KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Žilina15. 6. 2020plný text

Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 29Sa/41/2019 z 15. 6. 2020

CitáciaRozsudok Krajského súdu Žilina z 15. júna 2020, sp. zn. 29Sa/41/2019, ECLI:SK:KSZA:2020:5019200730.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Žilina
Spisová značka: 29Sa/41/2019
Identifikačné číslo súdneho spisu: 5019200730
Dátum vydania rozhodnutia: 16. 06. 2020
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jana Vargová
ECLI: ECLI:SK:KSZA:2020:5019200730.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Žiline, ako správny súd, v konaní vedenom pred sudkyňou JUDr. Janou Vargovou, v
právnej veci žalobcu: P. B., nar. XX.XX.XXXX, bytom X. č. XXXX/XX, I., právne zast. Advokátskou
kanceláriou BÁNOS & KOŠÚTOVÁ s.r.o., so sídlom Hlavná č. 979/23, Galanta, proti žalovanému:
Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta č. 8-10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti
rozhodnutia žalovaného číslo: 60663-2/2019-BA zo dňa 09. septembra 2019, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Žiline žalobu z a m i e t a .

Žalobcovi a žalovanému náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

1. Sociálna poisťovňa, ústredie, ako prvostupňový správny orgán, rozhodnutím číslo: 52224-2/2019-
BA zo dňa 12. júna 2019 rozhodla, že P. B., ktorý utrpel poškodenie zdravia v dôsledku pracovného
úrazu zo dňa 04. júna 1986 podľa § 88 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších
predpisov (ďalej len zákon o sociálnom poistení), nemá nárok na úrazovú rentu. V odôvodnení uviedol,
že poškodený si uplatnil nárok na úrazovú rentu podaním žiadosti v Sociálnej poisťovni, pobočka Žilina
dňa 21. mája 2019 v súvislosti s pracovným úrazom zo dňa 04. júna 1986, ktorý utrpel pri práci baníka.
Zodpovedným zamestnávateľom za vznik pracovného úrazu je OKD a.s., Důl Paskov, nástupca DIAMO
s.p., so sídlom v Ostrave v Českej republike (vtedy Československá socialistická republika). Poškodený
utrpel dňa 04. júna 1986 pracovný úraz - kompresívna fraktúra Th12 - L1, následne mu bola dňom 06.
augusta 1986 zistená aj choroba z povolania. Dňom 10.04.1987 bol preradený z práce baníka rubača na
pracovníka v údržbe banských diel. Rozhodnutím Úradu dôchodkového zabezpečenia v Prahe zo dňa
07. decembra 1988 bol poškodenému priznaný čiastočný invalidný dôchodok odo dňa 10. apríla 1988.
Pre ohrozenie chorobou z povolania - uhlokopská pneumokonióza - bol preradený dňa 25.04.1989 na
povrch. Dňa 30.04.1990 rozviazal pracovný pomer. Rozhodnutím Úradu dôchodkového zabezpečenia
v Bratislave mu bol priznaný z dôvodu pracovného úrazu invalidný dôchodok od 21. novembra 1990.
Nárok na náhradu za stratu na zárobku poškodenému vznikol až odo dňa 01. januára 1989. Zodpovedný
zamestnávateľ mu priznal náhradu na stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti a po
uznaní invalidity podľa vtedy platných predpisov, t.j. podľa právnych predpisov Českej republiky do 31.
mája 2019, t.j. do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕšil 65 rokov. Prvostupňový orgán poukázal
na koordinačné nariadenie Rady (EHS) č. 1408/71 zo dňa 14. júna 1971 o uplatňovaní systémov
sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné osoby a členov ich rodín
pohybujúcich sa v rámci spoločenstva a jeho vykonávacie nariadenie č. 574/1972, zrušené dňom 01.
mája 2010 nariadením č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, ako aj na to, že
náhrada za stratu na zárobku mu bola poskytovaná zodpovedným zamestnávateľom podľa zákonníka
práce platného na území SR. Na základe uvedených skutočností poškodený nespĺňa podmienky nároku
na úrazovú rentu podľa § 88 zákona a ani podmienky nároku na transformovanú úrazovú rentu podľa



§ 272 ods. 1 až 3 zákona z dôvodu, že zodpovedným zamestnávateľom za vznik pracovného úrazu
zo dňa 04. júna 1986 je zamestnávateľ so sídlom v Českej republike. Nárok na náhradu za stratu na
zárobku poškodeného sa vyplácal podľa platných predpisov platných a účinných v Českej republike. Po
ukončení výplaty z dôvodu dovŕšenia 65 rokov veku poškodeného nie je možné pokračovať v jej výplate
podľa právnych predpisov Slovenskej republiky.

