KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice30. 11. 2017plný textcitované 1×

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 9Sa/17/2017 z 30. 11. 2017

Stav rozhodnutia: zmenené

Toto rozhodnutie bolo zmenené – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 28. mája 2019, sp. zn. 7Sk/4/2018, ECLI:SK:NSSR:2019:7017200765.1 (28. 05. 2019). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 30. novembra 2017, sp. zn. 9Sa/17/2017, ECLI:SK:KSKE:2017:7017200765.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 9Sa/17/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7017200765
Dátum vydania rozhodnutia: 01. 12. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Juraj Tymko
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2017:7017200765.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach, sudcom JUDr. Jurajom Tymkom, v právnej veci žalobcu S. P., bytom L. XXX,
Z., zastúpeného JUDr. Jozefom Koľom, advokátom, so sídlom Hutnícka 1, Košice, proti žalovanému
Sociálnej poisťovni, ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta č. 8 - 10, Bratislava, v konaní o preskúmanie
zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. 41188-3/2017-BA zo dňa 14.06.2017, takto

r o z h o d o l :

I. Žalobu z a m i e t a .

II. Účastníkom právo na náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

1. Sociálna poisťovňa, ústredie, vydala dňa 05. apríla 2017 rozhodnutie č. 7150-71/2017-BA na základe
ktorého pán S. P., nar. XX. N. XXXX, bytom L. XXX, XXX XX Z., ktorý utrpel poškodenie zdravia v
dôsledku pracovného úrazu zo dňa 05. mája 2010, má podľa § 88 a § 89 zákona č. 461/2003 Z. z. o
sociálnom poistení a po zvýšení priznanej sumy úrazovej renty o 1,8 % v súlade s opatrením Ministerstva
práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 404/2010 Z. z., nárok na úrazovú rentu od 01.
februára 2011 v sume 358,70 eur mesačne. Ďalšími výrokmi rozhodnutia Sociálna poisťovňa, ústredie,
zvyšila sumu úrazovej renty od 01. januára 2012, 01. januára 2013, 01. januára 2014, 01. januára 2015,
01. januára 2016 a od 01. januára 2017 sa suma úrazovej renty zvýšila na celkovú sumu 405,90 eur
mesačne.

2. Na základe podaného odvolania žalobcu proti citovanému rozhodnutiu Sociálnej poisťovne, ústredie,
žalovaný rozhodnutím č. 4118-3/2017-BA zo dňa 14.06.2017 podľa § 218 ods. 2 zákona č. 461/2003
Z. z. o sociálnom poistení, na základe odvolania pána S. P., rodné číslo XXXXXX/XXXX, bytom L. XXX,
XXX XX Z., zastúpeného JUDr. Jozefom Koľom, advokát, so sídlom Hutnícka č. 1, 040 01 Košice,
podaného proti rozhodnutiu Sociálnej poisťovne, ústredie, č. 7150-71/2017-BA zo dňa 05. apríla 2017,
vo veci priznania nároku na úrazovú rentu v dôsledku pracovného úrazu zo dňa 05. mája 2010, zmenil
napadnuté rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie tak, že výrok rozhodnutia nahradil nasledovným
znením:

„Pán S. P., r. č. XXXXXX/XXXX, bytom L. XXX, XXX XX Z., ktorý utrpel poškodenie zdravia v dôsledku
pracovného úrazu zo dňa 05. mája 2010, má podľa § 88 a § 89 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom
poistení a po zvýšení priznanej sumy úrazovej renty o 1,8 % v súlade s opatrením Ministerstva práce,
sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 404/2010 Z. z., v ktorom sa ustanovuje percento
zvýšenia dôchodkovej dávky v roku 2011, nárok na úrazovú rentu od 01. februára 2011 v sume 448,40
eur mesačne.



V zmysle § 89 ods. 8 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a v súlade s opatrením Ministerstva
práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 344/2011 Z. z., ktorým sa ustanovuje percento
zvýšenia dôchodkovej dávky v roku 2012, sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2012 o 3,3
% na celkovú sumu 463,20 eur mesačne.

V zmysle § 89 ods. 8 písm. a/, § 89 ods. 9 písm. a/ prvého bodu a § 89 ods. 10 zákona č. 461/2003 Z.
z. o sociálnom poistení a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej
republiky č. 329/2012 Z. z., ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento
zvýšenia úrazovej renty v roku 2013, sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2013 o 3,05 % na
celkovú sumu 477,40 eur mesačne.

V zmysle § 89 ods. 8 písm. a/, § 89 ods. 9 písm. a/ druhého bodu a § 89 ods. 10 zákona č. 461/2003 Z.
z. o sociálnom poistení a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej
republiky č. 329/2013 Z. z., ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento
zvýšenia úrazovej renty v roku 2014, sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2014 o 2,3 % na
celkovú sumu 488,40 eur mesačne.

V zmysle § 89 ods. 8 písm. a/, § 89 ods. 9 písm. a/ tretieho bodu a § 89 ods. 10 zákona č. 461/2003 Z.
z. o sociálnom poistení a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych veci a rodiny Slovenskej
republiky č. 295/2014 Z. z., ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento
zvýšenia úrazovej renty v roku 2015, sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2015 o 1,32 % na
celkovú sumu 494,90 eur mesačne.

V zmysle § 89 ods. 8 písm. a/, § 89 ods. 9 písm. a/ štvrtého bodu a § 89 ods. 10 zákona č. 461/2003 Z.
z. o sociálnom poistení a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej
republiky č. 283/2015 Z. z., ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento
zvýšenia úrazovej renty v roku 2016, sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2016 o 0,46 % na
celkovú sumu 497,20 eur mesačne.

V zmysle § 89 ods. 8 písm. a/, § 89 ods. 9 písm. a/ piateho bodu, § 293dq ods. 2 a § 293dr ods. 283
zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01. januára 2017 o
2,00 % na celkovú sumu 507,20 eur mesačne.

