KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava10. 1. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2S/141/2011 z 10. 1. 2012

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 10. januára 2012, sp. zn. 2S/141/2011, ECLI:SK:KSBA:2012:1011201541.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 2S/141/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1011201541
Dátum vydania rozhodnutia: 11. 01. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Viliam Pohančeník
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2012:1011201541.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu Mgr. Viliama Pohančeníka a členov
senátu JUDr. Mariána Trenčana a JUDr. Vlastimila Pavlikovského, v právnej veci žalobkyne: M. Y., K.
XX/B, K., zastúpená Romanom Fusekom, Baltská 17, Bratislava, proti žalovanému: Sociálna poisťovňa
- ústredie, Ul. 29. augusta 10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia žalovaného
č: 39422-2/2011-BA zo dňa 21.07.2011, jednohlasne, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave napadnuté rozhodnutie žalovaného č.: 39422-2/2011-BA zo dňa 21.07.2011 a
prvostupňové rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Bratislava č. 705-0200018711-GC09/2011 zo
dňa 04.04.2011 z r u š u j e podľa § 250j ods. 2 písm. a/ O.s.p. a vec vracia žalovanému na ďalšie
konanie.

Žalobkyni sa nepriznáva náhrada trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

Včas podanou žalobou sa žalobkyňa domáhala preskúmania zákonnosti postupu a rozhodnutia
žalovaného č.: 39422-2/2011/BA zo dňa 21.07.2011, ktorým žalovaný ako odvolací orgán na
odvolanie žalobkyne zmenil prvostupňové rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Bratislava, č.:
705-0200018711-GC09/2011 zo dňa 04.04.2011 vo výrokovej časti v tom, že vypustil text: „... zaniká
sociálne poistenie v spoločnosti...“ a doplnil text: „... zaniká povinné nemocenské poistenie, povinné
dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca...“. V ostatnom rozhodnutie
potvrdil. Žalobkyňa navrhovala zrušiť tak druhostupňové ako aj prvostupňové rozhodnutie žalovaného
a vec mu vrátiť na ďalšie konanie. V žalobe uviedla, že došlo k ukráteniu jej práv tým, že jej v podstate
nebolo priznané materské, pričom žalovaný svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že neeviduje vo vzťahu
k žalobkyni poistný pomer z nemocenského poistenia, keďže poistný pomer žalobkyne zanikol počas
kontroly Sociálnej poisťovne u zamestnávateľa, pričom počas kontroly bola žalobkyňa správkyňou
konkurznej podstaty JUDr. Mrázovou odhlásená zo sociálneho poistenia ku dňu 30.11.2006. Uviedla, že
sociálne poistenie jej vzniklo na základe pracovnej zmluvy zo dňa 09.08.2004 a v roku 2005 nastúpila
na materskú dovolenku. Na zamestnávateľa bol vyhlásený konkurz, pričom počas výkonu práce u
zamestnávateľa, po nástupe na materskú dovolenku a ani počas konkurzu jej nebola daná výpoveď
a tiež nemá vedomosť o inom ukončení pracovného pomeru. Napriek tomu, že nedošlo k ukončeniu
pracovného pomeru, ktorý bol dôvodom vzniku sociálneho poistenia, došlo k ukončeniu sociálneho
poistenia odhláškou ku dňu 30.11.2006. Poukázala na § 20 písm. a/ zákona č. 461/2003 Z.z. (ďalej aj
len zákon o sociálnom poistení) podľa ktorého zaniká povinné nemocenské poistenie dňom skončenia
pracovného pomeru. Podľa žalobkyne je rozhodnutie žalovaného nezákonné, pretože nesprávne právne
posúdilo existenciu jej sociálneho poistenia, keďže toto jej riadne vzniklo a zaniknúť mohlo len skončením
pracovného pomeru, k čomu však nikdy nedošlo. Nikto totiž nevyvrátil jej tvrdenie o tom, že jej nebola
doručená výpoveď. Ak je zo skutkového stavu zrejmé, že sociálne poistenie vzniklo, ale neexistuje



