KAUZIS.SK
UznesenieKrajský súd Bratislava24. 9. 2018plný text

Uznesenie Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2Cob/16/2018 z 24. 9. 2018

CitáciaUznesenie Krajského súdu Bratislava z 24. septembra 2018, sp. zn. 2Cob/16/2018, ECLI:SK:KSBA:2018:1112201945.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 2Cob/16/2018
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1112201945
Dátum vydania rozhodnutia: 25. 09. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubica Břoušková
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2018:1112201945.2

Uznesenie
Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Ľubice Břouškovej a sudkýň
JUDr. Oľgy Bahníkovej a JUDr. Ľubice Kriškovej v právnej veci žalobcu: LIGNUM MDV PLUS s.r.o.,
Streženice 36, 020 01 Streženice, IČO: 36 834 203, právne zastúpený: SHM PARTNERS s.r.o.,
Svätoplukova 28, 821 08 Bratislava, zastúpený konateľom JUDr. Dušan Hrnčiar, advokát, IČO: 47 235
616, proti žalovanému : KOOPERATIVA poisťovňa a.s. Vienna Insurance Group, Štefanovičova ul.4,
816 23 Bratislava, IČO: 00 585 441, o zaplatenie 25.000,- eur s príslušenstvom, o odvolaní žalobcu
Okresného súdu Bratislava I č.k 31Cb/28/2012-352 zo dňa 25.10.2017 v časti výroku o trovách konania,
takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozsudok Okresného súdu Bratislava I č.k 31Cb/28/2012-352 zo dňa 25.10.2017
v napadnutej výroku o trovách konania p o t v r d z u j e .

Žalovanému sa nárok na náhradu trov odvolacieho konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

1. Okresný súd Bratislava I napadnutým rozsudkom č.k 31Cb/28/2012-352 zo dňa 25.10.2017 uložil
žalovanému povinnosť zaplatiť žalobcovi sumu 3.974,66 eur spolu s úrokom z omeškania vo výške
9.50% ročne od 16.7.2011 do zaplatenia, všetko do troch dní od právoplatnosti rozsudku. Vo zvyšku
návrh zamietol a priznal žalovanému náhradu trov konania žalobcom vo výške 68,22%.

2. V odôvodnení súd uviedol, že žalobným návrhom doručeným súdu dňa 21.01.2012 sa žalobca
domáhal zaplatenia istiny vo výške 25.000,- eur s príslušenstvom a trovami konania žalovaným.

3. Svoj nárok odôvodnil tým, že žalobca, ako poistený a žalovaný, ako poisťovateľ uzavreli 29.04.2010
poistnú zmluvu č. 6558497869 pre havarijné poistenie motorových vozidiel EUROKASKO - SÚBOR
č.8002007313. Poistná zmluva zahŕňala aj poistenie motorového vozidla zn. Volvo FH12 ECV:
PU-890AY.

4. Dňa 08.02.2011 došlo na ceste I/11v kat .ú.. Ž. - R. k poškodeniu vozidla v dôsledku požiaru, pričom
žalobca vznik uvedenej poistnej udalosti nahlásil žalovanému, ktorý predmetnej udalosti pridelil číslo
9555224615. Žalovaný listom zo dňa 30.06.2011 oznámil žalobcovi, že vozidlo sa v zmysle článku VI.
bod 2 Zmluvných dojednaní pre havarijné poistenie EUROKASKO-SÚBOR č. 901 malo podľa pokynov
zástupcu poisťovne podrobiť vstupnej prehliadke do 5 pracovných dní odo dňa vstupu do poistenia.
Vozidlo sa však uvedenej prehliadky nepodrobilo a preto bolo od počiatku vyradené z poistenia. Z
uvedeného dôvodu žalovaný k dnešnému dňu neposkytol žalobcovi poistné plnenie z poistnej udalosti č.
9555224615 s čím však žalobca nesúhlasí, pretože žalovaný postupoval v rozpore s poistnou zmluvou.
Žalobca poukázal na čl. VI bod 2 zmluvných dojednaní a podľa jeho názoru z uvedených dojednaní
vyplýva, že poisťovňa nie je oprávnená vyradiť predmetné vozidlo zo súboru poistenia spätne, pretože
takéto konanie má charakter odstúpenia od zmluvy poistnej čo však poistiteľovi neumožňujú podmienky



