KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica15. 12. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 23S/156/2015 z 15. 12. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 15. decembra 2015, sp. zn. 23S/156/2015, ECLI:SK:KSBB:2015:6015201232.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 23S/156/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6015201232
Dátum vydania rozhodnutia: 16. 12. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Drahomíra Mikulajová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6015201232.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Drahomíry Mikulajovej
a členov senátu JUDr. Petra Kvietka a JUDr. Milana Segeča v právnej veci žalobcu: T. C.,
nar. XX.XX.XXXX, bytom F. XXX/X, XXX XX R. M., zastúpeného JUDr. Danicou Lukáčovou, nar.
XX.XX.XXXX, bytom F. XXX/X, XXX XX R. M., proti žalovanému: Sociálna poisťovňa, ústredie, ul. 29.
augusta 8 - 10, 813 63 Bratislava 1, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. 39560-5/2015-
BA zo dňa 28.07.2015, takto

r o z h o d o l :

I/ Krajský súd žalobu žalobcu z a m i e t a .

II/ Žalobcovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím prvostupňového správneho orgánu - Sociálna poisťovňa, pobočka Zvolen sp. zn.
8446-74/2015-ZV zo dňa 01.04.2015 bol podľa § 112 ods. 2, 4 a 6 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom
poistení v znení neskorších predpisov žalobcovi odňatý od 01.10.2013 nárok na úrazový príplatok
priznaný rozhodnutím č. 13020-8/2013-ZV zo dňa 06.06.2013. Prvostupňový správny orgán svoje
rozhodnutie odôvodnil tým, že právoplatné rozhodnutie Sociálnej poisťovne ústredie č. 23240-3/2014-
BA zo dňa 10.03.2014, v spojení s právoplatným rozhodnutím pobočky č. 13020-37/2013-ZV zo dňa
16.12.2013 bolo žalobcom napadnuté žalobou na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Krajský súd v
Banskej Bystrici rozhodol rozsudkom sp. zn. 23S/145/2014-67 zo dňa 27.11.2014 tak, že zrušil obe
žalobou napadnuté rozhodnutia Sociálne poisťovne a vec vrátil na ďalšie konanie Sociálna poisťovni.
Sociálnej poisťovni súd stanovil úlohy: 1. skompletizovať správny spis za tým účelom, aby bolo dosť
podkladov pre vydanie rozhodnutia a 2. spracovať odborný posudok, ktorý by bol podkladom pre
rozhodnutie s tým, že po odstránení uvedených nedostatkov bude môcť byť vydané nové rozhodnutie v
danej veci. Dňa 19.03.2015 bol oddeleniu úrazového poistenia pobočky doručený vypracovaný posudok
lekárom pobočky - odborný posudok zo dňa 05.03.2015, z ktorého prvostupňový správny orgán vyvodil,
že odo dňa 01.10.2013 nebola preukázaná príčinná súvislosť medzi ochorením a trvaním dočasnej
pracovnej neschopnosti pre pracovný úraz a preto dňom 01.10.2013 žalovanému zanikol nárok na
úrazový príplatok a v súlade s § 112 ods. 2,4 a 6 zákona mu bol odňatý.

Proti rozhodnutiu prvostupňového správneho orgánu podal žalobca odvolanie a na základe podaného
odvolania rozhodol druhostupňový správny orgán - žalovaný, ktorý napadnutým rozhodnutím č.
39560-5/2015-BA zo dňa 28.07.2015 napadnuté rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu
potvrdil. Odvolací správny orgán podobne ako prvostupňový správny orgán podrobne opísal priebeh
konania pred správnym orgánom. V odôvodnení odvolací správny orgán zhrnul závery odborného
posudku L.. T. P. a tiež L.. A.. Odvolací správny orgán v odvolaní uviedol, že Sociálna poisťovňa,
ústredie, na základe zdravotnej dokumentácie nachádzajúcej sa v spise a novo získanej zdravotnej