2. Na základe odvolania žalobcu vo veci rozhodol Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ktorý
napadnutím rozhodnutím číslo: 60663-2/2019-BA zo dňa 09. septembra 2019 jeho odvolanie zamietol a
prvostupňové rozhodnutie potvrdil. Poukázal na to, že zodpovedný zamestnávateľ priznal poškodenému
náhradu za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti a po uznaní invalidity podľa vtedy
platných právnych predpisov, teda podľa právnych predpisov Českej republiky do dňa 31. mája 2019, a
to dohodou zo dňa 06. augusta 1991 do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom poškodený
dovŕšil 65 rokov. Je pravdou, že poškodený utrpel pracovný úraz zo dňa 04. júna 1986 za existencie
Československej socialistickej republiky, kedy bol poškodený občanom oboch krajín a kedy každá krajina
mala vlastnú organizáciu štátnej moci. Po rozdelení ČSSR však sídlo zodpovedného zamestnávateľa
zostalo na území Českej republiky, kde poškodenému aj naďalej z dôvodu splnenia podmienok na území
ČR bola zodpovedným zamestnávateľom úrazová renta až do 31. mája 2019 vyplácaná. Nie je možné,
aby poškodený, ak doberie dávku na území Českej republiky, mal následne nárok na úrazovú rentu
podľa platných právnych predpisov Slovenskej republiky, nakoľko je celé konanie o nároku poškodeného
na úrazovú rentu realizované v rámci ustanovení zákona o sociálnom poistení, a to od okamihu podania
žiadosti poškodeným o priznanie úrazovej renty podľa § 88 zákona o sociálnom poistení. K námietke
týkajúcej sa vyplácania úrazovej renty aj po dovŕšení dôchodkového veku 65 rokov, uviedol podmienky,
v zmysle ktorých podľa § 293o zákona o sociálnom poistení sa úrazová renta poškodenému vypláca aj
po dovŕšení dôchodkového veku vo výške 50 % jej sumy. Ak by boli splnené tieto podmienky, bolo by ju
možné vyplácať, avšak len v prípade, ak by zodpovedný zamestnávateľ mal sídlo organizačnej zložky
na území Slovenskej republiky, čo však v danom prípade nebolo splnené. Zákon o sociálnom poistení
za zamestnávateľa považuje len právnickú osobu so sídlom v Slovenskej republike. Toto tvrdenie je
legislatívnym ustanovením zákonodarcu, a teda nie je ho možné rozporovať a ani obchádzať. Sociálna
poisťovňa je povinná postupovať v súlade s týmto kogentným ustanovením zákona o sociálnom poistení.
Zároveň podotkol, že poukaz prvostupňového správneho orgánu na nariadenie č. 1408/71 a jeho
vykonávacie nariadenie č. 574/1972 nebol správny, nakoľko predmetné nariadenie sa v čase zistenia
choroby z povolania u poškodeného nevzťahovalo na Československú socialistickú republiku z dôvodu,
že ČSSR vtedy nebola členom Európskej únie. Práca, ktorú žalobca fakticky vykonával na území Českej
republiky sa nepovažovala za prácu vykonávanú v zahraničí. V prípade žalovaného je ale rozhodujúca
skutočnosť, že sídlo zodpovedného zamestnávateľa sa nachádza na území Českej republiky. Náhrada
za stratu na zárobku mu bola vyplácaná podľa českej legislatívy do 65 roku veku, pričom podmienky pre
priznanie nároku na tzv. transformovanú úrazovú rentu podľa § 272 a nasl. zákona o sociálnom poistení
poškodený z titulu sídla zamestnávateľa nespĺňa.

