KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava26. 5. 2020plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Sa/18/2018 z 26. 5. 2020

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 26. mája 2020, sp. zn. 8Sa/18/2018, ECLI:SK:KSBA:2020:1018200299.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 8Sa/18/2018
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1018200299
Dátum vydania rozhodnutia: 27. 05. 2020
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Blanka Malichová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2020:1018200299.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v konaní pred sudkyňou JUDr. Blankou Malichovou, v právnej veci žalobcu: W.
A. nar. XX.XX.XXXX, trvale bytom A. XXXX, XXX XX A., t.č. Ústav na výkon trestu odňatia slobody a
ústav na výkon väzby, Mierové nám. 1, 019 17 Ilava, proti žalovanej: Sociálna poisťovňa - ústredie, ul.
29. augusta č. 8, 10, Bratislava, o invalidný dôchodok, na odvolanie žalobcu proti rozhodnutiu žalovanej
č. XXX XXX XXXX X zo dňa 29. septembra 2017 takto

r o z h o d o l :

I. Žalobu z a m i e t a .

II. Žalobcovi právo na náhradu trov konania n e p r i z n á v a.

o d ô v o d n e n i e :

1. Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 10.07.2017, právne odôvodneným ust. § 70 ods. 1
zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení (ďalej aj „ZSP“), žalovaná zamietla žiadosť žalobcu o
invalidný dôchodok. V odôvodnení rozhodnutia poukázala na posúdenie jeho dlhodobo nepriaznivého
zdravotného stavu, ktorému zodpovedá percentuálne vyjadrenie miery poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť (ďalej aj „MPSVZČ“) 55 %, ktoré je obsahom lekárskej správy zo dňa 29.06.2017 a
podkladom na vyhodnotenie posudkového záveru o invalidite žalobcu. Potrebný počet rokov obdobia
dôchodkového poistenia (ďalej aj „ODP“) na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca nad 45
rokov je 15 rokov a zisťuje sa z obdobia pred dňom vzniku invalidity. Pred vznikom invalidity, t.j.
pred 18.05.2017, žalobca získal 5 293 dní, čo je v zmysle ust. § 60 ods. 9 ZSP 14 rokov a 183 dní
obdobia dôchodkového poistenia, presný rozpis ktorého je v k rozhodnutiu priloženom osobnom liste
dôchodkového poistenia (ďalej aj „OLDP“ alebo „osobný list“). Žalovaná konštatovala, že pri posúdení
nároku na dôchodok boli žalobcovi zhodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia
(vrátane dôb, ktoré sa za obdobie dôchodkového poistenia podľa ZSP považujú). Získanie ďalšieho
obdobia dôchodkového poistenia nebolo preukázané a žalobca tak nesplnil zákonnú podmienku
potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok podľa
ust. § 70 ods. l ZSP.

2. Proti tomuto rozhodnutiu podal žalobca odvolanie, v ktorom nesúhlasil s argumentáciou žalovanej v
odôvodnení rozhodnutia, s poukazom na to, že úrad práce vydáva evidenciu o registri zamestnanca,
zápočte a odpracovaných rokoch, nie dňoch, ako to je uvedené v jeho osobnom liste poistenca, ktorý
považuje za pozmenený a tak v prílohe poslal osobný list prepracovaný. Uviedol, že od roku 1973 bol
vo výkone trestu pre mladistvých, kde do 11.07.1974 pracoval, čo je v súlade s osobným listom. Vo
výkone trestu v Želiezovciach v roku 1975 pracoval celý čas, teda viac ako v osobnom liste uvedených
105 dní. Dňa 11.10.1975 bol preradený do výkonu trestu v Leopoldove, kde na rôznych pracoviskách
pracoval od roku 1976 až do roku 1990 a každý rok odrobil 365 dní a nie ako je uvedené v osobnom
liste, ktorý upravil tak, že mu vyšlo spolu 5920 odpracovaných dní, čo je 16 rokov a 80 dní. Poznamenal,



že v komunistickom štáte bolo nemysliteľné, aby odsúdený nepracoval a ten, kto nepracoval, bol trestne
stíhaný za príživníctvo.

3. Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, príslušný na rozhodovanie podľa ust. § 215 ods. 4 zák.č.
461/2003 Z.z., odvolanie žalobcu v celom rozsahu zamietol a rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie
zo dňa 10.07.2017, ktorým zamietla jeho žiadosť o invalidný dôchodok zo dňa 18.05.2016, z dôvodu
nesplnenia podmienky potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na
invalidný dôchodok podľa ust. § 72 ods. 1 písm. c/ zák. č. 461/2003 Z.z., v znení zák. č. 449/2008
Z.z., potvrdil. Poukázal na posúdenie zdravotného stavu žalobcu posudkovým lekárom sociálneho
poistenia Sociálnej poisťovne ústredie, so sídlom v Prešove, s mierou poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť 55% a dátumom vzniku invalidity dňa 18.05.2017, kedy bolo vykonané neurologické
vyšetrenie a potvrdená radikulopatia S1 na driekovokrížnej chrbtici, ako stav po operácii chrbtice po
úraze. Žalobca ku dňu vzniku invalidity, t. j. k 18.05.2017, dovŕšil vek 60 rokov, preto splnenie zákonom
stanovenej podmienky získania potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na nárok na
invalidný dôchodok, je v súlade s ustanoveniami zák.č. 461/2003 Z.z., je však podmienené získaním
najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity. Generálny riaditeľ vychádzajúc z
obsahu spisového materiálu uviedol, že žalobca pred vznikom invalidity (dňa 18.05.2017) získal
5 293 dní obdobia dôchodkového poistenia, čo je 14 rokov a 183 dní, čím na vznik nároku na
invalidný dôchodok nesplnil podmienku potrebného počtu rokov dôchodkového poistenia. Na základe
potvrdenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave zo dňa 18.01.2011, bol žalobca vedený
v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie v období od 14.04.2003 do 29.07.2003
a od 04.07.2010 do 13.09.2010. Obdobie vedenia v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich
zamestnanie od 14.04.2003 do 29.07.2003, počas ktorého nebola žalobcovi vyplácaná podpora v
nezamestnanosti, nebolo na dôchodkové účely zhodnotené, pretože bolo po 31. decembri 2000 a
nemožno ho považovať za náhradnú dobu ani za obdobie dôchodkového poistenia. Obdobie vedenia
v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie od 04.07.2010 do 13.09.2010 nebolo
žalobcovi na dôchodkové účely zhodnotené, nakoľko nie je obdobím dôchodkového poistenia podľa §
60 zák.č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov. Žalobcovi boli na základe údajov uvedených v
žiadosti o dôchodok, priložených dokladov a údajov nachádzajúcich sa v informačnom systéme Sociálnej
poisťovne, započítané všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia a vymeriavacie základy a
v odvolacom konaní nepredložil žiadne nové dôkazy, ktoré by mali vplyv na rozhodovací proces.

4. Proti tomuto rozhodnutiu podal žalobca správnu žalobu, označenú ako sťažnosť vo veci machinácie
a porušovania právnych predpisov. V dôvodoch uviedol, že v Českej republike požiadal o invalidný
dôchodok, z dôvodu tam uloženého trestu odňatia slobody. Okresná správa sociálneho zabezpečenia z
dôvodu neodpracovania požadovaných rokov na sociálne zabezpečenie v Českej republike, postúpila
jeho vec na Slovensko, na posúdenie či spĺňa kritériá na poberanie finančných dávok. Dňa 17.01.2017
mu bol doručený list Sociálnej poisťovne, v ktorom ho žiadala o doplnenie neurologického vyšetrenia,
ktoré zaslal dňa 18.05.2017. Posudková lekárka jeho stav posúdila na stupeň invalidity 55 %, z čoho
vyplýva dlhodobosť jeho nepriaznivého stavu, ktorý mal aj v ČR, kde ho dňa 26.09.2016 uznali za
invalidného od 18.05.2016. Je pre neho nepochopiteľné, že v ČR bol za invalidného uznaný od
18.05.2016 a na Slovensku od 18.05.2017. Na jeho odvolanie mu posudková lekárka uviedla, že
nedoložil žiadne nové odborné nálezy, ktoré by pozmenili dátum vzniku invalidity, čo považuje za
zavádzajúce a manipuláciu s listinami ohľadne dátumu vzniku jeho invalidity.