dokumentácie konštatovala, že príčinnou dočasnej pracovnej neschopnosti odo dňa 01.10.2013 je
choroba sclerosis multiplex, preto stanovisko útvaru lekárskej posudkovej činnosti pobočky Zvolen
považovala za správne. Napokon odvolací správny orgán v odôvodnení svojho rozhodnutia konštatoval,
že postup Sociálnej poisťovne, pobočka Zvolen, pri odňatí úrazového príplatku odo dňa 01.10.2013
priznaného právoplatným rozhodnutím zo dňa 06.06.2013 bol správny z dôvodu, že v tomto prípade
nebola splnená podmienka ustanovená v § 85 zákona. Odo dňa 01.10.2013 nebola jednoznačne
preukázaná príčinná súvislosť medzi pokračujúcou dočasnou pracovnou neschopnosťou a pracovným
úrazom zo dňa 08.01.2013. Podľa záverov lekárov príčinnou dočasnej pracovnej neschopnosti odo
dňa 01.10.2013 je choroba sclerosis multiplex, diagnostikovaná žalobcovi počas hospitalizácie na
neurologickej klinike SZÚ Banská Bystrica. Na záver odvolací správny orgán zdôraznil, že s názorom
posudkového lekára Sociálnej poisťovne vyjadrením tak prvostupňovým ako aj v odvolacom konaní
sa stotožnila aj ošetrujúca lekárka žalovaného, ktorá vystavila potvrdenie o dočasnej pracovnej
neschopnosti zakladajúcej nárok na úrazový príplatok.

Proti rozhodnutiu žalovaného podal žalobca žalobu. Navrhol napadnuté rozhodnutie žalovaného ako
aj rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu zrušiť a vec vrátiť žalovanému na ďalšie konanie.
Žalobca svoju žalobu v podstate odôvodnil tým, že na rozdiel od žalovaného on trvá na tom, že jeho
dočasná pracovná neschopnosť po celú dobu trvania súvisela s pracovným úrazom. Namietal, že
nedošlo k žiadnej prekvalifikácii diagnózy. Žalovaný síce uvádza, že jeho ošetrujúca lekárka MUDr.
Poliaková sa stotožnila s názorom posudkových lekárov v tom, že došlo k prekvalifikovaniu diagnózy, ale
žiadny relevantný doklad o tom súdu žalovaný nepredložil, nakoľko takýto neexistuje. Úrazový príplatok
mu bol vyplácaný od začiatku dočasnej pracovnej neschopnosti do septembra 2013, keď jeho dočasná
pracovná neschopnosť pokračovala, nebola zrušená, ani nebola reálne upravená na inú diagnózu.
Vyjadril názor, že podľa ust. § 85 zákona o sociálnom poistení by mal trvať jeho nárok na priznaní
úrazového príplatku až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti. Vytýkal tiež správnym orgánom
to, že úrazový príplatok mu bol odňatí spätne, keď ešte nebolo vydané a nebolo právoplatne vykonateľné
rozhodnutie o odňatí, čo je podľa jeho názoru v rozpore s ust. § 212 ods. 1 a 3 písm. a/ a § 213 ods. 1 a
2 zákona o sociálnom poistení. Vyslovil názor, že v danom prípade má nárok na úrazový príplatok aspoň
do 17.03.2014, kedy nadobudlo právoplatnosť prvé rozhodnutie o jeho odňatí. Poukázal, že spätnosť
odňatia dávky zákon nepripúšťa. Spätne je možné len dávku priznať, alebo zvýšiť a to najviac tri roky
spätne v prípadoch a za podmienok uvedených v § 112 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Napokon
žalobca v žalobe namietal, že nebol dodržaný zákon ani v ust. § 209 ods. 3 zákona o sociálnom poistení,
podľa ktorého výrok rozhodnutia musí obsahovať rozhodnutie vo veci aj s uvedením ust. právnych
predpisov, podľa ktorého sa rozhodlo. V rozhodnutí žalovaný uvádza viac ustanovení a to § 112 ods. 2,4 a
6 zákona o sociálnom poistení, ale neuvádza konkrétne ktoré z uvedených odsekov § 112 sa aplikuje na
daný prípad, pričom uvedené odseky sa vzťahujú na rôzne situácie. Odôvodnenie rozhodnutie vyznieva
podľa jeho názoru zmätočne.