3. Proti tomuto rozhodnutiu v zákonnej lehote podal správnu žalobu žalobca. Ako žalobné body uviedol:
Namietal v prvom rade nesprávne právne posúdenie svojho nároku zo strany žalovaného. V zmysle §
293o zákona o sociálnom poistení sa úrazová renta vypláca aj po 31.07.2006, pokiaľ vyplácanie trvá
k tomuto dňu, aj po priznaní starobného dôchodku alebo dovŕšením 65. roku veku poberateľa, a to vo
výške 50 % sumy úrazovej renty. Aj napriek skutočnosti, že ku dňu 31.07.2006 bola žalobcovi vyplácaná
úrazová renta, hoci od zamestnávateľa sídliaceho v Českej republike, avšak právneho nástupcu
spoločnej Českej a slovenskej federatívnej republiky, Sociálna poisťovňa nepriznala žalobcovi nárok na
úrazovú rentu. Žalobca bol tým oproti občanom SR, ktorí pracovali len v SR, neoprávnene znevýhodnený
v dôsledku toho, že zákon o sociálnom poistení za zamestnávateľa považuje len právnickú osobu so
sídlom v Slovenskej republike. Pritom ako vyplýva z uznesenia NS SR č.k 1So/44/2015 z 23.05.2017, do
31.12.1992 sa doby zamestnania na území ČR a na území SR ako členských štátov Československej
federácie hodnotili jednotne ako zamestnanie v tom istom štáte. Z hľadiska čl. 39 ods. 1 Ústavy
zamestnanie v Českej republike je možné považovať za zamestnanie v cudzine až po 31.12.1992,
resp. po 30.04.2004 za zamestnanie v inom členskom štáte únie. Vychádzajúc z uvedeného žalovaný
nesprávne právne posudzoval ako rozhodné sídlo zamestnávateľa žalobcu tohto času, keďže mal
zohľadniť, že v čase, kedy došlo k pracovnému úrazu žalobcu, zamestnanie v ČR sa nepovažovalo za
zamestnanie v cudzine. V dôsledku toho došlo k diskriminácii žalobcu nepriznaním nároku na úrazovú
rentu, teda k jeho neoprávnenému znevýhodneniu oproti iným občanom SR, ktorým z dôvodu, že
zamestnávateľ zodpovedný za ich pracovný úraz má sídlo na území SR, nárok na úrazovú rentu aj



po dovŕšení 65. roku veku prizná. Ďalej namietal nedostatok odôvodnenia napadnutého rozhodnutia,
ktorý videl najmä v tom, že neuviedol správnu úvahu, ktorú použil pri hodnotení dôkazov, nezaoberal
sa skutočnosťou o existencii ČSSR v čase vzniku pracovného úrazu. Neprihliadol na zásadu, v
zmysle ktorej nesmie byť jej rozdelenie na ujmu občanov nástupnických štátov a tým, že poukázal na
chybu v odôvodnení prvostupňového rozhodnutia, mal ho zrušiť a vrátiť na nové konanie za účelom
dania odôvodnenia prvostupňového rozhodnutia do súladu s právnym poriadkom. Žiadal napadnuté
rozhodnutie, ako aj prvostupňové rozhodnutie zrušiť a vec vrátiť žalovanému na ďalšie konanie.

4. Žalovaný sa k žalobe vyjadril podaním zo dňa 17.12.2019. V celom rozsahu sa stotožnil so skutkovými
zisteniami a právnymi závermi uvedenými vo svojom rozhodnutí. K námietke právneho zástupcu
týkajúcej sa neuvedenia žalovaným, ktorý odsek ust. § 293o zákona sa vzťahuje na žalobcu, uviedol,
že už v rozhodnutí bol žalobca upozornený na to, že v jeho prípade nie je možné postupovať podľa
tohto ustanovenia, nakoľko sídlo organizačnej zložky zodpovedného zamestnávateľa sa nenachádza
na území Slovenskej republiky, čo však zákon vyžaduje. Tvrdenie právneho zástupcu, že správne
orgány nie sú viazané len zákonmi, ale predovšetkým Ústavou SR, žalovaný nerozporuje a poukazuje
na čl. 2 ods. 2 Ústavy SR, podľa ktorého žalovaný je povinný konať len v medziach zákonov. K
námietke o zrušení prvostupňového rozhodnutia, pokiaľ žalovaný zistil nesprávnosť v jeho odôvodnení,
poukázal na to, že vytýkaná vada nemala vplyv na vecnú správnosť výroku prvostupňového rozhodnutia.
Nestotožnil sa ani s námietkou nedostatku dôvodov napadnutého rozhodnutia. Žiadal, aby súd žalobu
ako nedôvodnú zamietol.