poistenia ani príslušné predpisy pretože v prípade porušenia poisteným môže v prípade poistnej udalosti
žalovaný primerane krátiť poistné plnenie. Žalobca v návrhu ďalej uviedol, že v súvislosti s vyradením
vozidla z poistenia v zmysle poistnej zmluvy, žalobca neporušil žiadnu povinnosť, ktorá jej vyplývala z
poistnej zmluvy. Podľa žalobcu nebol žalovaným vyzvaný na uvedenú obhliadku vozidla pred vstupom
predmetného vozidla do poistenia.

5. Žalovaný sa k predmetnému žalobnému návrhu vyjadril podaním, ktoré bolo doručené súdu dňa
05.06.2012 v ktorom poukázal nato, že dňa 29.4.2010 bola podpísaná poistná zmluva pre havarijné
poistenie motorových vozidiel č. 5515026623, ktorú uzavrel žalobca a žalovaný. Na základe žiadosti
žalobcu malo byť do poistenia dodatočne zaradené motorové vozidlo ev. č . PU 890AY. V zmysle čl. IV.
bod 2 poistnej zmluvy. Dňa 03.02.2011 bola vytvorená požiadavka na obhliadku vozidla ev.č. PU 890 AY.
Dňa 07.02.2011 žalobca informoval technika spoločnosti SLOVEXPERTA, s.r.o., ktorá pre žalovaného
vykonáva obhliadky, že vozidlo je v zahraničí a po príchode sa ozve za účelom ohliadky. Keby išlo
o prvé vozidlo žalobcu, ktoré by havarijne u žalovaného poisťoval, mohla by vzniknúť pochybnosť
ohľadom toho, kde a akým spôsobom sa vykonáva ohliadka vozidiel pri vstupe do poistenia, avšak s
prihliadnutím na veľké množstvo poistených vozidiel u žalovaného je zrejmé, že žalobca musel vedieť
akým spôsobom funguje systém obhliadok, uviedol žalovaný a k vyjadreniu priložil vyjadrenie spoločnosti
SLOVEXPERTA (mailová správa). Žalovaný preto žiadal návrh v celom rozsahu zamietnuť.

6. Žalobca vo vyjadrení ďalej poukázal na skutočnosť, že vozidlá žalobcu sú takmer neustále v
prevádzke, ich obhliadka často krát nebola vykonávaná v lehote 5 dní od ich vstupu do poistenia. Žalobca
poukázal tiež na skutočnosť, že žalovaný napriek jeho tvrdeniu, že poistenie sa na predmetné vozidlo
nevzťahovalo, opakovane požadoval zaplatenie poistného aj za predmetné vozidlo a to aj v období po
odmietnutí poskytnutia poistného plnenia. Uvedená skutočnosť taktiež nepriamo potvrdzuje, že žalovaný
akceptoval zaradenie predmetného vozidla do poistenia, v opačnom prípade by totiž nemal dôvod žiadať
zaplatenie poistného za predmetné vozidlo. Žalobca súčasne poukázal na skutočnosť, že aj v prípade
preukázania skutočnosti, že si nesplnil povinnosť v zmysle článku IV. bod 2 poistnej zmluvy z dôvodov na
jeho strane, žalovaný nie je oprávnený v takomto prípade odmietnuť vyplatiť poistné plnenie. Žalovaný
je oprávnený poistné plnenie primerane znížiť podľa toho, aký vplyv malo toto porušenie na rozsah
plnenia respektíve vypovedať poistnú zmluvu. V danom prípade však došlo k požiaru poisteného vozidla
dňa 08.02.2011, pričom dňa 07.02.2011 bolo vozidlo v autorizovanom autoservise značky VOLVO. Z
uvedeného dôvodu prípadne nesplnenie povinnosti v zmysle článku IV. bod 2 poistnej zmluvy žalobcom
nemohlo mať žiadny vplyv na vznik poistnej udalosti, pretože poistené vozidlo bolo deň pred poistnou
udalosťou obhliadnuté pracovníkmi autorizovaného autoservisu značky VOLVO a nebola zistená žiadna
závada predmetného vozidla.