Na túto sumu bude mať nárok do zmeny podmienok rozhodujúcich pre priznanie nároku na úrazovú
rentu, na jej výplatu alebo na určenie jej sumy podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení
v znení neskorších predpisov, najneskôr však do dňa dovŕšenia dôchodkového veku alebo do dňa
priznania predčasného starobného dôchodku.“

3. V odôvodnení napadnutého rozhodnutia žalovaný poukázal na konania a rozhodnutia, ktoré
predchádzali vydaniu napadnutého rozhodnutia žalovaného a uviedol, že Generálny riaditeľ Sociálnej
poisťovne, ako odvolací orgán, preskúmal napadnuté rozhodnutie zo dňa 05. apríla 2017 a priloženú
spisovú dokumentáciu poškodeného v celom rozsahu a uvádza nasledovné:

4. Poškodený bol v čase vzniku pracovného úrazu zo dňa 05. mája 2010 zamestnaný u zamestnávateľa
LESY SR, š. p. Odštepný závod Lesnej techniky Banská Bystrica, so sídlom Mičinská cesta 33, 974
01 Banská Bystrica (ďalej len „zamestnávateľ“) s druhom vykonávanej práce: približovanie dreva ako
viazač, pílič. Poškodený utrpel úraz dňa 05. mája 2010 o 11.00 hod. tak, že pri výkone jeho pracovnej
činnosti sa vozík vymrštil zo zarážiek a smeroval priamo na poškodeného. Ten v snahe vyhnúť sa vozíku
spadol na zem a utrpel zranenie. Zamestnávateľ uznal úraz ako pracovný.

5. Žalovaný uviedol, že po podaní odvolania požiadalo ústredie listom zo dňa 04. mája 2017
posudkového lekára pobočky RV o prehodnotenie správnosti Lekárskej správy zo dňa 02. marca 2017,
ktorý však trval na svojej Lekárskej správe zo dňa 02. marca 2017, v ktorej určil mieru poklesu pracovnej
schopnosti v rozsahu 60 %. Posudkový lekár pobočky RV nevyhovel odvolaniu a preto dňa 11. mája
2017 listom č. 11796-6/2017-RV odstúpil spisovú dokumentáciu posudkovej lekárke ústredia.

6. Žalovaný poukázal na to, že posudková lekárka ústredia vykonala posúdenie zdravotného stavu
poškodeného na účely určenia miery poklesu pracovnej schopnosti poškodeného dňa 31. mája 2017



na základe zdravotnej dokumentácie poškodeného z dôvodu, že poškodený si neželal byt' vyšetrený
posudkovou lekárkou ústredia. Posudková lekárka ústredia konštatovala, že poškodený si pracovným
úrazom zo dňa 05. mája 2010 poškodil koleno, ktoré už v minulosti (november 1983) mal poškodené.
Pri hodnotení zdravotného stavu poškodeného je podľa nej potrebné túto skutočnosť zohľadniť. Ďalej
uviedla, že pokles miery pracovnej schopnosti podmieňuje iba to poškodenie zdravia, ktoré jednoznačne
súvisí s vykonávanou prácou. Posudkový lekár musí pri posúdení zdravotného stavu poškodeného
vylúčiť všetky poškodenia zdravia, ktoré nesúvisia s pracovným úrazom a určiť pokles miery pracovnej
schopnosti, ktorý je následkom výlučne toho poškodenia, ktoré je v príčinnej súvislosti s pracovným
úrazom.

7. V tejto súvislosti posudková lekárka ústredia uviedla, že zákon výslovne nerieši situáciu, ak bol
pracovným úrazom poškodený orgán, resp. zdravotný systém, ktorý už bol poškodený v minulosti
pred vznikom pracovného úrazu. Z toho dôvodu zvolila posudková lekárka ústredia postup, pri ktorom
analogicky použila ustanovenie § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. o náhrade za bolesť a o náhrade za
sťaženie spoločenského uplatnenia a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č.
273/1994 Z. z., ktorý hovorí, že ak vznikli následky v orgáne alebo končatine, ktorých funkcia sa porušila
predchádzajúcimi vrodenými alebo získanými zmenami zdravotného stavu, hodnotia sa len následky,
ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaným poškodením na zdraví alebo ktoré viedli k podstatnému
zhoršeniu predchádzajúcich zmien zdravotného stavu. Ak nemožno stav zmien zdravotného stavu pred
posudzovaným poškodením na zdraví presne zistiť, nesmie pri hodnotení sťaženia spoločenského
uplatnenia počet bodov prekročiť tri štvrtiny ustanovenej sadzby.

8. Žalovaný konštatoval, že s ohľadom na vyššie uvedené, posudková lekárka ústredia aplikovala
krátenie miery poklesu pracovnej schopnosti o jednu štvrtinu a určila ju v rozsahu 75 %, nakoľko podiel
pracovného úrazu a vekom podmienených symetrických degeneratívnych zmien na výslednom stave
neschopnosti vykonávať doterajšiu činnosť zamestnanca nie je možné jednoznačne určiť, čo potvrdil aj
znalecký posudok. Posudková lekárka ústredia pri danom vyššie uvedenom analogickom postupe plne
rešpektovala aj ďalšie závery znalca a to, že účastník konania, t.j. poškodený, v žiadnom prípade nie
je schopný vykonávať fyzickú prácu (pilčík, vodič - traktorista, viazač bremien) v ťažkom teréne, ako aj
profesiogramu, kde pri práci so špeciálnym lesným kolesovým traktorom musí okrem šoférovania, ťahať
a upínať lano, čím zaťažuje dolné končatiny.

9. Žalovaný ďalej uviedol, že záverom posudková lekárka ústredia konštatuje, že nemá žiadne dôvodné
pochybnosti o vplyve poškodenia kolena pred vznikom pracovného úrazu zo dňa 05. mája 2010 na
aktuálny funkčný stav kolena, a preto nevidí dôvod na ďalšie preskúmanie tohto vplyvu znalcom.
Znalecké dokazovanie už bolo vykonané a znalec jednoznačne nevylúčil tento vplyv staršieho zranenia
na aktuálny zdravotný stav poškodeného. Vzhľadom na vyššie uvedené, posudková lekárka ústredia
stanovila mieru poklesu pracovnej schopnosti vo výške 75 %.

