KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava15. 4. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2S/86/2012 z 15. 4. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 15. apríla 2014, sp. zn. 2S/86/2012, ECLI:SK:KSBA:2014:1012200419.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 2S/86/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1012200419
Dátum vydania rozhodnutia: 16. 04. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Vlastimil Pavlikovský
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2014:1012200419.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu Mgr. Viliama Pohančeníka a členov
senátu JUDr. Mariána Trenčana a JUDr. Vlastimila Pavlikovského, v právnej veci žalobkyne: G. X., B.
6, V., právne zastúpená: Mgr. Juraj Kindl, advokát, Krížna 21, Bratislava, proti žalovanému: Sociálna
poisťovňa, ústredie, ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného
č.: 59562-2/2011 zo dňa 28.12.2011, jednohlasne, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave žaloby z a m i e t a.

Účastníkom sa právo na náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Včas podanou žalobou sa žalobkyňa domáhala preskúmania zákonnosti rozhodnutia žalovaného č.
59562-2/2011-BA zo dňa 28.12.2011, ktorým žalovaný zamietol odvolanie žalobcu a potvrdil rozhodnutie
Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, č. 43320-173/2011-TT zo dňa 20.10.2011, ktorým prvostupňový
správny orgán rozhodol, že žalobkyňa podľa § 102 ods. 1 a podľa § 103 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej aj ako „zákon“ alebo ako „zákon o sociálnom
poistení“) nemá nárok na dávku garančného poistenia.

Žalobkyňa bola toho názoru, že správne orgány nesprávne aplikovali § 103 ods. 2 zákona o sociálnom
poistení a na základe nesprávneho výkladu jej nepriznali nárok na dávku garančného poistenia.
Podľa žalobkyne z ustanovenia § 102 ods. 3 zákona vyplýva, že zamestnanec si môže uplatniť
dávku garančného poistenia v rozsahu najviac troch mesiacov a dávky sa poskytujú k nárokom z
posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu, ktoré predchádzali platobnej neschopnosti
zamestnávateľa. Pre predmetné ustanovenie nie je rozhodujúce, koľko mesiacov pred platobnou
neschopnosťou zamestnávateľa pracovný pomer skončil. To podľa žalobkyne znamená, že k skončeniu
pracovného pomeru môže dôjsť aj viac ako 18 mesiacov pred vznikom platobnej neschopnosti. Účelom
totiž podľa žalobkyne nie je limitovať nárok na dávku 18 mesiacmi spätne od začiatku platobnej
neschopnosti, ale limitovať rozsah náhrady za mzdové nároky na posledných 18 mesiacov trvania
pracovného pomeru.

Na základe uvedených skutočností žalobkyňa žiadala, aby súd rozhodnutia správnych orgánov oboch
stupňov zrušil a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie.



Žalovaný v písomnom vyjadrení k žalobe uviedol, že pracovný pomer žalobkyne u zamestnávateľa
ALLTEC & GLOBTECH Co, s.r.o. (ďalej aj ako „zamestnávateľ“) trval od 18.06.2008 do 31.05.2009.
V žiadosti o dávku garančného poistenia zo dňa 18.07.2011 žalobkyňa uviedla, že si uplatňuje
neuspokojené nároky v pracovnoprávneho pomeru za obdobie od 01.05.2009 do 31.05.2009 v sume
XXXX,XX eur. Platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikla dňa 08.04.2011. Obdobím posledných
18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti
zamestnávateľa na uplatnenie neuspokojených nárokov z garančného poistenia je obdobie od
08.10.2009 do 07.04.2011. Požadované neuspokojené nároky žalobkyne z pracovnoprávneho vzťahu
za obdobie od 01.05.2009 do 31.05.2009 nespadajú do obdobia 18 mesiacov predchádzajúcich
začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, v rámci ktorého si uspokojené nároky mohla žalobkyňa
uplatňovať. Dávkou garančného poistenia je možné uspokojiť len nároky zamestnanca vzniknuté v
uvedenom 18 mesačnom časovom období a to v rozmedzí troch mesiacov. Nakoľko žalobkyňou
požadované neuspokojené nároky do zákonom stanoveného 18 mesačného časového obdobia
nespadali, nárok na dávku garančného poistenia žalobkyni nevznikol. Žalovaný poukázal na rozsudok
NSSR sp. zn. 4Sžso/22/2013 zo dňa 15.05.2013, v ktorom sa Najvyšší súd SR vo veci výkladu
ustanovenia § 103 ods. 2 zákona stotožnil s vyššie uvedeným právnym názorom žalovaného.