5. K vyjadreniu žalovaného podal repliku žalobca podaním zo dňa 20.01.2020. Zotrval na právnom
názore uvedenom v podanej žalobe.

6. Žalobca v replike zo dňa 20.01.2020 podal zároveň aj návrh na spojenie vecí vedených na Krajskom
súde v Žiline pod sp.zn. 25Sa/42/2019, 28Sa/41/2019 a 29Sa/41/2019. Správny súd uznesením č.k.
29Sa/41/2019-66 zo dňa 29.01.2020 tento návrh zamietol.

7. Správny súd prejednal vec bez nariadenia pojednávania za splnenia procesných podmienok § 107
ods. 1 písm. a) zákona č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej SSP) a contrario a § 137
ods. 4 SSP. Žalobca nežiadal nariadiť pojednávanie. Žalovaný síce vo vyjadrení k žalobe žiadal o
jeho nariadenie, ale podaním zo dňa 13.05.2020 súhlasil s tým, aby správny súd vo veci rozhodol bez
nariadenia pojednávania.

8. Krajský súd v Žiline, ako správny súd preskúmal napadnuté rozhodnutie, ako i rozhodnutie správneho
orgánu prvého stupňa podľa § 199 a nasl. SSP, pričom nezistil dôvod na zrušenie napadnutého
rozhodnutia ani v zmysle žalobných bodov ani postupom podľa § 203 ods. 2 SSP a preto žalobu ako
nedôvodnú podľa § 190 SSP zamietol z nasledovných dôvodov:

9. Z administratívneho spisu bolo zistené, že žalobca dňa 04. júna 1986 utrpel u zamestnávateľa
Ostravsko-Karvinské doly, a.s., Ostrava, Důl Paskov, so sídlom Paskov pracovný úraz - kompresívnu
fraktúru. Následne mu bola zistená choroba z povolania dňa 06. augusta 1986 a bol preradený na
pracovnú pozíciu - údržba banských diel pod zemou. Dňa 10. apríla 1988 mu bol priznaný profesionálny
čiastočný invalidný dôchodok v súvislosti s chorobou z povolania zistenou 06. augusta 1986. Dňa 01.
mája 1990 mu bola zistená ďalšia choroba z povolania, preto bol preradený na povrch. Dňa 20.11.1990
mu bol priznaný profesionálny plný invalidný dôchodok. Dňa 06. augusta 1991 bola medzi zodpovedným
zamestnávateľom OKD a.s. Ostrava - Důl Paskov v Paskove a žalobcom uzavretá Dohoda o náhrade za
stratu na zárobku /o poskytnutí renty/ z titulu pracovného úrazu a choroby z povolania, ktorú mu právny
nástupca zodpovedného zamestnávateľa spoločnosť DIAMO s.p., so sídlom Máchova č. 201, Stráž pod
Ralskem, Česká republika, platil do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom poškodený dovŕšil 65 rokov,
t.j. do 31. mája 2019.
Žiadosťou o priznanie úrazovej renty, doručenej Sociálnej poisťovni, pobočka Žilina
21. mája 2019 si žalobca uplatnil nárok na úrazovú rentu podľa § 88 zákona o sociálnom poistení.
Prvostupňovým rozhodnutím ústredia zo dňa 12. júna 2019 bolo rozhodnuté, že nemá nárok na úrazovú
rentu, ktoré rozhodnutie bolo napadnutým druhostupňovým rozhodnutím zo dňa 09. septembra 2019
potvrdené.



10. Podľa čl. 12 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky základné práva a slobody sa zaručujú na
území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a
náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo
etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať,
zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

Podľa § 199 ods. 1 písm. a) SSP sociálnymi vecami sa na účely tohto zákona rozumie rozhodovanie
Sociálnej poisťovne.
Podľa § 7 ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom poistení v znení účinnom ku dňu 16.09.2019 (právoplatnosť
napadnutého rozhodnutia) zamestnávateľ podľa tohto zákona je právnická osoba, ktorá je povinná
poskytovať zamestnancovi príjem uvedený v § 3 ods. 1 písm. a) a ods. 2 a 3 a jej sídlo alebo sídlo jej
organizačnej zložky je na území Slovenskej republiky.