10. V odôvodnení napadnutého rozhodnutia žalovaný citoval § 88 ods. 1, 3 a uviedol, že posudkový
lekár sociálneho poistenia pri posudzovaní zdravotného stavu poškodeného na účely úrazovej renty
vychádza najmä z náplne práce (profesiogramu) poškodeného v rámci jeho pracovného zaradenia,
pričom:

? dáva do súvislosti dôsledky poškodenia zdravia na výkon doterajšej činnosti poškodeného ako
zamestnanca,
? vyhodnocuje dôsledky pracovného úrazu na zníženie alebo stratu pracovných zručností, alebo na
zníženie, prípadne stratu psychických schopností na výkon doterajšieho zamestnania,
? zohľadňuje stupeň, formu a štádium poškodenia orgánu alebo systému, t.j. prihliada na klinické štádiá
poškodenia zdravia,
? skúma možnosť jeho ďalšieho uplatnenia u zamestnávateľa a na trhu práce.

11. Žalovaný konštatoval, že z uvedených zásad posudzovania poklesu pracovnej schopnosti na účely
úrazovej renty vyplýva, že ak vzhľadom na priame následky pracovného úrazu je pôvodné miesto
výkonu práce, prípadne druh pracovných činností pre poškodeného nevhodné, nemá to za následok
automatické stanovenie maximálnej miery poklesu pracovnej schopnosti vo výške 100 %. Reálna
miera poklesu pracovnej schopnosti vyjadrená v percentách sa môže primerane znížiť zohľadnením
stupňa poškodenia zdravia, percenta pracovných činností podľa profesiogramu, ktoré poškodený môže



na pôvodnom pracovisku vykonávať a ostatných posudkovo závažných skutočnosti tak, ako sú tieto
vymenované vyššie.

12. V tejto súvislosti žalovaný uviedol, že úrazová renta je pravidelnou peňažnou dávkou úrazového
poistenia, ktorej účelom je zmierniť pokles zárobku v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z
povolania po jeho opätovnom zaradení do pracovného procesu alebo preradení na iné pracovné miesto
a kompenzovať pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť, t.j. činnosť vykonávanú pred vznikom
pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

13. V odôvodnení napadnutého rozhodnutia žalovaný poukázal na to, že lekárska posudková činnosť
je dôležitou súčasťou pôsobnosti výkonných orgánov Sociálnej poisťovne. Dôsledná činnosť v tejto
oblasti má významný vplyv na účelné vynakladanie verejných prostriedkov v oblasti vyplácania dávok
úrazového poistenia. Na základe uvedeného nie je z pohľadu poškodeného dôvod na spochybnenie
postupu posudkových lekárov sociálneho poistenia v konaní, naopak, ich medicínske závery v
nadväznosti na aplikáciu príslušných ustanovení zákona sú správne a v súlade s citovaným zákonom.

14. Žalovaný poukázal na tú skutočnosť, že poškodenému bola v roku 1983 odstránená časť vnútorného
menisku, pričom samotné koleno poškodeného trpí vekom podmienenými degeneratívnymi zmenami
a pod jeho nadváhou, bolo zo strany Sociálnej poisťovne potrebné túto skutočnosť vziať do úvahy.
Preto analogicky aplikovala na predmetnú situáciu iný predpis, ktorý svojím znením najviac zodpovedá
povahe prejednávanej veci. V samotnej podstate veci bolo odvolaniu poškodeného posudkovou lekárkou
ústredia vyhovené, nakoľko bola miera poklesu pracovnej schopnosti stanovená vo výške 100 %, no
keďže bolo potrebné vziať do úvahy vyššie uvedené skutočnosti, nebolo možné v konečnom dôsledku
stanoviť mieru poklesu pracovnej schopnosti u poškodeného viac ako 75 %.

15. V ďalšej časti odôvodnenia napadnutého rozhodnutia žalovaný špecifikoval výpočet sumy úrazovej
renty s poukazom na právne predpisy, ktoré v danej veci aplikoval.

16. V závere napadnutého rozhodnutia žalovaný konštatoval, že Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne,
ako odvolací orgán, zhodnotil každý dôkaz osobitne a všetky dôkazy vo vzájomnej súvislosti a dospel k
záveru, že odvolanie poškodeného je dôvodné len čiastočne.

17. Včas podanou žalobou sa žalobca domáhal zrušenia rozhodnutia žalovaného zo dňa 14.06.2017 č.
41188-3/2017-BA podľa § 191 ods. 1 písm. a/ a písm. c/ zák. č. 162/2015 Z. z. a vrátenia veci žalovanému
na ďalšie konanie.

18. V podanej žalobe žalobca poukázal na rozhodnutie žalovaného, ktorým bola žalobcovi priznaná
úrazová renta od 01.02.2011 v sume 448,40 eur mesačne do budúcnosti a zároveň bola vykonaná
valorizácia sumy úrazovej renty za nasledujúce obdobia.

19. Žalobca uviedol, že základom rozhodnutia bola lekárska správa posudkovej lekárky S.. A. L. zo dňa
31.05.2017, ktorou bola stanovená miera poklesu pracovnej schopnosti podľa § 88 zákona č. 461/2003
Z. z. o sociálnom poistení v znení neskôr prijatých zmien vo výške 75 %.

20. Žalobca konštatoval, že posudková lekárka, na rozdiel od predošlých záverov posudkových lekárov
prvýkrát konštatovala, že žalobca následkom pracovného úrazu nie je vôbec spôsobilý vykonávať prácu
pilčíka, viazača bremien a ani vodiča lesného kolesového traktora (LKT), čo znamená 100 % mieru
poklesu. Následne posudková lekárka aplikovala pri posúdení miery poklesu krátenie vo výške 25 % z
dôvodu predchádzajúceho poškodenia orgánu alebo zdravotného systému.

21. Žalobca poukázal na to, že pri aplikácii krátenia miery poklesu sa žalovaný odvoláva v rozhodnutí
na analógiu ust. § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z., ktorý upravuje postup pri náhrade za sťaženie
spoločenského uplatnenia. Podľa tohto ustanovenia, ak nemožno stav zmien zdravotného stavu pred
posudzovaným poškodením na zdraví presne zistiť, nesmie pri hodnotení sťaženia spoločenského
uplatnenia počet bodov prekročiť tri štvrtiny ustanovenej sadzby. V prípade žalobcu sa jednalo o
posúdenie následkov poškodenia vnútorného menisku z roku 1983, resp. odstránenia časti vnútorného
menisku pravého kolenného kĺbu.



