ strana nemala spôsobilosť samostatne konať pred súdom v plnom rozsahu a nekonal za ňu zákonný
zástupca alebo procesný opatrovník,
d/ v tej istej veci sa už prv právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už prv začalo konanie,
e/ rozhodoval vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený súd, alebo
f/ súd nesprávnym procesným postupom znemožnil strane, aby uskutočňovala jej patriace procesné
práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces.
Dovolanie je prípustné proti rozhodnutiu odvolacieho súdu, ktorým sa potvrdilo alebo zmenilo
rozhodnutie súdu prvej inštancie, ak rozhodnutie odvolacieho súdu záviselo od vyriešenia právnej
otázky,
a/ pri riešení ktorej sa odvolací súd odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho súdu,
b/ ktorá v rozhodovacej praxi dovolacieho súdu ešte nebola vyriešená alebo
c/ je dovolacím súdom rozhodovaná rozdielne ( § 421 ods. 1 C.s.p. ).
Dovolanie podľa § 421 ods. 1 nie je prípustné, ak
a/ napadnutý výrok odvolacieho súdu o peňažnom plnení neprevyšuje desaťnásobok minimálnej mzdy;
na príslušenstvo sa neprihliada,
b/ napadnutý výrok odvolacieho súdu o peňažnom plnení v sporoch s ochranou slabšej strany
neprevyšuje dvojnásobok minimálnej mzdy; na príslušenstvo sa neprihliada,
c/ je predmetom dovolacieho konania len príslušenstvo pohľadávky a výška príslušenstva v čase začatia
dovolacieho konania neprevyšuje sumu podľa písmen a/ a b/ ( § 422 ods.1 C.s.p. ).
Dovolanie môže podať strana, v ktorej neprospech bolo rozhodnutie vydané ( § 424 C.s.p. ).
Dovolanie sa podáva v lehote dvoch mesiacov od doručenia rozhodnutia odvolacieho súdu
oprávnenému subjektu na súde, ktorý rozhodoval v prvej inštancii ( § 427 ods.1 prvá veta C.s.p. ).
Dovolanie je podané včas aj vtedy, ak bolo v lehote podané na príslušnom odvolacom alebo dovolacom
súde ( § 427 ods.2 C.s.p. ).
Dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený advokátom. Dovolanie a iné podania dovolateľa
musia byť spísané advokátom ( § 429 ods. 1 C.s.p. ).
Povinnosť podľa odseku 1 neplatí, ak je
a/ dovolateľom fyzická osoba, ktorá má vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa,
b/ dovolateľom právnická osoba a jej zamestnanec alebo člen, ktorý za ňu koná, má vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa,
c/ dovolateľ v sporoch s ochranou slabšej strany podľa druhej hlavy tretej časti tohto zákona zastúpený
osobou založenou alebo zriadenou na ochranu spotrebiteľa, osobou oprávnenou na zastupovanie podľa
predpisov o rovnakom zaobchádzaní a o ochrane pred diskrimináciou alebo odborovou organizáciou
a ak ich zamestnanec alebo člen, ktorý za ne koná, má vysokoškolské právnické vzdelanie druhého
stupňa( § 429 ods.2 C.s.p. ).
Dovolanie prípustné podľa § 420 možno odôvodniť iba tým, že v konaní došlo k vade uvedenej v tomto
ustanovení ( § 431 ods.1 C.s.p. ).
Dovolací dôvod sa vymedzí tak, že dovolateľ uvedie, v čom spočíva táto vada ( § 431 ods.2 C.s.p. ).
Dovolanie prípustné podľa § 421 možno odôvodniť iba tým, že rozhodnutie spočíva v nesprávnom
právnom posúdení veci ( § 432 ods. 1 C.s.p. ).
Dovolací dôvod sa vymedzí tak, že dovolateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne,
a uvedie, v čom spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia ( § 432 ods.2 C.s.p. ).

Citované v ďalších rozhodnutiach

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1105230613)

  1. 19. 12. 2016Rozsudok Mestského súdu Bratislava I sp. zn. 18C/247/2005 z 19. 12. 2016potvrdené
  2. 10. 10. 2018Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 9Co/180/2017 z 10. 10. 2018 (toto rozhodnutie)