KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava31. 5. 2015plný textcitované 2×

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 43Sd/54/2014 z 31. 5. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 31. mája 2015, sp. zn. 43Sd/54/2014, ECLI:SK:KSTT:2015:2014200345.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 43Sd/54/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2014200345
Dátum vydania rozhodnutia: 01. 06. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2015:2014200345.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave v konaní pred samosudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci
navrhovateľky: Z. D., nar. XX.XX.XXXX, bytom S., C. X, zastúpenej advokátom JUDr. Mariánom
Ďurinom, Bratislava, Sibírska č. 4, 831 02 Bratislava proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie, Ul.
29. augusta č. 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo
dňa 10.4.2014 takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne - ústredie Bratislava č. XXX XXX XXXX X
zo dňa 10.4.2014 podľa § 250j ods. 2 písm. d) a e) O.s.p. z r u š u j e a vec jej vracia na ďalšie konanie.

Odporkyňa je povinná zaplatiť navrhovateľke na trovách právneho zastúpenia sumu 361,15 eur a to na
účet jej advokáta do troch dní po právoplatnosti rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 10.4.2014 odporkyňa podľa § 20, § 21 v spojení
s § 14 ods. 4, § 132 zák.č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov
(ďalej len zákon o sociálnom zabezpečení) a § 259 ods. 1 zák.č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
(ďalej len zákon o sociálnom poistení) v znení zák.č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľky
o priznanie starobného dôchodku od 17.2.2011. V odôvodnení rozhodnutia bolo konštatované, že na
určenie sumy starobného dôchodku bola navrhovateľke zhodnotená preukázaná doba zabezpečenia,
ktorou je doba zamestnania, doba služobného pomeru a náhradná doba od 1.9.1955 do 12.12.1988
a doba po vzniku nároku na dôchodok od 13.12.1988 do 31.12.1989. Nárok na starobný dôchodok,
zníženie dôchodkového veku, vzhľadom na počet rokov služby zaradenej do I. kategórie funkcií a
II. kategórie funkcií a suma starobného dôchodku boli navrhovateľke priznané Útvarom sociálneho
zabezpečenia Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia Bratislava a určené podľa ustanovenia piatej
časti zákona o sociálnom zabezpečení. V tejto súvislosti bolo v rozhodnutí ďalej uvedené, že poistencovi,
ktorému už raz bol priznaný starobný dôchodok, ktorý sa považuje za výsluhový dôchodok, za dobu
zabezpečenia zhodnotenú na nárok a určenie sumy starobného dôchodku, nárok na ďalší starobný
dôchodok nevznikne. Vznik nároku na starobný dôchodok a jeho priznanie podľa § 132 zákona o
sociálnom zabezpečení súčasne vylučuje možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa § 21
zákona o sociálnom zabezpečení, čo konštatoval aj Najvyšší súd SR v rozsudku č.k. 9So/41/2008 zo dňa
29.9.2008, podľa ktorého starobný dôchodok priznaný podľa § 132 zákona o sociálnom zabezpečení a
vyplácaný Vojenským úradom sociálneho zabezpečenia je naďalej starobný dôchodok a za výsluhový
dôchodok sa iba považuje. Vzhľadom k tomu, že navrhovateľka vykonávala zamestnanie v služobnom
pomere zaradenom do I. kategórie funkcií a II. kategórie funkcií v rozsahu najmenej 20 rokov a
získala aspoň 25 rokov doby zamestnania, dôchodkový vek dosiahla dovŕšením 54 rokov veku, t.j. dňa
XX.XX.XXXX.



