KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava19. 4. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 38Sd/70/2015 z 19. 4. 2016

Stav rozhodnutia: zmenené

Toto rozhodnutie bolo zmenené – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 17. januára 2018, sp. zn. 7So/52/2016, ECLI:SK:NSSR:2018:2015200725.1 (17. 01. 2018). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 19. apríla 2016, sp. zn. 38Sd/70/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200725.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 38Sd/70/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200725
Dátum vydania rozhodnutia: 20. 04. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Andrea Vyskočová
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200725.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave samosudcom JUDr. Andreou Vyskočovou v právnej veci navrhovateľa: Ing. G. D.,
nar. XX.XX.XXXX, bytom ul. Y. č. XX, XXX XX R., právne zastúpený: JUDr. Marián Ďurina, advokát, so
sídlom Sibírska č. 4, 831 02 Bratislava, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie, ul. 29. augusta č.
8, 813 63 Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporkyne, takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 24. augusta 2015
p o t v r d z u j e.

Súd navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím zo dňa 24.08.2015 č. XXX XXX XXXX X odporkyňa rozhodla podľa § 142
ods. 4 písm. a) zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a § 259 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení v znení zák. č. 721/2004 Z.z. tak, že žiadosť navrhovateľa o zvýšenie starobného
dôchodku zamietla.

Odporkyňa v napadnutom rozhodnutí uviedla, že rozsudkom Krajského súdu v Trnave č. 43
Sd/65/2014-47 zo dňa 01.06.2015 bolo zrušené rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 02.04.2014
podľa § 250j ods. 2 písm. d) a d) O.s.p. a vec bola vrátená Sociálnej poisťovni na ďalšie konanie.
Krajský súd dospel k záveru, že správny orgán nedostatočne zdôvodnil, z akých skutkových okolností
vychádzal pri vydaní napadnutého rozhodnutia a preto súd toto rozhodnutie zrušil ako nepreskúmateľné
pre nedostatok dôvodov. V ďalšom konaní bolo úlohou Sociálnej poisťovne doplniť dokazovanie a znovu
posúdiť navrhovateľov nárok na starobný dôchodok po zohľadnení aj civilného zamestnania. V súlade
s právnym záverom krajského súdu vysloveným v jeho rozsudku bol opätovne posúdený nárok na
starobný dôchodok navrhovateľa. Navrhovateľ neformálnou žiadosťou zo dňa 19.02.2014 požiadal o
prehodnotenie sumy starobného dôchodku.

Právoplatným rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 04.02.2008 navrhovateľovi bol podľa § 26a
zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov a podľa § 273 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z. priznaný
od 01.12.2007 starobný dôchodok v sume 3.570,- Sk mesačne. Pre výšku starobného dôchodku bolo
rozhodujúcich 11 rokov zamestnania vo všeobecnom systéme v III. pracovnej kategórii a to do vzniku
nároku obdobie od 01.01.1957 do 30.06.1960, obdobie od 01.01.1999 do 28.02.2006 a po vzniku nároku
obdobie od 01.03.2006 do 30.11.2007.

V konaní o starobnom dôchodku navrhovateľ potvrdením Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia
Bratislava zo dňa 28.01.2014 preukázal, že mu bol od 01.01.1999 priznaný podľa § 26 zák. č. 114/1998
Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov a podľa ust. § 125 ods. 11 zák. č. 328/2002 Z.z. o sociálnom



zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
výsluhový dôchodok. Na nárok na výsluhový dôchodok a jeho výšku navrhovateľovi bola zhodnotená
doba výkonu základnej vojenskej služby od 01.11.1960 do 31.10.1962, doba služobného pomeru od
01.11.1962 do 31.10.1984 v I. kategórii funkcií, doba služby od 01.11.1984 do 18.02.1988 v II. kategórii
funkcií a doba služby od 19.02.1988 do 31.12.1998 bola zaradená do I. kategórie funkcií. Pretože
navrhovateľ získal najmenej 25 rokov zamestnania v služobnom pomere a vykonával najmenej 20 rokov
službu zaradenú do I. kategórie funkcií, vznikol mu nárok na starobný dôchodok podľa § 132 ods. 1 písm.
a) zák. č. 100/1988 Zb. od 01.01.1998, t.j. pred dňom nadobudnutia účinnosti zák. č. 328/2002 Z.z..