7. Súd prvej inštancie vykonal dokazovanie a zistil nasledovné: Z oznámenia o vzniku škodovej udalosti
z havarijného poistenia motorového vozidla súd zistil, že dňa 08.02.2011 cestou za Žilinu smerom
na Čadcu o 19.00 hod došlo k poistnej udalosti - vznieteniu vozidla VOLVO EČ PU 890AY. Podľa
oznámenia, vodič zacítil dym v kabíne, odstavil vozidlo na krajnicu, zistil, že horí a začal požiar hasiť,
neskôr hasil vozidlo aj privolaný hasičský zbor, pričom došlo k poškodenou pravej časti motora a kabíny a
k vyhoreniu elektroinštalácie. Žalobca predmetným oznámením zo dňa 23.02.2011 oznámil žalovanému
poistnú udalosť. Žalovaný listom zo dňa 30.06.2011 oznámil žalobcovi, že nakoľko sa predmetné vozidlo
nepodrobilo vstupnej obhliadky v súlade s čl. VI bod 2 Zmluvných dojednaní pre havarijné poistenie
EUROKASO-.SÚBOR č. 901 bolo vozidlo od počiatku vyradené z poistenia a z uvedeného dôvodu
neposkytol poistné plnenie.

8. Žalovaný poukázal na to, že každé vozidlo, ktoré má vstúpiť do havarijného poistenia žalovaného
musí byť obhliadnuté a to za účelom zistenia technického stavu vozidla ku dňu uzatvorenia havarijného
poistenia. Žalobca do dnešného dňa nepreukázal, že jeho vozidlo bolo spolupracujúcou spoločnosťou
obhliadnuté v zmluvne dojednanej lehote 5 pracovných dní v súlade s čl. IV ods. 2 havarijného poistenia.
Podľa žalovaného význam obhliadky v poisťovni spočíva v tom že poisťovňa je povinná zistiť, či vozidlo
záujemcu o havarijné poistenie nebolo poškodené už pred vstupom do poistenia a ak áno tak v akom
rozsahu. Nakoľko škodová udalosť nastala bez vedomosti poisťovateľa o tom v akom technickom stave
sa vozidlo nachádzalo pred vstupom do poistenia má žalovaný právo krátiť poistné plnenie vo výške
100% t.j. odmietnuť poistné plnenie. Čo sa týka vyradenia motorového vozidla z evidencie žalovaného, je
zrejmé, že k tomuto došlo v súlade s uzatvorenou poistnou zmluvou a zmluvnými podmienkami, nakoľko



žalobca nesplnil svoju zmluvne dojednanú povinnosť podrobiť predmetné vozidlo prehliadke, uviedol
žalovaný.

9. Súd prvej inštancie tiež vychádzal zo vyjadrenia svedka Ing. Vladimír Lacka - pracovníka žalovaného,
ktorý uviedol, že jednou zo základných podmienok vstupu jazdených vozidiel je, že žalovaný uvedené
vozidlo obhliadne za účelom zistenia technického stavu jednotlivých skupín vozidla. Vzhľadom k tomu,
že toto vozidlo neprešlo vstupnou obhliadkou a následne dňa 08.02.2011 došlo k jeho zhoreniu,
poisťovňa vo vlastnej réžií vykonala šetrenie a bolo zistené, že poisťovňa dňa 03.02.2011 poisteného
vyzvala, aby uvedené vozidlo pristavil k obhliadke do poistenia. K tomuto úkonu zo strany poisteného
nedošlo, následným šetrením bolo zistené, že na uvedenom vozidle v čase, keď malo absolvovať
prehliadku, bola technická závada na motore, ktorá si vyžadovala nutnosť jeho výmeny. Podľa šetrenia
poisťovne bolo zistené, že spol. LIGNUM získala jazdený motor v hodnote cca 5.000 eur a následne
autorizovaný servis VOLVO dňa 07.02.2011 ukončil montáž motora do vozidla a 08.02.2011 a po
najazdení cca 200 km uvedené vozidlo zhorelo, kde ako príčina požiaru bolo uvedené - vznik požiaru
v motorovom priestore vozidla.