5. Na výzvu súdu o opravu a doplnenie tohto podania, doručil žalobca dňa 29.05.2018 podanie označené
ako sťažnosť, ktorou podáva opätovne žalobu na Sociálnu poisťovňu ako aj návrh na trestné stíhanie
pre trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. V odôvodnení uviedol, že dňa 26.09.2016 v
Jičíne - ČR, mu bol uznaný invalidný dôchodok, so vznikom od 18.05.2016, nakoľko však v ČR
nemal odrobené požadované roky, uznesenie poslali na posúdenie na Slovensko. Zo Slovenskej
republiky dostal uznesenie zo dňa 20.01.2017 pod č. BAN-138/2017, v ktorom ho požiadali o doplnenie
dokumentácie z neurologického vyšetrenia. Poznamenal, že ako odsúdený nemá prístup k lekárskym
záznamom a preto mala Sociálna poisťovňa požiadať zdravotné zariadenie vo väznici Valdice v ČR,
aby jej potrebné informácie poskytli. V ďalšom zopakoval argumentáciu zo žaloby zo dňa 19.02.2017
a doplnil, že Sociálna poisťovňa jeho odvolanie zamietla s tým, že v ČR bol uznaný a hodnotený
invaliditou prvého stupňa, ktorá podľa zákona SR neexistuje. Podľa jeho mienky generálny riaditeľ vie čo
je prvý stupeň invalidity, t.j. ako keby na Slovensku dostal 45 % invalidity. S poukazom na rozhodnutie
pod číslom BAN-500-11-129868/2017, podľa ktorého nedoložil žiadne nové odborné nálezy, ktoré by



ovplyvnili pôvodný dátum vzniku invalidity uviedol, že on sa odvolal k vzniku invalidity, ktorú dostal v
ČR a nie na percentá práceneschopnosti a preto nechápe, aké nové odborné nálezy od neho k vzniku
invalidity zo dňa 18.05.2016 chceli a vyslovil domnienku, že nové odborné nálezy sú na to, aby jeho
zdravotný stav bol hodnotený vyšším percentom a nie na vznik invalidity.

6. V ďalšom podaní, doručenom tunajšiemu súdu dňa 07.08.2019, uvádzal rovnaké dôvody ako v
predchádzajúcich podaniach.

7. Vo vyjadrení zo dňa 26.02.2020 žalovaná k podanému opravnému prostriedku uviedla, že
podkladom pre vydanie rozhodnutia generálneho riaditeľa č. XXX XXX XXXX X zo dňa 29.09.2017
bol odborný posudok posudkového lekára sociálneho poistenia ústredia žalovanej so sídlom v Prešove
zo dňa 06.09.2017, podľa ktorého je žalobca invalidný podľa ust. § 71 ods. 1 zák.č. 461/2003 Z. z.
v znení neskorších predpisov, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a miera
poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť bola posudkovým lekárom určená na 55 %,
od 18.05.2017. Z obsahu administratívneho spisu, ktorého súčasťou je aj rozhodnutie Českej správy
sociálneho zabezpečenia R-428/561 110 0880 zo dňa 21.11.2016 vyplýva, že žalobcova žiadosť o
invalidný dôchodok bola zamietnutá pre nesplnenie podmienok v ustanovení § 38 zák.č. 155/1995
Sb. o dúchodovém pojištění v znení neskorších predpisov, s prihliadnutím na čl. 57 ods. 1 nariadenia
(ES) Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 (ďalej aj „Nariadenie“). V súlade s čl. 46 ods. 3
Nariadenia, rozhodnutie inštitúcie členského štátu o stupni invalidity žiadateľa je záväzné pre inštitúciu
všetkých dotknutých členských štátov, ak je v prílohe VII uvedená zhoda právnych predpisov týchto
členských štátov týkajúca sa podmienok vzťahujúcich sa na stupeň invalidity. Pretože Slovenská a
Česká republika v tejto prílohe nie sú uvedené , medzi právnymi predpismi týchto členských štátov nie
je uvedená zhoda na určenie invalidity podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, pre ktorú nie
je potom invalidita určená podľa právnych predpisov Českej republiky záväzná. Postup žalovanej bol
preto správny a dôvody napadnutého rozhodnutia majú podklad v zákonných ustanoveniach, na základe
ktorých bolo rozhodnuté o zamietnutí žiadosti o invalidný dôchodok žalobcu.

