KAUZIS.SKTestovacia prevádzka
RozsudokNajvyšší súd SR8. 5. 2017plný text

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1So/41/2015 z 8. 5. 2017

CitáciaRozsudok Najvyššieho súdu SR z 8. mája 2017, sp. zn. 1So/41/2015, ECLI:SK:NSSR:2017:6014200411.1

Text rozhodnutia

Súd: Najvyšší súd
Spisová značka: 1So/41/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014200411
Dátum vydania rozhodnutia: 09. 05. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Igor Belko
ECLI: ECLI:SK:NSSR:2017:6014200411.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Igora Belka a
členov senátu Ing. JUDr. Miroslava Gavalca, PhD. a JUDr. Eleny Berthotyovej PhD., v právnej veci
navrhovateľa: H. M., nar. XX.XX.XXXX, bytom M. Č.. XX, G. U., právne zastúpeného JUDr. Jozefom
Baranom, advokátom so sídlom Nám. Matice Slovenskej 23/45, Žiar nad Hronom, proti odporkyni:
Sociálna poisťovňa - ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava, o starobný dôchodok, o
odvolaní odporkyne proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici č. k. 26Sd/67/2014-22 zo dňa 11.
decembra 2014, takto

r o z h o d o l :

Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici č. k. 26Sd/67/2014-22
zo dňa 11. decembra 2014 p o t v r d z u j e .

Odporkyňa j e p o v i n n á nahradiť navrhovateľovi trovy odvolacieho konania vo výške 140,52 €
titulom trov právneho zastúpenia k rukám právneho zástupcu navrhovateľa, v lehote 30 dní odo dňa
právoplatnosti tohto rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 6. marca 2014 (ďalej len „preskúmavané rozhodnutie“)
odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku s poukazom na ust. § 60,
§ 65, § 255 a § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení platnom pre prejednávanú
právnu vec (ďalej len „zák. č. 461/2003 Z.z.“) a § 21 a § 174 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom
zabezpečení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 100/1988 Zb.“).

V odôvodnení rozhodnutia konštatovala, že navrhovateľ nesplnil podmienku potrebného obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok, pretože počas trvania služobného
pomeru v Hasičskom a záchrannom zbore (ďalej len „HaZZ“) nebol zaradený do I. alebo II. kategórie
funkcií. Bol mu priznaný výsluhový dôchodok, pre priznanie ktorého mu bola zhodnotená doba
služobného pomeru v II. pracovnej kategórii, preto nie je možné zhodnotiť obdobie trvania služobného
pomeru pre vznik nároku na starobný dôchodok. Na nárok na výsluhový dôchodok, ktorý mu bol priznaný
od XX.XX.XXXX podľa § 38 a nasl. zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a
vojakov v znení platnom pre prejednávanú právnu vec (ďalej len „zák. č. 328/2002 Z.z.“) mu bola
zhodnotená doba výkonu základnej vojenskej služby od 01.06.1970 do 31.10.1970 v II. pracovnej
kategórii, doba trvania služobného pomeru od 01.06.1976 do 31.12.1999 v II. pracovnej kategórii a od
01.01.2000 do 31.03.2010 v III. pracovnej kategórii.

Vzhľadom k tomu, že počas výkonu zamestnania zaradeného do II. pracovnej kategórie nebol zaradený
do II. kategórie funkcií, nebolo možné znížiť jeho dôchodkový vek ani s prihliadnutím na ust. § 274
zák. č. 461/2003 Z.z., pretože zamestnanie zaradené do II. pracovnej kategórie ani podľa predpisov



účinných pred 01.01.2004 nárok na zníženie dôchodkového veku nezakladalo. Z uvedeného vyvodila, že
dôchodkový vek 62 rokov dosiahol XX.XX.XXXX a k uvedenému dňu získal 12 rokov a 102 dní obdobia
dôchodkového poistenia, z toho v I. pracovnej kategórii 2 131 dní, t.j. 5 rokov a 306 dní a v III. pracovnej
kategórii 2 351 dní, t. j. 6 rokov a 161 dní.