10. Svedok Mgr. Libor Konjar, ktorý v spoločnosti A3P vykonával funkciu detektíva a ktorého žalovaný
poveril šetrením požiaru predmetného vozidla žalobcu, uviedol, že mal pocit, že poisťovňa nevedela o
výmene motora, čo uviedol aj do predmetnej správy, nakoľko je to podstatná vec k vzniku požiaru. Úlohou
svedka bolo zistiť príčinu požiaru. Svedok uviedol, že záver bol taký, že príčina požiaru je neznáma.
Svedok ďalej uviedol, že vozidlo hneď po oprave išlo preč na cestu a malo aj náves, čo je záťaž pre
vozidlo, ktoré má nový motor. Svedok ďalej uviedol, že majiteľ vozidla potvrdil svedkovi, že vozidlo prešlo
s vymeneným motorom cca 200 km, keď došlo k požiaru. Sám žalobca potvrdil, že požiar vznikol v
motorovom priestore, čo je podľa svedka podstatná vec. Svedok šetrením ďalej zistil, že vozidlo sa na
obhliadku nedostavilo, vozidlo malo mať poškodený motor, bolo rozhodnuté o výmene motora, šetrením
svedok ďalej zistil, že motor bol dodaný 03.02.2011 a výmena motora bola podľa faktúry vykonaná
07.02.2011. Potvrdil, že ani jedna strana nedala vykonať expertízu.

11. Z priloženého listinného dôkazu Správa k požiaru zo dňa 17.03.2011 sa zistilo, že na návese zhorela
časť krycej plachty. Príčinou vzniku požiaru bola technická porucha v motorovom priestore ťahača.

12. Z vykonaného dokazovania mal súd za preukázané, že medzi účastníkmi nebolo sporné uzatvorenie
poistnej zmluvy. Taktiež nebolo sporné, že došlo k poistnej udalosti, pričom sporným bolo to, či postup
žalovaného, ktorý nevyplatil poistné v súlade s poistnou zmluvou a zmluvnými dojednaniami, či postup
žalovaného, že vyradil predmetné vozidlo zo súboru poistenia bolo v súlade s poistnou zmluvou a
zmluvnými dojednaniam, či bol bežný postup zmluvných strán, že vozidlá boli poisťované aj neskôr ako
do 5 dní od vstupu vozidla do poistenia.

13. Súd prvej inštancie poukázal na čl. IV Havarijného poistenia motorových vozidiel EUROKASKO-
SÚBOR platné od 01.01.2009 bod 2.

14. Z vykonaného dokazovania mal súd preukázané, že žalobca porušil zmluvné povinnosti tým, že na
predmetnom vozidle nebola vykonaná vstupná obhliadka. Vozidlo po oprave v autorizovanom servise
nasledujúci deň išlo do zahraničia, pričom predmetná obhliadka sa mala konať dňa 03.02.2011. Žalobca
na túto správu reagoval až 07.02.2011 v ktorom oznámil obhliadajúcej spoločnosti, že predmetné
vozidlo je v zahraničí a po príchode sa klient ozve a 10.02.2011 bolo klientom (žalobcom) obhliadajúcej
organizácií oznámené, že vozidlo zhorelo. Ďalej bolo zistené, že na uvedenom vozidle v čase keď malo
vozidlo absolvovať obhliadku bola zistená technická závada na motore ,ktorá vyžadovala nutnosť jeho
výmeny.

