KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice27. 5. 2018plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 10Sa/37/2017 z 27. 5. 2018

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 27. mája 2018, sp. zn. 10Sa/37/2017, ECLI:SK:KSKE:2018:7017201182.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 10Sa/37/2017
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7017201182
Dátum vydania rozhodnutia: 28. 05. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Tkáč
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2018:7017201182.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach sudcom JUDr. Pavlom Tkáčom v právnej veci žalobcu Bc. I. P. H. P. G. Í.
W. H., bývajúceho Y. K. XXXX/XX, I., právne zastúpeného JUDr. Ondrejom Krempaským, advokátom,
so sídlom kancelárie Račianska 66, Bratislava, proti žalovanému Generálnemu riaditeľovi Sociálnej
poisťovne, Ul. 29. augusta 8-10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného zo dňa
17. 08. 2017 č. XXX XXX XXXX X takto

r o z h o d o l :

I. Z r u š u j e rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne v Bratislave č. XXX XXX XXXX
X zo dňa 17. 08. 2017 ako aj rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie, č. XXX XXX XXXX X zo dňa
26. 01. 2017 a vec v r a c i a žalovanému na ďalšie konanie.

II. Žalobcovi p r i z n á v a voči žalovanému právo na úplnú náhradu trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

1. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodnutím zo dňa 26. 01. 2017 č. XXX XXX XXXX X podľa
ustanovenia § 60, § 65, § 255 a § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších
predpisov (v ďalšom texte aj: „zákon o sociálnom poistení“) a § 21 a § 174 zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov (v ďalšom texte aj: „zákon o sociálnom
zabezpečení“) zamietla žiadosť žalobcu o starobný dôchodok zo dňa 16. 02. 2017, ktorou žiadal
priznanie starobného dôchodku od 22. 11. 2015. Sociálna poisťovňa, ústredie so sídlom v Bratislave (v
ďalšom texte aj: „správny orgán prvého stupňa“, resp. prvostupňový správny orgán“) po citácii vyššie
označených ustanovení zákona uviedla, že z rozhodnutia Colného riaditeľstva Slovenskej republiky
č. 52790/2003-8904 z 12. 12. 2003 vyplýva, že žalobcovi bol priznaný výsluhový dôchodok od 31. 12.
2003 podľa § 38 a § 39 zákona č. 328/2003 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o
zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Na nárok na výsluhový dôchodok a
jeho sumu bola žalobcovi zhodnotená doba trvania služobného pomeru príslušníka Colného riaditeľstva
SR od 01. 06. 1973 do 30. 12. 2003 v III. pracovnej kategórii v rozsahu 30 rokov a 220 dní. Vzhľadom
na skutočnosť, že žalobca v označenom období vykonával zamestnanie zaradené do III. pracovnej
kategórie, a v tomto období nebol zaradený do výkonu funkcie, t. j. nebol zaradený do I. alebo II. kategórie
funkcií, ani s prihliadnutím na § 274 zákona o sociálnom poistení nie je možné znížiť dôchodkový
vek žalobcu, pretože zamestnanie zaradené do III. pracovnej kategórie ani podľa predpisov účinných
pred 01. 01. 2004 nárok na zníženie dôchodkového veku nezakladalo. Žalovaná konštatovala, že
žalobca dôchodkový vek 62 rokov (v zmysle § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení) dovŕšil
dňa 22. 11. 2015. Žalobca získal dobu služby v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok,
preto toto obdobie služby na nárok na starobný dôchodok a určenie jeho sumy žalobcovi zhodnotené
nebolo. K 22. 11. 2015 žalobca nebol poistený najmenej 15 rokov, pretože získal 5 026 dní obdobia
dôchodkového poistenia (t. j. 13 rokov a 281 dní) v zmysle špecifikácie uvedenej v priloženom osobnom
liste dôchodkového poistenia. Žalovaná žiadosť žalobcu o starobný dôchodok preto zamietla z dôvodu,



že žalobca nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik
nároku na starobný dôchodok. V závere konštatovala, že obdobie vedenia v evidencii nezamestnaných
občanov hľadajúcich zamestnanie od 02. 03. 2004 do 30. 06. 2006 na dôchodkové účely nehodnotila,
pretože uvedené obdobie nie je obdobím dôchodkového poistenia v zmysle ustanovenia § 60 zákona
o sociálnom poistení. V prípade, ak sa žalobca rozhodne zaplatiť dodatočné poistné na dôchodkové
poistenie (v zmysle ustanovenia § 142 ods. 3 písm. c/ zákona o sociálnom poistení) označené obdobie
sa mu započíta na dôchodkové účely.

