KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava11. 10. 2018plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 20Sa/31/2017 z 11. 10. 2018

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 11. októbra 2018, sp. zn. 20Sa/31/2017, ECLI:SK:KSTT:2018:2017200355.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 20Sa/31/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2017200355
Dátum vydania rozhodnutia: 12. 10. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2018:2017200355.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom v právnej veci žalobkyne MUDr. N. O., nar.
X.X.XXXX, bytom V. XXXX/XX, M., zastúpenej spoločnosťou Advokátska kancelária ŠKODLER &
PARTNERS, s.r.o., Dobšinského 12, Bratislava, proti žalovanému Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29.
augusta 8 a 10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. 45000-3/2017-BA zo
dňa 17.10.2017, takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia č. 45000-3/2017-BA zo dňa 17.10.2017 z r u š u j e a
vec mu v r a c i a na ďalšie konanie.

Žalobkyni sa priznáva právo na náhradu trov konania v celom rozsahu.

o d ô v o d n e n i e :

1. Žalobkyňa sa v konaní domáhala preskúmania zákonnosti a zrušenia rozhodnutia č. 26543-3/2017-
BA zo dňa 6.7.2017, ktorým žalovaný zamietol jej odvolanie a potvrdil rozhodnutie Sociálnej poisťovne,
pobočky Senica č. 27654-1/2017-SE zo dňa 19.4.2017 určujúce, že: „Samostatne zárobkovo činnej
osobe MUDr. N. O., nar. X.X.XXXX nezaniklo povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové
poistenie dňa 31.10.2006, ale zaniklo dňa 30.6.2008.“

2. Namietala nesprávnosť právneho názoru žalovaného, podľa ktorého zrušením povolenia na
prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia ambulancie všeobecného lekára pre deti a dorast ku dňu
31.10.2006 žalobkyni povinné nemocenské a dôchodkové poistenie nezaniklo, nakoľko táto bola
naďalej držiteľkou licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe vydanej Slovenskou lekárskou
komorou , ktorá zakladá status samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) na účely sociálneho
poistenia. Má za to, že rozhodnutie žalovaného vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci
a súčasne došlo k podstatnému porušeniu ustanovení o konaní pred orgánom verejnej správy, ktoré
mohlo mať za následok vydanie nezákonného rozhodnutia. Podľa jej názoru rozhodnutie neobsahuje
náležitosti vyžadované ustanovením § 209 zákona o sociálnom poistení nakoľko z neho nie je zrejmé,
na základe ktorého právneho predpisu bolo rozhodnuté, vo výroku rozhodnutia absentuje akýkoľvek
odkaz na relevantný právny predpis a z odôvodnenia taktiež nevyplýva, ktorý predpis oprávňuje
Sociálnu poisťovňu na zmenu predchádzajúceho rozhodnutia o zániku poistenia s odstupom viac ako
jedného roka. Sociálna poisťovňa ju naviac, v rozpore s ustanovením § 3 ods. 2 Správneho poriadku,
neupovedomila o začatí predmetného konania a neposkytla jej možnosť vyjadriť sa k podkladom
rozhodnutia.
Žalobkyňa má za to, že zrušením povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia jej zaniklo
postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že požiadala o o
zrušenie registrácie pre daň z príjmu u príslušného správcu dane a štatistickému úradu oznámila
údaje potrebné pre zrušenie identifikačného čísla organizácie. Nebola si vedomá toho, že licencia na



výkon samostatnej zdravotníckej praxe v povolaní lekár je oprávnením zakladajúcim status SZČO,
licenciu nikdy nevyužívala a nemala na ňu žiaden príjem. Prevádzkovanie ambulancie ako fyzická
osoba ukončila z dôvodu, že od 1.11.2006 zdravotnícke zariadenie začala prevádzkovať obchodná
spoločnosť DETSKÝ LEKÁR, s.r.o., ktorej bola zamestnankyňou. V tejto súvislosti poukazovala
na právny názor Krajského súdu v Prešove vyslovený v rozhodnutí 2Sa/4/2017, podľa ktorého
preskúmavané rozhodnutie žalobcu ( v obdobnej veci) bolo vydané v rozpore so zákonom pre
nesprávne právne posúdenie veci a správne orgány sa nezaoberali tým, či žalobca skutočne vykonával
činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, ako aj na rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne
18Sa/1/2017, ktorý konštatoval, že žalobcovi zanikla účasť na povinnom sociálnom poistení ku dňu
zrušenia zdravotníckeho zariadenia bez ohľadu na dosiahnutie požadovaného zdaniteľného príjmu v
predchádzajúcom rozhodnom období, ktorého právny význam pominul uplatnením § 21 ods. 4 zákona
vo vzťahu k povoleniu na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, a tiež bez ohľadu na držbu licencie
L1A.
Výklad zákona žalovaným považuje za formalistický a nespravodlivý a nakoľko reálne samostatnú
zárobkovú činnosť nevykonávala, má za to, že ako poistenec nespadá pod režim povinného poistenia
podľa § 21 ods.1 v spojení s § 5 písm. c) zákona č. 461/2003 Z.z.
Žalobkyňa namietala aj voči tomu, že ju správny orgán neupovedomil o začatí predmetného
nedávkového konania a neposkytol jej tak možnosť vyjadriť sa k podkladom rozhodnutia.