Nárok na starobný dôchodok navrhovateľovi vznikol v súlade s § 94 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. v čase,
kedy sa na vzniknuté nároky vzťahovala V. časť zákona č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov.
Zák. č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých
zákonov v znení neskorších predpisov a ani žiaden iný právny predpis nestanovil zánik nároku na dávky
dôchodkového zabezpečenia podľa V. časti zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov, ktoré
neboli doteraz uplatnené. Právo na dávky dôchodkového zabezpečenia, na ktoré už raz vznikol nárok
podľa zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov, podľa § 1 ods. 2 zák. č. 100/1988 Zb. v znení
neskorších predpisov nezaniká uplynutím času.

Nárok na starobný dôchodok navrhovateľovi vznikol podľa predpisov účinných pred 01.01.2004, ktoré
vzhľadom na citované ustanovenia príslušnosť Sociálnej poisťovne na rozhodnutie o tomto nároku
vylučujú. Z uvedeného dôvodu navrhovateľovi tento nárok nevznikol podľa zák. č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení. Postup Sociálnej poisťovne je plne v súlade s právnym názorom Najvyššieho súdu
SR, keď cieľom ustálenej judikatúry NS SR bolo hodnotenie nárokov získaných v I. a II. kategórii funkcií,
na zníženie dôchodkového veku. Uvedený postup bol aplikovaný aj v navrhovateľovom prípade, t.j., že
mu bolo hodnotené obdobie profesionálnej služby v I. kategórii funkcií. Zhodnotenie doby služby v I.
kategórii v súlade s ustálenou judikatúrou NS SR malo za následok, že dôchodkový vek navrhovateľ
dovŕšil dňa 01.01.1998, kedy sa na profesionálnych vojakov vzťahovala V. časť zák. č. 100/1988 Zb. v
znení neskorších predpisov, teda v čase, keď Sociálna poisťovňa nebola príslušná o ich dôchodkových
nárokoch rozhodovať. Odporkyňa poukázala na rozsudok NS SR č. 9 So/103/2011 zo dňa 26.09.2012,
ktorý sa týka poistenca nachádzajúceho sa v rovnakej situácii ako navrhovateľ, teda poistenca, ktorý
splnil podmienky nároku na starobný dôchodok podľa V. časti zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších
predpisov dosiahnutím veku 55 rokov a odpracovaním potrebnej doby. V tejto právnej veci odvolací súd
dospel k záveru, že rozhodnúť o nároku poistenca na starobný dôchodok podľa V. časti zák. č. 100/1988
Zb. v spojení s § 259 ods. 1 a § 274 zák. č. 461/2003 Z.z. je daná právomoc príslušnému osobitnému
orgánu, ktorým bolo v danom prípade Ministerstvo vnútra SR. Nakoľko Sociálna poisťovňa je povinná
rešpektovať právny názor NS SR, o navrhovateľovej žiadosti o starobný dôchodok rozhodla v súlade s
ustálenou aplikačnou praxou NS SR. Sociálna poisťovňa z dôvodu právnej istoty vydala rozhodnutie o
tom, že nie je príslušná rozhodnúť o navrhovateľovej žiadosti o starobný dôchodok, nie však o nároku
na starobný dôchodok. Pretože Sociálna poisťovňa nie je príslušná na rozhodnutie o navrhovateľovom
starobnom dôchodku, bola žiadosť zamietnutá.

Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ odvolanie doručené Krajskému súdu v Trnave dňa
30.09.2015, ktorým žiadal napadnuté rozhodnutie zrušiť a vec vrátiť odporkyni na ďalšie konanie
a zároveň zaviazať odporkyňu zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov konania. Navrhovateľ odôvodnil
odvolanie tým, že mu bol od 01.01.1999 Vojenským úradom sociálneho zabezpečenia (ďalej len
VÚSZ) priznaný „výsluhový dôchodok“ v súlade s ust. § 26 zák. č. 114/1998 Z.z.. Uvedený výsluhový
dôchodok sa od 01.07.2002 naďalej považuje za výsluhový dôchodok. Navrhovateľ sa nazdáva, že
doba zamestnania v I. a II. kategórií funkcií nebola navrhovateľovi dostatočne zhodnotená pre nárok na
starobný dôchodok.