relevantný dôkaz, že zaniklo, považuje žalobkyňa takýto postup žalovaného za nesprávnu aplikáciu §
20 písm. a/ zákona o sociálnom poistení. Samotná odhláška nemá žiaden právny základ a navyše tento
úkon bol vykonaný v rozpore so zákonom. Nevznikol tu tiež žiaden spor z pracovnoprávnych vzťahov,
ktorý by žalobkyňa mohla riešiť súdnou cestou, keďže jej nebola daná výpoveď a žalovaný vychádzal
len z oznámenia o ukončení poistného vzťahu ku dňu 30.11.2006, že bol ukončený pracovný pomer.
Nie je preto možné ani podať žalobu na súd ohľadne neplatnosti skončenia pracovného pomeru. Podľa
žalobkyne teda sociálne poistenie stále trvá, pretože mohlo zaniknúť len zánikom pracovného pomeru
a dôkaz o jeho zániku neexistuje.

V písomnom vyjadrení k obsahu žaloby žalovaný navrhol túto zamietnuť a poukázal na § 4 ods.
1 písm. a/, § 20 písm. a/ a § 7 ods. 1 písm. a/ zákona o sociálnom poistení. Vznik resp. zánik
povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v
nezamestnanosti podľa § 20 písm. a/ zákona zamestnávateľ oznamuje Sociálnej poisťovni tak,
že jednotlivých zamestnancov prihlási, resp. odhlási z registra poistencov a sporiteľov starobného
dôchodkového sporenia. Poukázal na povinnosť zamestnávateľa s tým, že samotná poisťovňa
nevyžaduje predloženie pracovnej zmluvy, ktorou bol pracovný pomer založený, ani predloženie
dokumentu, na základe ktorého bol pracovný pomer ukončený, keďže túto povinnosť jej zákon o
sociálnom poistení neukladá. Poisťovňa vychádza len z tlačiva predloženého zamestnávateľom, ktorý
za správnosť vyplnených údajov zodpovedá. Poisťovňa tiež nemá právomoc rozhodovať o existencii
pracovného pomeru. Rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočky Bratislava vychádzalo z Protokolu č.
800-0210006808-AG05/08 o vykonaní kontroly odvodu poistného na sociálne poistenie, ktorá bola
vykonaná u zamestnávateľa dňa 07.02.2008 a z ktorého vyplynulo, že posledný zamestnanec bol
odhlásený ku dňu 30.11.2006 a preto bol zo sociálneho poistenia z registra zamestnávateľov odhlásený
aj zamestnávateľ. Uvedenú skutočnosť potvrdila aj ustanovená správkyňa konkurznej podstaty JUDr.
M., ktorá protokol aj podpísala. SKP potvrdila, že po prevzatí agendy, t.j. odo dňa 15.12.2006
neevidovala u zamestnávateľa - úpadcu žiadneho zamestnanca v pracovnom pomere a to ani na základe
dohôd o vykonaní práce, resp. pracovnej činnosti. Správkyňa pritom bola oprávnená konať v mene
zamestnávateľa v pracovnoprávnych vzťahoch a teda bola oprávnená vykonať odhlásenie jednotlivých
zamestnancov ako aj zamestnávateľa, z registra poistencov. Poisťovňa teda neskúma a ani nie je
oprávnená skúmať, či odhláseniu zamestnancov predchádza aj riadne skončenie pracovného pomeru v
zmysle zákonníka práce, keďže nie je oprávnená vstupovať do pracovnoprávnych vzťahov. Žalobkyňa
sa mohla obrátiť na orgány inšpekcie práce, ktoré sú oprávnené vykonávať dozor nad dodržiavaním
pracovnoprávnych vzťahov, čo napokon žalobkyňa aj urobila. Skutočnosť, že žalobkyňa si neúspešne
uplatnila svoje práva u zamestnávateľa, resp. že si ich nemôže úspešne uplatniť na súde, nemôže byť
dôvodom, aby Sociálna poisťovňa skúmala, či jej pracovný pomer trvá alebo nie.