Podľa § 88 ods. 1 citovaného zákona poškodený má nárok na úrazovú rentu, ak v dôsledku pracovného
úrazu alebo choroby z povolania má viac ako 40-percentný pokles schopnosti vykonávať doterajšiu
činnosť zamestnanca alebo činnosť osoby uvedenej v § 17 ods. 2 (ďalej len „pokles pracovnej
schopnosti“) a nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 89a zákona o sociálnom poistení nárok na úrazovú rentu zaniká dňom dovŕšenia dôchodkového
veku alebo dňom priznania predčasného starobného dôchodku.

Podľa § 272 ods. 1 citovaného zákona Sociálna poisťovňa od 1. januára 2004 preberá od
zamestnávateľa výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom
úraze a chorobe z povolania, ktoré vznikli pred 26. novembrom 1993 a od zamestnávateľa, ktorý
mal podľa osobitného predpisu postavenie štátneho orgánu, nároky vzniknuté pred 1. aprílom 2002
vyplývajúce zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania.

Podľa § 272 ods. 3 citovaného zákona náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej
neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity a náhrada za stratu na dôchodku,
ktoré sa vyplácali k 31. decembru 2003, a nárok na ich výplatu trvá aj po tomto dni, sa považujú od 1.
januára 2004 za úrazovú rentu, a to v sume, v akej patrili do 31. decembra 2003. Na zvyšovanie úrazovej
renty platí § 82 primerane.

Podľa § 293o ods. 1 citovaného zákona ak nárok na výplatu úrazovej renty, na ktorú bola
prekvalifikovaná náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní
invalidity alebo čiastočnej invalidity podľa § 272 ods. 3, trvá k 31. júlu 2006, úrazová renta sa vypláca po
tomto dni aj po priznaní starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo po dovŕšení
65 rokov veku poberateľa, a to vo výške 50 % sumy úrazovej renty vyplácanej ku dňu priznania
starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo ku dňu dovŕšenia 65 rokov veku
poberateľa po zvýšení podľa tohto zákona. Ak nárok na výplatu pozostalostnej úrazovej renty, na ktorú
bola prekvalifikovaná náhrada nákladov na výživu pozostalých podľa § 272 ods. 4, trvá k 31. júlu 2006,
pozostalostná úrazová renta sa vypláca po tomto dni aj po 65. roku veku, ktorý by zomretý dovŕšil, a to
vo výške 50 % sumy pozostalostnej úrazovej renty vyplácanej ku dňu, v ktorom by zomretý dovŕšil 65
rokov veku. Na zvyšovanie úrazovej renty a pozostalostnej úrazovej renty platí § 82 rovnako.

11. Medzi účastníkmi konania nie je sporné, že medzi zodpovedným zamestnávateľom a poškodeným
došlo k dohode o náhrade za stratu na zárobku dňa 06. augusta 1991, ani tá skutočnosť, že
zodpovedným zamestnávateľom je právnická osoba so sídlom v Českej republike. V čase uzavretia
dohody o náhrade za stratu na zárobku táto dohoda bola uzavretá so zamestnávateľom, ktorý mal sídlo
na území Českej a Slovenskej federatívnej republiky. Podľa tejto dohody mu náhradu do 31.05.2019,
t.j. do dovŕšenia 65. roku veku, vyplácal zodpovedný zamestnávateľ (jeho právny nástupca) a to podľa
právnych predpisov Českej republiky.
12. Žalobca si od dovŕšenia 65. roku veku uplatnil nárok na úrazovú rentu podľa § 88 zákona o sociálnom
poistení v spojení s § 293o zákona o sociálnom poistení. Podľa tohto ustanovenia sa úrazová renta
poškodenému vypláca aj po dovŕšení dôchodkového veku vo výške 50 % jej sumy vtedy, ak sú splnené
podmienky stanovené v tomto ustanovení. Jednou z možností je, ak náhrada za stratu zárobku po
skončení dočasnej pracovnej neschopnosti bola prekvalifikovaná na úrazovú rentu podľa zákona o
sociálnom poistení, teda ide o tzv. transformovanú úrazovú rentu.