Z dokumentácie, ktorú má odporkyňa k dispozícii niet pochýb o tom, že navrhovateľ dňa XX.XX.XXXX
dosiahol vek 55 rokov, bol zamestnaný najmenej 25 rokov a v tom čase odpracoval 33 rokov, 10 mesiacov
a 12 dní v I. kategórii funkcií. Z dokumentácie, ktorú má odporkyňa k dispozícii niet pochýb o tom, že
navrhovateľ odslúžil 3 roky, 3 mesiace a 18 dní v II. kategórii funkcií. Medzi sporovými stranami niet
pochýb o tom, že navrhovateľ má odpracovaných ďalších 4371 dní, t.j. 11 rokov a 356 dní v III. pracovnej
kategórii. Nie je teda medzi účastníkmi sporné, že navrhovateľ ako vojak základnej služby, vojak v ďalšej
službe, vojak z povolania v ČSĽA, vykonával službu zaradenú do I. a II. kategórii funkcií. Navrhovateľ
vykonával vojenskú základnú službu, ďalšiu vojenskú službu v škole, službu vojaka z povolania v ČSĽA



v rozsahu 38 rokov a 70 dní, t.j. (12 735 dní + 1205 dní = 13 940 dní), pričom mu nebol priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok. Navrhovateľ
žiada o nové prepočítanie starobného dôchodku podľa kritérií a právnych noriem, ktoré platili v čase
jeho vojenskej služby a najmä odslúžených rokov vo vojenskej službe a tiež odpracovaných rokov v
civilnom zamestnaní. Obdobia „pred a po“ výkone vojenskej činnej službe od 01.11.1960 do 31.12.1998
odporkyňa nedostatočne zohľadnila.

Odporkyňa vo vyjadrení k návrhu zo dňa 03.11.2015 uviedla, že nárok na starobný dôchodok
navrhovateľovi vznikol podľa predpisov účinných pred 01.01.2004, ktoré vzhľadom na ust. § 142 zák. č.
461/2003 Z.z. o sociálnom zabezpečení príslušnosť Sociálnej poisťovne na rozhodnutie o tomto nároku
vylučujú. V prípade navrhovateľa nemožno postupovať ani podľa § 261 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení, keďže navrhovateľ nebol nepretržite zamestnaný ku dňu 31.12.2003. Rovnaký
názor vyslovil NS SR v rozsudku č. 9 So/103/2011 zo dňa 26.09.2012. Nárok na starobný dôchodok
navrhovateľovi vznikol v súlade s § 94 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb., teda v čase, kedy sa na vzniknuté
nároky vzťahovala V. časť zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov. Postup Sociálnej poisťovne
je plne v súlade s právnym názorom NS SR vyjadrení v rozsudku č. 9 So/103/2011 zo dňa 26.09.2012,
ako aj v rozsudku NS SR č. 9 So/33/2014 zo dňa 29.04.2014. Vzhľadom na uvedené skutkové a právne
dôvody žiadala, aby krajský súd napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 24.08.2015 ako
vecne správne potvrdil.

Vo veci bolo nariadené pojednávanie, na ktorom právny zástupca navrhovateľa poukázal na rozhodnutie
NS SR zo dňa 27.01.2016 č. 9 So/74/2014 s tým, že podľa neho ide o rozhodnutie v obdobnej veci.
Navrhovateľ dovŕšil 55 rokov 01.01.1998. Podmienku v zmysle § 132 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. písm.
a) splnil pred účinnosťou zák. č. 114/1998 Zb.. Navrhovateľ bol po dovŕšení dôchodkového veku ďalej
nepretržite zamestnaný do 30.11.2007. Žiadosťou z decembra 2007 požiadal o priznanie starobného
dôchodku a to aj 3 roky spätne. Ďalej uviedol, že odporkyňa v napadnutom rozhodnutí konštatuje, že
navrhovateľovi bol od 01.01.1999 priznaný výsluhový dôchodok podľa § 26 zák. č. 114/1998 Z.z. o
sociálnom zabezpečení vojakov a podľa § 125 ods. 11 zák. č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení
policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V zmysle
§ 103 ods. 1 bod 2 zák. č. 114/1998 Zb. od 01.05.1998 sa na sociálnom zabezpečení vojakov nepoužijú
§ 130-145 zák. č. 100/1988 Zb.. Na zachovanie nároku na starobný dôchodok, ktorý vznikol dňom
01.01.1998 nemá žiadny vplyv na skutočnosť, že zákonom č. 107/1999 Zb. bol zákon č. 100/1988
Zb. zmenený a doplnený, v dôsledku čoho došlo k zmene úpravy nárokov profesionálnych vojakov na
starobný dôchodok (§ 21 ods. 3 , § 22 ods. 6, § 23 ods. 3, § 26a, § 27 ods. 2), avšak s účinnosťou až
od 01.07.1999. Právny zástupca navrhovateľa poukázal na to, že došlo k hrubej chybe, pretože ust. §
26a v čase vzniku jeho nároku nebol účinný, ale až od 01.07.1999.