2. Na základe včas podaného opravného prostriedku rozhodol vo veci Generálny riaditeľ Sociálnej
poisťovne príslušný na rozhodovanie podľa § 215 ods. 4 zákona o sociálnom poistení tak, že odvolanie
žalobcu zamietol v celom rozsahu a potvrdil rozhodnutie správneho orgánu prvého stupňa. V odôvodnení
rozhodnutia konkretizoval námietky žalobcu proti prvostupňovému rozhodnutiu správneho orgánu
spočívajúce v tvrdení, že žalobca splnil obidve zákonné podmienky uvedené v § 65 zákona o sociálnom
poistení, a to dovŕšenie dôchodkového veku a získanie potrebnej doby dôchodkového poistenia v
rozsahu najmenej 15 rokov a žalobca považoval rozhodnutie o zamietnutí jeho žiadosti o starobný
dôchodok za nezákonné a diskriminačné, pretože správny orgán prvého stupňa v rovnakých skutkových
a právnych veciach rozhoduje odlišne. Pre nárok na starobný dôchodok žiadal započítať aj dobu služby,
s odvolaním sa na právne názory vyslovené v rozsudkoch Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp.
zn. 10So/59/2014 zo dňa 15. 04. 2015 a sp. zn. 7So/58/2015 z 23. 02. 2017. Žalobca ďalej namietal,
že správny orgán prvého stupňa v odôvodnení rozhodnutia účelovo informoval o možnosti doplatenia
poistného, čím sa snaží získať finančné prostriedky.

3. Žalovaný v odôvodnení rozhodnutia ďalej konštatoval, že po preskúmaní napadnutého rozhodnutia
a priloženej spisovej dokumentácie dospel k záveru, že postup správneho orgánu prvého stupňa bol
správny, a preto napadnuté rozhodnutie je potrebné potvrdiť. Zopakoval skutkové zistenia uvedené
v rozhodnutí správneho orgánu prvého stupňa s tým, že k 22. 11. 2015 účastník konania získal
5 026 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 13 rokov a 281 dní, teda nesplnil podmienku
potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok.
Na nárok na starobný dôchodok účastníkovi konania bola zhodnotená len doba poistenia získaná
vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Práve z tohto dôvodu bola jeho žiadosť o starobný
dôchodok zamietnutá. Vo vzťahu k služobnému pomeru žalobcu uviedol, že pre nárok na výsluhový
dôchodok bola žalobcovi zhodnotená doba výkonu služobného pomeru colníka od 01. 06. 1973 do
30. 12. 2003. V tomto období žalobca nevykonával službu colníka vo zvýhodnenej kategórii funkcií,
nie sú u neho splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nie je možné posudzovať
jeho nárok na starobný dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu SR. Z
uvedených dôvodov preto pri hodnotení doby služby colníka nie je možné postupovať podľa ustálenej
judikatúry a sumu dôchodku krátiť podľa článku 33 Dohovoru 128. Odvolal sa aj na ustálenú judikatúru
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, podľa ktorej nároky poistencov vyplývajúce zo zaradenia doby
služby do I. a II. kategórie funkcií sa musia podľa ustanovenia § 274 zákona o sociálnom poistení
zachovať na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia,
aj keď títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia,
pretože v sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené. Celková doba výkonu štátnej služby,
ktorá bola účastníkovi konania zhodnotená na nárok na výsluhový dôchodok je 30 rokov a 220 dní
a keďže účastník konania bez predmetnej doby služby nesplnil podmienku potrebného počtu rokov
obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok, bola jeho žiadosť o starobný
dôchodok správne zamietnutá. Vzhľadom na námietku účastníka konania týkajúcu sa zhodnotenia
obdobia služobného pomeru pre priznanie starobného dôchodku žalovaný konštatoval, že táto námietka
je nedôvodná, pretože účastníkovi konania bol priznaný výsluhový dôchodok a podľa preukázaného
skutkového stavu výkon zamestnania colníka nebol zaradený do zvýhodnenej I. alebo II. kategórie
funkcií, preto pri hodnotení doby služby colníka nie je možné postupovať podľa ustálenej judikatúry a
článku 33 dohovoru č. 128. Vyslovil názor, že dobu výkonu služby a vymeriavacie základy dosiahnuté
počas doby služby colníka nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom poistení hodnotiť
na nárok na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme. V závere rozhodnutia žalovaný vo vzťahu
k žalobcom označeným rozhodnutiam Najvyššieho súdu SR uviedol, že právne závery z rozsudku
vedeného pod sp. zn. 7So/138/2011 sa týkajú skutkovo odlišnej veci, preto ich v tejto veci nemožno
aplikovať a právny názor uvedený v rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014 z 15. 04.
2015 nebol zovšeobecnený, preto nejde o prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie
v skutkovo i právne porovnateľných veciach, ktorá by sa ustálila po určitú dobu, preto v súvislosti s



aplikáciou tohto právneho názoru je potrebné zohľadniť aj právny názor Ústavného súdu SR uznesenie
IV. ÚS 481/2011-19 z 10. 11. 2011.