Navrhovateľka podala voči tomuto rozhodnutiu odvolanie, doručené tunajšiemu súdu dňa 22.5.2014,
pričom rozhodnutie odporkyne žiadala zrušiť a vec jej vrátiť na ďalšie konanie. Poukázala na ust. §
274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, z ktorého vyplýva, že nároky vyplývajúce zo zaradenia do
I. a II. pracovnej kategórie vrátane doby služby zaradenej do I. a II. kategórie funkcií sa priznávajú
do 31.12.2023. Tiež z dôvodovej správy k zák.č. 222/2003 Z.z. o zvýšení dôchodkov v roku 2003 a
o zmene a doplnení niektorých zákonov v oblasti sociálneho zabezpečenia je zrejmé, že výsluhový
dôchodok od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení
(poistení) plní funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho zabezpečenia v sume
zodpovedajúcej dobe trvania služobného pomeru, či už samostatne alebo popri starobnom dôchodku,
na ktorý vznikne nárok dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom
zabezpečení (poistení). Uviedla, že podľa čl. 7 ods. 5 a čl. 154c Ústavy SR je potrebné na zachovanie
získaných nárokov od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom
zabezpečení (poistení) aplikovať Dohovor o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č.
128), ktorý bol Československou socialistickou republikou ratifikovaný 11.1.1990 a vyhlásený pod č.
416/1991 v Zbierke zákonov. V tejto súvislosti uviedla, že na určenie sumy starobného dôchodku je
potrebné aplikovať aj čl. 33 ods. 2 Dohovoru, keď uvedený Dohovor má charakter medzinárodnej
zmluvy, ktorá priamo zakladá právo fyzických osôb na zachovanie nároku na starobný dôchodok, a preto
na jeho vykonanie nie je potrebné prijať osobitný zákon; príslušné ustanovenia uvedeného Dohovoru
majú prednosť pred zákonmi o sociálnom zabezpečení (poistení), a preto je nimi sociálna poisťovňa
viazaná pri určení sumy starobného dôchodku poistenca, ktorý je poberateľom výsluhového dôchodku
za tú istú sociálnu udalosť, ktorou je prežitie zákonom stanoveného dôchodkového veku na vznik
nároku na starobný dôchodok. Mala za to, že splnila podmienky nároku na starobný dôchodok, keď
dôchodkový vek podľa § 65 a § 274 zákona o sociálnom poistení s použitím ust. § 21 ods. 2 zákona o
sociálnom zabezpečení dosiahla dovŕšením 54 rokov veku dňa 13.12.1988 a pretože získala najmenej
25 rokov obdobia dôchodkového poistenia vrátane doby služby. Uviedla, že zamestnávatelia za vojakov
do 30.4.1998 a za ostatných príslušníkov ozbrojených bezpečnostných a záchranných zborov do 30.
júna 2002 odvádzali odvody na dôchodkové poistenie do sociálnej poisťovne. Za tohto stavu vojaci do
30.4.1998 a ostatní príslušníci ozbrojených bezpečnostných a záchranných zborov do 30.6.2002 boli
poistení vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. V priebehu konania ďalej súdu predložila
údaje o odpracovaných dobách, keď okrem obdobia služobného pomeru zhodnoteného Vojenským
úradom sociálneho zabezpečenia (od 1.9.1955 do 31.12.1989) pracovala aj v civilných zamestnaniach
(Kráľovský Chlmec - Mešťanská stredná škola v čase od 1.9.1947 - 31.1.1949, Leles dokončenie
Mešťanskej strednej školy v čase od 1.2.1949 - 8.7.1951, Čedok Praha, pracovisko Tatranská Lomnica
v čase od 9.7.1951 - 2.9.1952, Československé štátne dráhy od 3.9.1952 - 31.8.1955 a Slovenská pošta
v čase od 24.1.1990 - 31.8.1994, pričom od doby 1.9.1949 do 31.12.1989 boli dávky na dôchodkové
zabezpečenie za jej osobu odvádzané do všeobecného systému dôchodkového zabezpečenia. Uviedla,
že po celú dobu vojenskej služby bola poistená predovšetkým vo všeobecnom systéme poistenia, pričom
osobitný systém dôchodkového poistenia bol vytvorený podľa zákona č. 114/1998 od 1.5.1998. Za tohto
stavu namietala, že rozhodnutím odporkyne došlo k zjavnému znevýhodneniu oproti občanom, ktorú
takúto službu nevykonávali a preto by sociálna poisťovňa mala zohľadniť a zhodnotiť dobu poistenia v
obidvoch systémoch.