Na opravný prostriedok navrhovateľa podľa tretej hlavy piatej časti zák. č. 99/1963 Zb. Občiansky
súdny poriadok v znení neskorších predpisov (ďalej len „O.s.p.“) krajský súd preskúmavané rozhodnutie
odporkyne zrušil, pretože vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci a zo skutkového stavu
veci, ktorý bol v rozpore s obsahom spisov podľa § 250j ods. 2 písm. a/, b/ O.s.p. a podľa ods. 3
citovaného zákonného ustanovenia vrátil vec odporkyni na ďalšie konanie.

Dôvodil právnou úpravou podľa zák. č. 328/2002 Z.z., z ktorej vyplýva, že od 01.01.2008 sa tento
zákon vzťahuje aj na hasičov, čím boli príslušníci hasičského a záchranného zboru zaradení pod
špeciálnu právnu úpravu, ktorou bolo pre osobitnú kategóriu poistencov zavedené popri nemocenskom
a úrazovom zabezpečení aj zabezpečenie výsluhové a služby sociálneho zabezpečenia. Táto špeciálna
právna úprava však neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia
v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní, pretože podmienky vzniku nároku na výsluhový
dôchodok a určenie jeho výšky zohľadňujú len hodnotenie doby služby poistenca bez zhodnotenia doby
poistenia, ktorú získali i vo všeobecnom systéme.

Hoci navrhovateľovi bol priznaný výsluhový dôchodok, ktorý po dovŕšení dôchodkového veku pre vznik
nároku na starobný dôchodok má charakter dávky v starobe, pre účely jeho priznania a určenia jeho
výšky nebolo zohľadnené celé obdobie jeho dôchodkového poistenia a ani príjmy, ktoré dosahoval nad
rámec zhodnotenej doby služby.

Z uvedeného krajský súd vyvodil, že starobný dôchodok navrhovateľovi zo všeobecného systému
dôchodkového poistenia je potrebné priznať, a to postupom krátenia v súlade s čl. 33 Dohovoru č. 128
o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach a to tak, že jeho suma po započítaní celej doby
dôchodkového poistenia vrátane doby služby zohľadnenej pre účely priznania výsluhového dôchodku)
bude krátená primerane k počtu skončených rokov doby trvania služby, ktoré boli rozhodujúce pre
určenie výšky výsluhového dôchodku. Iným postupom by navrhovateľ ako poistenec, ktorému zákon
priznáva nadštandardné výsluhové zabezpečenie s ohľadom na náročnosť a riziká výkonu jeho služby
bol v konečnom dôsledku znevýhodnený resp. poškodený v porovnaní s poistencami, ktorým takéto
nadštandardné výsluhové zabezpečenie zákonom priznané nebolo a to tým, že by nebolo zhodnotené
celé obdobie jeho dôchodkového poistenia pre priznanie dávky v starobe a určenie jej výšky.

Ďalej krajský súd odporkyni vytkol zistenie skutkového stavu veci, ktoré bolo v rozpore s obsahom
administratívneho spisu. Uvedené sa týkalo potvrdenia Ministerstva vnútra SR o zhodnotení doby
výkonu služby navrhovateľa v Hasičskom a záchrannom zbore v II. resp. III. kategórii funkcií, čo
odporkyňa považovala za nepreukázané a túto bez odstránenia rozporu resp. úradnej opravy v označení
doby výkonu služby tým istým orgánom, hodnotila ako výkon zamestnania v II., resp. III. pracovnej
kategórii.

Proti tomuto rozsudku krajského súdu odporkyňa v lehote stanovenej v ust. § 204 ods. 1 O.s.p. odvolanie
z dôvodu podľa § 205 ods. 2 písm. f) O.s.p., t. j. že rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z
nesprávneho právneho posúdenia veci.