8. Správny súd preskúmal odvolanie žalobcu, rozhodnutie žalovanej ako aj prvostupňové rozhodnutie
Sociálnej poisťovne, ústredie, vrátane postupu orgánu verejnej správy a to v celom rozsahu (§ 203
ods. 2 S.s.p.), ale aj nad rozsah žalobných dôvodov, keďže sa jedná o správnu žalobu fyzickej osoby v
sociálnych veciach, kedy správny súd nie je viazaný žalobnými bodmi v zmysle ust. § 203 ods. 2 S.s.p.
a § 134 ods. 2 písm. d/ S.s.p., pričom dospel k záveru, že žaloba nebola podaná dôvodne. V rámci
súdneho prieskumu sa správny súd oboznámil s podaniami účastníkov konania, obsahom pripojeného
administratívneho spisu a dospel k záveru, že rozhodnutie žalovanej je v súlade s platnými právnymi
predpismi v preskúmavanej veci. V rámci súdneho prieskumu sa správny súd oboznámil s podaniami
účastníkov konania, s obsahom pripojeného administratívneho a dávkového spisu, najmä napadnutými
rozhodnutiami, žiadosťou žalobcu o invalidný dôchodok zo dňa 18.05.2016, lekárskymi správami zo
dňa 29.06.2017 a 06.09.2017, evidenčnými listami o dobe zamestnania a zárobku, posudkom OSSZ
Jičín o invalidite žalobcu, predchádzajúcimi žiadosťami o invalidný dôchodok, podanými žalobcom v
Českej republike i na Slovensku, lekárskymi správami ako i ďalšími rozhodnutiami vydanými v konaní
o invalidnom ale i starobnom dôchodku žalobcu a celým obsahom administratívneho a dávkového
spisu a dospel k záveru, že žalobné námietky žalobcu uvádzané v správnej žalobe nie sú dôvodné
ani spochybňujúce vecnú správnosť napadnutého rozhodnutia, pretože rozhodnutie žalovanej je v
súlade s platnými právnymi predpismi viažucimi sa k preskúmavanej veci a správny súd preto žalobu
v zmysle ust. § 190 S.s.p. zamietol. Vo veci rozhodol bez nariadenia pojednávania v zmysle ust. §
107 ods. 2 S.s.p. nakoľko nezistil žiadny z dôvodov v zmysle ust. § 107 ods. 1 písm. a/ až e/ S.s.p.,
pre ktoré by bolo nutné pojednávanie nariadiť. V súlade s ust. § 137 ods. 4 S.s.p. oznámil miesto a
čas verejného vyhlásenia rozsudku na úradnej tabuli a na webovej stránke súdu. Nakoľko sa verejného
vyhlásenia rozsudku dňa 27.05.2020 nezúčastnili účastníci konania ani žiadna verejnosť, správny súd
vyhlásil rozsudok v súlade s ust. § 137 ods. 3 druhá veta S.s.p., vyvesením skráteného písomného
vyhotovenia bez odôvodnenia, na úradnej tabuli súdu.

9. Podľa § 2 ods. 1, 2 zák.č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej len „S.s.p.“) v správnom
súdnictve poskytuje správny súd ochranu právam alebo právom chráneným záujmom fyzickej osoby a
právnickej osoby v oblasti verejnej správy a rozhoduje v ďalších veciach ustanovených týmto zákonom.
Každý, kto tvrdí, že jeho práva alebo právom chránené záujmy boli porušené alebo priamo dotknuté



rozhodnutím orgánu verejnej správy, opatrením orgánu verejnej správy, nečinnosťou orgánu verejnej
správy alebo iným zásahom orgánu verejnej správy, sa môže za podmienok ustanovených týmto
zákonom domáhať ochrany na správnom súde.

10. Podľa § 6 ods. 1 S.s.p. správne súdy v správnom súdnictve preskúmavajú na základe žalôb
zákonnosť rozhodnutí orgánov verejnej správy, opatrení orgánov verejnej správy a iných zásahov
orgánov verejnej správy, poskytujú ochranu pred nečinnosťou orgánov verejnej správy a rozhodujú v
ďalších veciach ustanovených týmto zákonom.

11. Podľa § 6 ods. 2 písm. c/ S.s.p. správne súdy rozhodujú v konaniach o správnych žalobách v
sociálnych veciach.
12. Podľa § 209 ods. 1, 2 zák. č. 461/2003 Z.z., rozhodnutie organizačnej zložky Sociálnej poisťovne
sa vydáva písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí byť v súlade so všeobecne
záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci a musí
obsahovať predpísané náležitosti. Rozhodnutie musí obsahovať výrok, odôvodnenie a poučenie o
odvolaní. Odôvodnenie nie je potrebné, ak sa všetkým účastníkom konania vyhovuje v celom rozsahu.

13. Podľa ods. 3 cit. ust., výrok obsahuje rozhodnutie vo veci s uvedením ustanovenia právneho
predpisu, podľa ktorého sa rozhodlo, prípadne aj rozhodnutie o povinnosti nahradiť trovy konania. Ak sa
v rozhodnutí ukladá účastníkovi konania povinnosť na plnenie, organizačná zložka Sociálnej poisťovne
určí pre ňu lehotu.

14. Podľa ods. 4 cit. ust., v odôvodnení rozhodnutia organizačná zložka Sociálnej poisťovne uvedie,
ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bola vedená pri hodnotení dôkazov a
pri použití právnych predpisov, na ktorých základe rozhodovala.

