KAUZIS.SK
RozsudokNajvyšší súd SR26. 6. 2018plný text

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/22/2017 z 26. 6. 2018

CitáciaRozsudok Najvyššieho súdu SR z 26. júna 2018, sp. zn. 9So/22/2017, ECLI:SK:NSSR:2018:2016200019.1

Text rozhodnutia

Súd: Najvyšší súd
Spisová značka: 9So/22/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2016200019
Dátum vydania rozhodnutia: 27. 06. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Judita Kokolevská
ECLI: ECLI:SK:NSSR:2018:2016200019.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Judity Kokolevskej
a členov senátu JUDr. Viery Nevedelovej a Mgr. Viliama Pohančeníka, v právnej veci navrhovateľa:
P. D., bytom M. XXX/X, XXX XX M. K., proti odporkyni Sociálnej poisťovni, ústrediu, Ul. 29. augusta
8, Bratislava o výšku starobného dôchodku, o odvolaní navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v
Trnave č. k. 44Sd/3/2016-40 zo dňa 28.11.2016, takto

r o z h o d o l :

Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Trnave č. k. 44Sd/3/2016-40 zo dňa
28.11.2016 p o t v r d z u j e .

Účastníkom náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Krajský súd napadnutým rozsudkom potvrdil rozhodnutie zo dňa 08.10.2015, č. XXX XXX XXXX X,
ktorým odporkyňa podľa § 65, § 274 a § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení
neskorších predpisov (ďalej len „zsp“) priznala navrhovateľovi starobný dôchodok od 18.07.2015 v sume
754,50 Eur mesačne.

Z obsahu rozsudku vyplýva, že po výpočte starobného dôchodku podľa zsp, suma činila 749,30
Eur mesačne a podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení (ďalej len „zsz“) účinného
do 31.12.2003 suma činila 260,40 Eur mesačne, preto bolo zákonné navrhovateľovi priznať sumu
výhodnejšiu, ktorú odporkyňa následne zvýšila podľa § 82 zsp v súlade s opatrením Ministerstva
práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 295/2014 Z. z. na sumu 754,50 Eur mesačne. Samotné obdobie
dôchodkového poistenia, rozhodujúce obdobie na výpočet dôchodku, sumy vymeriavacích základov
na určenie poistného na dôchodkové poistenie, všeobecné vymeriavacie základy a osobné mzdové
body boli uvedené v osobnom liste, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť rozhodnutia. Krajský súd sa
stotožnil s tvrdením odporkyne, že doba za roky 2001 až 2003 nemohla byť zhodnotená ako náhradná
doba pre účely výpočtu starobného dôchodku i keď navrhovateľ bol evidovaný ako nezamestnaný, ale
nepoberal dávky v nezamestnanosti, čím nesplnil zákonnú možnosť pre daný zápočet. Doba po dovŕšení
dôchodkového veku počas ktorej navrhovateľ pracoval mu bola zhodnotená podľa § 66 ods. 8 zákona č.
461/2003 Z. z. na základe čoho mu bol starobný dôchodok zvýšený o 3 %, ktorý bol následne v súvislosti
s valorizáciou dôchodkov zvýšený o ďalšiu sumu.

Navrhovateľ včas napadol rozsudok krajského súdu. Opakovane namietol nezhodnotenie doby od
01.01.2001 do 31.12.2003 do obdobia rozhodujúceho pre určenie sumy starobného dôchodku.
Zdôraznil, že v danom období bol nezamestnaný a nebral žiadnu podporu od štátu, keďže po pracovnom
úraze v podzemných baniach v Příbrame, bol čiastočne invalidný a poberal aj úrazovú rentu. Ďalej
uviedol, že hoci mu nárok na starobný dôchodok vznikol po dovŕšení 62 rokov napriek tomu ešte ďalšie



tri roky pracoval avšak nie je mu zrejmé, či tieto tri roky mu boli zahrnuté do obdobia dôchodkového
poistenia pre účely výpočtu starobného dôchodku.

