KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava11. 12. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 38Sd/54/2015 z 11. 12. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 11. decembra 2016, sp. zn. 38Sd/54/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200485.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 38Sd/54/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200485
Dátum vydania rozhodnutia: 12. 12. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200485.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave v konaní pred sudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci navrhovateľky:
V. U., nar. XX.X.XXXX, bytom K., Q. XXXX/X, XXX XX K. X proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie,
so sídlom Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia odporkyne takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne - ústredie Bratislava číslo: XXX XXX XXXX
X zo dňa 28. apríla 2015 p o t v r d z u j e .

Navrhovateľke sa náhrada trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 28.4.2015 bol navrhovateľke podľa § 65
a § 82 zák.č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon
o sociálnom poistení) priznaný od 29.3.2015 starobný dôchodok v sume 250,50 eur mesačne. V
odôvodnení rozhodnutia bolo konštatované, že k 29.3.2015 navrhovateľka získala 10 572 dní obdobia
dôchodkového poistenia, keď pri posúdení nároku na dôchodok a určení jeho sumy boli zhodnotené
navrhovateľke všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia (vrátane dôb, ktoré sa za obdobie
dôchodkového poistenia podľa zákona o sociálnom poistení považujú), pričom získanie ďalšieho
obdobia dôchodkového poistenia nebolo preukázané. Navrhovateľka dôchodkový vek podľa § 65 ods.
2 zákona o sociálnom poistení dosiahla dovŕšením 62 roku veku, t.j. 29.3.2015. V tejto súvislosti bolo
ďalej v rozhodnutí uvedené, že navrhovateľka získala 28 rokov a 352 dní obdobia dôchodkového
poistenia, čím splnila podmienky nároku na starobný dôchodok 29.3.2015, pričom jednotlivé obdobia
dôchodkového poistenia sú rozpísané v priloženom osobnom liste dôchodkového poistenia. Samotná
suma starobného dôchodku patriaca za obdobie dôchodkového poistenia do vzniku nároku na
starobný dôchodok u navrhovateľky predstavovala 245,30 eur mesačne, pričom bola určená ako súčin
priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia a aktuálnej dôchodkovej
hodnoty. Úhrn osobných mzdových bodov za jednotlivé kalendárne roky rozhodujúceho obdobia je
14,1456, pričom v tomto období úhrnom získala 6 945 dní dôchodkového poistenia, t.z. 19,0274 rokov
dôchodkového poistenia podľa § 63 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Podiel úhrnu osobných
mzdových bodov a rokov dôchodkového poistenia v rozhodujúcom období, priemerný osobný mzdový
bod je 0,7435. Podľa § 63 ods. 4 písm. c) zákona o sociálnom poistení sa k priemernému osobnému
mzdovému bodu v hodnote nižšej ako 1,0 pripočíta v roku 2015 19% z rozdielu medzi hodnotou 1,0 a
hodnotou priemerného osobného mzdového bodu. Suma starobného dôchodku teda predstavuje 245,30
eur mesačne (priemerný osobný mzdový bod 0,7923 x 28,9644 rokov obdobia dôchodkového poistenia
x aktuálna dôchodková hodnota 10,6865 = 245,30 eur mesačne). Suma starobného dôchodku sa ďalej
podľa § 82 zákona o sociálnom poistení zvýšila odo dňa priznania dôchodku o 5,20 eur mesačne (o
pevnú sumu zvýšenia starobného dôchodku ustanovenú v § 1 písm. a) Opatrenia Ministerstva práce,
sociálnych vecí a rodiny SR č. 295/2014 Z.z.) na 250,50 eur mesačne. Obdobie dôchodkového poistenia,