K žalobe žalobcu podal vyjadrenie žalovaný, v ktorom navrhol žalobu žalobcu zamietnuť. Vo vyjadrení
zopakoval v podstate dôvody svojho rozhodnutia. Zdôraznil, že k odňatiu úrazového príplatku došlo
z dôvodu, že podľa vyjadrenia posudkového lekára pobočky nebola od 01.10.2013 jednoznačne
preukázaná príčinná súvislosť medzi ochorením a pracovným úrazom. Poukázal na to, že Sociálna
poisťovňa v súlade s rozsudkom Krajského súdu vypracovala dňa 05.03.2015 odborný posudok, čo
považuje za splnenie povinností objektívneho zistenia stavu veci za účelom vydania nového rozhodnutia.
Podľa jeho názoru žalobou napadnuté rozhodnutie ako aj prvostupňové rozhodnutie bolo vydané v
súlade so zákonom, s rešpektovaním právneho názoru Krajského súdu v Banskej Bystrici na základe
odborných posudkov mieste a vecne príslušných posudkových lekárov, ktorí vychádzali zo zdravotnej
dokumentácie žalobcu.

Súd po preskúmaní rozhodnutí a postupu správneho orgánu v rozsahu a z dôvodov uvedených v žalobe
dospel k záveru, že rozhodnutia a postup správneho orgánu v medziach žaloby sú v súlade so zákonom,
preto žalobu zamietol podľa § 250j ods. 1 O.s.p..

Podľa § 244 ods. 1 O.s.p., v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných
prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.



Podľa ustanovení druhej hlavy piatej časti O.s.p. postupujú súdy v prípadoch, v ktorých fyzická alebo
právnická osoba tvrdí, že bola na svojich právach ukrátená rozhodnutím a postupom správneho orgánu
a žiada, aby súd preskúmal zákonnosť tohto rozhodnutia a postupu (§ 247 ods. 1 O.s.p.).

Predmetom súdneho konania bolo preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. 39560-5/2015-
BA zo dňa 28.7.2015, ktorým žalovaný potvrdil prvostupňové rozhodnutie Sociálnej poisťovne,
pobočka Zvolen, ktorým bol odňatý nárok na úrazový príplatok odo dňa 1.10.2013, ktorý bol priznaný
právoplatným rozhodnutím č. 13020-8/2013-ZV zo dňa 6.6.2013.

Z administratívneho spisu, ako aj zo stanovísk a vyjadrení účastníkov konania je zrejmé, že žalobcovi
bol v súvislosti s pracovným úrazom vyplácaný úrazový príplatok od 23.4.2013, a to na základe
právoplatného rozhodnutia č. 13020-8/2013 zo dňa 6.6.2013.

Z odborného posudku posudkového lekára L.. P. zo dňa 5.3.2015 vyplynulo, že posudkový lekár zotrval
na odňatí úrazového príplatku od 1.10.2013, nakoľko nebola od tohto dátumu jednoznačne preukázaná
príčinná súvislosť medzi ochorením a pracovným úrazom. V posudku bol zdokumentovaný celý priebeh
liečby.

Z vyhodnotenia odborného posudku L.. A. zo dňa 16.7.2015 vyplynulo, že príčinnou dočasnej pracovnej
neschopnosti od 1.10.2013 je choroba sclerosis multiplex a že odborný posudok posudkového lekára
L.. P. je správny.

Podľa § 4 zák. č. 462/2003 Z.z. o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len Zákon o náhrade
príjmu), nárok na náhradu príjmu má zamestnanec, ak bol pre chorobu alebo úraz uznaný za dočasne
práceneschopného na výkon činnosti zamestnanca alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie
podľa osobitného predpisu (ďalej len "dočasná pracovná neschopnosť") a nemá príjem, ktorý sa
považuje za vymeriavací základ podľa osobitného predpisu okrem príjmu, ktorý sa poskytuje z iného
dôvodu než za vykonanú prácu, za obdobie, v ktorom nevykonáva činnosť zamestnanca z dôvodu
dočasnej pracovnej neschopnosti, ak tento zákon neustanovuje inak.