4. Žalobca v správnej žalobe zo dňa 18. 09. 2017 prostredníctvom právneho zástupcu žiadal preskúmať
zákonnosť rozhodnutia Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 17. 08. 2017 č. XXX XXX
XXXX X a namietal, že tak žalovaný ako aj prvostupňový správny orgán konali pri posudzovaní jeho
žiadosti o starobný dôchodok v rozpore s článkom 33 Dohovoru 128 ako aj v rozpore s rozsiahlou
judikatúrou Najvyššieho súdu SR, ktorá jednoznačným spôsobom zjednotila aplikačnú prax v skutkovo
aj právne totožných veciach, s tým, že výsluhovým dôchodcom je možné starobný dôchodok krátiť ale
nie je možné ho vôbec nepriznať. Ďalej namietal, že celková doba dôchodkového poistenia nemôže
byť posudzovaná u výsluhových dôchodcov odlišne. Odlišné posudzovanie spočíva v tom, že tak
prvostupňový orgán ako aj žalovaný u tých výsluhových dôchodcov, ktorí boli zaradení do I. alebo II.
kategórie považuje za celkovú dobu poistenia aj dobu poistenia, ktorá im bola hodnotená pri priznaní
výsluhových dôchodkov (ktorý postup je v súlade aj s rozhodovacou praxou súdov) a u výsluhových
dôchodcov, ktorí neboli zaradení do jednej z týchto kategórií postupuje tak, že dobu, ktorá bola
hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku od celkovej doby poistenia odpočítava. Z uvedeného
potom vyplýva záver, že aj keď obe kategórie výsluhových dôchodcov mohli byť poistení rovnakú dobu,
a výsluhový dôchodok je im priznaní podľa rovnakého zákona, prístup žalovaného k posúdeniu tejto z
hľadiska uplatneného nároku rozhodujúcej skutočnosti je iný a zároveň aj diskriminujúci. Podľa žalobcu
takýto postup správnych orgánov nie je možné odôvodniť ani s poukazom na ustanovenie § 274 zákona
o sociálnom poistení, pretože jeho znenie sa týka výšky dôchodkového veku a nie celkovej doby
poistenia.

5. V žalobe ďalej konštatoval, že dôchodkový vek 62 rokov v zmysle ustanovenia § 65 ods.1, 2 zákona o
sociálnom poistení dosiahol dňa 22. 11. 2015, ku ktorému dňu jeho celková doba poistenia predstavovala
44 rokov a 136 dní (13 rokov a 281 dní plus 30 rokov a 220 dní) a nie ako to uvádza poisťovňa iba 13
rokov a 281 dní dôchodkového poistenia. V tej súvislosti tvrdil, že žalovaný nemá žiadne právne ani
vecné argumenty, že žalobca nebol dôchodkovo poistený viac ako 15 rokov. Takýto záver správnych
orgánov prvého a druhého stupňa bol vyvrátený aj osobným listom dôchodkového poistenia, ktorý tvorí
súčasť rozhodnutia. Žalobca pripomenul, že nielen on, ale všetci výsluhoví dôchodcovia (bez ohľadu
na kategóriu činnosti) boli až do účinnosti zákona č. 328/2002 Z. z. dôchodkovo poistení v sociálnej
poisťovni. Vzhľadom na tieto skutočnosti vyslovil názor, že splnil obidva zákonné podmienky pre vznik
nároku na starobný dôchodok, t. j. dosiahol dôchodkový vek a celkovo bol dôchodkovo poistený viac
ako 15 rokov. Zdôraznil, že pri podaní žiadosti neodvodzoval svoj nárok na dôchodok tým, že dosiahol
dôchodkový vek podľa § 274 zákona o sociálnom poistení, ale žiadosť o dôchodok podal po tom, čo
dosiahol dôchodkový vek podľa § 65 ods.1 označeného zákona. Vo vzťahu k tejto argumentácii poukázal
aj na právny názor vyplývajúci z rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011 a poukázal
aj na rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014, z odôvodnenia ktorého vyplýva: „Ako
vyplýva z obsahu spisu odporkyňa pri vydaní rozhodnutia o zamietnutí žiadosti navrhovateľa o starobný
dôchodok citovaný judikát nerešpektovala a krajský súd považoval jej rozhodnutie za zákonné. Najvyšší
súd už prostredníctvom svojej rozhodovacej činnosti (napr. rozsudok sp. zn. 1So/59/2012 zo dňa 13.
08. 2013) zdôraznil, že nielen správny orgán v ďalšej rozhodovacej činnosti, ale aj prvostupňový súd
pri súdnom prieskume napadnutých rozhodnutí správnych orgánov je zaťažený povinnosťou zohľadniť
právne názory vyslovené najvyšším súdom v jeho predchádzajúcej rozhodovacej činnosti a ktoré sú mu
nepochybne známe, či už z iniciatívy účastníkov alebo ako oficiality jeho činnosti (§ 21 v spojení s § 246c
ods.1 O. s. p.), keďže tieto v zmysle článku 1 ods.1 Ústavy analogický § 250j ods. 7 O. s. p. sú záväzné
nielen pre adresáta, t. j. správny orgán, ale aj konajúci súd. ....... K prelomeniu záväznosti právneho
názoru už vysloveného odvolacím súdom musí nižší správny súd výslovne uviesť argumentáciu, ktorá by
takýto postup ústavno-konformným spôsobom odôvodňovala, t. j. mala by vychádzať najmä zo zásadnej
zmeny právneho prostredia (legislatívne zásahy zákonodarcu akceptované v demokratickej spoločnosti,
resp. judikatúrny zlom vyvolaný rozhodovacou činnosťou Ústavného súdu alebo Medzinárodného
súdneho dohovoru), či zo zistenia odlišného skutkového stavu. Ak tak neurobí, potom svojim postupom
vyvolá vadu, ktorá má podstatný vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia, lebo porušuje zásadu
legitímneho očakávania účastníka, a na ktorý musí v rámci svojich oprávnení odvolací súd v zmysle
ústavno-konformného výkladu procesných ustanovení prihliadať“. Uvedené právne závery podľa
žalobcu vyvracajú právny názor žalovaného, že judikatúra je použiteľná len na výsluhových dôchodcov
zaradených v I. a II. kategórii, pričom je potrebné zdôrazniť, že závery týchto rozsudkov plne rešpektujú
článok 33 Dohovoru 128 a vykladajú vnútroštátne právne predpisy v súlade nielen s týmto dohovorom,



