KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava10. 8. 2017plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 23Sd/58/2016 z 10. 8. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 10. augusta 2017, sp. zn. 23Sd/58/2016, ECLI:SK:KSTT:2017:2016200374.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 23Sd/58/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2016200374
Dátum vydania rozhodnutia: 11. 08. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2017:2016200374.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom, v právnej veci navrhovateľa: G. B., nar.
X.X.XXXX, bytom M. K. XXX, X. M., proti odporcovi: Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta 8
- 10, Bratislava, o priznanie starobného dôchodku, o návrhu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia
odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 25.4.2016, takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 25.4.2016 p o t v r d z u j e .

Odporcovi sa náhrada trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

1. Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 25.4.2016 odporca s účinnosťou od 8.2.2016
navrhovateľovi priznal starobný dôchodok v sume 339,60 eur mesačne. Podľa odôvodnenia rozhodnutia
navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek podľa § 65 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. dovŕšením 62 rokov
veku dňom 8.2.2016, ku ktorému získal 15 279 dní obdobia dôchodkového poistenia, rozpis ktorého
je uvedený v osobnom liste dôchodkového poistenia. Pri posúdení nároku na dôchodok a určení jeho
sumy boli zhodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia, vrátane dôb, ktoré sa
za obdobie dôchodkového poistenia podľa zákona o sociálnom poistení považujú, získanie ďalšieho
obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľa nebolo preukázané a suma starobného dôchodku bola
určená podľa § 66 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. ako súčin priemerného osobného mzdového bodu,
obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej
dôchodkovej hodnoty.

2. Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ v zákonnej lehote opravný prostriedok, ktorým sa domáhal
zrušenia napadnutého rozhodnutia a vrátenia veci odporcovi na ďalšie konanie. Namietal, že podľa
osobného listu dôchodkového poistenia v roku 1997 nebol vôbec dôchodkovo poistený, hoci poistné do
sociálnej poisťovne v tomto období riadne odvádzal, čo vie preukázať bankovými výpismi. Jeho osobný
list obsahuje aj ďalšie nesprávnosti, ktoré pre časovú tieseň bude špecifikovať až dodatočne. Na základe
týchto skutočností došlo k nesprávnemu výpočtu výšky jeho dôchodku a boli tak porušené jeho práva.

3. Odporca vo svojom písomnom vyjadrení k veci navrhol opravný prostriedok navrhovateľa odmietnuť
ako oneskorene podaný podľa § 250p O.s.p. V tejto súvislosti uvádzal, že napadnuté rozhodnutie bolo
dané na expedíciu dňa 25.4.2016 (podľa zákona nejde o rozhodnutie, ktoré je potrebné doručovať
do vlastných rúk), a preto sa podľa bodu 1.3. Poštových podmienok Slovenskej pošty, a.s. považuje
za doručené dňa 27.4.2016 (D+2, druhý pracovný deň po dni podania), pričom navrhovateľ opravný
prostriedok podal na poštovú prepravu až dňa 10.6.2016, t.j. po uplynutí 30 dňovej lehoty na jeho podanie
podľa § 250m ods. 2 O.s.p.



4. Súd vec prejednal a napadnuté rozhodnutie odporcu preskúmal postupom podľa § 250l a nasl. O.s.p. v
spojení s § 492 ods. 2 SSP (zákon č. 162/2015 Z.z.) v neprítomnosti navrhovateľa, ktorý sa pojednávania
vo veci nezúčastnil napriek včasnému doručeniu a nepožiadal o jeho odročenie z dôležitého dôvodu,
vypočul odporcu a po oboznámení sa s obsahom spisového materiálu, vrátane administratívneho spisu
odporcu, dospel k záveru o nedôvodnosti opravného prostriedku navrhovateľa.

5. Odporca v konaní zotrval na argumentácii uvedenej v jeho písomnom podaní, s tým, že k tvrdeniu
navrhovateľa o jeho dôchodkovom poistení v roku 1997 sa nevie vyjadriť.

6. Podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak
bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek (1). Dôchodkový vek je 62 rokov
veku poistenca, ak tento zákon v odsekoch 4 až 8, § 65a a 274 neustanovuje inak (2).

7. Podľa § 66 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, suma starobného dôchodku sa určí ako súčin
priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku
nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta
platia rovnako.

8. Podľa § 212 ods. 1 a 7 zákona o sociálnom poistení, rozhodnutie sa účastníkovi konania oznamuje
doručením rozhodnutia, ak tento zákon neustanovuje inak. Deň doručenia rozhodnutia je deň jeho
oznámenia (1). Rozhodnutie je doručené, len čo ho účastník konania prevezme, len čo pošta doporučenú
zásielku vrátila ako nedoručiteľnú alebo ak doručenie rozhodnutia bolo zmarené konaním alebo
opomenutím účastníka konania. Účinky doručenia rozhodnutia nastanú aj vtedy, ak účastník konania
odmietol rozhodnutie prijať (7).

9. V rozpore s právnym názorom odporcu v danom prípade neboli splnené podmienky pre odmietnutie
podania navrhovateľa ako oneskorene podaného, keď odporca sám v konaní deň doručenia rozhodnutia
zásadný z hľadiska počiatku plynutia zákonnej lehoty pre podanie opravného prostriedku nepreukázal
(podľa jeho písomného stanoviska neeviduje zásielky expedované ako obyčajné) a zákon o sociálnom
poistení nahradenie doručenia fikciou v zmysle podmienok Slovenskej pošty, a.s. nepripúšťa. Dôkazné
bremeno v súvislosti s preukázaním riadneho doručenia rozhodnutia zaťažuje odporcu ako správny
orgán a nie je žiaden dôvod, aby súd nemožnosť preukázania doby doručenia hodnotil v neprospech
navrhovateľa (napr. uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, sp. zn. 9So/162/2016).

10. Z obsahu pripojeného administratívneho spisu odporcu súd zistil, v súlade so stanoviskom
navrhovateľa, že podľa osobného listu dôchodkového poistenia do výpočtu sumy starobného dôchodku
nebolo zahrnuté obdobie roku 1997, v ktorom podľa záznamu poisťovne na žiadosti o dôchodok poistné
nebolo uhradené. V administratívnom spise odporcu sa nenachádza žiaden doklad naznačujúci opak,
teda existenciu dôchodkového poistenia navrhovateľa v uvádzanom období a uhradenie poistného,
pričom navrhovateľ ani v konaní pred súdom na podporu svojho tvrdenia v tomto smere nepredložil
žiaden dôkaz, ani žiaden dôkaz nenavrhol vykonať.

11. Nakoľko navrhovateľ v konaní relevantne nespochybnil správnosť postupu odporcu pri nezahrnutí
obdobia roku 1997 do výpočtu starobného dôchodku ako doby dôchodkového poistenia a neuviedol
žiaden iný nedostatok postupu alebo rozhodnutia odporcu o priznaní starobného dôchodku, súd v
postupe odporcu a v preskúmavanom rozhodnutí nezistil nedostatky majúce za následok nesprávnosť
rozhodnutia, a preto opravným prostriedkom napadnuté rozhodnutie podľa § 250q ods. 2 O.s.p. v spojení
s § 492 SSP (zák. č. 162/2015 Z.z.) potvrdil.

12. O náhrade trov konania rozhodol súd s prihliadnutím na skutočnosť, že v tomto konaní úspešnému
odporcovi žiadne trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie do 15-tich dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom
tunajšieho súdu na Najvyšší súd Slovenskej republiky. Podľa § 205 ods. 1 O.s.p. v odvolaní sa má
popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom



rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa
odvolateľ domáha.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)