Podľa § 85 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len Zákon),
zamestnanec zamestnávateľa podľa § 16, ktorý v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania
bol uznaný za dočasne práceneschopného, má nárok na úrazový príplatok od prvého dňa dočasnej
pracovnej neschopnosti, ak má nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti podľa
osobitného predpisu alebo nárok na výplatu nemocenského z nemocenského poistenia.

Podľa § 112 ods. 2 Zákona, dávka sa odníme, ak zanikol nárok na dávku alebo ak sa zistí, že sa dávka
priznala neprávom.

Podľa § 112 ods. 4 Zákona, výplata dávky sa zastaví, uvoľní alebo sa dávka vypláca v nižšej sume alebo
vo vyššej sume, ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce na nárok na výplatu dávky.
Podľa § 112 ods. 6 Zákona, dávka sa odníme, zníži alebo jej výplata sa zastaví odo dňa nasledujúceho
po dni, ktorým uplynulo obdobie, za ktoré sa dávka už vyplatila.

Podľa § 153 ods. 1 Zákona, lekárska posudková činnosť pri výkone sociálneho poistenia sa člení na
lekársku posudkovú činnosť
a) nemocenského poistenia,
b) dôchodkového poistenia,
c) úrazového poistenia.

Podľa § 153 ods. 2 Zákona, lekárska posudková činnosť nemocenského poistenia so zreteľom na účelné
vynakladanie prostriedkov na nemocenské poistenie zahŕňa kontrolu
a) posudzovania spôsobilosti na prácu ošetrujúcim lekárom,
b) dodržiavania liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca.

Podľa § 153 ods. 3 Zákona, lekárska posudková činnosť dôchodkového poistenia zahŕňa posudzovanie
a) dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť,



b) dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu nezaopatreného dieťaťa, choroby a stavu
nezaopatreného dieťaťa, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť.

Podľa § 153 ods. 4 Zákona, lekárska posudková činnosť úrazového poistenia zahŕňa
a) posudzovanie poklesu pracovnej schopnosti,
b) posudzovanie zdravotnej spôsobilosti poškodeného absolvovať pracovnú rehabilitáciu alebo
rekvalifikáciu na účely opätovného zaradenia do pracovného procesu,
c) kontrolu bodového ohodnotenia pracovného úrazu a choroby z povolania na účely náhrady za bolesť
a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia v sporných prípadoch,
d) posudzovanie účelnosti vynaložených nákladov spojených s liečením, za ktoré sa považujú náklady
na liečivá a lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny a doprava poškodeného spojená s
liečením.

Podľa § 153 ods. 5 Zákona, lekársku posudkovú činnosť podľa odseku 1 vykonáva posudkový lekár
sociálneho poistenia príslušnej pobočky a posudkový lekár sociálneho poistenia ústredia (ďalej len
"posudkový lekár") a podľa odseku 2 písm. b) aj určený zamestnanec Sociálnej poisťovne za osobnej
účasti poistenca alebo poškodeného.

Súd konajúci podľa druhej hlavy piatej časti O.s.p. je viazaný rozsahom žalobných námietok. Posudzuje,
či správny orgán na daný prípad v správnom konaní aplikoval správne príslušné procesnoprávne a
hmotnoprávne normy. Preskúmaním veci súd dospel k záveru, že žalovaný, ako aj prvostupňový správny
orgán, sa dôsledne riadili vyššie citovanou právnou úpravou. Súd nepovažoval žalobné námietky za
opodstatnené a v postupe žalovaného, ako aj v postupe prvostupňového správneho orgánu nezistil
porušenie zákona, ktoré by vyústilo do vydania nezákonného rozhodnutia, v dôsledku čoho by bolo
potrebné zrušiť rozhodnutie žalovaného.