Krajský súd v Bratislave ako súd vecne a miestne príslušný na konanie vo veci podľa § 244 a nasl. O.s.p.
preskúmal napadnuté rozhodnutie žalovaného v rozsahu dôvodov uvedených v žalobe (§ 249 ods. 2
O.s.p.) ako aj konanie, ktoré mu predchádzalo a dospel k záveru, že žaloba je dôvodná, keď žalobkyňa
bola ukrátená napadnutými rozhodnutiami na svojich právach a preto ich ako nezákonné podľa § 250j
ods. 2 písm. a/ O.s.p. zrušil, nakoľko správne orgány vychádzali z nesprávneho právneho posúdenia
veci.

Podľa § 244 ods. 1 O.s.p. v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných
prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

Pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia súd skúma, či žalobou napadnuté rozhodnutie je v súlade
s právnym poriadkom Slovenskej republiky, t.j. najmä s hmotnými a procesnými administratívnymi
predpismi.

Súd v intenciách § 244 ods. 1 O.s.p. musí preskúmavať aj zákonnosť postupu správneho orgánu.
Postupom správneho orgánu sa vo všeobecnosti rozumie aktívna činnosť správneho orgánu podľa
procesných a hmotnoprávnych noriem, ktorou realizuje právomoc stanovenú zákonmi. V zákonom
predpísanom postupe je správny orgán oprávnený, ale súčasne aj povinný vykonať úkony v priebehu



konania a konanie musí ukončiť vydaním rozhodnutia, ktoré má zákonom predpísané náležitosti, ak sa
na také konanie vzťahuje zákon o správnom konaní.

Z obsahu administratívneho spisu súd zistil, že žalobkyňa si dňa 02.11.2009 uplatnila nárok na materskú
predložením žiadosti o materské č. A 0092058, o ktorej Sociálna poisťovňa, pobočka Bratislava dňa
09.11.2009 rozhodla tak, že nemá nárok na materské z dôvodu, že nie je v zmysle zákona o sociálnom
poistení nemocensky poistená ako zamestnanec... O odvolaní proti tomuto rozhodnutiu rozhodla
Sociálna poisťovňa - ústredie rozhodnutím č.: 6553/2010-BA zo dňa 19.04.2010 tak, že prvostupňové
rozhodnutie zrušila a vec vrátila pobočke sociálnej poisťovne na nové prejednanie a rozhodnutie. K
zrušeniu došlo najmä z dôvodu, že v odvolaní žalobkyňa uvádzala, že je naďalej zamestnancom u
zamestnávateľa a pobočka nevie predložiť odhlášku zamestnanca zo sociálneho poistenia a tým presne
a úplne zistiť skutočný stav veci, kedy žalobkyni zaniklo sociálne poistenie, bez čoho nie je možné
posúdiť splnenie podmienky nároku na materské v období od 02.11.2009. Následne Sociálna poisťovňa
- pobočka Bratislava rozhodnutím č.: 705-0200018711-GC09/2011 zo dňa 04.04.2011 rozhodla tak, že
žalobkyni zaniká sociálne poistenie v spoločnosti I. V. A., s.r.o. a to ku dňu 30.11.2006. O odvolaní
žalobkyne proti tomuto rozhodnutiu rozhodol žalovaný napadnutým rozhodnutím č. 39422-2/2011-BA
zo dňa 21.07.2011 tak, že zmenil vo výrokovej časti text: „...zaniká sociálne poistenie v spoločnosti...“ a
doplnil text: „...zaniká povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie
v nezamestnanosti zamestnanca...“. V ostatnom prvostupňové rozhodnutie potvrdil.