Odporkyňa v písomnom vyjadrení zo dňa 24.7.2014 žiadala napadnuté rozhodnutie ako vecne správne
potvrdiť. Návrh navrhovateľky považovala za nedôvodný, pretože už jej raz bol priznaný starobný
dôchodok podľa § 132 zákona o sociálnom zabezpečení a vznik nároku na starobný dôchodok a jeho
priznanie podľa tohto ustanovenia vylučuje možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa §
21 zákona o sociálnom zabezpečení. Vzhľadom k tomu, že navrhovateľka vykonávala zamestnanie v
služobnom pomere zaradenom do I. a II. kategórie funkcií v rozsahu najmenej 20 rokov a získala aspoň
25 rokov doby zamestnania, dôchodkový vek dosiahla dovŕšením 54 rokov veku, t.j. dňa 13.12.1988.
Pre nárok na výsluhový dôchodok bolo navrhovateľke zhodnotené obdobie od 1.9.1955 do 30.6.1956
ako základná služba vo Vojenskej škole v I. kategórie funkcií, od 1.7.1956 do 30.9.1965 ako služba v I.
kategórii funkcií, od 1.10.1965 do 31.8.1973 ako služba v II. kategórii funkcií a od 1.9.1973 do 31.12.1989
služba v I. kategórii funkcií. Znamená to, že pre výmeru starobného dôchodku bola navrhovateľke
zhodnotená doba v rozsahu 36 rokov, z toho 25 rokov v I. kategórii, 8 rokov v II. kategórii a 3 roky v III.
pracovnej kategórii. Ďalej poukázala na to, že navrhovateľke bol priznaný Vojenským úradom sociálneho
zabezpečenia starobný dôchodok od 1.1.1990 podľa § 132 zákona o sociálnom zabezpečení, ktorý sa



podľa § 91 zák.č. 114/1998 Z.z. a § 125 ods. 13 zák.č. 328/2002 Z.z. považuje od 1.7.2002 za výsluhový
dôchodok.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie na pojednávaní podľa § 244 ods. 1,2 a 3 O.s.p. v spojení
s § 250l ods. 1,2 O.s.p. a dospel k záveru, že podanie opravného prostriedku zo strany navrhovateľky
je dôvodné.

Na pojednávaní konanom dňa 1.6.2015 právny zástupca navrhovateľky žiadal rozhodnutie odporkyne
zrušiť a vec jej vrátiť na ďalšie konanie, pričom poukázal na podanú žiadosť navrhovateľky zo dňa
11.3.2014, v ktorej táto uviedla aké nároky žiada priznať pokiaľ ide o starobný dôchodok. V tejto súvislosti
poukázal na odvolanie navrhovateľky zo dňa 16.5.2014, ďalej doplnenie jej odvolania zo dňa 1.12.2014
ako aj podanie označené ako
Doplnenie dôkazov o odpracovaných dobách zo dňa 8.12.2014 súčasťou ktorého sú čestné
prehlásenia jednotlivých svedkov, ktorými navrhovateľka preukazuje skutočnosť, že vykonávala aj civilné
zamestnania. Tieto obdobia neboli zo strany odporkyne zhodnotené, a teda neboli posudzované v jej
prospech.

Poverený zástupca odporkyne žiadal rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť, pričom poukázal na
písomné vyjadrenie odporkyne zo dňa 24.7.2014 a súdu krátkou cestou doložil do spisu fotokópiu
rozhodnutia Najvyššieho súdu SR č.k. 10So/23/2014 zo dňa 25.3.2015, v ktorom sa riešila obdobná vec,
pričom týmto rozhodnutím NS SR bol potvrdený rozsudok Krajského súdu v Žiline.