Poukázala na potvrdenie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. SPOU-OSZ-43859-6/2013-VZ z
13.11.2013, v ktorom bola doba služby navrhovateľa nesprávne označená do II. kategórie funkcií v
období od 01.06.1970 do 31.10.1970 (náhradná vojenská služba) a od 01.06.1976 do 31.12.1999
(služba v HaZZ). O odstránenie uvedených rozporov požiadala odporkyňa listom zo dňa 13.01.2014,
na ktorý Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky odpovedalo listom č. SPOU-OSZ-43.859-8/2014-VZ z
24.01.2014 s poukazom na príslušné ustanovenia zák. č. 100/1988 Zb.

Z § 14 zák. č. 100/1988 Zb. vyplynulo, že zamestnania sa na účely dôchodkového zabezpečenia
zaraďujú podľa druhov vykonávaných prác do troch pracovných kategórií, pričom zamestnania I. a II.
pracovnej kategórie sú uvedené v rezortných zoznamoch. Podľa Rozkazu ministra vnútra č. 12/1968 z
22.02.1968 a prílohy k RMV č. 12/1968, ktorý bol zrušený Rozkazom ministra vnútra ČSSR č. 33/1978



a Nariadenia ministra vnútra SSR z 29.09.1978 a prílohy NMV SSR č. 28/1978 je zamestnanie hasiča-
staršieho požiarnika, ktoré vykonával navrhovateľ v období od 01.06.1976 do 31.12.2000 zaradené do
II. pracovnej kategórie. Z uvedeného dôvodu túto dobu nemožno považovať za dobu služby v II. kategórii
funkcií. Z uvedeného vyplynulo, že navrhovateľ nemal nárok na zníženie dôchodkového veku, pričom
obdobie od 01.06.1970 do 31.10.1970, od 01.06.1976 do 31.12.1999 a od 01.01.2000 do 31.03.2010
bolo navrhovateľovi v plnom rozsahu zhodnotené na účely priznania výsluhového dôchodku. preto
uvedenú dobu nemožno hodnotiť duplicitne.

Zároveň odporkyňa poukázala na to, že navrhovateľ nezískal 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia,
ku dňu dosiahnutia dôchodkového veku, t. j. ku dňu XX.XX.XXXX získal 12 rokov a 102 dní obdobia
dôchodkového poistenia, z toho v I. pracovnej kategórii 5 rokov a 306 dní a v III. pracovnej kategórii
6 rokov a 161 dní.

Z vyššie uvedených dôvodov odporkyňa považuje skutkový stav za riadne zistený doplnením
dokazovania, pričom navrhovateľovi nevznikol nárok na zníženie dôchodkového veku a pre nedostatok
dôb dôchodkového poistenia mu nebolo možné priznať starobný dôchodok. Preto navrhla, aby odvolací
súd napadnutý rozsudok krajského súdu zmenil tak, že preskúmavané rozhodnutie potvrdzuje.

Navrhovateľ k vyššie uvedeným odvolacím námietkam, prostredníctvom zvoleného právneho zástupcu
uviedol, že je stotožnený s právnym názorom vyjadreným v napadnutom rozsudku, preto navrhol aby
odvolací súd napadnutý rozsudok v plnom rozsahu potvrdil a zároveň si uplatnil trovy konania vo výške
140,52 Eur za 2 úkony právnej pomoci.