22. Žalobca nesúhlasil s právnym názorom žalovaného a striktné uplatnenie uvedenej analógie
považoval za účelové, okrem iného aj z dôvodu, že rozhodujúcim kritériom pri stanovení poklesu
schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť zamestnanca podľa § 88 ods. 3 zákona je dohodnutý druh
práce, ktorú zamestnanec vykonával (priama príčinná súvislosť s plnením pracovných povinností). Pri
nároku na sťaženie spoločenského uplatnenia je schopnosť výkonu povolania iba jedným z kritérií
životného a spoločenského uplatnenia.

23. Žalobca poukázal na to, že v administratívnom konaní bolo vykonané znalecké dokazovanie súdnym
znalcom z odboru zdravotníctvo a farmácia, odvetvie traumatológia a ortopédia S.. S. J., ktorý vypracoval
znalecký posudok pod č. 28/2014 zo dňa 28.09.2014. Podľa záverov znalca, tento síce konštatoval, že
nie je možné presne určiť podiel následkov odstránenia časti vnútorného menisku v roku 1983 a vekom
podmienených degeneratívnych zmien, avšak zároveň konštatoval, že tieto mali iba minimálny podiel
na poškodení pravého kolenného kĺbu. Znalec svoj záver aj vyčerpávajúcim spôsobom odôvodnil a
súčasne zdôvodnil konštatovanie, že k výraznému zhoršeniu pravého kolenného kĺbu došlo až po úraze
z 05.05.2010.

24. V podanej žalobe žalobca ďalej uviedol, že žalovaný v odôvodnení rozhodnutia iba zjednodušene a
podľa názoru žalobcu aj účelovo uvádza iba skutočnosť, že „...znalec jednoznačne nevylúčil tento vplyv
staršieho zranenia na aktuálny zdravotný stav poškodeného ....“, čo považuje žalovaný za dôvod pre
krátenie miery poklesu schopnosti vykonávať prácu pilčíka, viazača bremien a vodiča LKT o 25 %.

25. Žalobca bol toho názoru, že ak znalec konštatoval minimálny podiel predošlého poškodenia zdravia,
podiel stanovený žalovaným vo výške 25 % je neprimeraný. Už samotný pojem „minimálny podiel“
je podľa názoru žalobcu pri logickom výklade zanedbateľným podielom a je v zjavnom rozpore so
„štvrtinovým podielom“, ktorý pokladá žalobca za poškodzujúci. V administratívnom konaní žalobca
považoval za primerané krátenie miery poklesu vo výške 15 %, t.j. stanovenie miery poklesu vo výške
85 % a požadoval v tomto smere doplnenie znaleckého dokazovania.

26. V závere podanej žaloby žalobca uviedol, že postup žalovaného pri vydaní napádaného rozhodnutia
zo dňa 14.06.2017 pokladá za porušenie ust. § 195 ods. 1 a § 196 zákona a § 191 ods. 1 písm. c/ a
f/ Správneho súdneho poriadku.

27. Žalovaný v písomnom vyjadrení zo dňa 19. septembra 2017 poukázal na predchádzajúce konanie
o nároku žalobcu na úrazovú rentu. Uviedol, že žalobca si pracovným úrazom zo dňa 05. mája 2010
poškodil koleno, ktoré už v minulosti, v novembri 1983, mal poškodené. Pri hodnotení zdravotného
stavu žalobcu bolo potrebné túto skutočnosť zohľadniť, nakoľko pokles miery pracovnej schopnosti
podmieňuje iba to poškodenie zdravia, ktoré jednoznačne súvisí s pracovným úrazom a pôvodne
vykonávanou prácou. Posudkový lekár teda musí pri posúdení zdravotného stavu poškodeného vylúčiť
všetky poškodenia zdravia, ktoré nesúvisia s pracovným úrazom a určiť pokles miery pracovnej
schopnosti, ktorý je následkom výlučne toho poškodenia, ktoré je v príčinnej súvislosti s pracovným
úrazom.

28. Žalovaný poukázal na to, že zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (ďalej len „zákon“) v
súvislosti s úrazovou rentou výslovne nerieši situáciu, ak bol pracovným úrazom poškodený orgán, resp.
zdravotný systém, ktorý už bol poškodený v minulosti pred vznikom pracovného úrazu. Z toho dôvodu
zvolila posudková lekárka ústredia pri posudzovaní zdravotného stavu žalobcu postup, pri ktorom
analogicky použila ustanovenie § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. o náhrade za bolesť a o náhrade za
sťaženie spoločenského uplatnenia a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky
č. 273/1994 Z. z. o zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej
zdravotnej poisťovne a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občianskych zdravotných
poisťovní v znení neskorších predpisov, ktorý hovorí, že ak vznikli následky v orgáne alebo končatine,
ktorých funkcia sa porušila predchádzajúcimi vrodenými alebo získanými zmenami zdravotného stavu,
hodnotia sa len následky, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaným poškodením na zdraví alebo ktoré
viedli k podstatnému zhoršeniu predchádzajúcich zmien zdravotného stavu. Ak nemožno stav zmien
zdravotného stavu pred posudzovaným poškodením na zdraví presne zistiť, nesmie pri hodnotení
sťaženia spoločenského uplatnenia počet bodov prekročiť tri štvrtiny ustanovenej sadzby.



29. Žalovaný opätovne zdôraznil, že žalobcovi bola v roku 1983 odstránená časť vnútorného menisku,
pričom samotné koleno žalobcu trpí vekom podmienenými degeneratívnymi zmenami a pod jeho
nadváhou. Túto skutočnosť musela Sociálna poisťovňa vziať do úvahy.

30. Žalovaný uviedol, že uvedené krátenie miery poklesu pracovnej schopnosti na 75 % nebolo
samoúčelné a bezdôvodné. Naopak je podložené odborným názorom posudkovej lekárky ústredia v
lekárskej správe zo dňa 31. mája 2017 a plne rešpektuje znalecký posudok. Znalec totiž neuviedol, že
jediným dôvodom zdravotného stavu žalobcu je pracovný úraz. Naopak konštatoval, že nie je možné
presne určiť, aký podiel má úraz, ktorý žalobca utrpel v roku 1983 na jeho aktuálny zdravotný stav a
že pracovný úraz žalobcu zhoršil už v predchádzajúcom období poškodený zdravotný stav žalobcu.
Uviedol, že zákon predmetnú situáciu nerieši, a preto postup Sociálnej poisťovne, keď analogicky
aplikovala predpis, ktorý svojím znením najviac zodpovedá povahe prejednávanej veci, považuje
žalovaný za logický a správny.