Podľa § 259 ods. 1 zák.č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zák.č. 721/2004 Z.z. v konaniach o
nárokoch na dávky dôchodkového zabezpečenia, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004, o ktorých nebolo
do tohto dňa právoplatne rozhodnuté, a o priznaní, odňatí alebo zmene sumy dávky dôchodkového
zabezpečenia, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003, ak zákon o sociálnom
poistení neustanovuje inak.

Podľa § 274 ods. 1 zák.č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
(1) Nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31.
decembra 2023.

Podľa § 21 ods. 1 zák. č.100/1988 Zb.. o sociálnom zabezpečení
Podmienky nároku na starobný dôchodok

(1) Občan má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň
a) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. a) alebo
najmenej 10 rokov v takom zamestnaní v uránových baniach,

b) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b), ak
bol z tohto zamestnania prevedený alebo uvoľnený z dôvodov uvedených v § 12 ods. 3 písm. d) a e),

c) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až h),

d) 58 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. i) až
l), alebo

e) 60 rokov.



Podľa § 132 ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení vojak z povolania má nárok na starobný dôchodok,
ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň

a) 55 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu zaradenú do I. kategórie funkcií,

b) 57 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu v ostatných prípadoch.

Podľa § 14 ods. 4 zák.č. 100/1988 Zb. doba služby získaná pred 1. januárom 2000 v I. a v II.
kategórii funkcií je dobou zamestnania zaradenou do I. a II. pracovnej kategórie, ak nevznikol nárok na
starobný dôchodok podľa piatej časti zák.č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, resp. podľa siedmej
časti zák.č. 121/1975 Zb. o sociálnom zabezpečení, ktoré upravovali sociálne zabezpečenie bývalých
príslušníkov ozbrojených zložiek.

Podľa § 47 ods. 3 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v odôvodnení rozhodnutia správny orgán
uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bol vedený pri hodnotení
dôkazov, ako použil správnu úvahu pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodoval, a ako
sa vyrovnal s návrhmi a námietkami účastníkov konania a s ich vyjadreniami k podkladom rozhodnutia.

V súvislosti s predmetnou vecou je potrebné uviesť, že kým zákon o sociálnom poistení upravuje
nároky poistencov zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho cieľom je zabezpečiť, aby
doby poistenia boli poistencovi riadne zohľadnené pre vznik nároku na dávky podmienené dosiahnutím
veku alebo nepriaznivým zdravotným stavom, osobitné právne úpravy, používané v osobitnom systéme
sociálneho poistenia obsahujú len úpravu, ktorá zabezpečuje užší okruh dávok sociálneho zabezpečenia
a zohľadňuje ako dobu poistenia iba dobu výkonu služby (prípadne náhradnú dobu výkonu služby).
Osobitný systém poistenia (zák.č. 328/2002 Z.z.) neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, sirotských
a vdovských dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu, a to aj v civilnom
zamestnaní, ale obsahuje len úpravu výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových dôchodkov,
vdovských výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov, ktoré sú založené len na
hodnotení doby služby poistenca bez zohľadnenia kategórie funkcií a bez zohľadnenia dôb poistenia,
ktorú poistenci získali vo všeobecnom systéme. V dôsledku tejto skutočnosti potom vychádza záver, že
poistenci osobitného systému sociálneho zabezpečenia sú vylúčení z pôsobnosti zákona o sociálnom
poistení len v rozsahu, zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme (s výnimkou prípadov
podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, ktorým sa pre nárok na tieto dávky započítavajú doby
služby v ozbrojených silách v celom rozsahu), ale nie v časti, upravujúcej nárok na starobný, predčasný
starobný, invalidný, sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok.