Podľa § 59 zák. č. 328/2002 Z.z. bod c), doba výkonu služby v zahraničí sa v prípade navrhovateľa
má zarátať dvojnásobne, tzn. v jeho prípade od 12.01.1993 do 02.12.1993, čo je 21 mesiacov, bol
navrhovateľ v tom čase v zahraničí, misia UNPROFOR. Je mu jasné, že o tejto dobe mal rozhodovať
Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia, ale tvrdí, že v zmysle zák. č. 461/2003 Z.z. je odporkyňa
povinná spolupracovať s týmto orgánom a vymieňať si názory a informácie tohto druhu. Právny zástupca
navrhovateľa uviedol, že navrhovateľ bol nepretržite zamestnaný od 01.01.1997 do 30.11.2007, keď
pôsobil ako učiteľ na vysokej škole.

Pokiaľ ide o tvrdenie odporkyne, že nie je príslušná na rozhodovanie o starobnom dôchodku s poukazom,
že má o tom rozhodovať VÚSZ, chcel len zdôrazniť toľko, že VÚSZ nemá s tým nič spoločné, je
to záležitosť odporkyne. On má za to, že aj keď navrhovateľ štúdium ukončil maturitnou skúškou
17.05.1960, tak aj prázdniny potom sa musia považovať až do 31.08.1960 za sústavnú prípravu na
budúce povolanie. Tak ako to vyplýva § 4 ods. 4 písm. a) zák. č. 600/2003 Z.z., § 33 ods. 5 zák. č.
595/2003 Z.z., a § 38 ods. 1 zák. č. 29/1984 Zb.. Počas prázdnin pracoval navrhovateľ ako brigádnik v
Cukrovare až do 21.10.1960, čo aj vyplýva z čestných vyhlásení, ktoré predložil navrhovateľ odporkyni
o tom, že brigádoval.

Navrhovateľ na pojednávaní uviedol, že podľa zák. č. 100/1988 Zb. sa hovorí, že ten kto pokračuje v
práci po dovŕšení dôchodkového veku, má nárok za každých 90 dní odpracovaných dní naviac nárok
na zvýšenie dôchodku o 1,5%. On má v skutočnosti odpracovaných minimálne 11 rokov a 275 dní,



spolu s brigádami, ktoré má doložené čestnými prehláseniami, je to 11 rokov a 356 dní. Z tohto faktu sa
domnieva, že by mal mať starobný dôchodok zvýšený minimálne o 4,5%, t.j. za každých 90 dní o 1,5%.

Poverená zástupkyňa odporkyne na pojednávaní uviedla, že pokiaľ ide o rozsudok NS SR, na ktorý
poukázal navrhovateľ, v danom prípade nejde o judikát, ale o ojedinelý právny názor NS SR.
Navrhovateľovi bol priznaný starobný dôchodok podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom
zabezpečení. Navrhovateľovi bola započítaná celá doba zamestnania, resp. poistenia, ktoré navrhovateľ
získal a preto zvýšenie navrhovateľovi starobný dôchodok nie je možné. K námietkam navrhovateľa, že
§ 26a je účinný až od 01.07.1999 uviedla, že právoplatným rozhodnutím odporkyne zo dňa 04.02.2008
bol navrhovateľovi podľa § 26a zák. č. 100/1988 Zb. a podľa § 273 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z. priznaný
od 01.12.2007 starobný dôchodok, to znamená, že v tom čase uvedené ustanovenie bolo účinné.

