KAUZIS.SK
RozhodnutieKrajský súd Trnava8. 2. 2017plný text

Rozhodnutie Krajského súdu Trnava sp. zn. 43Sd/1/2016 z 8. 2. 2017

CitáciaRozhodnutie Krajského súdu Trnava z 8. februára 2017, sp. zn. 43Sd/1/2016, ECLI:SK:KSTT:2017:2016200005.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 43Sd/1/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2016200005
Dátum vydania rozhodnutia: 09. 02. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2017:2016200005.2

Rozhodnutie
Krajský súd v Trnave v konaní pred sudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci navrhovateľky:
I. Y., nar. XX.XX.XXXX, bytom Z. XXX/XX, XXX XX K. M., proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie,
ul. 29.augusta 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporkyne číslo XXX XXXXXXX X
zo dňa 21.10.2015 takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne - ústredie Bratislava č. XXX XXX XXXX X
zo dňa 21.10.2015 podľa § 250j ods. 2 písm. d) O.s.p. z r u š u j e a vec jej vracia na ďalšie konanie.

Navrhovateľke sa náhrada trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 21.10.2015 odporkyňa podľa § 65 a §
82 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o
sociálnom poistení) priznala navrhovateľke od 13.08.2015 starobný dôchodok v sume 107,30 eur
mesačne. V odôvodnení rozhodnutia poukázala na to, že k 13.08.2015 navrhovateľka získala 7178 dní
obdobia dôchodkového poistenia (presný rozpis je uvedený v priloženom osobnom liste dôchodkového
poistenia), pričom pri posúdení nároku na dôchodok a určení jeho sumy boli zhodnotené všetky
preukázané obdobia dôchodkového poistenia (vrátane dôb, ktoré sa za obdobie dôchodkového poistenia
podľa zákona o sociálnom poistení považujú). V tejto súvislosti bolo ďalej v rozhodnutí konštatované,
že získanie ďalšieho obdobia dôchodkového poistenia nebolo preukázané, avšak vzhľadom k tomu,
že navrhovateľka získala 19 rokov a 243 dní obdobia dôchodkového poistenia splnila podmienky
nároku na starobný dôchodok 13.08.2015. Suma starobného dôchodku bola určená podľa § 66 ods. 1
zákona o sociálnom poistení ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového
poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Bolo
zistené, že úhrn osobných mzdových bodov za jednotlivé kalendárne roky rozhodujúceho obdobia je
4,6191, pričom v rozhodujúcom období navrhovateľka získala 4622 dní dôchodkového poistenia, t.z.
12,6631 rokov dôchodkového poistenia podľa § 63 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Podiel z úhrnu
osobných mzdových bodov a rokov dôchodkového poistenia v rozhodujúcom období, priemerný osobný
mzdový bod je 0,3648. Podľa § 63 ods. 4 písm. c/ zákona o sociálnom poistení sa k priemernému
osobnému mzdovému bodu v hodnote nižšej ako 1,0 pripočíta v roku 2015 19% z rozdielu medzi
hodnotou 1,0 a hodnotou priemerného osobného mzdového bodu. V súlade s uvedeným je hodnota
priemerného osobného mzdového bodu 0,4855. Ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok, k
13.08.2015 navrhovateľka získala 7178 dní obdobia dôchodkového poistenia, čo na účely výpočtu
starobného dôchodku je 19,6658 rokov dôchodkového poistenia. Aktuálna dôchodková hodnota platná
k 13.08.2015 je 10,6865 eur a je určená ako súčin dôchodkovej hodnoty na rok 2014 10,2524 eur a
indexu 1,04234122, zaokrúhlená na štyri desatinné miesta nahor. Suma starobného dôchodku patriaca
za obdobie dôchodkového poistenia do vzniku nároku na starobný dôchodok je 102,10 eur mesačne a je
určená ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia a aktuálnej
dôchodkovej hodnoty. Priemerný osobný mzdový bod 0,4855 x 19,6658 rokov obdobia dôchodkového