V dôsledku súbežného uplatňovania týchto systémov tak nesprávnym a výlučne gramatickým výkladom
zákona dochádza k diskriminácii poistencov osobitného systému, lebo odporkyňa im niektoré doby
poistenia nehodnotí vôbec, alebo im ich hodnotenie odsúva a aj mení podmienky alebo odníma výhody,
poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia. Postup, pri ktorom sa príslušníkom
ozbrojených zborov v prípade vzniku nároku na výsluhovú dávku vo všeobecnom systéme nehodnotia
všetky doby poistenia, však právna úprava, pri ktorej došlo k odčleneniu dôchodkového zabezpečenia
príslušníkov ozbrojených zborov do osobitného systému, nemala za cieľ. Svedčí o tom aj znenie § 274
zákona o sociálnom poistení, upravujúce zachovanie nárokov, vyplývajúcich zo zaradenia zamestnaní
do zvýhodnených pracovných kategórií (I. a II. kategórie funkcií).

Nová právna úprava, obsiahnutá v zákone o sociálnom poistení, nemala za cieľ vylúčiť tieto zvýhodnenia
a vyžadovať, aby zvýhodnené zamestnanie pri posudzovaní vzniku nároku na dávku podľa zákona
o sociálnom poistení znemožnilo zohľadniť celú dobu poistenia (bez ohľadu na skutočnosť, v ktorom
systéme ju poistenec získal) a vyžadovať od zamestnanca nadobudnutie dôb poistenia výlučne podľa
ustanovení zákona o sociálnom poistení, teda vo všeobecnom systéme tak, ako by poistenec bol
poistený výlučne len za podmienok, uvedených v zákone o sociálnom poistení, pričom tieto podmienky
sú stanovené pre iné kategórie zamestnaní a ako by v ostatnom období nebol poistený vôbec.



V záujme vysvetlenia správnej aplikácie zákona o sociálnom poistení aj v danej veci bolo preto
potrebné skúmať pôsobnosť zákona o sociálnom poistení na tých poistencov, ktorí boli v určitom období
poistení v inom dôchodkovom systéme na Slovensku. Nesprávnou aplikáciou zákona o sociálnom
poistení dochádza k zhoršovaniu dôchodkového postavenia práve tých poistencov, ktorým v čase
vzniku poistného vzťahu a aj počas jeho trvania právna úprava mala zabezpečovať komplexne
výhodnejšie postavenie s prihliadnutím na náročné špecifiká ich služby. V prípade navrhovateľky
na určenie sumy starobného dôchodku bola zhodnotená preukázaná doba zabezpečenia, ktorou je
doba zamestnania, doba služobného pomeru a náhradná doba od 1.9.1955 do 12.12.1988 a doba
po vzniku nároku na dôchodok od 13.12.1988 do 31.12.1989. Z listinných dokladov predložených
navrhovateľkou však vyplýva, že táto bola zamestnaná aj u iných zamestnávateľov, pričom tieto doby
zamestnania v civilnom zamestnaní jej neboli zhodnotené. Z vyššie uvedeného vyplýva, že odporkyňa
v preskúmavanom rozhodnutí nesprávne právne posúdila uplatnený nárok o prehodnotenie starobného
dôchodku navrhovateľky, keď nezhodnotila navrhovateľke doby zamestnania v civilnom zamestnaní
a za tohto stavu preto nemožno považovať rozhodnutie odporkyne o zamietnutí žiadosti o starobný
dôchodok za rozhodnutie, ktoré by bolo v súlade so zákonom. Okrem toho súd tiež dospel k záveru, že
správny orgán nedostatočne zdôvodnil, z akých skutkových okolností vychádzal pri vydaní napadnutého
rozhodnutia a preto súd toto rozhodnutie zrušil ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Odporkyni
pritom boli už známe skutočnosti v čase podania žiadosti navrhovateľky, že táto vykonávala prácu aj
v civilných zamestnaniach (nielen v služobnom pomere), pričom toto obdobie jej nebolo zhodnotené a
odporkyňa sa týmito skutočnosťami relevantným spôsobom nevysporiadala.

