KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava14. 10. 2019plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/79/2016 z 14. 10. 2019

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 14. októbra 2019, sp. zn. 10Sd/79/2016, ECLI:SK:KSBA:2019:1016201006.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 10Sd/79/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1016201006
Dátum vydania rozhodnutia: 15. 10. 2019
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Beata Jurgošová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2019:1016201006.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v konaní pred sudkyňou JUDr. Beátou Jurgošovou v právnej veci navrhovateľa:
C. Š., trvale bytom S. C. XXX/XX, XXX XX T., právne zast. JUDr. Ondrej Krempaský, advokát, Račianska
66, 831 02 Bratislava, proti odporcovi: Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č.8 a 10, 813 63
Bratislava, o starobný dôchodok takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozhodnutie odporcu číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 27.4.2016 z r u
š u j e a v r a c i a vec odporcovi na ďalšie konanie podľa § 250j ods. 2 písm. a/, d/ v spojení
s ustanovením § 250l ods. 2 O.s.p.
Odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov konania vo výške 100 %, k rukám právneho
zástupcu navrhovateľa, do 30 dní odo dňa právoplatnosti rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

V preskúmavanej veci odporca rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 27.4.2016 zamietol žiadosť
navrhovateľa o starobný dôchodok zo dňa 10.03.2016 podľa § 60, § 65, § 255, § 274 zákona č. 461/2003
Z. z. o sociálnom poistení (ďalej len „zákon č. 461/2003 Z. z.“) v znení neskorších predpisov.
Odporca rozhodnutie odôvodnil tým, že citoval ustanovenia zákona č. 461/2003 Z. z., konkrétne § 65
ods. 1, podľa ktorého má poistenec nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej
15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Navrhovateľ dôchodkový vek dosiahol 25.02.2015. K uvedenému
dňu navrhovateľ nebol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a do tohto dňa získal 3620 dní obdobia
dôchodkového poistenia, t. j. 9 rokov a 335 dní obdobia dôchodkového poistenia, s odkazom na presný
rozpis v osobnom liste dôchodkového poistenia.
Uviedol, že podľa § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z., sa za obdobie dôchodkového poistenia
považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané
do 31.12.2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.
Odporca mal preukázané z potvrdenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky zo dňa 14.04.2015,
že navrhovateľovi bol priznaný výsluhový dôchodok.
Odporca tiež konštatoval, že podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky zo dňa
14.04.2015 funkcia colníka a uvedená doba služby počas pracovného pomeru od 16.06.1972 do
28.02.2001 nebola zaradená v rezortných zoznamoch do I. ani II. pracovnej kategórie, bola zaradená do
III. pracovnej kategórie. Uviedol, že zosúladil aplikačnú prax so všeobecným názorom NS SR, ktorý bol
deklarovaný v rozsudkoch vzťahujúcich sa na poistencov, ktorým sa podľa § 274 zákona č. 461/2003
Z. z. zachovávajú nároky zo zaradenia doby služby do I. alebo II. kategórie funkcií a bol im priznaný
príspevok za službu, výsluhový príspevok, ktorý sa považuje za výsluhový dôchodok.



Pretože navrhovateľ nezískal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na starobný
dôchodok, žiadosť o starobný dôchodok zo dňa 10.03.2016 bola zamietnutá.
Rozhodnutie odporcu napadol včas podaným návrhom navrhovateľ, ktorý navrhol napadnuté
rozhodnutie zrušiť a vrátiť vec na nové konanie.
Konštatoval, že odporca poukázal len všeobecne na viaceré rozsudky, ale neuviedol konkrétny
rozsudok, ktorý by potvrdzoval závery a rozsudky, ktorými bolo opakovane rozhodnuté v totožných
veciach. Odporca sa zameral výlučne na otázku spojenú s kategóriami funkcií. Je zrejmé, že
navrhovateľovi žiadosť zamietol z dôvodu, že činnosť colníka nebola zaradená ani do I. ani do II.
kategórie a závery odôvodnil nepravdivým tvrdením, že navrhovateľ nesplnil celkovú dobu posúdenia.