Najvyšší súd Slovenskej republiky (ďalej len „Najvyšší súd“) ako odvolací súd (§ 10 ods. 2 O.s.p.)
preskúmal napadnutý rozsudok v rozsahu a z dôvodov uvedených v odvolaní podľa § 212 subsidiárne
§ 246c ods. 1 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok (v texte rozsudku tiež „O.s.p.“) a s
prihliadnutím na ustanovenie § 492 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok. Po zistení,
že odvolanie bolo podané oprávnenou osobou v zákonnej lehote (§ 204 ods. 1 O.s.p.) a že ide o
rozsudok, proti ktorému je podľa ustanovenia § 201 v spoj. s ust. § 250s veta druhá O.s.p. odvolanie
prípustné, bez nariadenia pojednávania (§ 250ja ods. 2 v spoj. s § 250l ods. 2 O.s.p.) jednomyseľne
(§ 3 ods. 9 zákona č. 757/2004 Z.z. o súdoch) dospel k záveru, že odvolanie nebolo dôvodné. Preto
napadnutý rozsudok krajského súdu ako vecne správny potvrdil podľa § 219 ods. 1 O.s.p. Rozsudok
verejne vyhlásil dňa 9. mája 2016 po tom, čo deň vyhlásenia rozhodnutia bol zverejnený na úradnej
tabuli súdu a na internetovej stránke Najvyššieho súdu Slovenskej republiky www.nsud.sk najmenej päť
dní vopred (§ 156 ods. 1 a 3 O.s.p.).

Preskúmaním administratívneho spisu odvolací súd zistil, že navrhovateľ požiadal žiadosťou z
25.10.2013 o priznanie starobného dôchodku od XX.XX.XXXX. Navrhovateľ dovŕšil vek 62 rokov ku dňu
XX.XX.XXXX. Z potvrdenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. SPOU-OSZ-43859-6/2013-VZ
z 13.11.2013 vyplynulo, že navrhovateľovi bol od XX.XX.XXXX podľa § 38 a nasl. zák. č. 328/2002 Z.z.
priznaný výsluhový dôchodok. Pre určenie jeho sumy mu bola zhodnotená doba služobného pomeru v
rozsahu 34 rokov a 100 dní a to od 01.06. do 31.10.1970 náhradná vojenská služba v II. kategórii funkcií,
obdobie od 01.06.1976 do 31.12.1999 v II. kategórii funkcií, a obdobie od 01.01.2000 do 31.03.2010
v III. kategórii funkcií.

Na dopyt odporkyne o odstránenie nesprávneho označenia zaradenia dôb navrhovateľovej služby do
kategórií funkcií, Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, odboru sociálneho zabezpečenia listom č.
SPOU-OSZ-43.859-8/2014-VZ z 24.01.2014 uviedlo, že podľa § 14 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. boli
zamestnania na účely dôchodkového zabezpečenia zaradené do 31.12.1999 podľa druhu vykonávaných
prác do troch pracovných kategórií, pričom zamestnania I. a II. pracovnej kategórie boli vyznačené
v rezortných zoznamoch zamestnaní. Do III. pracovnej kategórie boli zaradené ostatné zamestnania.
Podľa § 130 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. sa na účely dôchodkového zabezpečenia zaraďovala do I. alebo
II. kategórii funkcií len služba vojakov z povolania.

Z vyššie uvedených dôvodov sa odvolací súd stotožnil s námietkou odporkyne ohľadom riadne
zisteného skutkového stavu veci, pokiaľ ide o zaradenie obdobia navrhovateľovej služby do pracovných
kategórií. Odporkyňa správne požiadala o odstránenie rozporov listom zo dňa 13.01.2014, pričom
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na túto požiadavku odpovedalo s poukazom na príslušné



zákonné ustanovenia a na spôsob zaraďovania zamestnaní do pracovných kategórií podľa rezortných
zoznamov. V zmysle argumentácie odporkyne, ktorú táto prezentovala v podanom odvolaní bolo podľa
názoru možné v súlade s ust. § 14 zák. č. 100/1988 Zb. považovať výkon služby hasiča ako zamestnanie
II. pracovnej kategórie. Uvedené závery napokon vyplývajú aj zo samotného zaradenia zamestnania
hasiča - staršieho požiarnika do II. pracovnej kategórie podľa Rozkazu ministra vnútra č. 12/1968 z
22.02.1968 a prílohy k RMV č. 12/1968, ktorý bol zrušený Rozkazom ministra vnútra ČSSR č. 33/1978
a Nariadenia ministra vnútra SSR z 29.09.1978 a prílohy NMV SSR č. 28/1978.