15. Podľa § 70 ods. 1, 2 zák. č. 461/2003 Z.z., poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal
invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa
podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok..
Fyzická osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou v období, v ktorom je
nezaopatreným dieťaťom a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok
tejto fyzickej osobe vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Nárok na invalidný dôchodok má
aj fyzická osoba, ktorá sa stala invalidnou počas doktorandského štúdia v dennej forme, nedovŕšila 26
rokov veku a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.

16. Podľa § 72 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z., počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na
invalidný dôchodok poistenca vo veku
a/ do 20 rokov je menej ako jeden rok,
b/ nad 20 rokov do 24 rokov je najmenej jeden rok,
c/ nad 24 rokov do 28 rokov je najmenej dva roky,
d/ nad 28 rokov do 34 rokov je najmenej päť rokov,
e/ nad 34 rokov do 40 rokov je najmenej osem rokov,
f/ nad 40 rokov do 45 rokov je najmenej 10 rokov,
g/ nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.

Podľa ods. 2 cit. ust., počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa
zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

17. Z ust. § 71 ods. 1 a 2 ZSP vyplýva, že poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý
zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako o 40% v porovnaní
so zdravou fyzickou osobou. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký, ktorý spôsobuje pokles
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie
ako jeden rok. Pokles pracovnej schopnosti poistenca sa posudzuje na základe lekárskych správ a
údajov zo zdravotnej dokumentácie, zhodnotenia liečby s určením diagnostického záveru, stabilizácie
ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a komplexných funkčných vyšetrení a ich záverov.
Prihliada sa na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť (§ 71 ods. 4). Miera poklesu
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia,
ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom na závažnosť



ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť sa nesčítavajú, ale pokles pracovnej schopnosti priznaný pre rozhodujúce zdravotné
postihnutie možno zvýšiť, najviac o 10%, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje
pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, prípadne je tento dôsledkom viacerých zdravotných
postihnutí, podmieňujúcich dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Miera poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť podľa druhu zdravotného postihnutia orgánov a systémov je uvedená v percentách
v prílohe č. 4 cit. zákona (§ 71 ods. 5, 6, 7 a 8 ZSP).
18. Podľa § 39 ods. 1 zák.č. 155/1995 Sb. O dúchodovém pojištení, poištěnec je invalidní, jestliže z
důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně
o 35 %.

Podľa ods. 2 cit. ust., jestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla

a/ nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,
b/ nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,
c/ nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.

19. Z administratívneho spisu súd zistil, že žiadosťou spísanou dňa 18.05.2016 si žalobca
prostredníctvom príslušnej inštitúcie sociálneho poistenia Českej republiky uplatnil nárok na priznanie
starobného dôchodku od 18.05.2016. Rozhodnutím č.j. R-21.11.2016-428/561 110 0880 zo dňa
21.11.2016, Česká správa sociálneho zabezpečenia žiadosť žalobcu zamietla, pre nesplnenie
podmienok kladených ust. § 38 zák.č. 155/1995 Sb., s prihliadnutím na čl. 57 ods. 1 Nariadenia
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 V odôvodnení rozhodnutia poukázala na čl. 20
ods. 1, 2 Prílohy č. II. Zmluvy medzi Českou a Slovenskou republikou č. 228/1993 Zb. o sociálnom
zabezpečení, v zmysle ktorého sa doby zabezpečenia získané predo dňom rozdelenia Českej a
Slovenskej federatívnej republiky považujú za doby zabezpečenia toho zmluvného štátu, na území
ktorého mal zamestnávateľ občana sídlo ku dňu rozdelenia ČSFR, alebo naposledy pred týmto dňom.
Pokiaľ naposledy ku dňu rozdelenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky, t.j. ku dňu 31.12.1992
alebo naposledy pred týmto dňom nemal občan zamestnávateľa so sídlom na území ČSFR, považujú
sa doby zabezpečenia získané za doby štátu, na území ktorého mal občan trvalé bydlisko. Nakoľko
v tomto období bol žalobca zamestnaný v spoločnosti Ferona, a.s., odštepný závod Bratislava, so
sídlom v Slovenskej republike, obdobie dôchodkového poistenia sa považuje za obdobie získané v SR.
Žalobca ani po 31.12.1992 nezískal v Českej republike žiadne obdobie dôchodkového poistenia, čím
nesplnil podmienky na získanie nároku na invalidný dôchodok v ČR v zmysle čl. 57 ods. 1 Nariadenia
č. 883/2004 a ust. § 38 zák.č. 155/1995 Sb. (tzn., že nedosiahol vek 65 rokov, stal sa invalidný a získal
potrebnou dobu poistenia...).