Krajský súd v Bratislave ako súd vecne a miestne príslušný na konanie vo veci podľa § 244 a nasl.
O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie žalovaného a to v rozsahu dôvodov uvedených v žalobe (§
249 ods. 2 O.s.p.), ako aj konanie, ktoré mu predchádzalo a dospel k záveru, že žalobu je potrebné
zamietnuť podľa § 250j ods. 1 O.s.p., pretože rozhodnutie a postup žalovaného v medziach žaloby boli
v súlade so zákonom.

Podľa § 244 ods. 1 O.s.p. v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných
prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

Pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia súd skúma, či žalobou napadnuté rozhodnutie je v súlade
s právnym poriadkom Slovenskej republiky, t.j. najmä s hmotnými a procesnými administratívnymi
predpismi.

Súd v intenciách § 244 ods. 1 O.s.p. musí preskúmavať aj zákonnosť postupu správneho orgánu.
Postupom správneho orgánu sa vo všeobecnosti rozumie aktívna činnosť správneho orgánu podľa
procesných a hmotnoprávnych noriem, ktorou realizuje právomoc stanovenú zákonmi. V zákonom
predpísanom postupe je správny orgán oprávnený, ale súčasne aj povinný vykonať úkony v priebehu
konania a konanie musí ukončiť vydaním rozhodnutia, ktoré má zákonom predpísané náležitosti, ak sa
na také konanie vzťahuje zákon o správnom konaní.

Z pripojeného administratívneho spisu súd zistil, že žalobkyňa dňa 26.09.2011 podala žiadosť o dávku
garančného poistenia v Sociálnej poisťovni, pobočka Trnava, pričom si uplatňovala neuspokojené
nároky z pracovného pomeru u zamestnávateľa ALLTEC & GLOBTECH Co, s.r.o., Jána Hollého
1/698, Michalovce, u ktorého bola zamestnaná od 18.06.2008 do 31.05.2009. V žiadosti o dávku
garančného poistenia žalobkyňa uviedla, že žiada o poskytnutie dávky garančného poistenia za
tri mesiace v posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúce začiatku
platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Ďalej z administratívneho spisu vyplýva, že dňa 08.04.2011
bol podaný Okresnému súdu Košice 1 návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka ALLTEC &
GLOBTECH Co, s.r.o. a týmto dňom sa zároveň zamestnávateľ žalobkyne stal platobne neschopným v
zmysle § 12 ods. 2 zákona o sociálnom poistení. Rozhodnutím č. 43320-173/2011-TT zo dňa 20.10.2011
prvostupňový správny orgán rozhodol o tom, že žalobkyňa podľa § 102 ods. 1 a podľa § 103 ods.
2 zákona nemá nárok na dávku garančného poistenia. Proti tomuto rozhodnutiu podala žalobkyňa
odvolanie, o ktorom rozhodol žalovaný žalobou napadnutým rozhodnutím č. 59562-2/2011-BA zo dňa
28.12.2011, pričom svoje rozhodnutie odôvodnil žalovaný obdobne ako vyjadrenie ku žalobe.

Podľa § 12 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. zamestnávateľ je na účely tohto zákona platobne neschopný,
ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu.



Podľa § 12 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je deň
doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu.

Podľa § 102 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. zamestnanec zamestnávateľa podľa § 18 má nárok na
dávku garančného poistenia, ak jeho zamestnávateľ sa stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť
nároky tohto zamestnanca, ktorými sú

a) nárok na mzdu a náhradu za čas pracovnej pohotovosti,

b) nárok na príjem plynúci členovi družstva z pracovného vzťahu k družstvu,

c) nárok na odmenu dohodnutú v dohode o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru,

d) nárok na náhradu mzdy za sviatky a pri prekážkach v práci,

e) nárok na náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú vznikol nárok počas kalendárneho roka, v ktorom
vznikla platobná neschopnosť zamestnávateľa, ako aj za predchádzajúci kalendárny rok,

f) nárok na odstupné, ktoré patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru,

g) nárok na náhradu mzdy pri okamžitom skončení pracovného pomeru,

h) nárok na náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru,

i) nároky cestovných, sťahovacích a iných výdavkov, ktoré vznikli pri plnení pracovných povinností,

j) nárok na náhradu vecnej škody v súvislosti s pracovným úrazom alebo chorobou z povolania,

k) nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca podľa osobitného
predpisu,

l) súdne trovy v súvislosti s uplatnením nárokov z pracovného pomeru zamestnanca na súde z dôvodu
zrušenia zamestnávateľa vrátane trov právneho zastúpenia.

Podľa § 103 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. dávka garančného poistenia sa poskytne najviac v rozsahu
troch mesiacov z posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku
platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z dôvodu
platobnej neschopnosti zamestnávateľa.