Avšak ostatné námietky odporkyne neboli spôsobilé spochybniť záver krajského súdu o potrebe zrušenia
preskúmavaného rozhodnutia.

V danom prípade pokiaľ odporkyňa argumentovala tým, že navrhovateľovi nevznikol nárok na zníženie
dôchodkového veku, nakoľko táto výhoda zo zaradenia do II. pracovnej kategórie podľa príslušných
právnych predpisov nevyplýva a navrhovateľ nezískal dostatok obdobia výkonu zamestnania v I.
pracovnej kategórii, táto nebola dôvodná. Krajský súd v napadnutom rozsudku záver o nároku na
zníženie dôchodkového veku ani nezaujal. Pokiaľ navrhovateľ požiadal žiadosťou z 25.10.2013 o
priznanie starobného dôchodku od XX.XX.XXXX, pričom dôchodkový vek 62 rokov dovŕšil až ku dňu
XX.XX.XXXX odporkyňa bola povinná posúdiť vec tak, že navrhovateľovi prizná starobný dôchodok
najskôr odo dňa, kedy dosiahol podmienky pre priznanie starobného dôchodku, t. j. od XX.XX.XXXX.

Argumentácii odporkyne o nesplnení podmienky získania 15 rokov dôchodkového poistenia ku dňu
XX.XX.XXXX rovnako nebola spôsobilá privodiť zmenu napadnutého rozsudku. Z evidenčných listov
dôchodkového zabezpečenia odvolací súd zistil, že navrhovateľ vykonával od 12.01.1970 do 01.06.1970
a od 04.11.1970 do 31.12.1970 zamestnanie zaradené do I. pracovnej kategórie a od 12.01.1971
do 31.05.1976 vykonával prácu elektrolýznika alebo trnára v Závode SNP v Žiari nad Hronom, ktorá
bola zaradená do I. pracovnej kategórie. Podľa prehľadu dôb zamestnania, poistenia a iných činností,
ktoré boli obsahom podanej žiadosti o priznanie starobného dôchodku bol navrhovateľ v období od
01.01.1995 do 31.12.2001 samostatne zárobkovo činnou osobou popri zamestnaní, t. j. popri výkone
služobného pomeru hasiča, ktorý trval do 31.03.2010. Od 01.04.2010 do 28.02.2013 bol nezamestnaný,
neevidovaný na úrade práce, od 01.03.2013 do 09.04.2013 bol samostatne zárobkovou osobou bez
účasti na dôchodkovom poistení a od 10.04.2013 doteraz dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou.
Z osobného listu dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou napadnutého rozhodnutia vyplynulo, že
navrhovateľovi bola do obdobia dôchodkového poistenia započítaná doba od 01.09.1964 do 31.12.2001
v rozsahu 4 482 dní, t. j. 12 rokov a 102 dní dôchodkového poistenia.

Navrhovateľ bol príslušníkom Hasičského a záchranného zboru, resp. tiež organizácií požiarnej ochrany,
v ktorých sa výkon služby podľa § 58 ods. 1 písm. h) až k) zák. č. 328/2002 Z.z. hodnotí ako
služobný pomer hasiča pre nárok na dávky výsluhového zabezpečenia a ich výšku. Navrhovateľovi bola
zhodnotená pre nárok na výsluhový dôchodok, ktorý mu bol priznaný od XX.XX.XXXX doba služobného
pomeru v rozsahu 34 rokov a 100 dní. Právna úprava v zák. č. 328/2002 Z.z. v § 58 ods. 1 výslovne
ustanovuje, ktoré doby sa zhodnocujú pre vznik nároku na dávky výsluhového zabezpečenia a ich výšku
a v § 58 ods. 2, ktoré doby sa na tento účel nezhodnocujú.