Akcentoval, že žiadal priznať dôchodok, lebo splnil obidve zákonné podmienky § 65 zákona, t. j. dovŕšil
vek 62 rokov a bol nepretržite poistený viac ako 15 rokov a až do účinnosti zákona č. 328/2003 Z. z.,
bol dokonca len v právnom vzťahu s odporcom.
Namietal, že odporca postupoval nielen v rozpore s citovaným ustanovením, ale rozhodol v rozpore aj
s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, pričom tieto rozsudky sú vo všetkých
záveroch jednoznačné a sú v nich dané odpovede aj na aplikáciu jednotlivých ustanovení, ktoré bez
vlastnej správnej úvahy v odôvodnení rozhodnutia odporca cituje.
Ďalej navrhovateľ prezentoval názor, že je nesporné, že odôvodnenie rozhodnutia odporcu je
založené na všeobecnom konštatovaní a strohej citácii zákonných ustanovení a čo do dôvodov je
nepreskúmateľné, pričom odporcovi z rozsudkov musí byť známe, že rozsudky súdov sa zaoberali
nielen otázkou dôchodkového veku u osôb, ktoré boli zaradené do I. a II. kategórii funkcií podľa zákona
č. 461/2003 Z. z., ale aj otázkou hodnotenia dôb poistenia (zamestnania) pre dávky dôchodkového
poistenia, spôsobu výpočtu a pod.. Z rozsudkov, napr. sp. zn.: 7So/138/2011 vyplýva, že odporca
nesprávnym výlučne gramatickým výkladom zákona diskriminuje poistencov osobitného systému,
pretože im niektoré doby poistenia nehodnotí vôbec alebo im ich hodnotenie odsúva a aj mení podmienky
alebo odníma výhody poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia a v danom
prípade sa odporca obmedzuje na citáciu právnych predpisov.
Následne navrhovateľ cituje z uvedeného rozsudku (citácia): „Absolútne vylúčenie hodnotenie doby
poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového poistenia
(zabezpečenia) v inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za následok
horšie zaobchádzanie s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho
poistenia, a u ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových
dávok spôsobom krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistené plnenie za obdobie, v ktorých boli
poistení na Slovensku po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Postupom odporcu sa napríklad
pri dosiahnutí dôchodkového veku a započítaní dôb poistenia, získaných len vo všeobecnom systéme
vymeriava poistencom dôchodok vo výške, akoby celkovo boli poistení len po krátky čas, a tým sa
znižuje ich osobný mzdový bod a následne aj výška dôchodku. Nad akúkoľvek pochybnosť je takýto
postup pre poistencov, ktorí získali časť poistenia v obidvoch systémoch nevýhodnejší, ako keby sa im
pre vznik nároku hodnotila celá doba poistenia a poskytla sa im zvyšná časť dôchodku zodpovedajúca
dobe poistenia vo všeobecnom systéme. Správne preto odporca musí pri rozhodovaní o nárokoch
poistencov, ktorým bola priznaná niektorá z dávok výsluhového zabezpečenia poistencov osobitného
systému, najprv vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila, ak by všetky doby poistenia
získali vo všeobecnom systéme (samozrejme pri zachovaní výhod z preferovaných zamestnaní, teda
napr. pri skoršom odchode do dôchodku), následne vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im
patrila po zhodnotení doby poistenia v osobitnom systéme a odpočítať ju od teoretickej výšky dôchodku,
vypočítanej pri zohľadnení celej doby poistenia a až takto vypočítaná dávka môže zachovať všetky
oprávnené nároky uvedených poistencov osobitného systému a nebude poškodzovať odporcu."