3. Žalovaný vo svojom písomnom vyjadrení k veci navrhol žalobu ako nedôvodnú zamietnuť.

4. Uvádzal, že na účely sociálneho poistenia sa za samostatne zárobkovo činné osoby považujú fyzické
osoby vymedzené v § 5 zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Skutočnosťou
rozhodujúcou na nadobudnutie právneho postavenia samostatne zárobkovo činnej osoby na účely
sociálneho poistenia s účinnosťou do 31.12.2010 je výkon určenej činnosti alebo udelenie oprávnenia
na výkon takejto určenej činnosti. Ak fyzická osoba spĺňa právnu kvalifikáciu samostatne zárobkovo
činnej osoby, t.j. ak napríklad má oprávnenie prevádzkovať živnosť, má oprávnenie na vykonávanie
činnosti podľa osobitného predpisu okrem činnosti fyzickej osoby v pracovnom pomere, na ktorej výkon
je povinná mať oprávnenie podľa osobitného predpisu, nadobúda fyzická osoba v zmysle právnej
úpravy účinnej do 31.12.2010, status samostatnej zárobkovo činnej osoby. Podľa § 5 písm. c) zákona
č. 461/2003 Z.z. v znení účinnom do 31.12.2010 sa za oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa
osobitného predpisu, ktoré zakladá fyzickej osobe status samostatne zárobkovo činnej osoby na účely
sociálneho poistenia, považujú povolenie na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia alebo povolenie
vydané podľa osobitného predpisu a licencia na výkon samostatnej zdravotníckej praxe (L1A) vydané
podľa zákona č. 578/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov. Žalobkyňa bola považovaná za samostatne
zárobkovo činnú osobu na účely sociálneho poistenia podľa § 5 písm. c) zákona č. 461/2003 Z.z. v
znení účinnom do 31.12.2010 na základe povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, ktoré
bolo zrušené dňom 31.10.2006 rozhodnutím Trnavského samosprávneho kraja, č.j. TA/2006/3453 zo
dňa 25.8.2006. V čase, kedy bolo žalobkyni zrušené povolenie prevádzkovať zdravotnícke zariadenie,
bola však aj držiteľkou licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe v povolaní lekár číslo: L1A/
TT/0418/05, vydanej Slovenskou lekárskou komorou dňa 7.4.2006. Licencia na výkon samostatnej
zdravotníckej praxe /§ 68 ods. 1 písm. a)/ vykonávanej podľa § 10 zákona č. 578/2004 Z.z. v znení
neskorších predpisov, označovaná ako L1A, na základe ktorej môžu samostatnú zdravotnícku prax
vykonávať zdravotnícki pracovníci napr. v povolaní lekár, logopéd, psychológ, sa považuje za oprávnenie
na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu a zakladá držiteľovi tejto licencie status samostatne
zárobkovo činnej osoby na účely sociálneho poistenia. Túto licenciu nie je povinná mať fyzická osoba v
pracovnom pomere. Ak samostatne zárobkovo činná osoba dosiahne v predchádzajúcom kalendárnom
roku príjem podľa § 6 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov alebo výnos
súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou vyšší ako ustanovuje zákon č.
461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov, vzniká jej od 1. júla kalendárneho roka povinné nemocenské
poistenie a povinné dôchodkové poistenie, ktoré trvá až do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka,
kedy dochádza k opätovnému posudzovaniu príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej
činnosti alebo výnosov súvisiacich s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou. Zánik
povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činnej
osoby je podmienený nielen nedosiahnutím príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej
činnosti alebo výnosu súvisiaceho s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou, ale aj
stratou právneho postavenia samostatnej zárobkovo činnej osoby. Na základe príjmu z podnikania a
z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorý žalobkyňa dosiahla za rok 2005 (940 446,00- Sk) vzniklo