Z právnych úprav týkajúcich sa sociálneho poistenia a zabezpečenia ostatných skupín poistencov
vyplýva, že všeobecný systém sociálneho poistenia a osobitný systém sociálneho poistenia
(zabezpečenia príslušníkov Hasičského a záchranného zboru) sú založené na základe hodnotenia dôb
poistenia (zamestnania/služby) pre dávky dôchodkového poistenia.

Zákon č. 461/2003 Z.z. upravuje nároky poistencov zo všeobecného systému sociálneho poistenia a
jeho cieľom je zabezpečiť, aby doby poistenia boli poistencovi pre vznik nároku na dávky podmienené
dosiahnutím veku alebo v dôsledku jeho nepriaznivého zdravotného stavu riadne zohľadnené, osobitné
právne úpravy, používané v osobitnom systéme sociálneho poistenia obsahujú len úpravu, ktorá
zabezpečuje užší okruh dávok dôchodkového poistenia a zohľadňuje ako dobu poistenia iba dobu
výkonu služby (prípadne náhradnú dobu výkonu služby). Osobitný systém poistenia príslušníkov
ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia
v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní, ale obsahuje len úpravu výsluhových dôchodkov,
sirotských výsluhových dôchodkov, vdovských výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových



dôchodkov, ktoré sú založené len na hodnotení doby služby poistenca a vôbec nehodnotí dobu poistenia,
ktorú poistenci získali vo všeobecnom systéme.

V dôsledku tejto skutočnosti sú poistenci osobitného systému sociálneho zabezpečenia vylúčení z
pôsobnosti zák. č. 461/2003 Z.z. len v rozsahu, zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme
(s výnimkou prípadov podľa § 60 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z., ktorým sa pre nárok na tieto dávky hodnotí
aj so započítaním doby služby v ozbrojených silách v celom rozsahu), ale nie v časti, upravujúcej nárok
na starobný, predčasný starobný, invalidný, sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok.

V dôsledku súbežného uplatňovania týchto systémov tak nesprávnym a výlučne gramatickým výkladom
zákona dochádza k diskriminácii poistencov osobitného systému, lebo odporkyňa im niektoré doby
poistenia nehodnotí vôbec, alebo im ich hodnotenie odsúva a aj mení podmienky alebo odníma
výhody, poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia. Pri uplatnení postupu
odporkyňou, v predmetnom prípade zamietnutím žiadosti navrhovateľa o starobný dôchodok, ako
dávku dôchodkového zabezpečenia zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia, v ktorom bol
navrhovateľ 12 rokov a 102 dní poistený, dochádza k diskriminácii navrhovateľa a to z dôvodu, že tento
nezískal celé obdobie dôchodkového poistenia len vo všeobecnom systéme, ale jeho časť získal aj v
osobitnom systéme dôchodkového zabezpečenia.

V súvislosti s uvedeným odvolací súd poukazuje na judikát R 83/2013 NS SR: „Správne preto odporkyňa
musí pri rozhodovaní o nárokoch poistencov, ktorým bola priznaná niektorá z dávok výsluhového
zabezpečenia poistencov osobitného systému najprv vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im
patrila vtedy, ak by všetky doby poistenia získali vo všeobecnom systéme (samozrejme pri zachovaní
výhod z preferovaných zamestnaní, teda napr. pri skoršom odchode do dôchodku), následne vypočítať
teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila po zhodnotení doby poistenia v osobitnom systéme a
odpočítať ju o teoretickej výšky dôchodku vypočítanej pri zohľadnení celej doby poistení a až takto
vypočítaná dávka môže zachovať všetky oprávnené nároky uvedených poistencov osobitného systému
a nebude poškodzovať odporkyňu (Sociálnu poisťovňu).“

Absolútne vylúčenie hodnotenia doby poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali
dávky dôchodkového zabezpečenia v inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom,
má za následok horšie zaobchádzanie s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných
systémoch sociálneho poistenia a u ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu
ich dôchodkových dávok spôsobom krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia,
v ktorých boli poistení na Slovensku po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Postupom
odporkyne sa napríklad pri dosiahnutí dôchodkového veku a započítaní dôb poistenia, získaných len
vo všeobecnom systéme vymeriava poistencom dôchodok vo výške, akoby celkovo boli poistení len
po krátky čas. Pre poistencov, ktorí získali časť poistenia v obidvoch systémoch je takýto postup nad
akúkoľvek pochybnosť nevýhodnejší, ako keby sa im pre vznik nároku hodnotila celá doba poistenia iba
vo všeobecnom systéme.