Podľa názoru súdu žalovaný vec nesprávne právne posúdil a to s poukazom na § 20 písm. a/ zákona
o sociálnom poistení.

Podľa § 3 ods. 1, 2,4 Správneho poriadku správne orgány postupujú v konaní v súlade so zákonmi a
inými právnymi predpismi. Sú povinné chrániť záujmy štátu a spoločnosti, práva a záujmy fyzických osôb
a právnických osôb a dôsledne vyžadovať plnenie ich povinností.

Na účely sociálneho poistenia sa podľa § 4 ods. 1 písm. a/ zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v
znení účinnom do 31.12.2010 za zamestnanca podľa tohto zákona považuje fyzická osoba v pracovnom
pomere.

Podľa § 20 písm. a/ zákona o sociálnom poistení vzniká fyzickej osobe v pracovnom pomere povinné
nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti odo dňa
vzniku pracovného pomeru a zaniká dňom zániku pracovného pomeru.

Správne žalovaný poukázal na § 7 ods. 1 písm. a/ zákona o sociálnom poistení a správne je
tiež jeho tvrdenie, že vznik alebo zánik poistenia podľa § 20 písm. a/ zákona o sociálnom poistení
zamestnávateľ oznamuje Sociálnej poisťovni tak, že zamestnancov prihlási alebo odhlási z registra
poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia. Je tiež nesporné, že zákon v § 231 ods.
1 písm. b/ ustanovuje povinnosť každého zamestnávateľa v určenej lehote prihlásiť zamestnanca
podľa § 4 ods. 1 na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti.
Rovnako je zamestnávateľ povinný v lehote určenej zákonom zamestnanca aj odhlásiť. Túto povinnosť
si plní prostredníctvom prihlášky, resp. odhlášky, na ktorých okrem iného uvedie aj konkrétny deň
vzniku alebo zániku povinného sociálneho poistenia zamestnanca. Z praxe je zrejmé, že sociálna
poisťovňa vychádza len z tlačiva predloženého zamestnávateľom, ktorý za správnosť vyplnených
údajov zodpovedá, pričom poisťovňa nevyžaduje predloženie pracovnej zmluvy, ktorou bol pracovný
pomer založený, ani predloženie takého dokumentu, na základe ktorého bol pracovný pomer ukončený,
keďže túto povinnosť jej zákon priamo neukladá. Súd súhlasí aj s názorom poisťovne v tom, že
poisťovňa je oprávnená rozhodovať o vzniku, prerušení a zániku sociálneho poistenia a nie o existencii
pracovného pomeru, o ktorom môže rozhodovať len súd, avšak je nepochybné, že poistenie, ktoré
riadne vzniklo, môže zaniknúť len z dôvodu zániku pracovného pomeru, t.j. nie len samotnou odhláškou.
Z obsahu spisu vyplýva, že žalovaný vychádzal z protokolu o vykonaní kontroly odvodu poistného
na sociálne poistenie vykonanej u zamestnávateľa žalobkyne dňa 07.02.2008, z ktorého vyplynulo,
že posledný zamestnanec bol odhlásený ku dňu 30.11.2006 a preto bol zo sociálneho poistenia z