žalobcovi povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej
osoby od 1.7.2006 do 30.6.2007 a od 1.7. 2007 do 30.6.2008 bola povinne poistená na základe
príjmu z podnikania dosiahnutého v roku 2006. Tvrdenie žalobkyne, že si nebola vedomá toho, že
licencia L1A je oprávnením zakladajúcim status samostatne zárobkovo činnej osoby, nemá vplyv na
zákonnosť rozhodnutia a je de fakto stotožnením sa s právnym názorom žalovaného. Poukazoval tiež
na to, že zákon nevylučuje súbeh poistení a nestanovuje ani lehotu, v ktorej je Sociálna poisťovňa
povinná rozhodnúť o vzniku, prerušení alebo zániku sociálneho poistenia v sporných prípadoch, a
že po prvýkrát o zániku poistenia žalobkyne rozhodla pobočka dňa 19.4.2017. Vo veci nebola a ani
nemohla byť nariadená obnova konania nakoľko samotným predložením registračného listu - odhlášky
nedochádza k právoplatnému ukončeniu veci týkajúcej sa zániku poistenia. Žalovaný poukazoval aj na
právny názor Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyslovený v rozhodnutiach sp. zn. 1Sžso/16/2016
7Sžso/20/2010, ako aj na rozhodnutia Krajského súdu v Trenčíne č.k.25Sa/2/2017 a 25Sa/1/2017,
Krajského súdu v Nitre č.k. 23Sa/16/2017, Krajského súdu v Žiline č.k. 25Sa/17/2017 a Krajského súdu v
Prešove 5Sa/8/2017, 5Sa/7/2017, 7Sa/5/2017 a 2Sa/18/2017, ktorými boli žaloby v obdobných veciach
zamietnuté.

5. Súd za splnenia procesných podmienok prejednal vec v neprítomnosti účastníkov, z ktorých žalovaný
svoju neúčasť na pojednávaní vopred ospravedlnil a s procesným postupom súdu vyslovil súhlas,
oboznámil sa s obsahom spisového materiálu, vrátane administratívneho spisu žalovaného správneho
orgánu, a dospel k záveru o dôvodnosti žaloby.

6. Súd preskúmaval zákonnosť rozhodnutia zo dňa 17.10.2017, ktorým žalovaný zamietol odvolanie
žalobkyne a potvrdil rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočky Senica zo dňa 19.4.2017 určujúce, že
žalobkyni povinné nemocenské a dôchodkové poistenie nezaniklo dňa 31.10.2006, ale zaniklo dňa
30.6.2008, na základe zistenia, že táto naďalej mala postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby,
nakoľko bola držiteľkou licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe č. L1A/TT/0418/05.

7. Skutkové okolnosti prípadu týkajúce sa najmä vydania povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho
zariadenia a jeho zrušenia, licencie žalobkyne na výkon samostatnej zdravotníckej praxe (L1A)
a podanie odhlášky z poistenia ku dňu 31.10.2006 neboli v konaní medzi účastníkmi spornými.
Sporné zostalo právne posúdenie otázky, či žalobkyňa zrušením rozhodnutia o povolení prevádzkovať
zdravotnícke zariadenie dňom 31.10.2006 stratila postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby, alebo
či jej toto postavenie zostalo zachované ako držiteľke licencie L1A na výkon samostatnej zdravotníckej
praxe.

8. V zmysle § 22 ods. 2 a § 23 ods. 2 SSP (zák. č. 162/2015 Z.z.) pri preskúmavaní napadnutého
rozhodnutia posudzoval súd žalobu fyzickej osoby majúcej charakter žaloby v sociálnych veciach
neformálne a aj nad rámec žalobných dôvodov.

9. Hoci na konanie a rozhodovanie žalovaného sa podľa § 172 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní - zákon č. 71/1967 Zb.
(Správny poriadok), platia preň ústavné princípy a všeobecné zásady vzťahujúce sa na konanie orgánov
verejnej správy v zmysle Rezolúcie (77) 31 Výboru ministrov RE, vrátane práva na prerokovanie veci
v prítomnosti účastníka ako základného práva vyplývajúceho z článku 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej
republiky nie len pre konania súdne (Nález Ústavného súdu SR sp. zn. I.ÚS 83/93), práva na dostatočné,
zrozumiteľné a logické odôvodnenie rozhodnutia, ako aj princípu predvídateľnosti rozhodnutia.