20. Východiskovou preukaznou listinou k vydaniu tohto rozhodnutia bol lekársky posudok zo dňa
26.09.2016, ktorou OSSZ Jičín, žalobcovi podľa ust. § 39 ods. 1, 2 písm. a/ zák.č. 155/1995 Sb. priznala
od 18.05.2016 s dobou platnosti posudku do 30.09.2017, invaliditu prvého stupňa v rozsahu 35 %.

21. Žiadosť žalobcu o invalidný dôchodok bola dňa 28.03.2017 z dôvodov vyššie uvedených odstúpená
do Ústavu na výkon väzby a ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Pre absenciu správy
z neurologického vyšetrenia, a jej nedoručenia Väznicou Valdice ani po opakovanej žiadosti Sociálnej
poisťovne, dňa 18.05.2017 žalobca absolvoval neurologické vyšetrenie, s potvrdenou radikulopatiou
S1 na driekovokrížnej chrbtici, ako stav po operácii chrbtice po úraze a tento dátum zakladá aj vznik
invalidity žalobcu, s percentuálnym vyjadrením miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú
činnosť 55 %. Z toho hlavné zdravotné postihnutie podľa kapitoly XV - choroby podporného a
pohybového aparátu, oddiel E - dorzopatia, deformujúca dorzopatia a spondylopatia, položka 4 - stavy
po operácii chrbtice a medzistavcových platničiek, stavy po úraze chrbtice, písm. b/ bolo zaradené na
hornej hranici zákonom predpísaného rozpätia MPSVZČ 45% a na iné zdravotné postihnutie podľa
kapitoly V - endokrinné choroby, poruchy výživy a premeny látok, pod položkou 1 - cukrovka, bolo určené
zvýšenie o plnú hodnotu 10 %. Uvedené obsahuje lekársky posudok zo dňa 29.06.2017 v spojení s
posudkom zo dňa 06.09.2017, ktoré tvorí prílohu napadnutého rozhodnutia zo dňa 29.09.2017.

22. Toto rozhodnutie bolo vydané v odvolacom konaní, a bolo ním potvrdené rozhodnutie zo dňa
10.07.2017, ktorým bola žalobcovi zamietnutá žiadosť o priznanie invalidného dôchodku pre nesplnenie
podmienky získania potrebného počtu 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia, ako poistenca vo



veku nad 45 rokov, podľa ust. § 72 ods. 1 zák.č. 461/2003 Z.z. na splnenie kumulatívne vyžadovanej
podmienky na priznanie invalidného dôchodku (stal sa invalidný, získal počet rokov dôchodkového
poistenia uvedený v § 72 ZSP a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný
dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok). Splnenie medicínskej podmienky
kladenej týmto ustanovením sporné nebolo a sporným nebol ani ku dňu vzniku invalidity dosiahnutý vek
60 rokov.

23. Žalobca však, výslovne namietal dátum vzniku invalidity, argumentujúc jej priznaním v ČR presne
o 1 rok skôr, t.j. 18.05.2016. V tejto súvislosti súd poukazuje na znenie ods. 3 čl. 46 nariadenia
(ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia:
rozhodnutie inštitúcie členského štátu o stupni invalidity žiadateľa je záväzné pre inštitúciu všetkých
dotknutých členských štátov, ak je v prílohe VII uvedená zhoda právnych predpisov týchto členských
štátov, týkajúca sa podmienok vzťahujúcich sa na stupeň invalidity.

24. V prílohe VII, ZHODA MEDZI PRÁVNYMI PREDPISMI ČLENSKÝCH ŠTÁTOV O PODMIENKACH
VZŤAHUJÚCICH SA NA STUPEŇ INVALIDITY sú uvedené štáty ako
Francúzsko, Belgicko a Taliansko, tzn., že Českú a Slovenskú republiku táto príloha nesubsumuje, zhoda
medzi právnymi predpismi týchto republík tak nie je, čo v praxi znamená, že rozhodnutia, resp. závery
inštitúcie sociálneho poistenia jedného štátu nie sú záväzné pre inštitúciu sociálneho poistenia druhého
štátu. Inak povedané, dátum vzniku invalidity v Českej republike, nie je záväzný pre Sociálnu poisťovňu
na Slovensku a naopak.