Navrhovateľ uzavrel, že z uvedeného jednoznačne vyplýva, že tento a aj ďalšie rozsudky sa nezaoberajú
problematikou izolovane a odporca o týchto skutočnostiach má vedomosť. Zásadnou otázkou v
predmetnej veci je posúdenie celkovej doby poistenia navrhovateľa. Ako vyplýva z uvedeného záveru
Najvyššieho súdu SR, navrhovateľ splnil podmienku doby poistenia. Aj tento, ako aj ďalšie rozsudky
sú založené na tom, že pri posudzovaní doby poistenia odporca musí brať do úvahy aj dobu
poistenia v osobitnom systéme poistenia a je povinný pri priznávaní starobných dôchodkov prihliadať
aj na skutočnosti známe z úradnej činnosti a jeho povinnosťou je dbať na to, aby právne predpisy
boli interpretované rovnako na rovnaké právne vzťahy, v danom prípade doba poistenia musí byť
posudzovaná rovnako u všetkých výsluhových dôchodcov, ktorí požiadali o priznanie starobného
dôchodku, ak dosiahli dôchodkový vek podľa preferovaných zamestnaní alebo dosiahli dôchodkový vek
podľa všeobecného systému.



Navrhovateľ tiež zdôraznil, že na základe uvedených záverov je nesporné, že odporca rozhodoval v
rozpore s citovanými právnymi predpismi, judikatúrou, aj medzinárodným dohovorom.
Argumentoval aj tým, že z ustanovenia § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. vyplýva jediný záver, ktorý spočíva
v tom, že výsluhový dôchodca, ktorý bol zaradený podľa predchádzajúcej právnej úpravy do I. alebo II.
kategórie funkcií, môže požiadať o priznanie starobného dôchodku už vtedy, ak dosiahol dôchodkový
vek podľa zákona č. 461/2003 Z. z. Pre výsluhového dôchodcu, ktorý nebol zaradený ani do jednej
z týchto kategórii, však nevyplýva záver, že nemôže požiadať o priznanie starobného dôchodku, lebo
takýto dôchodca môže požiadať o priznanie výsluhového dôchodku až potom, keď dosiahne dôchodkový
vek uvedený v § 65 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z., čo je prípad navrhovateľa.
Preto neexistoval zákonný dôvod na postup, ktorý zvolil odporca vo vzťahu k navrhovateľovi,
pretože navrhovateľ ku dňu podania žiadosti splnil zákonné podmienky § 65 na priznanie starobného
dôchodku, t. j. dosiahol dôchodkový vek 62 rokov a preukázateľne bol poistený viac ako 15 rokov.
Doba dôchodkového poistenia nie je spojená so zaradením do kategórií. Doba dôchodkového poistenia
je doba, počas ktorej je poistenec dôchodkovo poistený.
V závere návrhu na preskúmanie navrhovateľ poukázal na to, že judikatúra Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky, medzinárodný dohovor, ako aj aplikačná prax odporcu vo vzťahu k iným výsluhovým
dôchodcom (nároky všetkých sú upravené v zákone č. 328/2002 Z. z.) potvrdzujú, že postup odporcu
nie je v súlade s právnymi predpismi.
Odporca sa k návrhu na preskúmanie vyjadril v písomnom podaní zo dňa 13.02.2017 a navrhol
napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť.
K skutkovému a právnemu stavu uviedol, že navrhovateľ žiadosťou napísanou 10.03.2016 požiadal o
priznanie starobného dôchodku.
Rozhodnutím odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 27.04.2016 bola navrhovateľovi podľa § 60, § 65, §
255, § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. zamietnutá žiadosť o starobný dôchodok.
Podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. má poistenec nárok na starobný dôchodok, ak bol
dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.
Podľa § 65 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca.
Podľa § 60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 334/2011 Z. z. sa za obdobie dôchodkového
poistenia považuje aj doba zamestnania, ktorá je zároveň dobou služby a nebola zaradená do I. a/
alebo II. pracovnej kategórie, ak ju poistenec nezískal v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový
dôchodok a nebol mu priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný
invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.
Podľa § 274 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II.
pracovnej kategórie sa zachovávajú na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom
systéme sociálneho poistenia, aj keď títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme
sociálneho zabezpečenia, pretože v sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené.
Podľa § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z. sa za obdobie dôchodkového poistenia považuje aj obdobie
výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.decembra
2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojaka prípravnej služby nezískali v rozsahu
zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný
dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.
Navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek dňom 25.02.2015.
K tomuto dňu získal 9 rokov a 335 dní obdobia dôchodkového poistenia.
Podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky č. XXXXXXX/X/XXXXXX/XXXX zo dňa
14.04.2015 navrhovateľovi bol od 01.03.2001 priznaný výsluhový príspevok podľa zákona č. 200/1998
Z. z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších
predpisov, ktorý sa podľa § 124 ods. 7 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a
vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov považuje za výsluhový
dôchodok. Pre nárok na tento dôchodok bola navrhovateľovi zhodnotená vojenská služba od 01.04.1974
do 31.03.1976 a doba služobného pomeru od 16.06.1972 do 28.02.2001. Celková započítaná doba
výkonu služby pre nárok na výsluhový dôchodok je 28 rokov a 258 dní.
Zamestnanie colníka nebolo zaradené do I. ani do II. kategórie funkcií, ale bolo zaradené do III.
pracovnej kategórie, čo je potvrdené aj v evidenčných listoch dôchodkového poistenia, vyhotovených
zamestnávateľom a potvrdených pobočkou odporcu.
Nakoľko navrhovateľ nevykonával službu colníka vo zvýhodnenej kategórii funkcií, nie sú splnené
podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nie je možné posudzovať nárok na starobný
dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.



Navrhovateľ má priznaný výsluhový dôchodok, podľa preukázaného stavu výkonu zamestnania colníka
nebol zaradený do zvýhodnenej I. alebo II. kategórie funkcií, a preto pri hodnotení doby služby colníka
nie je možné postupovať podľa ustálenej judikatúry a čl. 33 Dohovoru č. 128. Dobu výkonu služby a
vymeriavacie základy dosiahnuté v colnej správe nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom
poistení hodnotiť na nárok na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme.
Podľa § 492 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z. z. Správneho súdneho poriadku konania podľa tretej hlavy
piatej časti Občianskeho súdneho poriadku začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa
dokončia podľa doterajších predpisov.
Krajský súd podľa § 250l a nasledujúcich ustanovení zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny
poriadok (ďalej len „O.s.p.“) preskúmal napadnuté rozhodnutie, oboznámil sa s obsahom predloženého
dávkového spisu odporcu a zistil tento skutkový stav.
Zo spisu vyplýva, že navrhovateľ žiadosťou, ktorá bola napísaná dňa 10.03.2016, s dátumom uplatnenia
nároku 10.03.2016, požiadal o priznanie starobného dôchodku a to od 25.02.2015.
Tak, ako uvádza odporca, z potvrdenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky č. XXXXXXX/X/
XXXXXX/XXXX zo dňa 14.04.2015 navrhovateľovi bol od 01.03.2001 priznaný výsluhový príspevok
podľa zákona č. 200/1998 Z. z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších
zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý sa podľa § 124 ods. 7 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom
zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
považuje za výsluhový dôchodok. Pre nárok na tento dôchodok bola navrhovateľovi zhodnotená
vojenská služba od 01.04.1974 do 31.03.1976 a doba služobného pomeru od 16.06.1972 do 28.02.2001.
Celková započítaná doba výkonu služby pre nárok na výsluhový dôchodok je 28 rokov a 258 dní.
Zo zisteného skutkového stavu vyplýva, že navrhovateľ tak, ako namieta v návrhu na preskúmanie
rozhodnutia, nežiadal o priznanie starobného dôchodku v dôsledku zamestnania v I. kategórii funkcií,
a teda aj podľa názoru súdu argumentácia odporkyne v odôvodnení rozhodnutia ustanovením § 274
zákona č. 461/2003 Z. z. je nenáležitá.
Je bez akýchkoľvek pochybností zrejmé, že navrhovateľ žiada, aby mu bol starobný dôchodok priznaný
podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. a to v spojení s čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných,
starobných a pozostalostných dávkach (č. 128) uverejnené v Zbierke zákonov pod č. 416/1991.
Podľa čl. 33 ods. 2 Dohovoru - ak má alebo ak by mala inak chránená osoba nárok na dávku ustanovenú
v tomto dohovore, a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú sociálnu udalosť,
s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto dohovoru krátiť alebo zastaviť za určených
podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktoré sa kráti alebo je zastavená,
nepresahuje druhú dávku.