poistenia x aktuálna dôchodková hodnota 10,6865 = 102,10 eur mesačne. Táto suma starobného
dôchodku sa ďalej podľa § 82 zákona o sociálnom poistení zvyšuje odo dňa priznania dôchodku o
5,20 eur mesačne (o pevnú sumu zvýšenia starobného dôchodku ustanovenú v § 1 písm. a/ opatrenia
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 295/2014 Z.z. ) na 107,30 eur mesačne. Ku dňu,
od ktorého navrhovateľka žiada priznať starobný dôchodok, získala 7093 dní kvalifikovaného obdobia
dôchodkového poistenia, presný rozpis je uvedený v priloženom osobnom liste dôchodkového poistenia
na určenie minimálneho dôchodku a za stavu, že podľa § 60 ods. 9 zákona o sociálnom poistení,
rok dôchodkového poistenia je 365 dní dôchodkového poistenia, tak navrhovateľka získala 19 rokov
a 158 dní kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, pričom podľa § 82b zákona o sociálnom
poistení v znení zákona č. 140/2015 Z.z. písm. a/ poberateľovi starobného dôchodku vzniká nárok na
zvýšenie sumy starobného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku, ak poberateľ tohto dôchodku
získal najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, čo navrhovateľka nezískala.

Navrhovateľka podala voči tomuto rozhodnutiu opravný prostriedok, žiadala ho preskúmať z dôvodu, či
nedošlo zo strany odporkyne k porušeniu zákona a k diskriminácii jej osoby pri výpočte výšky priznaného
dôchodku. Namietala, že odporkyňa riadne nezhodnotila jej obdobie služby v policajnom zbore, ktorú
vykonávala v období od 01.04.1975 - 31.12.1992, toto obdobie jej nebolo zo strany odporkyne riadne
zhodnotené. Uviedla, že v policajnom zbore pracovala 18 rokov a 6 mesiacov a 4 dni, o čom predložila
potvrdenie z Veliteľstva pohraničnej polície zo dňa 05.01.1993 (v opravnom prostriedku toto obdobie
uvádzala v dĺžke 17 rokov a 9 mesiacov), pričom služobný pomer ukončila z dôvodu zániku federácie,
a teda výlučne z organizačných dôvodov. Ďalej namietala, že odporkyňa nesprávne ako podklad
pre výpočet jej nároku použila upravený osobný list dôchodkového poistenia z 21.10.2015, v ktorom
nezapočítala dobu služby v policajnom zbore v období od 01.04.1975 - 31.12.1992. Podľa osobného
listu dôchodkového poistenia z 19.06.2013 má u odporkyne evidovaných 31 rokov a 156 dní započítanej
doby (zrejme obdobia dôchodkového poistenia), ktorý mal byť správnym podkladom pre výpočet jej
starobného dôchodku. Navrhovateľka mala za to, že jej nebolo zhodnotené celé obdobie dôchodkového
poistenia, preto jej nárok nemohol byť zo strany odporkyne správne posúdený. Uviedla, že svoju prvú
žiadosť o starobný dôchodok podávala ešte 23.05.2013, táto jej bola zamietnutá, napriek tomu, že
odporkyňa mala už v tom čase postupovať podľa § 174 ods. 1 písm. c/ zákona č. 100/1988 Zb., keď
už v tom čase spĺňala podmienky pre priznanie starobného dôchodku, a to vek 58 rokov a tiež obdobie
odslúženia rokov v II. kategórii funkcií. Tvrdila, že zo strany sociálnej poisťovne jej bolo započítaných len
12 rokov doby služby v policajnom zbore, nebolo jej zhodnotených ďalších 6 rokov služobného pomeru,
kedy podľa tvrdení odporkyne mala byť na materskej dovolenke. V tejto súvislosti poukázala na to, že
pri prvom dieťati bola na materskej dovolenke 13 mesiacov a pri druhom dieťati 2 roky. Ďalej namietala,
že nemohla splniť trvanie pracovného pomeru do 31.12.1999, tak ako to vyplýva z ustanovenia § 174
ods. 2 zákona o sociálnom zabezpečení, pretože služobný pomer ukončila z organizačných dôvodov,
z dôvodu zániku federácie. Túto skutočnosť nemohla žiadnym spôsobom ovplyvniť, v tomto smere je
preto diskriminovaná vo vzťahu k iným poistencom. Tvrdila, že takýto postup odporkyne nie je v súlade
s platnými zákonmi ako aj ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu SR, pričom poukázala na rozsudky
NS SR č. k. 10 So/15/2014 zo dňa 15.04.2015 ako aj rozsudok NS SR č.k. 9 So/138/2011.