25. Súd dopĺňa, že zákon č. 461/2003 Z.z., priniesol s účinnosťou od 01.01.2004 vlastnú právnu úpravu
sociálneho poistenia na Slovensku, s odklonom od Českej resp. predchádzajúcej spoločnej právnej
úpravy, danej zákonom č. 100/1988 Zb.. V Českej republike je ňou v súčasnosti úprava podliehajúca
zákonu č. 155/1995 Sb., s odlišným posudzovaním jednotlivých situácii, čo sa prejavuje aj tým, že
invalidita prvého stupňa v rozsahu 35 %, t.j. na spodnej hranici percentuálneho rozhrania potrebného
na priznanie invalidity v ČR nemá svoj ekvivalent v právnej úprave SR, ktorou miera invalidity určená
dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o
viac ako o 40%.
Námietka žalobcu v tomto smere, že v ČR mu invalidita vznikla už 18.05.2016, kým v SR až 18.05.2017,
je tak irelevantná.

26. Námietku obdobia dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity žalobca vo svojom odvolaní
nevzniesol, ale vyjadril ju upraveným osobným listom dôchodkového poistenia zo dňa 10.07.2017, ktorý
zaslal žalovanej. Nedostatok obdobia dôchodkového poistenia bol nosný dôvod nepriznania invalidného
dôchodku ako ďalšej podmienky potrebnej na jeho priznanie. Preskúmaním obsahu dávkového spisu
má súd preukázané, že vykázané obdobie dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity v rozsahu
5 293 dní, čo je 14 rokov a 183 dní, je preukázané v dávkovom spise sa nachádzajúcimi evidenčnými
listami o dobe zamestnania a zárobku od jednotlivých zamestnávateľov, od roku 1973 až do roku 1999
a v nich uvedené obdobia sú zaznamenané do OLDZ zo dňa 10.07.2017.

27. Podľa § 60 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z., v znení zák. č. 310/2006 Z.z., obdobie dôchodkového
poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového
poistenia, ak za tieto obdobia okrem období uvedených v § 140 bolo zaplatené poistné na dôchodkové
poistenie podľa tohto zákona a ak tento zákon neustanovuje inak.

28. Podľa § 255 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z., za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje
aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov účinných pred 1.
januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak.

29. Z potvrdenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave zo dňa 18.01.2011 vyplýva,
že žalobca bol vedený v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie v období od
14.04.2003 do 29.07.2003 a od 04.07.2010 do 13.09.2010. Obdobie od 14.04.2003 do 29.07.2003,
počas ktorého nebola žalobcovi vyplácaná podpora v nezamestnanosti, nemožno považovať za
náhradnú dobu ani za obdobie dôchodkového poistenia, pretože bolo po 01. januári 2001 a obdobie
vedenia v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie od 04.07.2010 do 13.09.2010
nie je obdobím dôchodkového poistenia, pretože neboli splnené podmienky dané vyššie citovaným ust.



§ 60 zák.č. 461/2003 Z. z.. Tieto obdobia teda nebolo možné zo zákona žalobcovi na účely priznania
invalidného dôchodku zhodnotiť. Žalovanej tak nemožno vytknúť, nesprávne posúdenie potrebného
počtu rokov dôchodkového poistenia podľa listinných dôkazov, ktorými v období vydania napadnutého
rozhodnutia disponovala.

30. Nakoľko žalobca v čase vydania napadnutého rozhodnutia nesplnil podmienku potrebného počtu
rokov, pretože získal len 14 rokov a 183 dní obdobia dôchodkového poistenia, a nie 15 rokov, ako
určuje ust. § 72 ods. 1 písm. g/ ZSP u poistenca vo veku nad 45 rokov, nesplnil jednu z kumulatívne
vyžadovaných podmienok (stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia podľa § 72 a
ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný
predčasný starobný dôchodok).

31. Okrajovo a mimo rámca dôvodov viažucich sa k správnosti preskúmavaného rozhodnutia súd
uvádza, že dňa 08.11.2017 bol pobočke Sociálnej poisťovne v Považskej Bystrici doručený opravný
evidenčný list dôchodkového poistenia za obdobie 18.08.1974 do 16.05.1990 s preukázaním ďalších
dôb poistenia, čím žalobca získal 5.602 dní, čo je 15 rokov a 127 dní obdobia dôchodkového poistenia.
Na základe preukázania ďalšieho obdobia, žalovaná rozhodnutím zo dňa 09.01.2018 zrušila rozhodnutie
zo dňa 10.07.2017, ktorým bola zamietnutá žiadosť žalobcu o priznanie invalidného dôchodku a dňa
08.01.2018 vydala rozhodnutie, ktorým žalobcovi od 18.05.2017 priznala invalidný dôchodok v sume
52 Eur mesačne, ktorú mu podľa ust. § 82 a § 293dx zák.č. 461/2003 Z.z. od 01.01.2018 zvýšila na
sumu 56,XX Eur mesačne.