rozhodujúce obdobie na výpočet dôchodku, sumy vymeriavacích základov na určenie poistného na
dôchodkové poistenie, všeobecné vymeriavacie základy a osobné mzdové body sú uvedené v osobnom
liste, ktorý tvorí prílohu rozhodnutia a je jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Navrhovateľka napadla správnosť tohto rozhodnutia návrhom na jeho preskúmanie, doručeným
odporkyni dňa 12.6.2015, ktorým podľa obsahu svojho podania žiadala zrejme napadnuté rozhodnutie
zrušiť a vec vrátiť odporkyni na ďalšie konanie. Namietala, že jej neboli zhodnotené roky štúdia v období
1969 - 1973. Žiadala preto preskúmať rozhodnutie odporkyne, pričom podľa jej výpočtov by mala získať
30 rokov a 352 dní obdobia dôchodkového poistenia.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne podľa § 250l a nasl. O.s.p., vo veci nariadil
pojednávanie, na ktoré sa účastníci neustanovili, a preto súd konal v ich neprítomnosti, postupom podľa
§ 101 ods. 2 O.s.p. a dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľky nie je dôvodné.

Podľa § 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 555/2007 Z. z. nárok na starobný
dôchodok vzniká získaním 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnutím dôchodkového
veku.

Ako už bolo vyššie spomínané odporkyňa svojím rozhodnutím zo dňa 28.4.2015 priznala navrhovateľke
starobný dôchodok v sume 250,50 eur mesačne, a to počnúc od 29.3.2015. Vychádzala z obdobia
dôchodkového poistenia, v zmysle ktorého navrhovateľka získala 10 572 dní obdobia dôchodkového
poistenia (k 29.3.2015), pričom hodnotená bola od 1.9.1969, pričom v tomto rozhodnutí bola zohľadnená
aj navrhovateľkou namietaná doba štúdia na SVŠ v rokoch 1969 až 1973, čo vyplýva aj z osobného
listu dôchodkového poistenia, týkajúceho sa navrhovateľky, ktorý tvorí prílohu k rozhodnutiu odporkyne
č. XXX XXX XXXX X z 28.4.2015. Priznaný starobný dôchodok navrhovateľky bol v zmysle zákonnej
úpravy (§ 82 zákona o sociálnom poistení) zvýšený odo dňa priznania dôchodku o 5,20 eur mesačne
na 250,50 eur mesačne, počnúc od 29.3.2015.

Podľa názoru súdu odporkyňa pri určení výšky starobného dôchodku navrhovateľky postupovala v
súlade s ust. § 65 ods. 1 a § 82 zákona o sociálnom poistení, keď nárok na starobný dôchodok
vzniká získaním 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnutím dôchodkového veku, pričom
navrhovateľka dôchodkový vek podľa § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení dosiahla dovŕšením
62 rokov veku, 29.3.2015. Námietku navrhovateľky, že jej nebola zhodnotená doba štúdia v období
rokov 1969 - 1973 súd považoval za nedôvodnú, nakoľko obdobie od 1.9.1969 do 31.8.1973 bolo u
navrhovateľky zhodnotené, čo vyplýva z osobného listu dôchodkového poistenia, ktorý tvorí prílohu k
rozhodnutiu odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 28.4.2015. Znamená to, že odporkyňa postupovala pri
vydaní napadnutého rozhodnutia v súlade s ustanoveniami zákona o sociálnom poistení, vychádzala
zo spoľahlivo zisteného skutkového stavu ako aj z podkladov, ktoré predložila navrhovateľka, pričom
zohľadnila všetky skutočnosti rozhodujúce pre určenie výšky starobného dôchodku. Navrhovateľka súdu
nepredložila žiadne listinné doklady, ktorými by preukázala, že by jej nejaké obdobie dôchodkového
poistenia nebolo zo strany odporkyne zhodnotené a ani neuviedla žiadne ďalšie skutočnosti, ktoré by
spochybňovali správnosť napadnutého rozhodnutia, resp. odôvodňovali jeho zrušenie.

Vzhľadom k vyššie zisteným skutočnostiam súd napadnuté rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX
X zo dňa 28.4.2015 podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.



O náhrade trov konania súd rozhodol postupom podľa § 250l ods. 2 O.s.p. v spojení s ust. § 250k ods.
1 O.s.p. tak, že navrhovateľke, ktorá bola v konaní neúspešná náhradu trov konania nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia
prostredníctvom Krajského súdu v Trnave na Najvyšší súd SR.
Podľa § 205 ods. 1 O.s.p., v odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach ( § 42 ods. 3) uviesť, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu
považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)