Odporkyňa vo svojom písomnom vyjadrení zo dňa 23.05.2016 žiadala napadnuté rozhodnutie ako vecne
správne potvrdiť. Uviedla, že navrhovateľka už skôr požiadala o starobný dôchodok (žiadosťou zo dňa
20.05.2013) ku dňu 13.05.2013, ktorá jej bola rozhodnutím zo dňa 19.07.2013 zamietnutá, pričom
toto rozhodnutie nenapadla opravným prostriedkom. K námietke navrhovateľky ohľadne priznania
starobného dôchodku od 58 roku veku uviedla, že po podaní opravného prostriedku bolo vykonané
dokazovanie dopytom na Ministerstvo vnútra SR z akých dôvodov bol s navrhovateľkou skončený
služobný pomer, pričom bolo zistené, že tento bol skončený podľa článku 2 písm. c/ zákona č. 624/1992
Zb. zo 17.12.1992 o zániku funkcie sudcov a o skončení pracovných a služobných pomerov v súvislosti
so zánikom ČSFR dňom 31.12.1992. Z potvrdenia MV SR v Bratislave zo dňa 29.04.2013 je zrejmé,
že navrhovateľke bol priznaný príspevok za službu od 01.01.1993 podľa ustanovenia § 98 ods. 1 a
§ 99 zákona č. 334/1991 Z.z. o služobnom pomere policajtov zaradených vo federálnom policajnom
zbore a v zbore hradnej polície, ktorý sa od 01.07.2002 podľa ustanovenia § 124 ods. 5 písm. b/
zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých
zákonov považuje za výsluhový dôchodok. Na vznik nároku na príspevok za službu a pre jeho výšku
bola navrhovateľke zhodnotená doba trvania služobného pomeru príslušníka Federálneho policajného



zboru od 01.04.1975 do 31.12.1992 v II. kategórií funkcií, t.j. 17 rokov a 280 dní. Vzhľadom k tomu, že
navrhovateľka nevykonávala zamestnanie v I. kategórie funkcií v rozsahu najmenej 20 rokov, nesplnila
podmienky nároku na starobný dôchodok vo veku 55 rokov podľa § 21 ods. 1 písm. c/ zákona č.
100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení. Ďalej poukázala na to, že navrhovateľka dňom 31.12.1992
bola uvoľnená zo zamestnania zaradeného do II. kategórie funkcií v súvislosti so zánikom ČSFR, t.j.
nebola uvoľnená zo zamestnania zaradeného do I. kategórie funkcií, nesplnila preto podmienky nároku
na starobný dôchodok vo veku 55 rokov ani podľa § 21 ods. 1 písm. b/ zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení. Vzhľadom k tomu, že v službe nezískala najmenej 20 rokov v I. alebo II.
kategórii funkcií, nevznikol jej nárok na starobný dôchodok ani podľa § 132 zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení. Tiež poukázala na znenie ustanovenia § 174 ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení, v ktorom je ustanovené, že podmienkou vzniku nároku na starobný dôchodok
podľa odseku 1 je, že zamestnanie I. pracovnej kategórie alebo služba I. alebo II. kategórie funkcií trvali
k 31.12.1999. Vzhľadom k tomu, že zamestnanie zaradené do II. kategórie funkcií netrvalo k tomuto
dátumu, ustanovenie § 174 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení sa na navrhovateľku
nevzťahuje, preto jej nárok na starobný dôchodok vo veku 58 rokov nevznikol. Podmienkou skoršieho
vzniku nároku na starobný dôchodok v zmysle § 174 ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení už od
dovŕšenia veku 56 - 59 rokov je nielen splnenie podmienky získania zamestnania zaradeného do I. a
II. kategórie funkcií v stanovenom rozsahu, ale podľa § 174 ods. 2 zákona o sociálnom zabezpečení je
aj splnenie podmienky, že také zamestnanie trvalo do 31.12.1999, ktorú však navrhovateľka nesplnila.
V tejto súvislosti odporkyňa uviedla, že vekovú podmienku nároku na starobný dôchodok podľa §
65 ods. 6 písm. g/ zákona o sociálnom poistení splnila navrhovateľka až 13.08.2015, a preto bolo o
nároku navrhovateľky rozhodnuté až rozhodnutím zo dňa 21.10.2015. Na účely starobného dôchodku
jej nebola doba výkonu služby zhodnotená, pretože v súlade s ustanovením § 60 ods. 2 zákona o
sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z. obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie
výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak
nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol
im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok, alebo čiastočný invalidný dôchodok
podľa osobitného predpisu. V prípade navrhovateľky táto doba výkonu služby u nej bola zhodnotená
v osobitnom systéme sociálneho poistenia, pričom zhodnotenie doby výkonu služby navrhovateľky
na výsluhový dôchodok vylučuje možnosť zhodnotenia obdobia služobného pomeru duplicitne aj na
vznik nároku na starobný dôchodok a určenie jeho sumy vo všeobecnom systéme. Pre nárok a
výšku starobného dôchodku bola navrhovateľke zhodnotená doba štúdia od 01.09.1970 - 30.06.1974,
doba zamestnania od 01.07.1974-31.03.1985 a doba samostatne zárobkovej činnosti od 01.01.1993 -
26.01.2005. V tejto súvislosti ďalej bolo zo strany odporkyne konštatované, že ak zamestnanie trvalo
aspoň jeden rok, započítavajú sa doň aj náhradné doby podľa § 9 písm. e/ zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení a za takú náhradnú dobu sa považuje aj doba starostlivosti o dieťa vo veku do
3 rokov, čo bolo navrhovateľke zhodnotené.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie na pojednávaní podľa § 244 ods. 1,2,3 OSP v spojení s
§ 250l ods. 1,2 OSP a dospel k záveru, že podanie opravného prostriedku zo strany navrhovateľky je
dôvodné, a to najmä z dôvodu nepreskúmateľnosti rozhodnutia odporkyne.