32. Na základe žiadosti žalobcu o starobný dôchodok zo dňa 28.05.2019 bol rozhodnutím č. XXX 10
XXXX 0 zo dňa 26.06.2019 žalobcovi od 29.03.2019 priznaný starobný dôchodok v sume 108,40 Eur
mesačne. Nakoľko suma priznaného starobného dôchodku (108,40 Eur) je vyššia ako suma invalidného
dôchodku 60,30 Eur, tento mu žalovaná od 12.08.2019 odňala.

33. Tieto rozhodnutia však už nie sú predmetom preskúmavania súdu v tomto konaní, súd ich uviedol
len na celkové dokreslenie veci.

34. Z listinných dôkazov, ktoré mala žalovaná v čase vydania napadnutého rozhodnutia k dispozícii
je zrejmé, že náležite zistila skutkový stav veci, invaliditu žalobcu a ďalšie podmienky, ktoré sú v
zmysle platného ZSP potrebné k vzniku nároku na invalidný dôchodok vyhodnotila ku dňu vydania
napadnutého rozhodnutia správne a v napadnutom rozhodnutí to aj dostačujúcim spôsobom odôvodnila.
Súd považuje za potrebné ešte zdôrazniť, že pre žalovanú bol rozhodujúci stav v čase, v ktorom
posudzovanie vykonávala a rozhodnutie vydala.

35. Záverom súd dopĺňa, že žalobca neuviedol žiadne argumenty svedčiace o nezákonnosti
napadnutého rozhodnutia žalovanej (a prvostupňového orgánu), z ktorých by bolo možné vyvodiť
nesprávny postup pri aplikácii príslušných ustanovení zákona a vychádzajúc z uvedeného konštatuje,
že napadnuté rozhodnutie je v súlade so zákonom, a preto žalobu ako nedôvodnú s poukazom na ust.
§ 190 S.s.p. zamietol.

36. O náhrade trov konania rozhodol podľa ust. § 167 ods.1 S.s.p. a neúspešnému žalobcovi náhradu
trov konania nepriznal.

Poučenie:

Doručený rozsudok je právoplatný (§ 145 ods. 1 S.s.p.).

Kasačnou sťažnosťou možno napadnúť právoplatné rozhodnutie krajského súdu. (§ 438 ods. 1
S.s.p.) Prípadne podaná kasačná sťažnosť musí byť podaná v lehote jedného mesiaca od doručenia
rozhodnutia krajského súdu (§ 443 ods. 1 S.s.p.). Podáva sa krajskom súde, ktorý napadnuté
rozhodnutie vydal. Lehota na podanie kasačnej sťažnosti je zachovaná, ak počas nej bola kasačná
sťažnosť podaná na kasačnom súde (§ 444 S.s.p.).



V kasačnej sťažnosti sa musí popri všeobecných náležitostiach (z kasačnej sťažnosti musí byť zjavné,
ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka a čo sleduje, a musí byť podpísaná a datovaná;
kasačnú sťažnosť treba predložiť s potrebným počtom rovnopisov a s prílohami tak, aby jeden rovnopis
zostal na súde a aby každý účastník dostal jeden rovnopis, ak je to potrebné; ak účastník nepredloží
potrebný počet rovnopisov a príloh, súd vyhotoví kópie na jeho trovy) označiť napádané rozhodnutie,
údaj, kedy napádané rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, opísanie rozhodujúcich skutočností tak,
aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 SSP sa podáva a návrh výroku
rozhodnutia (§ 445 ods. 1 S.s.p.).
Kasačnú sťažnosť možno odôvodniť len tým, že krajský súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil
zákon tým, že a/ na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve, b/ ten,
kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu, c/ účastník konania nemal
spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a nekonal za neho zákonný
zástupca alebo procesný opatrovník, d/ v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej
veci sa už skôr začalo konanie, e/ vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský
súd, f/ nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace
procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, g/ rozhodol na základe
nesprávneho právneho posúdenia veci, h/ sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu,
i/ nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí o kasačnej sťažnosti alebo
j/ podanie bolo nezákonne odmietnuté. Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v odseku 1 písm. g/ až i/ sa
vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom
spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že
sťažovateľ poukáže na svoje podania pred krajským súdom. (§ 440 S.s.p.).

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1018200299)

  1. 26. 5. 2020Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Sa/18/2018 z 26. 5. 2020 (toto rozhodnutie)
  2. 26. 5. 2020Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Sa/18/2018 z 26. 5. 2020