Žalobná námietka žalobcu, že nedošlo ku žiadnej zmene diagnózy, nie je dôvodná. Z odborných
posudkov posudkových lekárov jednoznačne vyplýva, že príčinnou dočasnej pracovnej neschopnosti
od 1.10.2013 je choroba sclerosis multiplex. Záver posudkových lekárov nemôže zmeniť tá skutočnosť,
že na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti nebola formálne zmenená diagnóza. Súd v
tejto súvislosti poukazuje na to, že v súčasnosti už potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti
ani neobsahujú údaj o diagnóze. V tejto súvislosti súd považuje tiež za potrebné dodať, že ani
diagnóza uvedená na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti ako „M23“ (M23 - Vnútorné poruchy
kolenného kĺbu) nezodpovedá úrazovému poraneniu kolenného kĺbu.

Pokiaľ žalobca namietal, že v zmysle § 85 Zákona mu mal byť priznaný úrazový príplatok až do
skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, táto námietka nie je dôvodná. So správneho spisu
jednoznačne vyplynulo, že dôvodom dočasnej pracovnej neschopnosti po 1.10.2013 je choroba
sclerosis multiplex a nie poúrazový zdravotný stav. V ortopedickom náleze zo dňa 19.7.2013 je uvedené,
že po absolvovaní kúpeľnej liečby mal byť žalobca práceschopný z dôvodu postihnutia kolena. Kúpeľnú
liečbu žalobca absolvoval v dňoch od 20.8.2013 do 17.10.2013, teda dňom 18.9.2013 bol v súvislosti
s postihnutím kolena práceschopný. Na tomto závere nič nemení skutočnosť, že žalobca bol dňa
23.9.2013 hospitalizovaný a neskôr mu bola diagnostikovaná choroba sclerosis multiplex.

Nedôvodná je aj námietka žalobcu, že úrazový príplatok mu mal byť minimálne vyplácaný do
nadobudnutia právoplatnosti skoršieho rozhodnutia o odňatí úrazového príplatku, t.j. do 17.3.2014,
poukazujúc na ust. § 212 ods. 1 a ods. 3 písm. a) Zákona a na ust. § 213 ods. 1 a 2 Zákona. Z ust. § 112
ods. 6 Zákona vyplýva, že dávka sa odníme odo dňa nasledujúceho po dni, ktorým uplynulo obdobie, za
ktoré sa už dávka vyplatila. V danom prípade nebolo sporné, že dávka bola žalobcovi vyplatené ešte za
obdobie september 2013, teda k odňatiu dávky mohol žalovaný pristúpiť aplikujúc citované ustanovenie
§ 112 ods. 6 od 1.10.2013, čo sa aj stalo. Poukaz žalobcu na ust. § 112 ods. 1 Zákona je v tejto súvislosti
nesprávny, nakoľko toto ustanovenie upravuje konanie o priznaní dávky a nie o odňatí.

Pokiaľ žalobca namietal, že rozhodnutie je zmätočné, pretože žalovaný uvádza viac ustanovení,
konkrétne § 112 ods.2, 4 a 6 Zákona, ani táto námietka nie je dôvodná. Ustanovenia § 112 ods. 2, 4 a 6
Zákona vo vzájomnej súvislosti dávajú zákonný rámec pre rozhodovanie o odňatí dávky. Prvostupňový
správny orgán ako aj žalovaný teda správne aplikovali zákonné ustanovenia v súvislosti s rozhodovaním
o odňatí dávky, v tomto konkrétnom prípade úrazového príplatku.



Pretože žalobcom uvádzané žalobné námietky neboli dôvodné a súd sám preskúmavaním napadnutého
rozhodnutia žalovaného, ako aj prvostupňového správneho orgánu, nezistil také vady v konaní, na ktoré
by musel prihliadnuť ex offo, žalobu ako nedôvodnú podľa § 250j ods. 1 O.s.p. zamietol.

Žalobcovi, ktorý v konaní nemal úspech, súd náhradu trov konania nepriznal (§ 250k ods. 1 a contr.
O.s.p.).

Rozhodnutie bolo prijaté senátom krajského súdu jednohlasne, t.j. pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9
zákona č. 757/2004 Z.z. o súdoch, v znení účinnom od 01.05.2011).

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu možno podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa podáva
písomne v dvoch vyhotoveniach prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. Odvolanie je
možné podať len z dôvodov uvedených v § 205 ods. 2 O.s.p.. V odvolaní sa má popri všeobecných
náležitostiach (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda,
v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)