ale aj s Ústavou Slovenskej republiky. Z rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014 žalobca
ďalej citoval: „V konaní nebolo sporné, že navrhovateľovi bol podľa rozhodnutia Colného riaditeľstva
SR č. ...... zo dňa ..... priznaný od 01. 01. 2005 výsluhový dôchodok podľa § 38 ods.1 a § 39 zákona
č. 328/2002 Z. z., pričom mu bola započítaná celková doba výkonu štátnej služby v rozsahu 34 rokov
a 191 dní. Po zohľadnení tejto doby však ešte získal ďalšiu dobu poistenia v rozsahu 8 rokov a 357
dní, ktorú žiadal zohľadniť podanou žiadosťou o starobný dôchodok po dosiahnutí dôchodkového
veku 62 rokov. Odporkyňa jeho žiadosť zamietla napriek ustálenej judikatúre súdov, že poberatelia
výsluhových dôchodkov majú nárok na starobný dôchodok i zo všeobecného systému dôchodkového
poistenia s prihliadnutím na dobu dôchodkového poistenia, získanú v rozsahu zakladajúcom nárok na
výsluhový dôchodok za súčasnej aplikácie článku 33 Dohovoru 128.“ Ďalej poukázal aj na právne závery
vyplývajúce z rozsudkov Najvyššieho súdu SR týkajúcich sa rovnakých skutkových a právnych vecí
ako je prejednávaná vec, kde boli prijaté rovnaké závery, a to sp. zn. 10So/59/2014 z 15. 04. 2015,
1So/127/2014 z 30. 11. 2015, 10So/18/2015 z 30. 03. 2016, 9So/187/2014 z 30. 03. 2016, 1So/15/2015
z 18. 11. 2016, 9So/136/2014 z 30. 11. 2016, 9So/46/2015 z 25. 01. 2017, 7So/58/2015 z 23. 02. 2017,
9So/154/2015 z 28. 06. 2017, 7So/16/2015 z 28. 06. 2017, 7So/19/2016 zo dňa 04. 07. 2017, a označil
aj väčší počet rozsudkov krajských súdov SR týkajúce sa rovnakých skutkových a právnych vecí (napr.
KS Banská Bystrica vo veci vedenej pod sp. zn. 26Sd/93/2015, KS v Košiciach vo veci vedenej pod
sp. zn. 8SD/45/2015 a sp. zn. 6Sd/8/2014).

6. Vzhľadom na vyššie uvedenú právnu argumentáciu rozhodnutie žalovaného považoval za arbitrárne,
pretože skutkové zistenia a právne závery sú v extrémnom rozpore s právnymi predpismi, o ktoré
žalovaný opiera svoje rozhodnutie a interpretácia právnych predpisov je v extrémnom nesúlade s
obsahom právnej praxe, teda v prípade rozhodnutia žalovaného ide o odklon od ustálenej judikatúry.
Žalovaný v rozhodnutí neuviedol ani jeden relevantný dôvod, na základe ktorého odmieta stabilizovanú
výkladovú prax. V právnom štáte sa nemôže pripustiť stav, keď pri posudzovaní rovnakej skutkovej a
právnej veci sa dospeje k iným právnym záverom, bez riadneho odôvodnenia rozhodnutia.