Poverená zástupkyňa odporkyne uviedla, že nárok navrhovateľa na starobný dôchodok teda vznikol
navrhovateľovi podľa predpisov účinných pred 01.01.2004, ktoré vzhľadom na § 142 ods. 4 písm. a)
zák. č. 100/1988 Zb. príslušnosť Sociálnej poisťovne na rozhodnutie o tomto nároku vylučuje. Sociálna
poisťovňa zosúladila svoju aplikačnú prax s právnym názorom Najvyššieho súdu. Pokiaľ ide o § 261
ods. 1 poukázala na to, že navrhovateľ nebol nepretržite zamestnaný po vzniku nároku na ten starobný
dôchodok, pretože navrhovateľovi vznikol nárok na starobný dôchodok 01.01.1998 a navrhovateľ bol
nepretržite zamestnaný až od 01.01.1999. V období od 01.01.1998 do 01.01.1999 nebol nepretržite
zamestnaný. V ostatnom sa pridržiava písomných vyjadrení a výpovedí. Je pravda, že je im známe,
že od 01.08.1963 do 31.12.1998 navrhovateľ vykonával službu vojak z povolania a profesionálneho
vojaka, ktorá mu však bola zarátaná pre účely výsluhového dôchodku a preto mu chýbajúci rok 1998
nemôže byť zarátaný pre účely starobného dôchodku od Sociálnej poisťovne. Starobný dôchodok bol
priznaný navrhovateľovi od 01.12.2007, pričom nárok mu vznikol od 01.03.2006. To uviedla k námietke
navrhovateľa, ktorý tvrdil, že nemali aplikovať ust. § 26a zák. č. 100/1988 Zb..

Odporkyňa vo vyjadrení zo dňa 17.03.2016 uviedla, že pokiaľ ide o námietku navrhovateľa týkajúcu
sa nesprávneho dátumu ukončenia strednej školy, podľa § 10 ods. 2 písm. a) zák. č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení sústavná príprava na povolanie podľa § 9 ods. 1 písm. b) prvého bodu sa začína
žiakovi strednej školy od začiatku školského roka nasledujúceho po školskom roku, v ktorom skončí
povinnú školskú dochádzku.

Podľa § 10 ods. 3 písm. a) sústavná príprava na povolanie podľa § 9 ods. 1 písm. b) prvého bodu sa
končí žiakovi strednej školy spôsobom ustanoveným osobitným predpisom. Dátum skončenia strednej
školy Sociálna poisťovňa - ústredie určila na základe potvrdenia o návšteve školy zo dňa 29.10.2007,
podľa ktorého navrhovateľ ukončil štúdium na strednej škole maturitnou skúškou dňa 17.05.1960.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutia postupom v zmysle Tretej hlavy Piatej časti O.s.p. a
dospel k záveru, že odvolanie nie je dôvodné.

Podľa § 244 Občianskeho súdneho poriadku
(1) V správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných prostriedkov zákonnosť
rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

(2) V správnom súdnictve preskúmavajú súdy zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov štátnej správy,
orgánov územnej samosprávy, ako aj orgánov záujmovej samosprávy a ďalších právnických osôb, ako aj
fyzických osôb, pokiaľ im zákon zveruje rozhodovanie o právach a povinnostiach fyzických a právnických
osôb v oblasti verejnej správy (ďalej len "rozhodnutie správneho orgánu").

Podľa § 250l Občianskeho súdneho poriadku
(1) Podľa ustanovení tejto hlavy sa postupuje v prípadoch, v ktorých zákon zveruje súdom rozhodovanie
o opravných prostriedkoch proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov.

Podľa § 142 ods. 4 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení
O dávkach dôchodkového zabezpečenia rozhodujú, pokiaľ ide o vojakov z povolania Česko-slovenskej
armády, Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia.

Podľa § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení



(1) V konaniach o nárokoch na dávky a ich výplatu z nemocenského poistenia, dôchodkového
zabezpečenia, o nároku na úpravu dôchodku z dôvodu jediného zdroja príjmu, o nárokoch na náhradu
škody spôsobenú pracovným úrazom alebo chorobou z povolania, o nároku zamestnanca z pracovného
pomeru, ktoré sa uspokojovali z garančného fondu (ďalej len "peňažná náhrada") a o nároku na podporu
v nezamestnanosti, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004, o ktorých nebolo do tohto dňa právoplatne
rozhodnuté, a o priznaní, odňatí alebo zmene sumy dávky, náhrady škody spôsobenej pracovným
úrazom alebo chorobou z povolania alebo podpory v nezamestnanosti za obdobie pred 1. januárom
2004, aj keď o uvedenej dávke, náhrade škody, peňažnej náhrade alebo podpore v nezamestnanosti
už bolo právoplatne rozhodnuté, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 s
odchýlkami ďalej ustanovenými.