31. Žalovaný ďalej uviedol, že naopak tvrdenie žalobcu, že podľa jeho názoru je primerané krátenie miery
poklesu pracovnej schopnosti o 15 %, nie je podložené žiadnym právnym predpisom ani iným dôkazom.
Ide o subjektívny názor žalobcu, ktorý Sociálna poisťovňa nemôže akceptovať. Žalovaný mal za to, že
takéto laické určovanie miery poklesu pracovnej schopnosti zo strany žalobcu je nenáležité. Vzhľadom
na vyššie uvedené skutočnosti žalovaný navrhol žalobu zamietnuť a nepriznať žalobcovi náhradu trov
konania.

32. Žalobca v písomnom vyjadrení zo dňa 03.10.2017 uviedol, že k uplatnenému postupu podľa § 10
ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. považuje za nevyhnutné uviesť, že tento analogický postup považuje
za účelový. Zásady pre hodnotenie nároku na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia nie sú
totožné s podmienkami pre vznik nároku na úrazovú rentu podľa § 88 ods. 1 a ods. 3 zákona o sociálnom
poistení, podľa ktorého sa pokles pracovnej schopnosti viaže výlučne vo vzťahu k dohodnutému druhu
práce. Uviedol, že žalobca bol v čase pred úrazom bez akéhokoľvek obmedzenia spôsobilý vykonávať
dohodnutý druh práce pilčík, viazač bremien.

33. Žalobca ďalej uviedol, že žalovaný v odôvodnení napadnutého rozhodnutia, ako aj vo svojom
vyjadrení sa nevysporiadal so záverom znalca S.. S. J., ktorý konštatoval, že poškodenie kolena z
roku 1983, ako aj vekom podmienené degeneratívne zmeny, mali iba minimálny podiel na poškodení
pravého kolenného kĺbu. V období pred pracovným úrazom u žalobcu nebola medicínsky potvrdená
žiadna funkčná porucha pravého kolenného kĺbu.

34. Žalobca poukázal na vyjadrenie žalovaného, v ktorom uvádza, že žalobcom uvádzané krátenie miery
poklesu vo výške 15 % nie je podložené žiadnym právnym predpisom a ani iným dôkazom. Žalobca k
tomuto tvrdeniu uviedol, že lekársky posudok S.. A. L. je v poradí už siedmym posudkom, pričom miera
poklesu bola postupne posudzujúcimi posudkovými lekármi priznaná od 10 % až po súčasných 75 %.
To samo o sebe svedčí o nejasnosti pravidiel pre stanovenie poklesu pracovnej schopnosti. Pre úplnosť
žalobca dodal, že až posledným lekárskym posudkom bolo posúdené, že žalobca vôbec nie je spôsobilý
vykonávať dohodnutý druh práce. Z tohto dôvodu bol žalobca toho názoru, že žalovaný pri uplatnení
postupu podľa §10 ods. 6 zák. č. 437/2004 Z. z. konal účelovo. Na základe uvedeného žalobca zotrval
na podanej žalobe, ktorú pokladal za dôvodnú.

35. Žalovaný v písomnom vyjadrení zo dňa 12. októbra 2017 poukázal na skutočnosti a dôvody,
ktoré korešpondujú s odôvodnením napadnutého rozhodnutia žalovaného, ako aj vyjadrením zo dňa
19.09.2017. Žalovaný ďalej poukázal na to, že jeho postup okrem iného vyplýva aj z rozsudku KS KE sp.
zn. 6Sp/54/2015-20 zo dňa 19. októbra 2016, ktorým KS KE zrušil predchádzajúce rozhodnutie Sociálnej
poisťovne vo veci nároku žalobcu na úrazovú rentu. V predmetnom rozsudku KS KE konštatoval, že je
potrebné vziať do úvahy všetky dôkazy predložené do konania. Na základe uvedeného záveru žalovaný
v novom odvolacom konaní rešpektoval všetky dôkazy predložené do konania, vrátane znaleckého
posudku znalca S.. S. J., ktorý konštatoval, že nie je možné presne určiť, aký podiel má úraz, ktorý
žalobca utrpel v roku 1983, na jeho aktuálny zdravotný stav. Rovnako je v znaleckom posudku uvedené,
že pracovný úraz zo dňa 05. mája 2010 zhoršil už v predchádzajúcom období poškodený zdravotný
stav žalobcu.



36. Žalovaný ďalej uviedol, že na základe predmetného konštatovania, ako aj na aktuálny zdravotný
stav žalobcu, v nadväznosti na jeho doterajšie zamestnanie, bola lekárskou posudkovou činnosťou
stanovená miera poklesu pracovnej schopnosti žalobcu vo výške 100 %. No nakoľko bolo v konaní
preukázané, že pravé koleno, poškodené pracovným úrazom zo dňa 05. mája 2010, bolo už v
predchádzajúcom období poškodené, čo vo svojej podstate znamená, že následky pracovného úrazu
nemuseli byt' v takom rozsahu, ako sa aktuálne podľa lekárskych nálezov javia, bolo potrebné túto
percentuálnu mieru poklesu pracovnej schopnosti primerane znížiť. Nakoľko § 88 zákona č. 461/2003 Z.
z. o sociálnom poistení a ani iná právna norma nestanovuje presne stanovené pravidlá na posudzovanie
miery poklesu pracovnej schopnosti, žalovaný pristúpil k analogickému postupu podľa § 10 ods. 6 zákona
č. 437/2004 Z. z. ako k norme špeciálnej k zákonu z dôvodu, aby sa nedopustil svojvôle a arbitrárnosti.

37. Žalovaný odmietol tvrdenie žalobcu, že postup Sociálnej poisťovne bol účelový a pravidlá Sociálnej
poisťovne pri určovaní miery poklesu pracovnej schopnosti sú nejasné. Naopak trval na tom, že
analogická aplikácia ustanovenia § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. je logická, nakoľko svojím
znením najviac zodpovedá povahe prejednávanej veci a plne rešpektuje právne predpisy, ako aj závery
posudkovej činnosti Sociálnej poisťovne a znalecký posudok. Naopak tvrdenie žalobcu, že podľa jeho
názoru je primerané krátenie miery poklesu pracovnej schopnosti o 15 %, nie je podložené žiadnym
právnym predpisom ani iným dôkazom a preto pre žalovaného nemohlo byt' relevantné pri rozhodovaní
o nároku žalobcu na úrazovú rentu. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti žalovaný navrhol žalobu
rozsudkom zamietnuť a žalobcovi nepriznať náhradu trov konania.