7. Žalovaný v písomnom vyjadrení zo dňa 13. 02. 2018 v správnej žalobe uviedol, že uplatnený
nárok žalobcu na starobný dôchodok v celom rozsahu neuznáva a žiada, aby správny súd žalobu ako
nedôvodnú zamietol. Vo vyjadrení zopakoval dôvody uvedené v preskúmavanom rozhodnutí ako aj
rozhodnutí správneho orgánu prvého stupňa a uzavrel, že vzhľadom na to, že žalobca získal dobu
služby v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok, obdobie služobného pomeru podľa § 60
ods.2 a § 255 ods.5 zákona o sociálnom poistení nie je obdobím dôchodkového poistenia, preto ho
pre nárok na starobný dôchodok nemožno hodnotiť. Žalobcovi bol priznaný výsluhový dôchodok a
podľa preukázaného skutkového stavu výkon zamestnania colníka nebol zaradený do zvýhodnenej I.
alebo II. kategórie funkcií, a preto pri hodnotení doby služby colníka nie je možné postupovať podľa
ustálenej judikatúry a článku 33 Dohovoru. Doba výkonu služby a vymeriavacie základy dosiahnuté
počas doby služby colníka nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom poistení hodnotiť na
nárok na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme. Opätovne zdôraznil, že právny názor vyslovený
v rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014 ako aj ďalších rozsudkov, na ktoré poukázal
žalobca doteraz nebol zovšeobecnený, a preto nejde o prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej
inštancie v skutkovo i právne porovnateľných veciach, ktorá by sa ustálila po určitú dobu. Rozsudky
krajských súdov označené žalobcom pre žalovaného podľa jeho názoru nie sú všeobecne záväzné.

8. Žalobca v replike zo dňa 09. 04. 2018 zdôraznil, že vzhľadom na obsah vyjadrenia žalovaného,
tento odmieta rozhodovaciu činnosť krajských súdov ako aj Najvyššieho súdu Slovenskej republiky,
ktorá nesporne potvrdzuje, že zaradenie do I. alebo II. kategórie nemá vplyv na posudzovanie doby
dôchodkového poistenia, ktorú žalovaný u colníkov posudzuje ináč, nielen vo vzťahu k výsluhovým
dôchodcom zaradeným do uvedených kategórií, ale aj voči dôchodcom, ktorí boli poistení na Slovensku
aj v iných zahraničných systémoch. Opätovne zdôraznil, že rozhodovacia činnosť všeobecných
súdoch, ktorá je prezentovaná v ním označených rozhodnutiach tak krajských súdov ako aj Najvyššieho
súdu Slovenskej republiky je úplnom súlade s právnym názorom Ústavného súdu Slovenskej republiky,
vyslovenom v uznesení sp. zn. IV. ÚS 481/2011-19 zo dňa 10. 11. 2011. Ďalej poukázal aj na právne
závery rozsudku NS SR sp. zn. 9So/15/2015 zo dňa 28. 02. 2018, s tým, že rozsudok sp. zn.
10So/59/2014 z 15. 04. 2014 tak nie je ojedinelým rozsudkom vo vzťahu k priznaniu starobného
dôchodku výsluhovým dôchodcom zaradeným do III. pracovnej kategórie. V ďalšej časti repliky sa
žalobca venoval záväznosti týchto právnych záverov najvyššej súdnej inštancie pre rozhodovanie
žalovaného v obdobných prípadoch.



9. Súd v konaní podľa § 177 a nasl. zákona č. 162/2015 Z. z. - Správneho súdneho poriadku (v
ďalšom texte aj: „SSP“) posudzujúc správnu žalobu v sociálnych veciach (§ 199 a nasl. SSP) preskúmal
napadnuté rozhodnutie žalovaného, oboznámil sa s obsahom žaloby, písomnými podaniami účastníkov
konania ako aj obsahom pripojeného administratívneho spisu a dospel k záveru, že žaloba žalobcu je
dôvodná, preto preskúmavané rozhodnutie ako aj rozhodnutie správneho orgánu prvého stupňa zrušil
a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie.

10. Na pojednávaní pred správnym súdom, ktoré sa uskutočnilo dňa 21. 05. 2018 zástupca žalobcu
zopakoval argumentáciu uvedenú v správnej žalobe a zdôraznil, že z rozhodovacej praxe Najvyššieho
súdu SR k danej problematike vyplýva, že pokiaľ ide o posudzovanie celkovej doby dôchodkového
poistenia, celá doterajšia judikatúra sa vzťahuje na všetkých výsluhových dôchodcov bez ohľadu na
zaradenie do príslušnej kategórie I. alebo II.