10. Z obsahu spisového materiálu je zrejmé, že v danom prípade ústavné právo na prerokovanie veci
v prítomnosti účastníka bolo postupom správnych orgánov vo veci porušené, ako to vyplýva už zo
skutočnosti, že začatie konania nebolo žalobkyni pobočkou Sociálnej poisťovne oznámené a nebolo
jej tak umožnené k podkladom rozhodnutia sa vyjadriť napriek tomu, že podľa označenia aplikovaného
ustanovenia § 178 ods. 1 písm. a) zákona č. 461/2003 Z.z. by malo ísť o sporný prípad zániku
sociálneho poistenia. Súčasne, vzhľadom na časový odstup medzi skutočnosťami, z ktorých žalovaný
a prvostupňový správny orgán vychádzali, a vydaním prvostupňového rozhodnutia (11 rokov!) ide o
rozhodnutie bez pochybností nepredvídateľné, naviac, z hľadiska zrozumiteľného vysvetlenia dôvodu
vydania rozhodnutia, ozrejmenia úvah správneho orgánu pri hodnotení dôkazov a aplikácii právnych
predpisov trpiace obsahovými nedostatkami a nezodpovedajúce požiadavkám ustanovenia § 209 ods. 4
zákona o sociálnom poistení - odôvodnenie rozhodnutia obsahuje citáciu ustanovení § 5 a § 21 zákona



bez jeho identifikácie (hoci z obsahu záhlavia /?/ rozhodnutia aplikovaný právny predpis nepochybne
identifikovať možno), citáciu ustanovenia § 3 ods. 4 zák. č. 578/2004 Z.z., údaje o príjme žalobkyne
za rok 2007 a konštatovanie existencie jej licencie L1A ku dňu vydania rozhodnutia, z čoho správny
orgán bez ďalšieho vysvetlenia a ozrejmenia vlastných úvah vyvodzoval, že žalobkyni povinné sociálne
poistenie zaniklo dňa 30.6.2008.

11. Rozhodnutie žalovaného ako odvolacieho orgánu obsahuje širšie skutkové a právne zdôvodnenie,
vzhľadom na nemožnosť účastníka oboznámiť sa s podkladmi rozhodnutia a obsahové nedostatky
prvostupňového rozhodnutia obmedzujúce argumentačné možnosti odvolateľa je však aj jeho
rozhodnutie potrebné považovať za arbitrárne. Pritom argumentácia žalovaného právnym názorom
Najvyššieho súdu SR vysloveným v rozhodnutí sp. zn. 7Sžso/20/2010, v súvislosti so spôsobom začatia
konania, je nedôvodnou už vzhľadom na skutočnosť, že uvádzané rozhodnutie Najvyššieho súdu bolo
vydané v skutkovo a právne rozdielnej veci, v ktorej podklady rozhodnutia správneho orgánu pochádzali
od samotného účastníka správneho konania. Podobne argumentácia rozhodnutím 1Sžso/16/2016, ktoré
nerieši problematiku týkajúcu sa licencie L1A.

12. Konštatovanie žalovaného v odôvodnení rozhodnutia, že napadnuté (prvostupňové) rozhodnutie
spĺňa náležitosti uvedené v § 209 zákona o sociálnom poistení a ja z neho zrejmé, na základe
ktorých ustanovení zákona pobočka dospela k právnemu názoru uvedenému vo výroku rozhodnutia
a ktoré skutočnosti boli podkladom rozhodnutia, je formálnym, nemajúcim oporu v skutočnom obsahu
odôvodnenia rozhodnutia pobočky Senica zo dňa 19.4.2017, nezohľadňujúcim požiadavku zákona na
ozrejmenie úvah pri hodnotení dôkazov a použití právnych predpisov, t.j. zrozumiteľné vysvetlenie aj
súvislostí medzi citovanými predpismi a jednotlivými údajmi a skutočnosťami uvedenými v odôvodnení
rozhodnutia. V neposlednom rade, naplnením požiadavky §209 ods.3 zákona o sociálnom poistení na
to, aby výrok rozhodnutia obsahoval aj uvedenie právneho predpisu, podľa ktorého sa rozhodlo, nie je
označenie § 178 ods.1 písm. a) tohto zákona, ktorý upravuje iba vecnú príslušnosť pobočky poisťovne.
Nejde o hmotnoprávne ustanovenie, z ktorého možno vyvodzovať zánik, či nezánik povinného poistenia,
o ktorom bolo rozhodnuté.