38. Súd v konaní podľa § 177 a nasl. Správneho súdneho poriadku (ďalej len „SSP“) po preskúmaní
napadnutého rozhodnutia a oboznámení sa s pripojenými administratívnymi spismi žalovaného a
správneho orgánu prvého stupňa dospel k záveru, že žaloba nie je dôvodná.

39. Na pojednávaní správneho súdu dňa 24. novembra 2017 právny zástupca žalobcu uviedol, že
zotrváva na všetkých dôvodoch uvedených v podanej žalobe, ako aj v písomnom vyjadrení žalobcu zo
dňa 03.10.2017. Poukázal na tú skutočnosť, že žalovaný pri vydaní napadnutého rozhodnutia nemal
vychádzať z posudku posudkovej lekárky S.. A. L. zo dňa 31.05.2017, ktorá pri stanovení miery poklesu
pracovnej schopnosti aplikovala analógiu § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z., ale posudková lekárka
mala postupovať pri stanovení miery poklesu pracovnej schopnosti u žalobcu podľa § 88 zákona
o sociálnom poistení a v súlade s týmto zákonným ustanovením mala aj vyhodnotiť mieru poklesu
pracovnej schopnosti u žalobcu. Podľa jeho názoru v danom prípade posudková lekárka nesprávne
aplikovala ustanovenie § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z..

40. Zástupkyňa žalovaného uviedla, že zotrváva na všetkých vyjadreniach žalovaného k podanej žalobe,
a to zo dňa 19.09.2017, ako aj 12.10.2017. K prednesu právneho zástupcu žalobcu na pojednávaní
uviedla, že žalovaný v danom prípade postupoval v súlade s ustanovením § 88 zákona o sociálnom
poistení a nepostupoval výlučne podľa § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z.. Poukázala na tú skutočnosť,
že žalobca mal stanovenú mieru poklesu pracovnej schopnosti na základe posudku posudkového lekára
vo výške 100 %, pričom posúdenie poklesu pracovnej schopnosti je medicínskou otázkou a v dôsledku
tejto skutočnosti bol aj vypracovaný znalecký posudok. Ďalej uviedla, že po zrušení predchádzajúcich
rozhodnutí žalovaného posudková lekárka S.. L. podrobne vo svojom posudku odôvodnila, na základe
akých úvah dospela k stanoveniu miery poklesu pracovnej schopnosti u žalobcu vo výške 75 %, pričom
žalovaný je povinný ako dávkový orgán prevziať do svojho rozhodnutia závery takéhoto posudku, ako aj
vychádzať zo stanovenej miery poklesu, ktorú stanovil posudkový lekár sociálneho poistenia. Bola toho
názoru, že posudkový lekár vo svojom posudku náležite odôvodnil, na základe čoho dospel k stanoveniu
miery poklesu pracovnej schopnosti u žalobcu a z týchto dôvodov navrhla, aby správny súd žalobu
žalobcu zamietol, nakoľko rozhodnutie žalovaného je vydané v súlade so zákonnou úpravou.

41. Podľa § 88 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej
len „zákon č. 461/2003 Z. z.“), poškodený má nárok na úrazovú rentu, ak v dôsledku pracovného úrazu
alebo choroby z povolania má viac ako 40-percentný pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť
zamestnanca alebo činnosť osoby uvedenej v § 17 ods. 2 (ďalej len „pokles pracovnej schopnosti“) a
nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 88 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z., pokles pracovnej schopnosti sa posudzuje na účely odseku 1
v súvislosti s plnením pracovných úloh uvedených v § 8 ods. 4 alebo s činnosťami uvedenými v § 17 ods.



2, alebo v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh, alebo v priamej súvislosti s týmito činnosťami.
Pokles pracovnej schopnosti sa opätovne posúdi, ak sa predpokladá zmena vo vývoji pracovnej
schopnosti. Pri posudzovaní poklesu pracovnej schopnosti sa neprihliada na zdravotné postihnutia, ktoré
boli zohľadnené na nárok na invalidný výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu.2)

Podľa § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského
uplatnenia a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 273/1994 Z. z. o
zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej zdravotnej poisťovne
a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občianskych zdravotných poisťovní v znení
neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 437/2004 Z. z.“), ak vznikli následky v orgáne alebo končatine,
ktorých funkcia sa porušila predchádzajúcimi vrodenými alebo získanými zmenami zdravotného stavu,
hodnotia sa len následky, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaným poškodením na zdraví alebo ktoré
viedli k podstatnému zhoršeniu predchádzajúcich zmien zdravotného stavu. Ak nemožno stav zmien
zdravotného stavu pred posudzovaným poškodením na zdraví presne zistiť, nesmie pri hodnotení
sťaženia spoločenského uplatnenia počet bodov prekročiť tri štvrtiny ustanovenej sadzby.

Podľa § 195 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním
rozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné
podklady na rozhodnutie.

Podľa § 196 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu
skutočného stavu veci, najmä výpovede účastníkov konania a vyjadrenia účastníkov konania a svedkov,
odborné posudky, znalecké posudky, správy, listiny, vyjadrenia a potvrdenia iných fyzických osôb a
právnických osôb. Netreba dokazovať skutočnosti všeobecne známe alebo skutočnosti známe z činnosti
Sociálnej poisťovne.

Podľa § 196 ods. 7 zákona č. 461/2003 Z. z., organizačná zložka Sociálnej poisťovne hodnotí dôkazy
podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz osobitne a všetky dôkazy vo vzájomnej súvislosti.