11. Zástupca žalovaného na pojednávaní pred správnym súdom zotrval na svojich stanoviskách s tým,
že žalobcom označované rozhodnutia Najvyššieho súdu SR ako aj ďalších súdov, nie sú pre nich právne
záväzné a navyše ide o iné prípady. Zdôraznil, že podmienky ustanovenia § 174 o sociálnom poistení
a § 21 zákona o sociálnom zabezpečení musia byť splnené kumulatívne a žalobca k 31. 12. 1999 už
nebol zaradený v I. a II. kategórii zvýhodnených funkcií.

12. Podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších prepisov,
poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil
dôchodkový vek.

13. Podľa § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak
tento zákon v odsekoch 4 až 8, § 65 a § 274 neustanovuje inak.

14. Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie
výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a
profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného
predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný
invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.

15. Podľa § 60 ods. 9 zákona o sociálnom poistení, rok dôchodkového poistenia je 365 dní
dôchodkového poistenia.

16. Podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení, za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje
aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.
decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.

17. Podľa § 174 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov,
občan, ktorý vykonával pred 1. januárom 2000 zamestnanie I. pracovnej kategórie, prípadne službu I.
alebo II. kategórie funkcií, má po 31. decembri 1999 nárok na starobný dôchodok tiež, ak bol zamestnaný
najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň - a) 56 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 14 rokov v
zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. a), prípadne 9,5 roka, ak ide o také zamestnanie v uránových
baniach, alebo 19 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až h) alebo 19 rokov v službe
I. kategórie funkcií, b) 57 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 13 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14
ods. 2 písm. a), prípadne 9 rokov, ak ide o také zamestnanie v uránových baniach, alebo 18 rokov v
zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až h) alebo 18 rokov v službe I. kategórie funkcií, c) 58
rokov, ak bol zamestnaný najmenej 12 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. a) prípadne
8 rokov, ak ide o také zamestnanie v uránových baniach, alebo 16 rokov v zamestnaní uvedenom v
§ 14 ods. 2 písm. b) až h) alebo 16 rokov v službe I. kategórie funkcií alebo 17,5 roka v službe II.
kategórie funkcií, alebo d) 59 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 11 rokov v zamestnaní uvedenom v §
14 ods. 2 písm. a), prípadne 7,5 roka, ak ide o také zamestnanie v uránových baniach, alebo 15 rokov v
zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až l) alebo 15 rokov v službe I. alebo II. kategórie funkcií.



Podmienkou vzniku nároku na starobný dôchodok podľa odseku 1 je, že zamestnanie I. pracovnej
kategórie alebo služba I. alebo II. kategórie funkcií trvali k 31. decembru 1999; za zamestnanie sa na
tieto účely považujú i náhradné doby a doby uvedené v § 5 ods. 1 a v § 6 ods. 1 nariadenia vlády
Československej socialistickej republiky č. 117/1988 Zb. (ods. 2 označeného ustanovenia).

18. Podľa § 1 ods. 2 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a
o zmene a doplnení niektorých zákonov, pod pojmom policajt sa na účely tohto zákona rozumie
príslušník Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej
informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a colník, ak
tento zákon neustanovuje inak.

19. Podľa článok 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach, 1967 (č.
128) vyhláseného v Zbierke zákonov ČSSR pod číslom 416/1991 Zb. (ďalej len Dohovor č. 128), ak má
alebo by mala inak chránená osoba nárok na dávku ustanovenú v tomto Dohovore a ak dostáva inú
peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú sociálnu udalosť, s výnimkou rodinných prídavkov,
môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť alebo zataviť za určených podmienok a v určenom rozsahu
za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti alebo je zastavená, nepresahuje druhú dávku.