Na pojednávaní konanom dňa 12.01.2017 tak navrhovateľka ako aj poverená zástupkyňa odporkyne
uvádzali skutočnosti, ktoré boli z ich strany konštatované už vo svojich písomných vyjadreniach.

Podľa § 274 ods. 1 zák.č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
Nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31.
decembra 2023.

Podľa § 21 ods. 1 zák. č.100/1988 Zb.. o sociálnom zabezpečení
Podmienky nároku na starobný dôchodok
Občan má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň
a) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. a) alebo
najmenej 10 rokov v takom zamestnaní v uránových baniach,



b) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b), ak
bol z tohto zamestnania prevedený alebo uvoľnený z dôvodov uvedených v § 12 ods. 3 písm. d) a e),
c) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až h),
d) 58 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. i) až
l), alebo
e) 60 rokov.

Podľa § 132 ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení vojak z povolania má nárok na starobný dôchodok,
ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň
a) 55 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu zaradenú do I. kategórie funkcií,
b) 57 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu v ostatných prípadoch.

Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z. obdobie dôchodkového
poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a
profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného
predpisu alebo im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný
dôchodok.

Podľa § 14 ods. 4 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení ako zamestnanie zaradené do I. (II.)
pracovnej kategórie sa za dobu pred 01.01.2000 hodnotí služba vojakov z povolania (§ 129) zaradená
do I. (II.) kategórie funkcií, ak nevznikol nárok na dôchodok podľa piatej časti tohto zákona. Služba
zaradená do I. kategórie funkcií sa v týchto prípadoch hodnotí ako zamestnanie I. pracovnej kategórie
uvedené v § 14 ods. 2 písm. b/ - h/.

Podľa článku 3 ods. 5 zákona č. 624/1992 Zb. o zániku funkcie sudcov a o skončení pracovných a
služobných pomerov v súvislosti so zánikom ČSFR policajti ozbrojených bezpečnostných zborov ČSFR,
ktorým skončí služobný pomer podľa článku 2 písm. c/, majú nároky ako pri skončení služobného pomeru
v dôsledku organizačných zmien.

Podľa § 174 ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení podmienkou vzniku nároku na
starobný dôchodok podľa odseku 1 je, že zamestnanie I. pracovnej kategórie alebo služba I. alebo II.
kategórie funkcií trvali k 31.decembru 1999.