Zákon č. 461/2003 Z. z. v ustanovení § 65 ods.1 upravoval, že poistenec má nárok na starobný
dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.
Podľa ods. 2 tohto ustanovenia - dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca.
Z uvedeného teda vyplýva, že dôchodkový vek navrhovateľa je 62 rokov, ktorý navrhovateľ dovŕšil
25.02.2015.
Je síce pravdou, že ustanovenie § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z. upravuje, že za obdobie
dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka
a vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny
vojaka vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa
osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo
čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.
Z citovaného ustanovenia vyplýva, že nemožno duplicitne započítavať dobu výkonu služby policajta
aj pre uplatnený nárok navrhovateľa na starobný dôchodok v tzv. všeobecnom systéme sociálneho
poistenia.
Zákon č. 461/2003 Z. z. v § 60 ods. 2 upravuje, že obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu
služby policajta, ak toto obdobie nezískal v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa
osobitného predpisu.
V súvislosti s námietkou navrhovateľa, že oproti poistencom, ktorým vznikol nárok na starobný dôchodok
výlučne zo všeobecného systému, je navrhovateľ diskriminovaný, sa správny súd stotožňuje.
Ústava Slovenskej republiky v čl. 1 (1) upravuje, že Slovenská republika je zvrchovaný demokraticky
a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Podľa bodu 2 tohto článku Slovenská
republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy,
ktorými je viazaná a svoje ďalšie medzinárodné záväzky.
Takýmto je aj Dohovor č. 128, ktoré súd cituje v rozsudku vyššie.



S poukazom na navrhovateľom citované rozsudky NS SR jednoznačne vyplýva, že v rozpore s
judikačnou praxou Najvyššieho súdu rozhodol odporca, ak žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok
zamietol nerešpektujúc zákaz diskriminácie a postupoval tak, že nevypočítal navrhovateľovi teoretickú
výšku dôchodku započítaním celej doby poistenia, vrátane doby poistenia v služobnom pomere
a civilných zamestnaní. Od teoretickej výšky dôchodku je potrebné odpočítať sumu výsluhového
dôchodku a rozdiel medzi týmito sumami je starobný dôchodok navrhovateľa zo všeobecného
systému. Nepostupujúc uvedeným spôsobom je navrhovateľ diskriminovaný oproti poistencom, ktorí sú
poistencami iba vo všeobecnom systéme.
Na základe uvedených skutočností súd dospel k záveru, že odporca vo veci rozhodol na základe
nesprávneho právneho názoru, rozhodnutie nedostatočne odôvodnil, preto podľa §250j ods. 2 písm. a)
a d) v spojení s ustanovením § 250l ods. 2, § 250q ods. 2 O.s.p. napadnuté rozhodnutie zrušil a vracia
vec odporcovi na ďalšie konanie.
Odporca v ďalšom konaní je povinný o žiadosti navrhovateľa opätovne rozhodnúť a vo veci postupovať
podľa právneho názoru súdu uvedenom v tomto rozsudku.
Podľa § 142 ods. 1 O.s.p., účastníkovi, ktorý mal vo veci plný úspech, súd prizná náhradu trov potrebných
na účelné uplatňovanie alebo bránenie práva proti účastníkovi, ktorý vo veci úspech nemal.
Správny súd priznal navrhovateľovi podľa § 250l ods. 2 v spojení s § 250k ods. 1 O.s.p. náhradu trov
konania vo výške 100 %, predstavujúce odmenu advokáta.
Podľa § 151 ods. 7 druhá veta O.s.p., o výške náhrady trov konania rozhodne správny súd po
právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa konanie končí samostatným uznesením.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku možno podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd
Slovenskej republiky prostredníctvom Krajského súdu v Bratislave, písomne, vo dvoch vyhotoveniach.
V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom
rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa
odvolateľ domáha. (§ 205 ods. 1 O.s.p).

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1016201006)

  1. 14. 10. 2019Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/79/2016 z 14. 10. 2019 (toto rozhodnutie)
  2. 14. 10. 2019Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/79/2016 z 14. 10. 2019