Odporkyňa vo vyjadrení k odvolaniu navrhovateľa uviedla, že dôvody, ktoré uvádza v odvolaní,
nepovažuje za opodstatnené. Navrhla, aby odvolací súd rozhodnutie súdu prvého stupňa ako vecne
správne potvrdil.

Podľa § 492 ods. 2 zákona č. 162/2015 Z. z. <https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/162/
> Správny súdny poriadok účinný od 01.07.2016 (ďalej len „SSP“) odvolacie konania podľa piatej časti
Občianskeho súdneho poriadku začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa dokončia
podľa doterajších predpisov.

Najvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 OSP) preskúmal rozsudok krajského
súdu bez nariadenia pojednávania v súlade s § 250ja ods. 2 OSP a dospel k záveru, že odvolanie
navrhovateľa nie je dôvodné.

Pri vyhodnotení závažnosti odvolacích dôvodov vo vzťahu k napadnutému rozsudku krajského súdu a
vo vzťahu k obsahu súdneho a pripojeného administratívneho spisu, najvyšší súd s prihliadnutím na §
219 ods. 2 OSP konštatuje, že nezistil dôvod na to, aby sa odchýlil od právnych záverov obsiahnutých
v odôvodnení napadnutého rozsudku krajského súdu, ktoré vytvárajú dostatočné východiská pre
vyslovenie výroku napadnutého rozsudku. Preto sa s ním stotožňuje v celom rozsahu a iba na
zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia uvedie argumentáciu k odvolacím dôvodom a to že
pre výpočet sumy starobného dôchodku nebolo zhodnotené obdobie rokov 2001 až 2003 ani obdobie
rokov od 2012 do 2015 - odpracované po dovŕšení veku 62 rokov (18.07.2012) t. j. dôchodkového veku.

Podľa § 66 ods. 1, 2 a 9 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení:

(1) Suma starobného dôchodku sa určí ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia
dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej
hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako.

(2) Ak poistenec bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a
nepoberal tento dôchodok alebo jeho časť, suma starobného dôchodku sa určí podľa odseku 1 a
pripočíta sa k nej suma určená ako súčin súčtu osobných mzdových bodov získaných za obdobie
dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.
Takto určená suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového poistenia
získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku alebo jeho časti.

Z administratívneho spisu vyplýva, že navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek, t. j. 62 rokov veku. K
uvedenému dátumu získal 15.528 dní obdobia dôchodkového poistenia, pričom presný rozpis tohto
poistenia je uvedený v osobnom dôchodkovom liste. Pri posúdení nároku na dôchodok a určenie
jeho sumy boli zhodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia vrátane tých, ktoré sa
za obdobie dôchodkového poistenia podľa zsp považujú. Navrhovateľ bol listom zo dňa 12.10.2015
oboznámený, že obdobie vedenia v evidencii nezamestnaných hľadajúcich zamestnanie od 01.01.2001
do 31.12.2003 počas ktorého mu nebola vyplácaná podpora v nezamestnanosti sociálna poisťovňa na
dôchodkové účely nehodnotila. Ďalej odporkyňa uviedla, že suma starobného dôchodku patriaca za
obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok je u navrhovateľa 1,17658365
Eur mesačne a je určená ako súčin osobných mzdových bodov 0,1101 a aktuálnej dôchodkovej hodnoty
10,6865. Suma starobného dôchodku spolu so sumou zvýšenia za obdobie dôchodkového poistenia
po vzniku nároku na starobný dôchodok po zaokrúhlení je 727,40 Eur mesačne. Takto určená suma
starobného dôchodku sa podľa § 66 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. zvýšila o 0,5 % za každých 30
dní dôchodkového poistenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto
dôchodku alebo jeho časti. Za 201 dní dôchodkového poistenia sa zvyšuje o 3 %, to znamená o 21,822
Eur mesačne. V zmysle zákona odporkyňa priznala sumu starobného dôchodku vo výške 749,30 Eur
mesačne, ktorá bola zvýšená v zmysle § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. o sumu 5,20 Eur mesačne na
sumu 754,50 Eur mesačne.