13. V danom prípade náhradu za stratu na zárobku žalobcovi vyplácal zamestnávateľ pôvodne so
sídlom v Českej a Slovenskej federatívnej republike, následne so sídlom v Českej republike. Základná
argumentácia žalovaného tkvie v tom, že náhrada za stratu na zárobku bola vyplácaná podľa českej
legislatívy do 65. roku veku, pričom podmienky pre priznanie nároku na tzv. transformovanú úrazovú
rentu podľa § 272 a nasl. zákona o sociálnom poistení poškodený z titulu sídla zamestnávateľa nespĺňa.

14. Správny súd konštatuje, že nakoľko k pracovnému úrazu žalobcu došlo dňa 04. júna 1986 na
území Českej republiky, zodpovednosť za škodu vzniknutú týmto úrazom a nárok na náhradu škody
z nej sa riadia výlučne príslušnými zákonnými ustanoveniami platnými na území Českej republiky. Z
uvedeného vyplýva, že na náhradu za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti žalobcu
sa aplikovali právne predpisy platné v Českej republike, ako to vyplýva z Dohody medzi žalobcom
a zodpovedným zamestnávateľom z roku 1991 (zákon č. 65/1965 Sb. Zákonník práce). Žalobcovi
bola vyplácaná náhrada za stratu na zárobku po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti zo strany
zodpovedného zamestnávateľa podľa Zákonníka práce účinného v Českej republike, a to do dovŕšenia
65. roku veku. Pracovný úraz bol týmto postupom zodpovedného zamestnávateľa odškodnený z toho
dôvodu, že zodpovedný zamestnávateľ mal sídlo na území Českej republiky, a preto bol jeho pracovný
úraz odškodnený podľa predpisov platných na území Českej republiky.

15. Ust. § 293o zákona o sociálnom poistení vyžaduje na priznanie nároku splnenie dvoch zákonných
podmienok, a to, že nárok na výplatu úrazovej renty, na ktorú bola prekvalifikovaná náhrada za stratu
na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity
podľa § 272 ods. 3 trvá k 31.07.2006 a kumulatívne, priznanie starobného dôchodku, predčasného
starobného dôchodku alebo dovŕšenie 65. rokov veku žiadateľa. V danom prípade v zmysle § 272 ods. 1
zákona o sociálnom poistení dňom 01.01.2004 žalovaný nemohol prevziať od zamestnávateľa žalobcu
výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti za škodu pri pracovnom úraze, pretože podmienkou na
toto prevzatie bolo, aby sa jednalo o zamestnávateľa so sídlom na území Slovenskej republiky (§ 7
ods. 1 písm. b) cit. zákona). Náhradu straty na zárobku tak žalobcovi aj po tomto dátume vyplácal
zodpovedný zamestnávateľ so sídlom v Českej republike. Je teda zrejmé, že nemohlo zo zákona dôjsť
k jej transformácii podľa § 272 ods. 3 zákona o sociálnom poistení na úrazovú rentu. Podmienka trvania
nároku na výplatu úrazovej renty ku dňu 31.07.2006 v prípade žalobcu tak nebola splnená, pretože
k tomuto dátumu nebola žalobcovi vyplácaná transformovaná úrazová renta, za ktorú by zodpovedal
zamestnávateľ so sídlom na území Slovenskej republiky. Druhou zákonnou podmienkou je priznanie
starobného dôchodku alebo dovŕšenie 65. roku veku, čo síce navrhovateľ v danom prípade splnil, avšak
nebola splnená súčasne prvá podmienka.

16. V tejto súvislosti správny súd poukazuje na rozsudok Najvyššieho súdu SR č.k. 10So/100/2014 zo
dňa 29. júla 2015, ktorý riešil obdobný prípad, keď žalobcovi nebola priznaná úrazová renta podľa §
293o zákona o sociálnom poistení za tých skutkových okolností, že žalobca s bývalým zamestnávateľom
DIAMO, štátny podnik, so sídlom v Českej republike uzavreli mimosúdnu dohodu, na základe ktorej
bola žalobcovi vyplatená náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti z titulu
pracovného úrazu z roku 1971 podľa právnych predpisov platných na území Českej republiky a žalobca
po skončení poberania tejto náhrady, ktorej poberanie bolo ukončené dovŕšením 65. roku jeho veku,
požiadal o priznanie úrazovej renty podľa § 293o zákona o sociálnom poistení.