Absolútne vylúčenie hodnotenia doby poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali
dávky dôchodkového zabezpečenia v inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom,
má za následok horšie zaobchádzanie s nimi ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných
systémoch sociálneho poistenia, a u ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu
ich dôchodkových dávok spôsobom krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia,
v ktorých boli poistení na Slovensku po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. V tejto súvislosti je
preto potrebné konštatovať, že primeraným je také hmotné zabezpečenie, ktoré zodpovedá celej dĺžke
poistenia bez ohľadu na to, či poistenie bolo získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia
(ktorý sa vyčlenil zo všeobecného systému dôchodkového poistenia) alebo iba vo všeobecnom systéme
sociálneho poistenia.

V ďalšom konaní bude úlohou odporkyne prehodnotiť navrhovateľke starobný dôchodok a určiť jeho
výšku s ohľadom na obdobie dôchodkového poistenia, resp. zohľadnenia aj civilného zamestnania
ako aj dobu trvania služobného pomeru v súlade s § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v
spojení s príslušnými ustanoveniami zákona o sociálnom zabezpečení. Okrem už vyššie spomínaného
nesprávneho právneho posúdenia veci súd tiež dospel k záveru, že správny orgán nedostatočne
zdôvodnil, z akých skutkových okolností vychádzal pri vydaní napadnutého rozhodnutia a preto súd toto
rozhodnutie zrušil ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.

Krajský súd preto rozhodnutie odporkyne č. 346 213 7560 0 zo dňa 10.4.2014 podľa § 250j ods. 2 písm.
d) a e) O.s.p. zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.

O trovách konania súd rozhodol v súlade s § 250k v spojení s § 151 ods. 1 O.s.p. tak, že v konaní
úspešnej navrhovateľke priznal ich náhradu z titulu trov právneho zastúpenia za 4 úkony právnej
služby, z toho 2x 61,87 eur + 2x paušálna náhrada po 8,04 eur, za prevzatie a prípravu zastúpenia
zo dňa 11.9.2014 a doplnenie odvolania zo dňa 1.12.2014, ďalej 1x účasť na odročenom pojednávaní,
ktoré bolo odročené z dôvodu nahlásenej bomby dňa 16.3.2015, a to výške 1/4 odmeny 16,13 eur
+ 1x režijný paušál 8,39 eur a 1x za účasť na pojednávaní dňa 1.6.2015 vo výške 64,53 eur + 1x
8,39 eur režijný paušál. Ďalšie náklady právneho zástupcu navrhovateľky pozostávali z náhrady za
stratu času dňa 16.3.2015 za 3 pol hodiny vo výške 41,94 eur a dňa 1.6.2015 za 4 pol hodiny vo
výške 55,92 eur (1/60 z výpočtového základu) a tiež cestovného osobným motorovým vozidlom z
Bratislavy do Trnavy a späť vo výške 26,03 eur. Celkom trovy konania boli navrhovateľke priznané
vo výške 361,15 eur. Súd právnemu zástupcovi navrhovateľky nepriznal uplatnené trovy za podanie
označené ako Doplnenie dôkazov o odpracovaných dobách zo dňa 8.12.2014, nakoľko týmto podaním
boli súdu predložené „Čestné prehlásenia“ svedkov o odpracovaných dobách navrhovateľkou v civilných



zamestnaniach, pričom zdokladovanie takejto skutočnosti nemožno považovať za poskytnutie právnej
služby. Obdobne súd postupoval aj za uplatnený úkon, spočívajúci vo vyjadrení navrhovateľky zo
dňa 20.1.2015 k vyjadreniu odporkyne, ktorým tiež boli iba doložené listinné doklady - odpovede
sociálnej poisťovne adresované právnemu zástupcovi navrhovateľky, ktoré sa týkali informácií o stave
individuálneho účtu poistenca, pričom doloženie takejto korešpondencie medzi právnym zástupcom
navrhovateľky a odporkyňou nemožno považovať za poskytnutie právnej služby.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku nie je možné podať odvolanie, okrem výroku o náhrade trov konania proti ktorému
je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom tunajšieho súdu na
Najvyšší súd SR.

Citované v ďalších rozhodnutiach