15. Súd prvej inštancie bol názoru, že žalobca porušil poistnú zmluvu a zmluvné dojednania nakoľko
neabsolvoval obhliadku do 5 pracovných dní odo dňa vstupu motorového vozidla do poistenia, čo
mal v konaní preukázané svedeckými výpoveďami a listinným dôkazom (mailom) od spoločnosti
SLOVEXPERTA s.r.o. Taktiež mal súd za to, že žalobca porušil ďalšie ustanovenia poistnej zmluvy a
zmluvných dojednaní, keď neprivolal políciu k poistnej udalosti napriek tomu, že mu to ukladá čl.VI
bod 4. Zmluvných dojednaní. Čo sa týka námietky žalobcu, že žalovaný nepostupoval v súlade s
poistnou zmluvou a zmluvných dojednaní sa súd stotožnil s názorom právneho zástupcu žalobcu,
ktorý vo svojom vyjadrení poukázal, že žalovaný nie je oprávnený vyradiť vozidlo z poistenia a v



prípade nesplnenia povinností v zmysle čl. IV bod 2 poistnej zmluvy je oprávnený primerane znížiť
poistné plnenie podľa toho, aký malo toto porušenie vplyv na rozsah žalovaného plniť resp. vypovedať
zmluvu, čo však žalovaný neurobil. Podľa názoru súdu žalovaný nepostupoval v súlade s uvedeným
článkom nakoľko poistnú zmluvu nevypovedal, súd poukazuje, že žalovaný v poistnej zmluve ani vo
všeobecných podmienkach č. 900, ani v zmluvných dojednaniach č.901, nemá osobitne upravené
vyradenie motorového vozidla zo súboru poistenia. Žalovaný mal postupovať v súlade s čl. IV. bod 2
teda primerane znížiť poistné plnenie samozrejme podľa toho, aký malo toto porušenie podstatný vplyv
na rozsah odporcu plniť.

16. Na základe uvedených skutočnosti súd dospel k názoru, že žalobca porušil zmluvu ako aj zmluvné
dojednania podstatným spôsobom s poukazom na čl. VI bod 14. Žalobca porušil svoju povinnosť
umožniť žalovanému vykonať v lehote 5 dní obhliadku motorového vozidla vstupujúceho do súboru
poistenia (čl. VI bod 2 - povinnosti poisteného,. Zmluvné dojednania č.901), ďalej mal jednoznačne
preukázané, že žalobca porušil povinnosť, že nenahlásil predmetnú udalosť polícií tak, ako mu to
ukladajú zmluvné dojednania (bod 4 čl. VI, zmluvných dojednaní č. 901).

17. Nakoľko súd dospel k záveru, že žalobca podstatným spôsobom porušil zmluvné dojednania a s
poukazom na čl. VI. bod 2 súd primerane krátil poistné plnenie, pretože toto porušenie žalobcu malo
podstatný vplyv na rozsah plnenia povinnosti žalovaného a preto súd žalobcovi priznal sumu 5000 eur,
čo je 1/5 zo žalovanej sumy.

18. Súd prvej inštancie poukázal na ust. § 517 ods.1, ods.2 OZ, § 3 Nariadenia vlády č. 87/1995 Z.z.,
§ 132, § 182, § 191 CSP.

19. Proti rozsudku podal žalobca odvolanie a to v časti výroku o trovách konania. Žalobca v odvolaní
uviedol, že nemožno ho považovať za procesne neúspešného, pretože mu bola priznaná aspoň časť
ním uplatneného nároku, pretože výška priznaného nároku závisela výlučne od posúdenia úvahy
súdu. Žalobca je toho názoru, že ho nemožno zaťažiť procesnou zodpovednosťou za predvídanie
výsledku na základe úvahy súdu alebo znaleckej činnosti. Pri rozhodovaní o náhrade trov konania
je potrebné rozlišovať čo je základné a čo je sprevádzajúce. Súd prvej inštancie mal v predmetnom
prípade priznať žalobcovi plnú náhradu trov konania, ktorých základom pre vyčíslenie by mala byť
výška nároku priznaného žalobcovi súdnym rozhodnutím. Uvedený postup je odôvodnený interpretáciou
pojmu ,,úspech vo veci“. V predmetnom prípade bol žalobca úspešný čo do základu uplatneného nároku,
avšak výška nároku závisela od úvahy súdu, ktorú žalobca nemohol nijako predvídať. Táto skutočnosť
však nemôže mať za následok, že súd pri rozhodovaní o náhrade trov konania bude posudzovať
žalobcu ako procesne neúspešného účastníka konania, nakoľko žalobca bol úspešný čo do základu
ním uplatneného nároku a zamietnutá časť žalobcom nie je prejavom úspechu žalovaného ale výlučne
dôsledkom úvahy súdu.