20. Z administratívneho spisu žalovaného bolo preukázané, že žalobcovi bol od 01. 11. 2003 priznaný
výsluhový dôchodok podľa § 38 ods. 1, § 39 a § 68 ods. 2 písm. a/ zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom
zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a to rozhodnutím Colného
riaditeľstva Slovenskej republiky, Útvaru sociálneho zabezpečenia v Bratislave č. 52790/2003-8904 zo
dňa 12. 12. 2003, pričom bola zohľadnená celková doba výkonu štátnej služby v rozsahu 30 rokov a
220 dní, t. j. pre nárok na výsluhový dôchodok bola navrhovateľovi zhodnotená doba výkonu služby
od 01. 06. 1973 do 30. 12. 2003 v III. pracovnej kategórii. Doba výkonu štátnej služby u žalobcu v
tomto konaní nebola spornou, a sporným nebol ani údaj o tom, že žalobca bol mimo tohto osobitného
systému poistený aj vo všeobecnom systéme v rozsahu 5026 dní obdobia dôchodkového poistenia,
t. j. 13 rokov a 281 dní.
21. Navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek 62 rokov podľa právnych podmienok uvedených v zákone o
sociálnom poistení dňom 22. 11. 2015.
22. Pokiaľ sa týka kombinovaného právneho režimu osobitného a všeobecného systému dôchodkového
poistenia súd dáva do pozornosti ustálenú rozhodovaciu prax NS SR prezentovanú okrem iného aj
v rozsudku sp. zn. 7So/138/2011 zo dňa 22. 08. 2012, z ktorého vyplýva, že „Absolútne vylúčenie
hodnotenia doby poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového
poistenia (zabezpečenia) v inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za
následok horšie zaobchádzanie s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch
sociálneho poistenia a u ktorých poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových
dávok spôsobom krátenia, ktorých zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobie, v ktorých boli
poistení na Slovensku, po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Postupom odporkyne sa
napríklad pri dosiahnutí dôchodkového veku a započítaní dôb poistenia, získaných len vo všeobecnom
systéme, vymeriavam poistencom dôchodok vo výške akoby celkovo boli poistení len po krátky čas a tým
sa znižuje ich osobný mzdový bod a následne aj výška dôchodku. Nad akúkoľvek pochybnosť je takýto
postup pre poistencov, ktorí získali časť poistenia v obidvoch systémoch nevýhodnejší ako keby sa im
pre vznik nároku hodnotila celá doba poistenia a poskytla sa im zvyšná časť dôchodku zodpovedajúca
dobe poistenia vo všeobecnom systéme. Správne preto odporkyňa musí pri rozhodovaní o nárokoch
poistencov, ktorým bola priznaná niektorá z dávok výsluhového zabezpečenia poistencov osobitného
systému najprv vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila, ak by všetky doby poistenia
získali vo všeobecnom systéme (samozrejme pri zachovaní výhod z preferovaných zamestnaní, teda
napríklad pri skoršom odchode do dôchodku, následne vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im
patrila po zhodnotení doby poistenia v osobitnom systéme a odpočítať ju od teoretickej výšky dôchodku
vypočítanej pri zohľadnení celej doby poistenia a až takto vypočítaná dávka môže zachovať všetky
oprávnené nároky uvedených poistencov osobitného systému a nebude poškodzovať odporkyňu.“
23. Správny súd poukazuje aj na rozhodovaciu činnosť Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v
obdobných veciach, kde pri výklade ustanovenia § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení NS SR
udáva, že právna úprava mala zabezpečiť, aby od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných
predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení) výsluhový dôchodok i dávky výsluhového zabezpečenia
považované za výsluhový dôchodok podľa § 124 ods. 7 zákona č. 328/2002 Z. z. plnili funkciu
starobného dôchodku osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) vo výške primeranej