13. Čo sa týka právneho posúdenia veci, súdu je nielen z vyjadrení a podaní účastníkov v tomto
konaní známe, že súdna prax nie je vo vzťahu k danej problematike jednotná a ustálená, čo sa
prejavuje v rozdielnych výstupoch všeobecných súdov v obdobných súdnych sporoch, pričom doposiaľ
v tomto smere nebolo prijaté pre rozhodovanie záväzné stanovisko. Súd preto pri posudzovaní
veci zohľadňoval nielen logický význam ustanovení zákona, ale aj účel súvisiacej právnej úpravy
a samotného nemocenského a dôchodkového poistenia (primárne je ním zabezpečenie lekárskej
starostlivosti a finančné zabezpečenie občanov v nepriaznivých životných obdobiach), naplnenie ktorého
v danom prípade rozhodnutím správnych orgánov vo veci aj vzhľadom na už konštatovaný časový
odstup zjavne nebolo sledované. Aj podľa vyjadrenia žalovaného bola žalobkyňa pre účely sociálneho
poistenia ako samostatne zárobkovo činná osoba posudzovaná na základe rozhodnutia o vydaní
povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, ktoré bez pochybností je oprávnením na
vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu v zmysle § 5 písm. c) zákona o sociálnom poistení.
Logickým potom je záver, že zánikom tohto povolenia dňom 31.10.2006 na základe rozhodnutia
Trnavského samosprávneho kraja č. TA/2006/3453 zo dňa 25.8.2006 boli naplnené podmienky aj pre
zánik povinného poistenia podľa § 21 ods. 4 písm. b) zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého
povinné nemocenské a dôchodkové poistenie zaniká vždy samostatne zárobkovo činnej osobe uvedenej
v § 5 písm. b) a c) dňom zániku týchto oprávnení. Nie je súčasne dôvodná právna konštrukcia, podľa
ktorej okamihom zániku tohto povinného poistenia „nastúpil“ iný dôvod povinného poistenia spočívajúci
v skutočnosti, že žalobkyňa v tom čase bola držiteľkou licencie L1A na výkon samostatnej zdravotníckej
praxe, napriek tomu, že na jej základe žiadnu činnosť nevykonávala a nemala z nej žiadne príjmy (podľa
tvrdenia žalobkyne, ktoré nebolo rozporované).

14. Licencia L1A je podľa § 3 ods. 4 zákona č. 578/2004 Z.z. dokladom, na základe ktorého je
možný výkon zdravotníckeho povolania jednou z jeho foriem, ktorý (výkon zdravotníckeho povolania)
nie je dôvodné stotožňovať s vykonávaním činnosti podľa osobitného predpisu v zmysle § 5 písm.
c) zákona o sociálnom poistení. Samotná licencia pre výkon samostatnej zdravotníckej praxe jej
držiteľom nepostačuje, ako to podľa názoru súdu vyplýva už z definície obsiahnutej v ust. § 10 ods.
1 a 2 zák. č. 578/2004 Z.z., podľa ktorej samostatná zdravotnícka prax je poskytovanie zdravotnej
starostlivosti v zdravotníckom zariadení, ktoré prevádzkuje iný poskytovateľ - t.j. osoba poskytujúca



zdravotnú starostlivosť na základe povolenia, alebo na inom mieste ako v zdravotnom zariadení. Týmito
okolnosťami sa však žalovaný podľa obsahu rozhodnutia nezaoberal.

15. Z vyššie uvádzaných dôvodov súd v tomto konaní primárne preskúmavané rozhodnutie žalovaného
zrušil podľa § 191 ods. 1 písm. d) ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov a podľa písm. g)
tohto zákonného ustanovenia z dôvodu porušenia ustanovení o konaní pred orgánom verenej správy,
ktoré mohlo mať za následok vydanie nezákonného rozhodnutia, a vec mu vrátil na ďalšie konanie v
naznačenom smere.

16. Právo na plnú náhradu trov konania priznal súd v konaní úspešnej žalobkyni podľa § 167 ods. 1
SSP, s tým, že o výške trov bude v zmysle § 175 ods. 2 rozhodnuté po právoplatnosti tohto rozsudku.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v
Trnave, a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu.
V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie
napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie
rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva
(ďalej len "sťažnostné body"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).
Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.
Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho
zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d);
je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 2017200355)