20. Žalobca navrhol Krajskému súdu v Bratislave ako súdu odvolaciemu, aby č.k. 31Cb/28/2012-352
zmenil v časti napadnutej odvolaním tak, že prizná žalobcovi náhradu trov prvostupňového konania vo
výške 100,00% pričom základom pre vyčíslenie náhrady trov konania je suma 3.974,66,- eur. Ďalej aby
žalovanému priznal náhradu trov odvolacieho konania vo výške 100%.

21. K odvolaniu žalobcu sa vyjadril žalovaný. Žalovaný poukázal na ustanovenie § 255 ods. 1 v spojení
s ods. 2 zákona č. 160/2015 Z.z. Civilného sporového poriadku, z ktorých vyplývajú pravidlá pre
rozhodovanie súdu o nárokoch na náhradu trov konania, pričom ani z jedného z uvedených ustanovení
nevyplýva možnosť priznať žalobcovi plnú náhradu trov konania, aj napriek čiastočnému úspechu druhej
strany sporu, a to z dôvodu použitia úvahy súdu.

22. Zo skutkového stavu prípadu podľa žalovaného jednoznačne vyplýva, že v prípade postupu žalobcu
došlo k podstatnému porušeniu zmluvných dojednaní daného poistného vzťahu, keď žalobca neumožnil
žalovanému obhliadnuť predmetné motorové vozidlo pri vstupe do poistenia a keď predmetnú dopravnú
nehodu neohlásil polícií. Žalobca tak znemožnil žalovanému posúdiť technický stav motorového vozidla
pri jeho vstupe do poistenia a následne znemožnil aj riadne prešetrenie škodovej udalosti zo strany
polície. Podstatné porušenie zmluvných povinností zo strany žalobcu bolo nakoniec konštatované
aj v rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave č.k. 2Cob/106/2016-277 zo dňa 14.2.2017. Žalovaný v
tejto súvislosti zdôrazňuje, že podľa správy k požiaru zo dňa 19.03.2011 vypracovanej Okresným



riaditeľstvom hasičského a záchranného zboru bola hlavnou príčinou vzniku požiaru práve technická
porucha v motorovom priestore motorového vozidla (ťahača).

23. Z vyššie uvedených skutočností tak vyplýva, že žalobca nemohol byť úspešný v celej časti ním
žalovanej sumy 25.000,- EUR.

24. Vzhľadom na uvedené skutočnosti považuje žalovaný odvolanie žalobcu za nedôvodné, na základe
čoho navrhuje, aby odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie v napadnutej časti v zmysle § 387 ods.
1 CSP potvrdil ako vecne správny.

25. K vyjadreniu žalovaného sa vyjadril žalobca. S uvedeným tvrdením žalovaného žalobca nesúhlasí
a v celom rozsahu zotrváva na odvolacích dôvodoch a argumentácii uvedenej v podanom odvolaní,
pretože napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa v časti výroku o trovách konania je nesprávny.

26. Krajský súd v Bratislave ako súd odvolací prejednal vec bez nariadenia pojednávania. Po
preskúmaní obsahu spisu, oboznámení sa s dôvodmi odvolania žalobcu a vyjadrením žalovaného
dospel k záveru, že odvolaniu nie je možné vyhovieť.

27. Odvolací súd sa v celom rozsahu stotožňuje so zisteným skutkovým stavom a právnym posúdením
veci súdom prvej inštancie. Na zdôraznenie správnosti napadnutého uznesenia a k odvolacím dôvodom
žalovaného odvolací súd uvádza nasledovné:

28. Podľa § 255 CSP súd prizná strane náhradu trov konania podľa pomeru jej úspechu vo veci. Ak
mala strana vo veci úspech len čiastočný, súd náhradu trov konania pomerne rozdelí, prípadne vysloví,
že žiadna zo strán nemá na náhradu trov konania právo.