17. Čo sa týka námietok žalobcu v žalobe, najmä poukazovanie na uznesenia NS SR č.k.
1So/44/2015 z 23.05.2017, správny súd poukazuje na to, že sa týka inej právnej otázky, a
to priznávania tzv. vyrovnávacích príplatkov k starobným dôchodkom a posudzovania starobných
dôchodkov priznaných podľa čl. 20 Zmluvy o sociálnom zabezpečení medzi Slovenskou republikou a
Českou republikou z 29. októbra 1992.

18. Žalobca ďalej poukazoval na rozsudok NS SR č.k. 1So/66/2013 zo dňa 19.01.2016. Predmetom
konania v tejto veci bolo preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Sociálnej poisťovne o priznaní starobného
dôchodku žalobcovi podľa § 65 zákona o sociálnom poistení a čl. 46 nariadenia č. 1408/71. Možnosť
diskriminácie tkvela v tom, že Sociálna poisťovňa upravila (dorovnala) dôchodkové dávky viacerým
bývalým zamestnancom Českého plynárenského priemyslu, š.p., Odštepný závod Praha, kompresorová
stanica č. 4 Ivanka pri Nitre, nakoľko týmto poberateľom Česká správa sociálneho zabezpečenia
odmietla priznať starobný dôchodok za dobu poistenia získaného podľa právnych predpisov Českej



republiky. U navrhovateľa taký postup neprichádzal do úvahy, nakoľko už mal priznanú a vyplácanú
dôchodkovú dávku z Českej republiky, a to v nižšej výške, než na ktorú by mal nárok, ak by boli všetky
doby poistenia získané podľa slovenských právnych predpisov. V tomto súd videl odlišný postup v
prípade navrhovateľa.

19. V danom prípade však takáto diskriminácia zo strany Sociálnej poisťovne voči žalobcovi nebola
preukázaná. Žalobcovi bola zodpovedným zamestnávateľom so sídlom a výkonom činnosti na území
Českej republiky vyplácaná náhrada za stratu na zárobku v dôsledku choroby z povolania podľa práva
platného na území Českej republiky do dovŕšenia 65. rokov veku. Nesplnenie zákonných podmienok
na následné transformovanie tejto náhrady na úrazovú rentu a na jej ďalšie vyplácanie po dovŕšení
65. roku veku žalobcu nemožno chápať ako diskrimináciu pri posudzovaní jeho nároku na úrazovú
rentu podľa zákona o sociálnom poistení. Podstatné je, že choroba z povolania bola odškodnená podľa
predpisov platných na území Českej republiky z dôvodu sídla zodpovedného zamestnávateľa na území
Českej republiky, a preto nebola prípustná transformácia na úrazovú rentu v zmysle § 272 ods. 3
zákona o sociálnom poistení. Správny súd tak nevzhliadol okolnosti svedčiace o diskriminácii žalobcu
pri posudzovaní jeho žiadosti o úrazovú rentu zo strany žalovaného.