Odvolací súd k námietke nezhodnotenia obdobia rokov 2001 až 2003 pre účely dôchodkového poistenia
uvádza, že ako krajský súd tak aj odporkyňa rešpektovali ustálený názor Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky (ďalej len „NSSR“) zverejnený v Zbierke stanovísk NS SR a súdov Slovenskej republiky v
rozhodnutí č. 58, rozsudok NSSR č. 4So/97/2008 zo dňa 26.02.2009, podľa ktorého s účinnosťou od
01.01.2001 nemožno za náhradnú dobu považovať každú dobu nezamestnanosti, keďže podľa § 9 ods.
1 písm. d/ zsz, je náhradnou dobou len taká doba po ktorú sa evidovanému nezamestnanému vypláca
podpora v nezamestnanosti podľa osobitného predpisu.

Medzi účastníkmi nebolo sporné, že navrhovateľ v období kedy bol nezamestnaný nepoberal žiadnu
podporu, bola mu len vyplácaná úrazová renta a bol poberateľom čiastočného invalidného dôchodku.
Z uvedeného dôvodu správne odporkyňa nezamestnanosť navrhovateľa posudzovala do 31.12.2000,
kedy nebola určená podmienka pre to, aby bolo toto obdobie počítané ako náhradná doba, keďže
zákon neurčoval, že ďalšou podmienkou pre určenie náhradnej doby bolo aj vyplácanie podpory v
nezamestnanosti. Novelou zákona účinného od 01.01.2001 sa za náhradnú dobu už považuje len taká
doba, kedy je nezamestnanému vyplácaná podpora v nezamestnanosti, čo u navrhovateľa splnené
nebolo. Preto odporkyňa i krajský súd postupovali v súlade so zákonom, keď navrhovateľovi obdobie od
roku 2001 až 2003, pre účely dôchodkového poistenia nezapočítali (§ 9 ods. 1 písm. j/ zsz v znení od
01.01.2001 a § 9 ods. 1 písm. h/ zsz v znení do 31.12.2000 v spojení s § 29 ods. 1 a § 37 ods. 1 zsz).

Pokiaľ ide o námietku nezhodnotenia obdobia po dovŕšení dôchodkového veku navrhovateľa, t. j.
po dátume 18. júla 2012, krajský súd správne poukázal na skutočnosť, že aj toto obdobie bolo
navrhovateľovi zhodnotené tak ako to vyplýva z osobného listu dôchodkového poistenia, ktoré je prílohou
rozhodnutia odporkyne a z evidenčných listov dôchodkového poistenia potvrdených zamestnávateľmi
spoločnosťou Alex racing services & agency, s. r. o. zo dňa 26.03.2015, Private service, s. r. o. zo dňa
31.03.2014, Adori, s. r. o. zo dňa 05.08.2015. Navrhovateľovi bolo zhodnotené obdobie dôchodkového
poistenia v r. 2013 - 114 dní, v r. 2014 - 43 dní a v r. 2015 - 44 dní, spolu 201 dní. Navrhovateľ iné
potvrdenia zamestnávateľov od roku 2012 do odchodu do dôchodku nepredložil a nevyplýva to ani zo
žiadosti o starobný dôchodok.

Vzhľadom na to ani predmetná námietka navrhovateľa nebola dôvodná.

Z uvedených dôvodov aj odvolací súd dospel k záveru, že rozhodnutie odporkyne č. 44Sd/3/2016-40
zo dňa 28.11.2016 bolo vydané v súlade so zákonom, preto rozsudok krajského súdu podľa § 219 OSP
<https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99/> potvrdil.

O náhrade trov odvolacieho konania rozhodol súd podľa § 224 ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2 a §
250k ods. 1 OSP <https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99/> a účastníkom ich náhradu
nepriznal, nakoľko navrhovateľ v odvolacom konaní nebol úspešný, a odporkyni žiadne trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku n i e j e prípustný opravný prostriedok.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 2016200019)

  1. 27. 11. 2016Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 44Sd/3/2016 z 27. 11. 2016potvrdené
  2. 26. 6. 2018Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/22/2017 z 26. 6. 2018 (toto rozhodnutie)