42. V predmetnej preskúmavanej veci bola napadnutým rozhodnutím žalovaného priznaná žalobcovi
úrazová renta od 01.02.2011 v sume 448,40 eur mesačne do budúcnosti a zároveň bola vykonaná
valorizácia sumy úrazovej renty za nasledujúce obdobia. Podkladom pre vydanie napadnutého
rozhodnutia žalovaného bol posudok posudkovej lekárky sociálneho poistenia S.. A. L. zo dňa 31.
mája 2017, v ktorom posudková lekárka sociálneho poistenia konštatovala, že žalobca si pracovným
úrazom zo dňa 05. mája 2010 poškodil koleno, ktoré už v minulosti (november 1983) mal poškodené.
Pri hodnotení zdravotného stavu žalobcu bolo podľa jej názoru potrebné túto skutočnosť zohľadniť,
pričom konštatovala, že pokles miery pracovnej schopnosti podmieňuje iba to poškodenie zdravia, ktoré
jednoznačne súvisí s vykonávanou prácou, a preto posudkový lekár musí pri posúdení zdravotného
stavu poškodeného vylúčiť všetky poškodenia zdravia, ktoré nesúvisia s pracovným úrazom a určiť
pokles miery pracovnej schopnosti, ktorý je následkom výlučne toho poškodenia, ktoré je v príčinnej
súvislosti s pracovným úrazom.

43. V uvedenom posudku posudková lekárka sociálneho poistenia však uviedla, že zákon výslovne
nerieši situáciu, ak bol pracovným úrazom poškodený orgán, resp. zdravotný systém, ktorý už bol
poškodený v minulosti pred vznikom pracovného úrazu a z tohto dôvodu postupovala použitím
ustanovenia § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. a aplikovala krátenie miery poklesu pracovnej
schopnosti u žalobcu o jednu štvrtinu a určila ju v rozsahu 75 %, nakoľko podiel pracovného
úrazu a vekom podmienených symetrických degeneratívnych zmien na výslednom stave neschopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť žalobcu nie je možné jednoznačne určiť.

44. V pripojenom administratívnom spise sa nachádza znalecký posudok č. 28/2014 vypracovaný
znalcom S.. S. J. v odbore zdravotníctvo a farmácia, odvetvie traumatológia, ortopédia. Znalec
na otázku, aký podiel na poškodení pravého kolenného kĺbu má prekonaný pracovný úraz zo dňa
05.05.2010, aké predošlé poškodenie vnútorného menisku z roku 1983 a zároveň vekom podmienené
degeneratívne zmeny uviedol, že nie je možné presne určiť aký podiel na vzniku artrózy má odstránenie
časti vnútorného menisku v roku 1983 a vekom podmienené degeneratívne zmeny, a aký pracovný úraz
v roku 2010. Zároveň znalec uviedol, že k výraznému zhoršeniu artrózy pravého kolenného kĺbu došlo
až po pracovnom úraze, v dôsledku čo možno konštatovať, že na poškodení pravého kolenného kĺbu



má hlavný podiel prekonaný pracovný úraz zo dňa 05.05.2010. V uvedenom posudku znalec taktiež
uviedol, že žalobca v žiadnom prípade nie je schopný vykonávať fyzickú prácu v ťažkom teréne (pilčík,
vodič, traktorista, viazač bremien). Artróza pravého kolenného kĺbu 3. stupňa mu neumožňuje bezpečný
pohyb v ťažkom teréne a pri zlyhaní kolenného kĺbu by mohol pri práci ohroziť svoje zdravie, ale aj
zdravie iných.

45. Žalobca v podanej žalobe nesúhlasil s právnym názorom žalovaného a striktné uplatnenie analógie
považoval za účelové aj z dôvodu, že rozhodujúcim kritériom pri stanovení poklesu schopnosti vykonávať
doterajšiu činnosť zamestnanca podľa § 88 ods. 3 zák. č. 461/2003 Z. z. je dohodnutý druh práce, ktorú
zamestnanec vykonával, pričom pri nároku na sťaženie spoločenského uplatnenia je schopnosť výkonu
povolania iba jedným z kritérií životného a spoločenského uplatnenia.

46. K uvedenej žalobnej námietke správny súd uvádza, že posudková lekárka sociálneho poistenia
vo svojom posudku zo dňa 31. mája 2017 pri stanovení poklesu schopnosti vykonávať doterajšiu
činnosť žalobcu postupovala v súlade s ustanovením § 88 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z., ako aj v
súlade so závermi znalca uvedenými v jeho posudku č. 28/2004, keď vychádzala z toho, že žalobca
v žiadnom prípade nie je schopný vykonávať fyzickú prácu (pilčík, vodič, traktorista, viazač bremien) v
ťažkom teréne, ako aj profesiogramu, kde pri práci so špeciálnym lesným kolesovým traktorom musí
okrem šoférovania, ťahať a upínať lano, čím zaťažuje dolné končatiny, a preto stanovila mieru poklesu
pracovnej schopnosti žalobcu vo výške 100 %.

47. Ako vyplýva z obsahu znaleckého posudku vypracovaného znalcom S.. S. J. č. 28/2004, ako aj
z posudku posudkovej lekárky sociálneho poistenia S.. A. L. zo dňa 31. mája 2017, v konaní bolo
preukázané, že pravé koleno žalobcu poškodené pracovným úrazom zo dňa 05. mája 2010 bolo už
v predchádzajúcom období poškodené, a preto bolo potrebné stanovenú percentuálnu mieru poklesu
pracovnej schopnosti vo výške 100 % primerane znížiť.

48. Spornou skutočnosťou v danej preskúmavanej veci bola výška zníženia percentuálnej miery
poklesu pracovnej schopnosti žalobcu, nakoľko ust. § 88 zákona č. 461/2003 Z. z. a ani iná právna
norma neupravuje presne stanovené pravidlá na posudzovanie miery poklesu pracovnej schopnosti. Z
uvedeného dôvodu žalovaný postupoval tým spôsobom, že na danú vec aplikoval § 10 ods. 6 zákona č.
437/2004 Z. z. ako normu špeciálnu k zákonu, a to z dôvodu, aby sa nedopustil svojvôle a arbitrárnosti.

49. Ako vyplýva z ust. § 10 ods. 6, posledná veta zákona č. 437/2004 Z. z., ak nemožno stav zmien
zdravotného stavu pred posudzovaným poškodením na zdraví presne zistiť, nesmie pri hodnotení
sťaženia spoločenského uplatnenia počet bodov prekročiť tri štvrtiny ustanovenej sadzby.

50. Skutková podstata § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. svojim znením zodpovedá danej
preskúmavanej veci, čo vyplýva zo znaleckého posudku vypracovaného znalcom S.. S. J., ktorý
konštatoval, že nie je možné presne určiť, aký podiel má úraz, ktorý žalobca utrpel v roku 1983 na jeho
aktuálny zdravotný stav a rovnako v tomto posudku je znalcom konštatované, že pracovný úraz zo dňa
05. mája 2010 zhoršil už v predchádzajúcom období poškodený zdravotný stav žalobcu.