Je nepochybné, že predpokladom skoršieho vzniku nároku na starobný dôchodok v zmysle § 174 ods.
1 zákona o sociálnom zabezpečení už od dovŕšenia veku 56 - 59 rokov je nielen splnenie podmienky
získania zamestnania zaradeného do I. pracovnej kategórie uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b/ - h/, resp.
v službe I. kategórie funkcií, v stanovenom rozsahu, podľa § 174 ods. 2 tohto zákona ale aj splnenie
podmienky, že také zamestnanie trvalo do 31.12.1999. V danom prípade však navrhovateľka skutočne
nemohla ovplyvniť ukončenie služobného pomeru, čo v konečnom dôsledku vyplýva z oznámenia MV
SR zo dňa 25.04.2016, v ktorom je konštatované, že služobný pomer s navrhovateľkou bol skončený
podľa článku 2 písm. c/ zákona č. 624/1992 Zb. zo dňa 17.12.1992 o zániku funkcie sudcov a o skončení
pracovných a služobných pomerov v súvislosti so zánikom ČSFR dňom 31.12.1992. Pokiaľ sa jedná o
zachovanie nárokov vyplývajúcich zo zaradenia zamestnaní vykonávaných v služobnom pomere do I.
a II. kategórie funkcií je ich možné zabezpečiť len po zohľadnení doby služby a počas nej dosiahnutých
osobitných vymeriavacích základov, i keď už raz boli zhodnotené v inej dávke sociálneho zabezpečenia
z osobitného systému sociálneho zabezpečenia SR, ktorou je v prípade navrhovateľky výsluhový
dôchodok. Je však potrebné, aby skutočnosti, na základe ktorých má alebo nemá nárok na starobný
dôchodok boli náležitým spôsobom v odôvodnení rozhodnutia uvedené a vysvetlené. Odôvodnenie
rozhodnutia má totiž účastníkov presvedčiť o správnosti postupu správneho orgánu a zákonnosti
rozhodnutia tak, aby reagovalo na dva okruhy problémov; na skutkové okolnosti a na právne posúdenie
veci. Nestačí preto len citácia príslušného predpisu alebo stručné odôvodnenie, ale je žiaduce, aby
odporkyňa vysvetlila obsah právnej normy, aby účastník konania pochopil vzťah medzi skutkovými
zisteniami a právnym posúdením veci, tak ako to bolo konštatované a rozpísané v doplňujúcom
vyjadrení odporkyne zo dňa 23.05.2016. Argumentácia odporkyne uvádzaná v tomto doplňujúcom
vyjadrení však absentovala v rozhodnutí, ktoré napadla navrhovateľka opravným prostriedkom. V
predmetnej veci súd dospel k záveru, že odporkyňa ako správny orgán nedostatočne zdôvodnila, z
akých skutkových okolností vychádzala pri vydaní napadnutého rozhodnutia, preto súd toto rozhodnutie



zrušil ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Odporkyni pritom už boli známe skutočnosti, ktoré
navrhovateľka namietala v čase podania svojich žiadostí, napriek tomu sa vznesenými námietkami zo
strany navrhovateľky dostatočným spôsobom nezaoberala a tieto ani riadnym spôsobom nevyhodnotila
vo svojom rozhodnutí, pričom dôvody, ktoré odporkyňa uviedla vo svojom doplňujúcom vyjadrení zo dňa
23.05.2016 mala uviesť v napadnutom rozhodnutí, pretože v danom smere je podstatné, čo obsahuje
odôvodnenie rozhodnutia.

V ďalšom konaní bude úlohou odporkyne znovu posúdiť nárok navrhovateľky a určiť jeho výšku s
ohľadom na obdobie dôchodkového poistenia, rozhodnutie náležitým spôsobom odôvodniť, najmä z
pohľadu vznesených námietok zo strany navrhovateľky. Súd ďalej dáva do pozornosti, že odporkyňa je
pri výpočte výšky dôchodku viazaná platnými právnymi predpismi a ustálenou súdnou judikatúrou.

O náhrade trov konania rozhodol súd podľa § 250l ods. 2 OSP v spojení s § 250k ods. 1 OSP tak, že
navrhovateľke, ktorá bola v konaní úspešná, náhradu trov konania nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)