20. Rovnako nedôvodnou je aj námietka nedostatočného odôvodnenia napadnutého rozhodnutia.
Pokiaľ žalobca produkoval námietky meritórneho charakteru týkajúce sa nezákonnosti napadnutého
rozhodnutia tak, ako je to uvedené na stranách 4. až 8. žaloby, z uvedeného jednoznačne vyplýva, že
žalobcovi boli zrejmé dôvody, pre ktoré došlo k zamietnutiu žalobcovho nároku na úrazovú rentu. Logicky,
pokiaľ žalobca namietal konkrétne pochybenia hmotnoprávneho charakteru, ktoré malo obsahovať
napadnuté rozhodnutie, potom nie je možné uvažovať o tom, že napadnuté rozhodnutie trpí nedostatkom
dôvodov. Žalovaný vo svojom odôvodnení dostatočne konkrétne uviedol, že ust. § 293o
zákona o sociálnom poistení sa nemôže vzťahovať na žalobcu (to znamená ani jedna jeho skutková
podstata) práve vzhľadom na to, že poškodenému bola vyplácaná strata na zárobku podľa českých
právnych predpisov a že sídlo zodpovedného zamestnávateľa sa nachádza na území Českej republiky,
pričom podmienky pre priznanie nároku na tzv. transformovanú úrazovú rentu podľa § 272 a nasl.
zákona o sociálnom poistení poškodený z titulu sídla zamestnávateľa nespĺňa. Pokiaľ žalobca namietal,
že žalovaný neprihliadol na zásadu, v zmysle ktorej nesmie byť rozdelenie ČSFR na ujmu občanom
nástupnických štátov, správny súd uvádza, že sa žalovaný touto námietkou zaoberal, ako vyplýva z
dôvodov napadnutého rozhodnutia a len samotná tá skutočnosť, že túto námietku žalovaný nevyhodnotil
v prospech žalobcu v súlade s jeho očakávaním, nerobí odôvodnenie nepreskúmateľným.

21. Nedôvodná je tiež námietka, že pokiaľ žalovaný konštatoval nesprávnosť v odôvodnení
prvostupňového rozhodnutia, mal prvostupňové rozhodnutie zrušiť a vrátiť na nové konanie. Žalovaný
v odôvodnení výslovne uviedol, že odkaz v odôvodnení prvostupňového rozhodnutia na nariadenie č.
1408/71 nebol správny, nakoľko predmetné nariadenie sa v čase pracovného úrazu u poškodeného
nevzťahovalo na Československú socialistickú republiku z dôvodu, že Československá socialistická
republika nebola vtedy členom Európskej únie. Uviedol tiež, že vytýkaná vada nemá vplyv na
skutočnosť, že na základe vyššie uvedenej argumentácie poškodenému nárok na úrazovú rentu v
dôsledku pracovného úrazu zo dňa 04. júna 1986 nevznikol, v dôsledku čoho je samotné prvostupňové
rozhodnutie správne. Tiež zdôraznil, že ČSSR bola v tom čase jedným štátom, a preto sa práca, aj
keď fakticky vykonávaná na území Českej republiky, nepovažovala za prácu vykonávanú v zahraničí.
Správny súd konštatuje, že nie každá vada napadnutého rozhodnutia má takú intenzitu, že spôsobuje
nezákonnosť napadnutého rozhodnutia. Uvedené sa odráža aj v dikcii § 191 ods. 1 písm. g) SSP,
podľa ktorého dôvodom zrušenia rozhodnutia je, ak došlo k podstatnému porušeniu ustanovení o konaní
pred orgánom verejnej správy, ktoré mohlo mať za následok vydanie nezákonného rozhodnutia alebo
opatrenia vo veci samej. Pokiaľ teda uvedená vada nebola podstatného významu, pričom samotný výrok
prvostupňového rozhodnutia je vecne správny, správny súd sa stotožnil s postupom žalovaného, ktorý
z tohto dôvodu prvostupňové rozhodnutie nezrušil.

22. Vzhľadom na to, že žalobné námietky správny súd vyhodnotil ako nedôvodné a sám nezistil dôvody
na zrušenie napadnutého rozhodnutia podľa § 203 ods. 2 SSP, žalobu ako nedôvodnú podľa § 190 SSP
zamietol.

23. O náhrade trov konania vo vzťahu k žalobcovi bolo rozhodnuté podľa § 167 ods. 1 SSP a contrario
tak, že mu náhradu trov nepriznal, pretože v konaní nebol úspešný. Rovnako nepriznal náhradu trov



ani žalovanému podľa § 168 SSP a contrario, pretože neboli splnené podmienky na jeho aplikáciu -
výnimočnosť situácie.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ak to zákon pripúšťa (§ 439, § 440 SSP) v
lehote 1 mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu, ktorá sa podáva na krajskom súde, ktorý
napadnuté rozhodnutie vydal. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania
podľa § 57 SSP uviesť
a) označenie napadnutého rozhodnutia,
b) údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené,
c) opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440
SSP sa podáva (ďalej len "sťažnostné body"),
d) návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).

Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak
a) má sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na
kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa,
b) ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d),
c) je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 5019200730)