Zákon o sociálnom poistení vymedzuje pojem sociálneho poistenia, upravuje jeho rozsah, právne
vzťahy pri vykonávaní sociálneho poistenia, organizáciu sociálneho poistenia, financovanie sociálneho
poistenia, dozor štátu nad vykonávaním sociálneho poistenia a konanie vo veciach sociálneho poistenia.
Sociálne poistenie podľa tohto zákona je aj garančné poistenie ako poistenie pre prípad platobnej
neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na
starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na
starobné dôchodkové sporenie. Zamestnávateľom podľa tohto zákona je tiež právnická osoba, ktorá je
povinná poskytovať zamestnancovi príjem a jej sídlo alebo sídlo jej organizačnej zložky je na území
Slovenskej republiky. Zamestnávateľ je na účely tohto zákona platobne neschopný, ak bol podaný
návrh na vyhlásenie konkurzu, pričom deň vzniku platobnej neschopnosti je deň doručenia návrhu na
vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu.

Pokiaľ ide o základnú námietku žalobkyne, ktorá vytýkala správnym orgánom nesprávne právne
posúdenie veci z dôvodu nesprávneho výkladu ustanovení zákona o sociálnom poistení (§ 102 ods. 1,
§ 103 ods. 2), je súd toho názoru, že výkladom predmetnej právnej normy podľa jednotlivých metód
výkladu, či už ide o jazykový, logický, systematický, historický alebo teleologický výklad, nemožno



dospieť k takému záveru, ako prezentovala žalobkyňa vo svojej žalobe. Preto súd túto námietku
žalobkyne vyhodnotil ako nedôvodnú.

V prejednávanom prípade bol Okresnému súdu Košice 1 podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na
majetok zamestnávateľa žalobkyne dňa 08.04.2011 a týmto dňom sa stal platobne neschopným pre
potreby zákona o sociálnom poistení. Z dikcie ustanovenia § 103 ods. 2 zákona o sociálnom poistení
vyplýva, že nárok na dávku garančného poistenia je možné uplatniť najviac v rozsahu a za obdobie troch
mesiacov a to z posledných osemnástich mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich
začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, alebo dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z
dôvodu platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Znamená to, že v § 103 ods. 2 citovaného zákona
uvedeným obdobím osemnástich mesiacov sa rozumie obdobie tesne predchádzajúce dňu vzniku
platobnej neschopnosti, ktoré sa počíta spätne odo dňa predchádzajúceho dňu vzniku platobnej
neschopnosti. Pracovný pomer žalobkyne u zamestnávateľa trval od 18.06.2008 do 31.05.2009. V
žiadosti o dávku garančného poistenia žalobkyňa uviedla, že si uplatňuje neuspokojené nároky z
pracovnoprávneho vzťahu za obdobie od 01.05.2009 do 31.05.2009. Obdobím posledných 18 mesiacov
trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa
(08.04.2011) na uplatnenie neuspokojených nárokov z garančného poistenia by bolo v súlade s § 103
ods. 2 zákona v danom prípade obdobie od 08.10.2009 do 07.04.2011. V rámci tohto obdobia mal
dotknutý zamestnanec (žalobkyňa) právo na dávku garančného poistenia za obdobie troch mesiacov.
Keďže však pracovnoprávny vzťah žalobkyne a zamestnávateľa skončil skôr ako 18 mesiacov pred
vznikom platobnej neschopnosti zamestnávateľa, žalobkyni nárok v zmysle § 103 ods. 2 zákona o
sociálnom poistení nevznikol.

Vzhľadom na uvedené dospel krajský súd po preskúmaní veci k záveru, že žalovaný v konaní dostatočne
zistil skutkový stav veci, vyvodil z neho správne právne závery, ktoré náležite odôvodnil. Nakoľko
námietky žalobkyne neodôvodňovali zrušenie napadnutého rozhodnutia, súd postupoval § 250j ods. 1
O.s.p. a žalobu ako nedôvodnú zamietol.

O náhrade trov konania rozhodol súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. a účastníkom nepriznal právo na
náhradu trov konania, nakoľko neúspešná žalobkyňa nemá právo na náhradu trov konania a úspešnému
žalovanému v správnom súdnictve zásadne náhrada trov konania neprináleží.

Toto rozhodnutie senát Krajského súdu v Bratislave prijal pomerom hlasov 3 : 0 (§ 3 ods. 9 zákona č.
757/2004 Z.z. v znení zákona č. 33/2011 Z.z.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší
súd Slovenskej republiky prostredníctvom Krajského súdu v Bratislave.

V odvolaní sa má uviesť, ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sleduje, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu
považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)