dobe trvania služobného pomeru ako dávka sociálneho zabezpečenia existujúca či už samostatne
alebo popri starobnom dôchodku, na ktorý vznikne nárok dovŕšením dôchodkového veku podľa
všeobecných predpisov o sociálnom poistení. (1So/127/2014 zo dňa 30. 11. 2015). Súčasne bolo
cieľom zákona č. 328/2002 Z. z. dosiahnuť právny stav, podľa ktorého by pomerná výška výsluhového
dôchodku bola vyššia, ako keby colníkom, ktorých výsluhový príspevok sa považuje za výsluhový
dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, bola doba
profesionálnej služby hodnotená len vo všeobecnom systéme sociálneho zabezpečenia. Z tohto zámeru
teda vyplýva, že cieľom zákona bolo vytvorenie stavu, pri ktorom by súčet výsluhového dôchodku
a starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho poistenia bol vyšší, respektíve aspoň
rovnaký ako suma starobného dôchodku poistenca, ktorý mal všetky doby zamestnania hodnotené len
vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia (zabezpečenia). Odvolací súd poukazoval aj na znenie
článku 33 ods. 2 Dohovoru č. 128 vyhláseného v Zbierke zákonov pod číslom 416/1991 Zb. z ktorého
vyplýva, že v prípade súbehu nárokov na starobný dôchodok tak zo všeobecného, ako aj osobitného
systému sociálneho poistenia (zabezpečenia), je v zmysle Dohovoru možné starobný dôchodok zo
všeobecného systému iba krátiť, a to najviac o sumu, ktorá neprevyšuje sumu výsluhového dôchodku
(resp. výsluhového príspevku považovaného za výsluhový dôchodok). Teda v zmysle judikatúry
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sa má za to, že výsluhový dôchodok (a rovnako aj výsluhový
príspevok ako dávka sociálneho zabezpečenia považovaná za výsluhový dôchodok) má od dovŕšenia
dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení (zabezpečení) plniť funkciu
starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) vo výške primeranej
dobe trvania služobného pomeru, pričom odvolací súd dospel k záveru, že na účely stanovenia výšky
starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, hodnotené na
účely výsluhového dôchodku. Až po takomto stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu
starobného dôchodku krátiť o sumu výsluhového príspevku, považovaného za výsluhový dôchodok.
24. Správny súd poukazuje aj na Zbierku stanovísk NS a súdov SR č. 5/2011 Stanoviská a
rozhodnutia vo veciach správnych, kde pod číslom 55 bolo uverejnené rozhodnutie Najvyššieho
súdu Slovenskej republiky sp. zn. 9So/214/2008 zo dňa 28. 10. 2009, ktoré sa týkalo obdobnej
prejednávanej veci a v ktorom sa uvádza, že „pri určení výšky starobného dôchodku je potrebné do
doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, hodnotené na účely príspevku za služby. Až po takom
stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku krátiť o sumu príspevku za
služby, považovaného za výsluhový dôchodok.“ Z toho vyplýva jednoznačný právny názor, že na účely
stanovenia výšky starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby,
hodnotené na určenie výsluhového dôchodku (rozsudok NS SR sp. zn. 10So/59/2014 zo dňa 15. 04.
2015). Aj z najnovšej judikatúry Najvyššieho súdu SR, napr. z rozsudku sp. zn. 9So/127/2015 zo dňa
26. 04. 2017 vyplýva, že: „z citovaného rozsudku ani ustálenej judikatúry Najvyššieho súdu nevyplýva,
že by sa postup podľa Dohovoru č. 128 mal týkať len poistencov, ktorí službu hodnotenú pre nárok na
výsluhový dôchodok vykonávali v I. a II. kategórií funkcií. Výkon služby v I. a II. kategórií funkcií má
význam len z hľadiska možného nižšieho dôchodkového veku“.
25. Podstatným pre právne posúdenie tejto veci je aj právny názor vyslovený v rozsudku Najvyššieho
súdu Slovenskej vo veci vedenej pod sp. zn. 9So/15/2015 zo dňa 28. 02. 2018 (citovaný v replike
žalobcu), podľa ktorého: „Daná judikatúra Najvyššieho súdu SR nie je viazaná len na prípady, kedy
vojaci a policajti získali u zamestnanie (dobu služby) v I, II kategórií funkcií v rozsahu odôvodňujúcom
zníženie dôchodkového veku. Vyplýva z nej vo všeobecnosti nárok poberateľa výsluhového dôchodku
aj na starobný dôchodok zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho krátenia v zmysle čl. 33
ods. 2 Dohovoru č. 128 aj od dovŕšenia dôchodkového veku podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.“
26. V okolnostiach danej veci je zrejmé, že žalovaný pri vydaní preskúmavaného rozhodnutia vyššie
uvedenú judikatúru NS SR nerešpektoval a žiadosť žalobcu o starobný dôchodok tak bola zamietnutá
napriek ustálenej judikatúre súdov, že poberatelia výsluhových dôchodkov majú nárok na starobný
dôchodok i zo všeobecného systému dôchodkového poistenia s prihliadnutím na dobu dôchodkového
poistenia získanú v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok za súčasnej aplikácie článku
33 Dohovoru č. 128.
27. Z týchto podstatných dôvodov preto správny súd zrušil rozhodnutie žalovaného ako aj rozhodnutie
správneho orgánu prvého stupňa podľa § 191 ods.1 písm. c/ SSP a vec vrátil žalovanému na ďalšie
konanie. V ďalšom konaní bude správny orgán opätovne rozhodovať o žiadosti žalobcu o priznanie
starobného dôchodku, pričom je viazaný právnym názorom vysloveným súdom v tomto zrušujúcom
rozsudku (§ 191 ods.6 SSP).
28. O náhrade trov konania správny súd rozhodol podľa § 167 ods.1 SSP tak, že priznal žalobcovi voči
žalovanému právo na úplnú náhradu trov konania, keďže žalobca mal vo veci celkom úspech. O výške



náhrady trov konania rozhodne správny súd po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa konanie končí,
samostatným uznesením, ktoré vydá vyšší súdny úradník (§ 175 ods. 2 SSP).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú možno podať na Krajskom súde v Košiciach
v lehote 1 mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu.
V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 Správneho
súdneho poriadku uviesť označenie napadnutého rozhodnutia, údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo
sťažovateľovi doručené, opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých
dôvodov podľa § 440 sa podáva a návrh výroku rozhodnutia.
Kasačnú sťažnosť možno odôvodniť len tým, že krajský súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil
zákon tým, že
a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve,
b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu,
c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a
nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník,
d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie,
e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský súd,
f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace
procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces,
g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci,
h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu,
i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí o kasačnej sťažnosti alebo
j) podanie bolo nezákonne odmietnuté.
Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v § 440 odsek 1 písm. g) až i) Správneho súdneho poriadku sa
vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom
spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že
sťažovateľ poukáže na svoje podania pred krajským súdom.
Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom, ak má sám vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 7017201182)

  1. 27. 5. 2018Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 10Sa/37/2017 z 27. 5. 2018 (toto rozhodnutie)
  2. 10. 9. 2018Opravné uznesenie Krajského súdu Košice sp. zn. 10Sa/37/2017 z 10. 9. 2018