Podľa čl. 39 Ústavy Slovenskej republiky, občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v
starobe.

Primeraným je také hmotné zabezpečenie, ktoré zodpovedá celej dĺžke poistenia bez ohľadu na to, či
poistenie bolo získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia (ktorý sa vyčlenil zo všeobecného
systému dôchodkového poistenia) alebo iba vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia.

Odvolací súd sa aj napriek dôvodnosti námietky odporkyne stotožnil so závermi krajského súdu
o potrebe zrušenia preskúmavaného rozhodnutia odporkyne. V ďalšom konaní bude táto povinná
vypočítať teoretickú výšku starobného dôchodku navrhovateľa, pričom zohľadní nielen 12 rokov 102 dní
obdobia dôchodkového poistenia vo všeobecnom systéme, ktoré navrhovateľ získal ale aj 34 rokov a 100
dní služby navrhovateľa, tak ako by aj táto doba bola zhodnotená pre nárok na starobný dôchodok podľa
zák. č. 461/2003 Z.z.. Následne odporkyňa teoretickú výšku starobného dôchodku skráti primerane k
počtu skončených rokov doby trvania služby rozhodujúcich pre výšku výsluhového dôchodku podľa zák.
č. 328/2002 Z.z. Takýto postup odvolací súd považoval za správny a plne rešpektujúci čl. 39 Ústavy SR,
v zmysle ktorého majú občania právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe.



Z vyššie uvedených dôvodov odvolací súd považoval napadnutý rozsudok krajského súdu za vecne
správny a preto ho podľa ust. § 219 O.s.p. potvrdil.

O náhrade trov konania rozhodol Najvyšší súd Slovenskej republiky podľa § 250k ods. 1 O.s.p. a §
151 ods. 1 a 5 O.s.p. v spojení s § 224 ods. 1a 2 a 2 O.s.p. a § 246c ods. 1 veta prvá O.s.p. tak, že
navrhovateľovi ktorý mal úspech vo veci ich náhradu priznal podľa vyčíslenia jeho právneho zástupcu
v zmysle vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004 Z. z. o odmenách a
náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb (ďalej len „vyhláška“) vo výške spolu 140,52 €
titulom trov právneho zastúpenia v odvolacom konaní.

Trovy konania pozostávajú z úkonov právnej pomoci po 61,87 €, a to:

- príprava a prevzatie zastupovania vrátane prvej porady s klientom dňa 13,04.2015 (§ 13a ods. 1 písm.
a/ vyhlášky) a
- napísanie vyjadrenia k odvolaniu dňa 14.04.2015 (§ 13a ods. 1 písm. c/ vyhlášky).

V zmysle ust. § 16 ods. 3 vyhlášky má advokát právo na náhradu výdavkov na miestne telekomunikačné
výdavky a miestne prepravné vo výške jednej stotiny výpočtového základu za každý úkon právnej služby.
Jedna stotina výpočtového základu za úkon právnej služby v roku 2015 predstavuje sumu 8,39 €. Za
dva úkony právnej služby má právny zástupca navrhovateľa právo na náhradu uvedených výdavkov v
sume 16,78 €.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku opravný prostriedok nie je prípustný.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporuIdentifikačné číslo spisu 6014200411

  1. 10. 12. 2014Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/67/2014 z 10. 12. 2014potvrdené
  2. 8. 5. 2017Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1So/41/2015 z 8. 5. 2017 (toto rozhodnutie)