29. Odvolací súd je toho názoru, že z citovaných zákonných ustanovení vyplýva, že v sporových
konaniach sa ohľadom náhrady trov konania uplatňuje tzv. zásada úspechu, t.j. strane, ktorá mala vo
veci plný úspech, súd prizná náhradu trov proti neúspešnej strane. Úspech vo veci sa zisťuje porovnaním
žalobnej žiadosti (petitu) a výroku rozhodnutia, ktorým sa vo veci rozhodlo. U žalobcu ide o plný úspech
vo veci však iba vtedy, ak sa výrok meritórneho rozhodnutia zhoduje so žalobným petitom, t.j. ak sa jeho
žalobe vyhovelo v plnom rozsahu. Ak strana nemá plný úspech vo veci, vždy má čiastočný úspech vo
veci. Vo všeobecnosti platí, že ak mala strana vo veci úspech len čiastočný, súd náhradu trov konania
pomerne rozdelí (uznesenie Najvyššieho súdu SR z 22. júna 2011, sp. zn. 8 Sžo 215/2010). Iba v
prípade, ak je pomer úspechu obidvoch strán zhruba rovnaký, súd rozhodne, že žiadna zo strán nemá
právo na náhradu trov konania.

30. Žalobca sa v súdnom konaní domáhal zaplatenia sumy 25 000,- EUR titulom poistného plnenia
z totálnej škody na poistenom motorovom vozidle značky VOLVO FH 420, EČV: PU890AY. Súd prvej
inštancie však uložil žalovanému povinnosť zaplatiť žalobcovi sumu 3.974,66 eur spolu s úrokom z
omeškania vo výške 9.50% ročne od 16.7.2011 do zaplatenia a vo zvyšku návrh zamietol a priznal
žalovanému náhradu trov konania žalobcom vo výške 68,22%.

31. V konaní bol žalobca úspešný v časti 3974,66 EUR teda v miere 15,89% a úspech žalovanej v
časti 21 025,34 EUR teda v miere 84,11% zo žalovanej sumy. Súd prvej inštancie teda správne dospel
k záveru o prevažujúcom úspechu žalovanej v danom konaní s hodnotou pomeru 68,22%, ktorý je
potrebné počítať ako 84,11% -15,89%).

32. Z uvedených dôvodov odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie v napadnutej časti podľa § 387
ods. 1,2 CSP potvrdil.

33. O náhrade trov odvolacieho konania odvolací súd rozhodol podľa §396 ods. 1 CSP v spojení s §
255 ods. 1 CSP, a nakoľko žalovanému patrí náhrada trov odvolacieho konania, žiadne mu nepriznal,
nakoľko nebol v odvolacom konaní zastúpený advokátskou kanceláriou.

34. Uvedený rozsudok je výsledkom hlasovania odvolacieho senátu v pomere hlasov 3 : 0.



Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné.

Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu je prípustné dovolanie, ak to zákon pripúšťa (§419 CSP). Dovolanie
sa podáva v lehote dvoch mesiacov od doručenia rozhodnutia odvolacieho súdu oprávnenému subjektu
na súde, ktorý rozhodoval v prvej inštancii. Ak bolo vydané opravné uznesenie, lehota plynie znovu od
doručenia opravného uznesenia len v rozsahu vykonanej opravy. Dovolanie je podané včas aj vtedy, ak
bolo v lehote podané na príslušnom odvolacom alebo dovolacom súde (427 CSP). V dovolaní sa popri
všeobecných náležitostiach podania uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa toto
rozhodnutie napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne (dovolacie dôvody) a čoho
sa dovolateľ domáha (dovolací návrh) (428 CSP). Dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený
advokátom. Dovolanie a iné podania dovolateľa musia byť spísané advokátom (§429 ods. 1 CSP).

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1112201945)

  1. 13. 2. 2017Uznesenie Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2Cob/106/2016 z 13. 2. 2017
  2. 25. 10. 2017Rozsudok Mestského súdu Bratislava I sp. zn. 31Cb/28/2012 z 25. 10. 2017potvrdené
  3. 24. 9. 2018Uznesenie Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2Cob/16/2018 z 24. 9. 2018 (toto rozhodnutie)