Podľa § 261 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
Suma starobného dôchodku poistenca, ktorý splnil podmienky nároku na tento dôchodok pred 1.
januárom 2004, je po vzniku nároku na starobný dôchodok nepretržite zamestnaný k 31. decembru
2003 a nepoberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo ich časť, sa určí podľa tohto zákona.
Náhradné doby získané po vzniku nároku na starobný dôchodok sa posudzujú podľa predpisov účinných
do 31. decembra 2003. 110) Táto suma nesmie byť nižšia ako suma určená podľa predpisov účinných
do 31. decembra 2003, a to vrátane úpravy dôchodkov a zvýšenia dôchodkov prislúchajúcich podľa
osobitného predpisu. 111) Ak rozhodujúce obdobie na určenie priemerného osobného mzdového bodu
je kratšie ako desať rokov, predlžuje sa toto rozhodujúce obdobie pred 1. januárom 1994 tak, aby bolo
desať rokov. Ustanovenia § 63 ods. 1 až 8 platia rovnako.

Podľa § 94 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení
Nárok na dávku dôchodkového zabezpečenia a sociálnej starostlivosti (ďalej len "dávka") vzniká dňom
splnenia podmienok ustanovených týmto zákonom, prípadne vykonávacími predpismi.

Krajský súd pri preskúmaní rozhodnutia dospel k záveru, že odporkyňa pri posudzovaní žiadosti
navrhovateľa postupovala správne.

Z dávkového spisu odporkyne vyplýva, že navrhovateľovi bol od 01.01.1999 priznaný výsluhový
dôchodok podľa § 26 zák. č. 114/1998 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov a podľa § 125 ods. 11
zák. č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých
zákonov v znení neskorších predpisov.

Právoplatným rozhodnutím odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 04.02.2008 bol navrhovateľovi podľa
§ 26a zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov a podľa § 273 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z.
priznaný od 01.12.2007 starobný dôchodok v sume 3.570,- Sk mesačne.

Súd sa stotožňuje s právnou argumentáciou odporkyne, že navrhovateľ splnil podmienku nároku na
starobný dôchodok podľa V. časti zák. č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov dosiahnutím veku
55 rokov a odpracovaním potrebnej doby, a preto je vylúčená príslušnosť odporkyne rozhodnúť o tomto
nároku.

Rozhodnúť o predmetnom nároku navrhovateľa na starobný dôchodok podľa V. časti zák. č. 100/1988
Zb. v spojení s § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. je daná právomoc príslušného Vojenského úradu
sociálneho zabezpečenia v zmysle ust. § 142 ods. 4 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb..

V prípade navrhovateľa nemožno postupovať ani podľa ust. § 261 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení, nakoľko navrhovateľ nebol nepretržite zamestnaný ku dňu 31.12.2003, pretože
navrhovateľovi vznikol nárok na starobný dôchodok dňom 01.01.1998 a navrhovateľ bol nepretržite
zamestnaný až od 01.01.1999, teda v období od 01.01.1998 do 01.01.1999 nebol nepretržite
zamestnaný. Vzhľadom k tomu, že navrhovateľ v období od 01.08.1963 do 31.12.1998 vykonával službu
vojaka z povolania a profesionálneho vojaka a toto obdobie mu bolo zarátané pre účely výsluhového
dôchodku, nemôže byť zarátané aj pre účely starobného dôchodku od odporkyne.

Pokiaľ ide o námietku navrhovateľa, že odporkyňa nesprávne aplikovala ust. § 26 a zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení pri vydaní rozhodnutia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 01.02.2008, súd



poukazuje na to, že predmetom prieskumu v tomto konaní nie je už právoplatné rozhodnutie odporkyne
č. XXX XXX XXXX X zo dňa 01.02.2008, ale rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 24.08.2015.

Vzhľadom na vyššie uvedené, súd napadnuté rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa
24.08.2015 ako vecne správne potvrdil.

Súd rozhodol o trovách konania postupom v zmysle § 250l ods. 1 v spojení s ust. § 250k O.s.p. tak, že
procesne neúspešnému navrhovateľovi nárok na náhradu trov konania nepriznal a rozhodol tak, ako je
uvedené vo výroku tohto rozsudku.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa doručenia prostredníctvom
tunajšieho súdu na Najvyšší súd SR.
V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostí (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 2015200725)

  1. 19. 4. 2016Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 38Sd/70/2015 z 19. 4. 2016 (toto rozhodnutie)zmenené
  2. 17. 1. 2018Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/52/2016 z 17. 1. 2018