registra zamestnávateľov odhlásený aj zamestnávateľ. V čase vykonania kontroly, t.j. 07.02.2008 už
spoločnosť nemala žiadnych zamestnancov a keďže v tom čase bol zamestnávateľ v konkurze, za
zamestnávateľa konala SKP JUDr. M. M., ktorá protokol aj podpísala a neskôr listom zo dňa 06.08.2010
potvrdila skutočnosť, že po prevzatí agendy, odo dňa 15.12.2006 už neevidovala u zamestnávateľa
žiadneho zamestnanca v pracovnom pomere a to ani na základe dohôd o vykonaní práce resp.
pracovnej činnosti. Súd nespochybňuje oprávnenie SKP konať v mene zamestnávateľa - úpadcu v
pracovnoprávnych vzťahoch, v ktorých úpadca vystupuje ako zamestnávateľ a jeho oprávnenie vykonať
odhlásenie zamestnancov ako aj samotného zamestnávateľa z registra poistencov. Súd súhlasí aj s
názorom žalovaného, že tento nie je oprávnený vstupovať do pracovno-právnych vzťahov, ale je názoru,
že v prípade pochybností o zániku pracovného pomeru, čo je hmotnoprávny dôvod na zánik sociálneho
poistenia podľa § 20 písm. a/ zákona o sociálnom poistení, je oprávnený a zároveň aj povinný skúmať,
či odhláseniu zamestnanca predchádza aj preukázané skončenie pracovného pomeru. Je logické, že
o platnosti takéhoto skončenia pracovného pomeru nemôže rozhodnúť poisťovňa ale len súd, ale v
prípade sporného zániku pracovného pomeru, ak túto skutočnosť zamestnanec (v danom prípade
žalobkyňa) relevantne spochybňuje, je povinný sa zaoberať aj existenciou dokladu preukazujúceho
skutočnosť zániku pracovného pomeru. V danom prípade je nepochybné, že žalobkyni ide v princípe
o materské, ktorého priznaniu však bráni prvostupňové a druhostupňové správne rozhodnutie, pričom
žalobkyňa v celom správnom konaní ako aj v žalobe vychádzala z názoru, že je nesporný vznik jej
poistenia na základe pracovnej zmluvy zo dňa 09.08.2004, avšak sporným je zánik poistenia, keďže
poisťovňa vychádzala len z odhlášky ku dňu 30.11.2006, avšak toto poistenie mohlo zaniknúť len
skončením pracovného pomeru, ku ktorému podľa žalobkyne nikdy nedošlo a opak nebol preukázaný.
Aj súd je názoru, že pokiaľ zo skutkového stavu vyplýva, že sociálne poistenie vzniklo, ale neexistuje
relevantný dôkaz, že zaniklo, ide v danom prípade o nesprávnu aplikáciu § 20 písm. a/ zákona
o sociálnom poistení. Samotná odhláška zo sociálneho poistenia ku dňu 30.11.2006 nemá žiaden
právny základ (hmotnoprávny dôvod) a preto je potrebné vychádzať z názoru, že poistenie nezaniklo
ku dňu 30.11.2006. Súd sa stotožňuje s názorom žalobkyne, že táto sa nemá možnosť obrátiť na
súd s civilnou žalobou a riešiť tak spor z pracovnoprávnych vzťahov, keďže doteraz jej nebolo ani
len oznámené skončenie pracovného pomeru a o údajnom skončení svojho pracovného pomeru
nemá žiadnu vedomosť. Samotná okolnosť, že správkyňa konkurznej podstaty potvrdila, že v čase
vykonania kontroly neevidovala u zamestnávateľa žiadneho zamestnanca a že posledný zamestnanec
bol odhlásený ku dňu 30.11.2006, nemôže sama o sebe znamenať zánik poistenia, keďže tomuto musí
vždy predchádzať zánik pracovného pomeru.

Z uvedených dôvodov súd dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie žalovaného je nezákonné a preto
ho ako aj prvostupňové rozhodnutie v súlade s § 250j ods. 2 písm. a/ O.s.p. zrušil a vec vrátil žalovanému
na ďalšie konanie. Podľa § 250j ods. 6 O.s.p. sú správne orgány viazané právnym názorom súdu.

O náhrade trov konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. tak, že žalobkyni nepriznal náhradu
trov konania, a to napriek tomu, že bola vo veci úspešná, avšak žiadne trovy jej v konaní nevznikli a
tieto si ani neuplatnila.

Toto rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov 3:0.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia, na Najvyšší
súd Slovenskej republiky, prostredníctvom Krajského súdu v Bratislave.

V odvolaní sa má uviesť, ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sleduje, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu
považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)