51. Keďže ako už bolo vyššie uvedené, ust. § 88 zákona č. 461/2003 Z. z. a ani žiadne iné
ustanovenie tohto zákona neupravuje presné stanovené postupy na posudzovanie miery poklesu
pracovnej schopnosti, ak nemožno stav zmien zdravotného stavu pred posudzovaným poškodením
na zdraví presne zistiť (v danom prípade poškodenie pravého kolena žalobcu pracovným úrazom zo
dňa 05. mája 2010), preto podľa názoru správneho súdu žalovaný správne postupoval, keď na danú
vec aplikoval § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z., nakoľko stanovenie akejkoľvek inej miery poklesu
pracovnej schopnosti žalobcu, by nemalo oporu v žiadnom právnom predpise, v dôsledku čoho by takéto
rozhodnutie bolo postihnuteľné vadou nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti.

52. Pokiaľ žalobca bol toho názoru, že v danej veci je primerané krátenie miery poklesu pracovnej
schopnosti o 15 % s poukazom na posudok znalca S.. S.M. J.M., k tomu správny súd uvádza, že takéto
tvrdenie žalobcu nemá oporu v žiadnom právnom predpise a ide len o subjektívny názor žalobcu, ktorý
nemohol byť relevantný pri rozhodovaní žalovaného o nároku žalobcu na úrazovú rentu.



53. Správny súd ďalej uvádza, že z výkladu pojmu analógia legis vyplýva, že pokiaľ zákon nejakú
problematiku neupravuje, môže sa analogicky použiť iná norma na daný prípad. Reflektuje sa zákaz
odopretia spravodlivosti (denegatio iustitiae), teda že vec sa nemôže neprejednať a nerozhodnúť, ak
chýba výslovná právna úprava prejednávanej právnej veci. Klasické interpretačné pravidlo, analógia,
umožňuje použiť ustanovenie svojím obsahom a účelom natoľko podobné, že je žiaduce posúdiť podľa
neho i právne veci, ktoré do hypotézy právnej normy výslovne poňaté neboli. Správny orgán pri aplikácii
analógii legis sa musí zároveň vyvarovať svojvôle (arbitrárnosti) a svoju interpretáciu právnej normy
musí založiť na racionálnej argumentácii.

54. Podľa názoru správneho súdu z odôvodnenia napadnutého rozhodnutia žalovaného vyplýva, že
aplikácia § 10 ods. 6 zákona č. 437/2004 Z. z. v danom prípade je založená na racionálnej argumentácii,
keďže žalovaný aj s poukazom na znalecký posudok znalca S.. S.M. J.M. konštatoval, že v predmetnej
veci nie je možné presne určiť aký podiel má úraz, ktorý žalobca utrpel v roku 1983 na jeho aktuálny
zdravotný stav, pričom ust. § 88 zákona č. 461/2003 Z. z. ani iná právna norma neupravuje presne
stanovené pravidlá na posudzovanie miery poklesu pracovnej schopnosti pri úrazovej rente.

55. Správny súd zvážil uvedené skutočnosti a na ich základe v súlade s § 190 Správneho súdneho
poriadku žalobu ako nedôvodnú zamietol.

56. O náhrade trov konania správny súd rozhodol podľa § 167 ods. 1, § 168 Správneho súdneho
poriadku, v zmysle ktorých účastníkom právo na náhradu trov konania nepriznal, pretože žalobca nemal
v konaní úspech celkom, ani sčasti a žalovanému voči žalobcovi nevznikli dôvodne vynaložené trovy
konania, ktoré by bolo možné od žalobcu spravodlivo požadovať.

Poučenie:

Proti rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú možno podať v lehote jedného mesiaca od
doručenia rozhodnutia krajského súdu na Najvyšší súd Slovenskej republiky prostredníctvom Krajského
súdu v Košiciach.

V kasačnej sťažnosti sa uvedú všeobecné náležitosti podania podľa § 57 Správneho súdneho poriadku
to znamená, ktorému správnemu súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sa ním sleduje,
podpis a spisová značka konania. Ďalej sa v kasačnej sťažnosti musí uviesť označenie napadnutého
rozhodnutia, údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, opísanie rozhodujúcich
skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len
„sťažnostné body“) a návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).

Podanie možno urobiť písomne, a to v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe. Podanie vo veci
samej urobené v elektronickej podobe bez autorizácie podľa osobitného predpisu treba dodatočne
doručiť v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe autorizované podľa osobitného predpisu; ak
sa dodatočne nedoručí správnemu súdu do desiatich dní, na podanie sa neprihliada. Správny súd na
dodatočné doručenie podania nevyzýva. K podaniu kolektívneho orgánu musí byť pripojené rozhodnutie,
ktorým príslušný kolektívny orgán vyslovil s podaním súhlas.

Podanie urobené v listinnej podobe treba predložiť v potrebnom počte rovnopisov s prílohami tak, aby
sa jeden rovnopis s prílohami mohol založiť do súdneho spisu a aby každý ďalší účastník konania dostal
jeden rovnopis s prílohami. Ak sa nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, správny súd vyhotoví
kópie podania na trovy toho, kto podanie urobil.

Kasačnú sťažnosť možno podľa § 440 ods. 1 Správneho súdneho poriadku odôvodniť len tým, že krajský
súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil zákon tým, že
a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve,
b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu,
c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a
nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník,
d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie,
e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský súd,



f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace
procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces,
g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci,
h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu,
i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutím o kasačnej sťažnosti alebo
j) podanie bolo nezákonne odmietnuté.

Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v § 440 ods. 1 písm. g/ až i/ Správneho súdneho poriadku sa vymedzí
tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom spočíva
nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že sťažovateľ
poukáže na svoje podania pred krajským súdom.

Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.

Sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom.
Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa alebo opomenutého sťažovateľa musia byť spísané
advokátom.

Uvedená povinnosť neplatí, ak
a) má sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na
kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa,
b) ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 1 písm. c/ a d/,
c) je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 7017200765)

  1. 30. 11. 2017Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 9Sa/17/2017 z 30. 11. 2017 (toto rozhodnutie)zmenené
  2. 28. 5. 2019Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7Sk/4/2018 z 28. 5. 2019